Bij een berichtje achtergelaten in mijn gastenboek door Clara en Silvain (http://blog.seniorennet.be/silvain1951) las ik dat het vandaag Maria Lichtmis is.
Hoe is het mogelijk dat ik daar dit keer zelf niet aan gedacht heb? Natuurlijk: 2 februari.
Kijk maar na in de 'Earthcalender', de wereldkalender voor feestdagen, welke in mijn rechtercolom staat: http://www.earthcalendar.net/_php/lookup.php?mode=religion
Maar ik zal te veel in beslag genomen zijn met mijn andere zorgen, mijn gezondheidstoestand. Ik neem nu bijna 4 weken de hoogst toegelaten cortisone-dosis en er is nog steeds niet de minste verbetering. Dit ook tot verbazing van de dokters. Mijn slikprobleem is intussen zo dramatisch geworden dat er bij de laatste consultatie zelfs geopperd werd om me in het ziekenhuis te laten opnemen om via een infuus of een sonde gevoed te worden. Maar dat tracht ik nog wat af te houden, zolang het nog enigszins kan.
Qua gewicht ben ik nu de psychologische drempel van 60 kg onderdoorgegaan.
In twee maanden tijd ben ik van een vitaal man een echt wrak geworden.
Deze voormiddag trouwens weer eens naar het ziekenhuis geweest. Ditmaal voor een CT-scan van de hersenen. Dat was zowat het enige wat nog niet nagekeken werd. Volgende week toch nog naar het UZA; voor een PET-scan dan weer.
Maar vandaag vieren we Maria Lichtmis.
En zoals Lieve (http://blog.seniorennet.be/vroeger) in mijn gastenboek de vraag stelt: zou de jeugd nog weten wat dat betekent?
Eens kijken wat ik hierover de voorbije jaren geschreven heb:
Vorig jaar:
Maria Lichtmis, of kortweg Lichtmis is een eeuwenoude traditie. De Mariafeesten zijn in het Westen in de 7de eeuw van het Oost-Romeinse Rijk overgenomen. Marie Lichtmis was zo het eerste Mariafeest waarvoor processies werden georganiseerd met brandende kaarsen.
Lichtmis is gebaseerd op een Joods gebruik waarbij vrouwen, om zich 40 dagen na de geboorte van een kind te zuiveren, volgens de voorschriften van Moses in de tempel een lam of twee duiven offerden. Om de dag te gedenken dat Maria dit deed, werd dit feest door paus Celasius in het leven geroepen.
Vandaag staat Maria Lichtmis niet meer bekend om die eeuwenoude tradities maar staat de dag bekend als pannenkoekendag! Want wie aan Maria Lichtmis denkt, denkt aan pannenkoeken die traditioneel op die dag gegeten worden. Vandaar trouwens de spreuk:" Al is het vrouwtje nog zo arm, bij lichtmis zet zij haar pannetje warm ."
En in 2009 schreef ik hierover volgend artikeltje:
Maria Lichtmis
Vandaag, 2 februari, 40 dagen na Kerstmis, vieren we het feest van Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis . Het is de herdenking van de "Opdracht van de Heer in de Tempel en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus moest brengen. XML:NAMESPACE PREFIX = O />
Vlnr: Jozef, Maria, Jezus, Simeon, Hanna. 'De Opdracht des Heren' van Fra Angelico, 1434, Cortona (foto: Web Gallery of Art, wga.hu)
Aan het begin van de mis van die dag vindt een processie met gezegende kaarsen plaats.
Het centrale thema is de openbaring van Christus als het Licht dat voor alle volkeren straalt. Maria, de moeder van Jezus, is de draagster van dit goddelijke licht. Omdat de lichtprocessie tijdens de mis van die dag als een huldeblijk aan de Moeder Gods werd beschouwd, heeft het feest van 2 februari in het Nederlandse taalgebied de naam Maria Lichtmis gekregen.
Het feest van Maria Lichtmis is ook het feest van het steeds sterker wordende daglicht. Een oud volksgezegde luidt ' Het wordt lichter; na kerstmis wordt het daglicht een hazensprong lichter, na nieuwjaar een hertesprong, en met Maria Lichtmis een heel uur". Het werd later de dag, waarop men de kaarsen liet wijden die een familie gedurende een heel jaar nodig had.
Maria Lichtmis is het laatste lichtfeest, na een periode van tweemaal 40 dagen. Het Sint Maarten-feest is het eerste lichtfeest op 11 november, 40 dagen vóór Kerstmis. Zo wordt de periode tussen 25 december en 6 januari ook wel 'kleine kersttijd' genoemd en de periode van twee maal 40 dagen 'grote kersttijd'.
Op de dag van Maria Lichtmis eten we dus pannekoeken. Ik weet niet of dat een algemeen gebruik is, maar toch bij ons in het Antwerpse.
|