Bart De Wever, de voorzitter van de N-VA, hekelt de trage gang van zaken aan de onderhandelingstafel en de behoudsgezinde PS :
We zouden moeten spurten naar hervormingen, maar we strompelen voort.
"Die andere winnaar van de verkiezingen, de Waalse Parti socialiste (PS) van formateur Elio Di Rupo vormt het probleem." xml:namespace prefix = o /> "De PS volgt enkel het eigen belang, wij willen de hervormingsaanbevelingen van de Europese Commissie uitvoeren. Deze zomer is de verkeerde partij langs de kant geschoven.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
"Men had niet de N-VA moeten lossen, maar wel de PS. Maar blijkbaar durft men wel regering te maken zonder een meerderheid in Vlaanderen. Zonder een meerderheid in Wallonië, durft men niet."
"Saneren in ons land is in een regering met de PS altijd een verhoging van de belastingen. Ze mogen dan wel zeggen dat vooral de rijkeren moeten betalen, maar in de praktijk is het altijd de middenklasse en het bedrijfsleven", aldus De Wever op Radio 1.
"Di Rupo brengt ons recht in de eurostorm. Zijn voorstellen zetten ons op de weg van Griekenland."
Jan Jambon (N-VA):
"Aan de kant staan is frustrerend." "Maar het zou nog veel frustrerender zijn om wel deel uit te maken van de meerderheid en toch niet onze programmapunten te kunnen realiseren. Daarom vind ik dat wij een logische keuze hebben gemaakt. Wij konden niet waarmaken wat we onze kiezers hadden beloofd. En als we geen trendbreuken kunnen realiseren, voeren we liever oppositie. Het communautaire luik van de nota-Di Rupo komt bijna helemaal overeen met het Vlinderakkoord. Als het met de begroting ook die kant uitgaat, belooft dat niet veel goeds. Di Rupo wil driekwart van die elf miljard halen uit nieuwe inkomsten en een kwart uit besparingen. Dat wordt een ramp."
Steven Vanackere, CD&V:
"De verklaring van PS-minister Paul Magnette dat de aanbevelingen van Europa alleen een inspiratiebron zijn, is onverantwoordelijk en heel erg struisvogelachtig." "Als de PS de pijnpunten die Europa aanhaalt, niet erkent, dan is men niet bezig als partij die de kanselier moet leveren."
Citaten uit Knack.be:
- "De voorstellen van Elio di Rupo verhogen aanzienlijk de kans dat de storm van de eurocrisis nu ook ons land zal aandoen."
- " Gedreven door geldgebrek voorziet formateur Di Rupo in een stroom van nieuwe belastingen die vooral in Vlaanderen zullen worden betaald.
- " Elio Di Rupo zit in totaal al acht maanden aan het stuur van de regeringsvorming en de meet is nog altijd niet in zicht.
Financieel Europa staat in brand, maar in België sleutelt formateur Elio Di Rupo (PS) tergend langzaam voort aan de vorming van een nieuwe federale regering. Zowat 530 dagen na de verkiezingen hoeft de koning zich echter nog altijd niet klaar te houden voor een eedaflegging met vaderlijke raadgevingen voor een nieuwe premier en zijn ministers.
In dit land van lopende zaken zit Di Rupo al acht maanden zelf aan het stuur van de regeringvorming. In juli en augustus van vorig jaar deed hij dat als preformateur. Half mei van dit jaar vond hij dat het moment eindelijk was aangebroken om formateur te worden. Al die tijd is er veel inkt gevloeid over zijn charmes en zijn werkwijze. Het minste wat je kunt zeggen is dat Di Rupo als meester van de politieke traagheid niet uitblinkt in doortastendheid. Hij vergadert, overlegt, wacht op voorstellen en zet technici van de onderhandelende partijen samen in werkgroepen. Maar zijn nek echt uitsteken en risico nemen met een eigen, duidelijk beleidstraject, dat doet hij niet. Zo tekent Di Rupo voor een schier eindeloze formatie die energie vreet en zenuwen sloopt, zonder dat al die inspanningen een mobiliserend en oplossend perspectief krijgen."
Stefaan De Clerck, CD&V, minister van justitie:
"Lopende zaken is voor mij een leeg begrip geworden."
|