Naar aanleiding van de uithaal van onze premier Elio Di Rupo aan het adres van de N-VA en welke aan Vlaamse zijde weer heel wat commotie veroorzaakte heb ik in verband hiermee wat uitspraken verzameld.
Net nu de storm na de speech van de Koning voor Kerstmis met daarin de verwijzing naar de jaren 30 wat geluwd was, inhoud welke zelfs de kabinetschef van premier Di Rupo (PS) achteraf wat onvoorzichtig vond, maar waar de premier naar eigen zeggen achter blijft staan, wakkert Di Rupo zelf het vuur weer aan door de N-VA in een interview in De Zondag af te schilderen als een zéér gevaarlijke separatistische partij, die elke mogelijkheid aangrijpt om electoraal te scoren en een nieuwe stap te zetten richting hun doel, namelijk een onafhankelijk Vlaanderen.
De N-VA is erg gevaarlijk voor ons land.
|
N-VA-voorzitter Bart De Wever laat de uithaal van premier Elio Di Rupo aan het adres van de N-VA niet aan zijn hart komen:
Er is vrijheid van meningsuiting voor iedereen, dus ook voor Di Rupo
en op de uitlating De N-VA is erg gevaarlijk voor ons land, reageert hij laconiek met: Die stelling is ook al langer bekend. Het is nu eenmaal allen tegen één en één tegen allen. Ik heb daar ook niet voor gekozen, maar als dat zo is, dan zal het zo zijn.
|
De ongewoon agressieve uithalen van premier Elio Di Rupo (PS) richting de N-VA van Bart De Wever zorgen voor alsmaar meer wrevel bij de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V en Open VLD.
Di Rupo moet voortaan zwijgen, vinden ze.
Eric Van Rompuy (CD&V): Door de N-VA nu weer als een zéér gevaarlijke partij' af te schilderen, maakt Di Rupo De Wever slapend rijk. Want De Wever doet niets liever dan in de rol van Calimero kruipen.
CD&V-voorzitter Wouter Beke:
Van een eerste minister verwacht ik eerst en vooral dat hij het werk van zijn regering verdedigt en zich onthoudt van aanvallen op anderen.
CD&V-vicepremier Steven Vanackere is wat voorzichtiger maar heeft vandaag dinsdag op de RTBF-radio toch zijn volledige steun uitgesproken voor premier Elio Di Rupo.
Elio Di Rupo heeft mijn volledige vertrouwen. Elke eerste minister drukt zich uit zoals hij zich wil uitdrukken.
Rekening houdend met de separatistische logica van de N-VA is de uitspraak ook niet zo onlogisch. Als hij het tegenovergestelde had gezegd, zou dat pas vreemd geweest zijn.
Toch zou het volgens Vanackere geen slecht idee zijn om na te denken over het nut van de uitspraken. Laat ons het over onze eigen resultaten hebben.
De Gentse politicoloog Carl Devos (Ugent):
Langs Vlaamse kant hebben de traditionele partijen allang beseft dat ze met een agressieve aanval de N-VA niet klein krijgen. Ofwel heeft Di Rupo dat niet door, ofwel spreekt hij niet als premier maar als boegbeeld van de PS. De partij deed het niet goed de voorbije verkiezingen. Ik krijg stellig de indruk dat Di Rupo met dit soort uithalen de PS in Wallonië weer op de kaart wil zetten, weliswaar ten koste van zijn Vlaamse coalitiepartners.
Brusselse PS-boegbeeld Philippe Moureaux, die al wel eens kritiek durft leveren op Di Rupo, zag geen graten in de uitspraken van Di Rupo:
Met een beetje kritiek is niks mis. Geen enkele partij kan verwachten met fluwelen handschoenen te worden aangepakt.
|