In dit land is het niet de overheid, maar zijn het de vakbonden die verantwoordelijk zijn voor de uitbetaling van de werkloosheidsvergoedingen. Voor het uitbetalen van die werklozensteun krijgen de vakbonden trouwens jaarlijks een 'administratieve vergoeding' van liefst 160 miljoen euro.
Men kan zich dus de vraag stellen of de vakbonden wel streven naar het creëren van meer arbeidsplaatsen en een hogere tewerkstellingsgraad. Want minder werklozen betekent voor de vakbonden minder ontvangsten.
Het systeem geeft hen anderzijds ook meer macht om leden onder druk te zetten. Zo was er in februari vorig jaar veel te doen om een brief die door de christelijke vakbond ACV verstuurd werd naar enkele van haar leden die hun lidgeld nog niet betaald hadden en waarbij het ACV deze leden bedreigde met het achterhouden van hun werkloosheidsuitkering. Dit voorval zorgde voor heel wat verontwaardiging.
Journalist Eric Donckier in Het Belang van Limburg van 23 februari 2007 had hier volgende bedenking bij: "Eerlijk gezegd, we hebben ons altijd al afgevraagd waarom ook de vakbonden werkloosheidsvergoedingen mogen uitkeren. Waarom kan de overheid dat niet zelf doen? In de huidige computertijden kan dat niet zo moeilijk zijn. We denken dat daar zelfs een flinke besparing in zit voor de overheid, dan moet ze geen administratieve vergoeding meer betalen aan de vakbonden."
|