Vandaag, de laatste dag van oktober, wordt het fenomeen 'Halloween' gevierd.
Halloween is vooral op de Britse eilanden en in Noord-Amerika een feest. De naam is een verbastering van het Engels voor Allerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen.
Halloween komt oorspronkelijk uit Keltisch Ierland. De Kelten geloofden dat op de avond van 31 oktober de zielen van alle overledenen hun verwanten kwamen opzoeken. Om deze doden af te schrikken, tooiden ze hun huizen zo akelig mogelijk. Samen met de massale emigratie van Ieren en Schotten in de helft van de 19° eeuw, waaide het feest van Halloween over naar Amerika. Zuiver vanuit commercieel oogpunt komt het fenomeen nu terug over naar onze streken. Een groeiend aantal Amerikanen vindt de griezelige uitdossingen en buitenissige voorstellingen die dit feest met zich meebrengen wat te duivels worden en willen de aanwezigheid van heksen, spoken, verminkte griezels, monsters en doden bij de talrijke optochten en samenkomsten op de avond van de laatste dag van oktober tot een minimum beperken. De invloedrijke leider van de organisatie Focus On the Family, Richard Dobson meent dat ,,er duidelijk geen plaats is in de christelijke gemeenschap voor de donkere zijden van Halloween''. In zijn radioprogramma gaf hij ouders de raad om hun kinderen ,,grappige figuren te laten uitbeelden, zoals Mickey Mouse''.
This Is Halloween
In onze streken wint het feest steeds meer terrein. Op vele plaatsen worden speciale Halloweenfeesten gehouden, waarbij mensen gevraagd wordt om verkleed te komen in griezelige kostuums. Ook veel attractieparken spelen dit weekend in op het Halloweenthema en in de bioscopen en op TV zijn opvallend veel horror-films geprogrammeerd.
|