Het wordt drummen op de aarde.
Het heeft geduurd tot 1800 vooraleer we met één miljard mensen op de aarde rondliepen. In 1950 waren we reeds met 3 miljard en sinds eind oktober 2011 zijn we officiëel met 7 miljard mensen. Verwacht wordt dat .tegen 2040 dat 9 miljard zal zijn. Kan onze planeet dit eigenlijk nog wel aan?
Met een explosie van de wereldbevolking, groeit ook het consumptieniveau en dan gaat de natuur eraan kapot.
Er is duidelijk nood aan begrenzing.
Daarom pleit filosoof en ethicus Etienne Vermeersch voor geboorteplanning. Niet zoals in China met zijn éénkindpolitiek per gezin, waardoor zo'n 300.000 chinezen niet geboren werden. Een onprettige, maar onvermijdelijke maatregel tegen de overbevolking aldaar.
Toch zijn zulke dwangmiddelen volgens Vermeersch hier niet per se nodig. "In Taiwan is het ook gelukt zonder regels. Het gaat erom duidelijk te propageren dat geboorteplanning in het belang van de hele wereldbevolking is."
"In het Westen willen we minder kinderen omdat we dromen van een carrière of meer comfort. Doch geboortebeperking is ook bij ons nodig, want de ecologische voetafdruk van een kind uit de westerse landen is ongeveer twintig keer zo groot is als die van een Afrikaans kind."
"In België moet er op dit moment niets gebeuren: we hebben voldoende gezond verstand om niet allemaal vijf kinderen te nemen. Maar wat men zeker niet mag doen, is zeggen dat onze vrouwen te weinig kinderen baren. Geboortes aanmoedigen is het laatste wat moet gebeuren." →Dit is de mening van Vermeersch, waar we het zeker niet allemaal mee eens zijn. Om onze eigen bevolking in stand te houden moeten er volgens andere bronnen meer kinderen geboren worden.
Migranten in ons land hebben vaak nog te veel kinderen.
|