Ge zult het allemaal wel gehoord hebben in het nieuws:
Het gebouw waar dit jaar de Blogmeeting doorging,xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
het internationaal Zeemanshuis in Antwerpen wordt gesloopt.
Vorig week-end werd het definitief gesloten.
Wat voorafging.
Het Zeemanshuis is sinds 1954 een begrip in de Scheldestad. Niet alleen omdat matrozen en zeelui er overnachten. Het gebouw in het Schipperskwartier herbergt ook een theater, een revalidatiecentrum voor problematische drugsgebruikers en een low-budgethotel.
In 2004 besliste het Antwerpse stadsbestuur om het Zeemanshuis af te breken. Op die plaats zouden appartementen en kantoren van het dienstenbedrijf SD Worx komen.
Consternatie in 't Stad.
Er werd een buurtcomité Red Het Zeemanshuis opgericht en dit trok naar de Raad van State. Heel wat kunstenaars schaarden zich achter hen, van Fred Bervoets tot Tom Barman. Ook erfgoeddeskundigen waren verontwaardigd, vooral omdat het een gebouw is van Paul Smekens, een van de belangrijkste Antwerpse architecten uit het interbellum. Gematigd modernisme, iets vergelijkbaars is niet meer te vinden in Antwerpen.
Daarom staat het Zeemanshuis nu ook op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed, klaar om beschermd te worden. Het is nog maar de vraag of minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) dat ook wil. Maar helaas, intussen is het al te laat.
Met die sloopplannen is iets merkwaardigs aan de hand. In de sloopvergunning staat dat er gras en grind komt.
Tijdelijk weliswaar, zegt Kristof Van Brussel van Red Het Zeemanshuis. Maar de kans dat het oorspronkelijke project er ooit komt, is bijzonder klein. De plannen zijn gedateerd. Voor de kantoorruimtes is er geen markt meer, en op 't Eilandje is er nu al een overaanbod aan luxeappartementen. Een waardevol stuk erfgoed moet dus wijken voor gras en grind. Dan kun je het beter laten staan.
Maar dat zal dus niet gebeuren. Een collegebesluit dat pas aan de oppervlakte kwam stipuleert namelijk dat de stad 6.154.114 euro schadevergoeding moet betalen aan SD Worx als het Zeemanshuis behouden blijft.
De actiegroep Red Het Zeemanshuis pikt het ook niet dat de baas van SD Worx recent werd aangesteld als hoofd van Herita, de nieuwe, Vlaamse erfgoedvereniging. "Belangenvermenging", luidt het.
Tot slot nog dit: zelfs tijdens zijn zwanenzang spreekt het Zeemanshuis tot de verbeelding van kunstenaars. Dirk Braeckman, een van onze grootste kunstenaars, heeft er net nog een film gedraaid.
De mannen van Red Het Zeemanshuis willen zoveel mogelijk fotos verzamelen van het gebouw en als een soort open archief op het internet zetten, als een blijvende blaam voor hen die dit ooit afgebroken hebben.
. Maar om binnen nog fotos te kunnen nemen is het inmiddels ook al te laat
.
Ik heb jaren gewerkt in de omgeving van het Zeemanshuis, zelfs een jaar of zes in hetzelfde huizenblok met vanop mijn bureau zicht op het gebouw.

|