Het Amazonewoud -
vervolg: Soja
In 1950 begon de Italiaanse immigrant André Maggi in Zuid-Brazilië sojabonen te telen. Intussen is het bedrijf Grupo André Maggi dat nu geleid wordt door zijn zoon Blairo, uitgegroeid tot de grootste sojaproducent ter wereld. Blairo Maggi is sinds 2003 bovendien ook gouverneur van de deelstaat Mato Grosso.
De oppervlakte voor sojavelden is in Zuid-Amerika de laatste jaren extra hard gegroeid: van 18 miljoen hectare in 1995 naar 33 miljoen hectare (in 2003).
Met een zaag van honderd meter lang, met aan beide uiteinden een Caterpillar bulldozer, haalt men in een minimum van tijd een enorme vlakte Amazonebos- en savanne omver om de grond geschikt te maken voor de aanleg van grootschalige sojaplantages.
Milieudefensie liet een onderzoek doen naar de effecten van de sojateelt door Grupo André Maggi en andere grote sojabedrijven op mens en natuur in Brazilië. In het onderzoeksrapport met de toepasselijke naam Van oerwoud tot kippenbout, worden die effecten op een rijtje gezet: bij de vaak illegale kap van amazonebos en -savanne voor sojaplantages gaat vrijwel alle biodiversiteit van zoogdieren, reptielen, vogels en planten verloren; de kaalslag versterkt erosie; grond- en oppervlaktewater raken vervuild door het gifgebruik bij de sojateelt; kleine boeren worden bij de aanleg van sojaplantages vaak met geweld van hun land verdreven, verliezen hun middelen van bestaan en zijn gedwongen naar de sloppenwijken in de grote steden te verhuizen. De achterblijvers die wel werk vinden op de sojaplantages, werken er vaak onder slechte arbeidsomstandigheden, door de Braziliaanse arbeidsinspectie omschreven als slavernij. Sinds Blairo Maggi gouverneur is van Matto Grosso, is de ontbossing, inclusief de illegale, er flink toegenomen. De Reia da Soja, oftewel Sojakoning zoals Blairo wordt genoemd, zei daarover in de New York Times: Voor mij betekent een toename van de ontbossing met veertig procent helemaal niks, ik voel me er totaal niet schuldig over.
Nederland is na China de grootste importeur van soja ter wereld. Het overgrote deel gaat naar de veevoederbedrijven waar sojameel en soja-olie verwerkt wordt tot veevoer voor de miljoenen varkens en kippen in de intensieve veehouderij.
Wordt nog vervolgd.
|