Het grote afsmelten is begonnen,xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Door de Arctic Climate Impact Assessment (ACIA) werd in opdracht van de overheden uit de Arctische regio door meer dan250 wetenschappers een studie uitgevoerd die het onweerlegbaar bewijs levert dat er klimaatverandering optreedt in het noordpoolgebied. Volgens het rapport zal dit nog verergeren, tenzij de uitstoot van koolstofdioxide gereduceerd wordt.
Sommige plaatsen op de Noordpool hebben deze zomer een nooit gekende hittegolf gekend, wat gepaard ging met een nooit gezien afsmelten van het poolijs. Op een basis op het Melville Eiland, één van de koudste plaatsen in Noord Amerika, zag men de thermometer in juli stijgen tot 22 graden, tegenover een normale gemiddelde temperatuur van vijf graden.
Een warmer noordpoolgebied zal ook een impact hebben op de rest van de wereld: het zal bijdragen tot de globale opwarming en het stijgen van het zeeniveau.
Er leven vandaag 17 miljoen mensen op minder dan één meter boven zeeniveau in Bangladesh, maar ook plaatsen zoals Florida en Louisiana in de VS, Bangkok, Calcutta, Dhaka en Manilla zullen worden bedreigd.
De ijskap van de noordpool smelt de jongste tijd gigantisch snel. De laatste jaren is het smelten zelfs tien tot vijftien maal versneld.
Onderzoek door het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) toont aan dat in 2050 nog maar 54% van het noordpoolijs van 1955 aanwezig zal zijn.
Grote delen van de Siberische zee en de Noordwestpassage zijn al ijsvrij.
Een smeltende noordpoolkap zal bovendien de globale klimaatverandering doen versnellen. Naarmate het poolijs en de sneeuw smelt, daalt immers de capaciteit van het gebied om warmte terug de ruimte in te kaatsen. Een warmer noordpoolgebied zou mogelijk ook de golfstroom doen stopppen, die warmer water en hogere temperaturen naar Noordwest Europa voert.
Eind deze eeuw zouden de ijsberen uitgestorven kunnen zijn. Het is erg onwaarschijnlijk dat ze als soort overleven als de zomerse ijszee bijna compleet verdwijnt. Dit laatste wordt door sommige klimaatmodellen voorspeld voor de eeuwwisseling.
|