Dat de Koning zijn politieke voorkeur heeft is ons al enigszins bekend. Maar nu zijn er bewijzen.
Deze staan te lezen in het boek 'Koning Zonder Land' van Wetstraatjournalisten Steven Samyn van De Morgen en Martin Buxant van La Libre Belgique, dat donderdag verschijnt en die een interessante inkijk geven in de rol van de koning in deze regeringsonderhandelingen en in de manier waarop de koning aan politiek doet.
La Libre Belgique en De Morgen publiceerden daar vandaag (donderdag) al enkele fragmenten uit.
Het is een ongescheven wet, de colloque singulier, die bepaalt dat niemand naar buiten brengt wat de koning gezegd heeft. Over de inhoud van een audiëntie bij de koning wordt niet gecommuniceerd, over informele gesprekken al helemaal niet. De colloque singulier is voor de koning de ultieme garantie op discretie in zijn gesprekken met politici. Deze werd zelden of nooit verbroken.
Het feit dat de koning zo ongewoon scherp reageert op de publikatie van uitspraken in het boek Koning zonder land is zonder voorgaande. Het is een bevestiging van de feiten en een bewijs dat het nieuws in het boek aan het hof een gevoelige snaar geraakt heeft.
Rik Van Cauwelaert, directeur van Knack, schrijft hierover:
Koning Albert liet tijdens zijn voorbije gesprek met koninklijk onderhandelaar Wouter Beke verstaan dat hij hem niet wenst terug te zien voor eind juni, zo beweren insiders. Wat er op neer zou komen dat de regeringsonderhandelingen voorbij de zomer worden getild. In hun boek Koning zonder land bevestigen de twee voortreffelijke journalisten, dat koning Albert en zijn kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou de PS-lijn van Elio Di Rupo volgen: te allen prijze nieuwe verkiezingen vermijden.
Begin dit jaar al zei PS-voorzitter Di Rupo dat hij en de andere Franstalige onderhandelaars zich in de Kamer zullen blijven verzetten tegen nieuwe verkiezingen. De daarop volgende paleismanoeuvres werkten in die richting.
Meteen na de verkiezingen van juni 2010 heeft het paleis alles ingezet op Elio Di Rupo en de PS. Daarmee werd de fout herhaald die in 2007 werd gemaakt toen koning Albert en kabinetschef Van Ypersele alles zetten op Didier Reynders en op het falen van Yves Leterme. Naar de gevolgen daarvan zitten we vandaag te kijken. Albert en zijn entourage weten duidelijk geen raad met de N-VA-factor. Daarom werd Bart De Wever begin oktober vorig jaar de wei ingestuurd als verduidelijker. Onderhandelaar was volgens Di Rupo en de koninklijke entourage te veel eer voor de N-VA-voorzitter. Met die zet had het paleis, geïnspireerd door de PS, geen andere bedoeling dan Bart De Wever in de vangrails te jagen waarna alles weer in de Belgische plooi zou vallen. De Wever mocht dus vooral niet slagen. Daarom ook werd de tekst met diens bevindingen door CDH-voorzitter Joëlle Milquet al afgewezen nog voor het document bij de koning was afgeleverd.
De opeenvolgende peilingen die de electorale vooruitzichten van Bart De Wever steeds rianter voorstellen, zorgen in Laken en omgeving voor grote nervositeit..
Voor de PS en het paleis komt het er nu op aan de huidige regering in het zadel te houden, ten minste tot oktober 2012, tot de gemeenteraadsverkiezingen. Een plan dat ook premier Yves Leterme aanstaat, want hij hoopt tijdens de komende maanden het electorale tij te kunnen keren.
En zo wordt koninklijk onderhandelaar Beke dezer dagen aan het lijntje gehouden, niet alleen door Elio Di Rupo, die duidelijk niet opgewassen lijkt tegen zijn taak, maar ook door het paleis. Dat laatste is een heel gevaarlijk spel dat verstrekkender gevolgen kan hebben voor de monarchie en de toekomst van het land dan de weigering van Alberts broer Boudewijn om de abortuswet te tekenen. Misschien moet een van de vele ministers van staat ten paleize eens gaan uitleggen dat als het hof zich met partijpolitiek inlaat, daar altijd brokken van komen.
Vive la république! , om maar iets te zeggen.
(Bronnen: De Standaard en Knack)
|