Het akkoord over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde is rond.
Het parket splitst men verticaal. Dat betekent dat er een tweetalig Brussel parket komt (voor de 19 Brusselse gemeenten) en een Nederlandstalig parket Halle-Vilvoorde. Naar dat laatste zullen wel vijf tweetalige magistraten van het Brusselse parket gedetacheerd worden.
De taalverdeling op het Brusselse parket volgt de regel 80/20, tachtig procent Franstalige magistraten en twintig procent Nederlandstalige. Een derde van de magistraten moet tweetalig zijn. Momenteel moet twee derde van de magistraten in Brussel tweetalig zijn.
De rechtbanken worden met dezelfde 80/20 verdeling horizontaal gesplitst, in Franstalige en Nederlandstalige rechtbanken.
Het akkoord over de gerechtelijke splitsing van BHV zou onder meer voorzien in vijf Franstalige magistraten die ingezet worden wanneer twee Franstaligen juridisch tegenover mekaar staan. De vijf zullen gedetacheerd worden uit Brussel en zullen onder het gezag van de Vlaamse procureur des konings van Halle-Vilvoorde staan.
Belangrijk detail is ook dat de vijf tweetalig moeten zijn. Eén derde van de Nederlandstalige magistraten in Halle-Vilvoorde dienen ook tweetalig te zijn.
Enkele dagen geleden waren Franstalige rechters in Vlaamse rechtbanken nog een brug te ver voor CD&V. "De Franstaligen hebben nu al bepaalde rechten en die lijken te volstaan", zei kamerfractieleider Servais Verherstraeten maandag bij het begin van het politiek bestuur van de partij.
Ook andere partijleden hielden toen nog voet bij stuk over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement. "De Franstaligen zullen moeten accepteren dat er net als voor het kiesarrondissement BHV een propere splitsing komt", onderstreepte de Gooikse burgemeester Michel Doomst .
"Franstalige rechters in Vlaamse rechtbanken, dat kan niet", klonk het dan weer bij Vlaams parlementslid Carl Decaluwé. "In China heb je ook geen Nederlandstalige rechters."
Uitspraken na nalyse van het tweede BHV-akkoord dat formateur Di Rupo en de acht onderhandelende partijen vannacht hebben bereikt:
Bart De Wever, voorzitter N-VA, vanochtend samen met Knack-directeur Rik Van Cauwelaert in het Radio 1-programma DE OCHTEND: "Waarom benoemen we niet meteen Marokkaanse rechters in Borgerhout als we toch ook Franstalige magistraten detacheren naar Vlaanderen? Waarom is een Franstalige meer waard dan een Turk of een Marokkaan?" Volgens Bart De Wever hebben de Vlamingen zich verschrikkelijk laten rollen door de Franstaligen in het akkoord dat vannacht is bereikt over de hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. "Dit stemt mij heel bitter." zei De Wever. "De Vlamingen hebben in de onderhandelingen veel te veel toegegeven", zei Bart de Wever, die vindt dat het akkoord een uitbreiding is van de faciliteiten naar heel Vlaanderen. "Dit is een signaal naar alle Franstaligen dat ze nooit Nederlands hoeven te leren. Verhuis maar van Brussel naar de rand en leer vooral geen Nederlands. Je wordt toch altijd en overal in je eigen taal bediend." "Wij Vlamingen zijn het enige volk in de wereld dat aanvaardt dat het in een land in de meerderheid is en dat er in de eigen hoofdstad geen eigen cultuur is. Het was er bij de splitsing van BHV toch om te doen de koloniale mentaliteit door te knippen. Nu zeggen we tegen de Franstaligen: 'Pas u vooral niet aan als u in Vlaanderen gaat wonen'. De Vlamingen schuiven een zak met geld naar Brussel. In ruil wordt Halle-Vilvoorde meer tweetalig terwijl Brussel minder tweetalig wordt."
Rik Van Cauwelaert, Knack-Directeur, vanochtend in het Radio 1-programma: "Het is een proper akkoord. De Vlamingen hebben goed standgehouden. Iedereen heeft Wouter Beke onderschat. Hij is niet de Markske van de Kampioenen die sommigen in hem zien. Hij heeft de MR meegekregen in dit akkoord. Er worden geen nieuwe faciliteiten ingeschreven in de grondwet zoals Charles Michel op een gegeven moment gevraagd heeft."
"Een echte splitsing kan je dit echter niet noemen. Er worden immers Franstalige magistraten gedetacheerd naar Halle-Vilvoorde. Die detachering is geen slechte zaak. Er vloeit nogal wat criminaliteit over van Brussel naar Halle-Vilvoorde. Het gaat vooral om Franstalige criminaliteit. Nu kunnen die feiten behandeld worden op de plaats waar ze gebeuren en moeten we enkel voor de afhandeling naar Brussel."
(Bron: Knack.be)
|