In Griekenland konden de zogenaamde pro-Europese partijen Nea Demokratia (conservatieven) en het socialistische Pasok (die Griekenland de afgelopen decennia bestuurden én de EU binnenloodsten op basis van vervalste cijfers) onlangs een regering vormen. De nieuwe premier Antonis Samaras (Nea Demokratia) heeft echter aangegeven dat het land vrijwel onmogelijk aan de eisen van de drie grote geldschieters, de Europese Unie (EU), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan voldoen.
Als het land meer tijd zou moeten krijgen, zou dit nog eens tot 50 miljard euro kosten.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overweegt nu de hulp aan Griekenland te stoppen. Ook steeds minder andere partijen zijn bereid het land nog uitstel te bieden. Zeven tot acht Europese landen, waaronder Nederland, zouden ook overwegen de hulp aan het land op te schorten.
Zonder de hulp van het IMF kan Griekenland op korte termijn niet meer aan betalingsverplichtingen voldoen. Het land gaat dan failliet. Om besmetting van andere landen te voorkomen.zou men bij de Europese partijen hiermee willen wachten tot het noodfonds ESM in september in werking treedt.
Athene kreeg in maart 130 miljard euro geleend van de Eurolanden, het IMF en de ECB. Daartegenover stonden bezuinigingen en hervormingen. Maar door de verkiezingen is het land ernstig achterop geraakt met de bezuinigingen en hervormingen die moeten worden doorgevoerd. In 2010 kreeg Griekenland ook al 109 miljard euro.
Dit alles meldt het Duitse weekblad op basis van vertrouwelijke documenten.
Niet Griekenland, maar Finland, een toegewijd lid van de eurozone, meldde onlangs dat het de mogelijkheid overweegt om uit de eurozone te stappen. Het land verkiest dit scenario boven het betalen van de schulden van andere landen. Dat zegt de Minister van Financiën Jutta Urpilainen . "Finland zal niet tegen eerder welke prijs vasthouden aan de euro. We zijn op elk scenario voorbereid, inclusief het opgeven van de Europese eenheidsmunt." De minister benadrukt nog dat ze niets ziet in verdere integratie als dat betekent dat de landen samen verantwoordelijk zijn voor de schulden en het economische beleid van andere landen. "Daar moeten we niet toe bereid zijn."xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ook de Nederlandse politicus Geert Wilders wil terug naar de Nederlandse gulden.
Daarover een volgend artikel.
|