Sinds de snel-Belg-wet van kracht werd (op 1 mei 2000), is het aantal buitenlanders die Belg werden, gestegen tot 381.862. Dit komt neer op een gemiddelde van 138 nieuwe Belgen per dag.
In 2007 werden 43.958 buitenlanders Belg. De grootste groep (8.343) werden Belg omdat één van de ouders Belg werd. Dan komt de groep van buitenlanders (8.378) die hier zeven jaar legaal verblijven en bij de Burgelijke stand verklaren Belg te willen worden. Dan hebben we een groep van 8.304 die na drie jaar verblijf in het land door de Kamer van Volksvertegenwoordigers tot Belg werden genaturaliseerd.
De regering van Leterme wil die snel-Belg-wet zo wijzigen dat men slechts na 5 jaar Belg kan worden i.p.v. na 3 jaar zoals nu het geval is. Ook zal iedere kandidaat zijn bereidheid tot integratie moeten bewijzen.

Naturalisatie Het verwerven van de Belgische nationaliteit wordt geregeld in het Wetboek van de Belgische nationaliteit. Behalve de natuurlijke weg, zoals door geboorte of afstamming kan men de nationaliteit ook aanvragen mits man aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals: - bepaalde tijd in België verblijven - in België werken - huwen met iemand van Belgische nationaliteit.
In het jaar 2000 werden deze voorwaarden versoepeld in wat men 'de snel-Belg-wet' is gaan noemen. Deze wetgeving vereenvoudigt aanzienlijk de procedures voor naturalisatie voor bepaalde categorieën van vreemdelingen. Met deze nieuwe wet kent ons land de meest lakse nationaliteitswetgeving ter wereld. Een eenvoudig bewijs dat je zeven jaar in dit land verblijft, volstaat om Belg te worden. Je moet gewoon naar het gemeentehuis stappen om een verklaring af te leggen. Een bewijs van integratie of taalkennis is niet vereist. Bereidheid om te werken al evenmin. En zelfs een blanco strafregister is niet nodig.
De snel-Belg-wet was voor een aantal politici een manier om het controversele thema van stemrecht voor migranten te omzeilen. Een tot Belg genaturaliseerde vreemdeling beschikt immers over stemrecht.
Deze Snel-Belg-Wet was een eis van de Parti Socialiste en was bedoeld om in een recordtempo tienduizenden nieuwe socialistische kiezers bij te toveren. Dit opzet is geslaagd. Dank zij de Snel-Belg-Wet kon de PS het verlies in de steden beperken. Dit voordeel werd wel duur betaald, want ruim de helft van de Brusselse PS-parlementsleden zijn moslims. In Schaarbeek zijn zelfs 10 van de 13 PS-verkozenen in de gemeenteraad van buitenlandse afkomst. Ook in Antwerpen had de Snel-Belg-Wet belangrijke politieke gevolgen. De vooruitgang van de Sp.a is in grote mate te wijten aan die 'Nieuwe Belgen'.
Mieke Volgels (Groen!): "Die snel-Belg-wet hebben we gestemd als alternatief voor het migrantenstemrecht. Nu dat stemrecht er is, heeft de snelbelgwet nog weinig zin."
|