Dik, dikker....
 Zwangere vrouwen worden steeds zwaarder.
Uit een onderzoek uitgevoerd door een dokter van de KU Leuven, blijkt dat in tien jaar tijd (Vlaamse) vrouwen bij het begin van de zwangerschap gemiddeld 2,8 kg zwaarder zijn dan tien jaar geleden. De gemiddelde Body Mass Index steeg van 22,56 naar 23,51.
Alarmerend vindt de dokter, want obesitas tijdens de zwangerschap houdt risico's in, zoals vroeggeboorte, te zware baby's en zwaarlijvige kinderen alsook risico op aangeboren afwijkingen.
De studie van de dokter bestond uit twee delen. Eerst onderzocht hij de gewichtskenmerken van meer dan 24.000 zwangerschappen. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bevindingen: zowat 30% van de vrouwen in vruchtbare leeftijd vertoont overgewicht of is zwaarlijvig. 27% heeft onvoldoende lichaamsbeweging.
De gemiddelde lendenomtrek, het gewicht van de babys bij de geboorte en dat van de placenta is in die tien jaar echter niet toegenomen.

In het tweede onderzoek werd nagegaan of risicovrouwen hun voedingsgewoonten aanpasten tijdens de zwangerschap.
Resultaat: de meeste vrouwen verminderden hun alcoholverbruik vanaf het begin van de zwangerschap, maar wie rookte, bleef roken.  Slechte eetgewoonten werden niet aangepast en de vrouwen hadden ook te weinig lichaamsbeweging.
|