Explosie Brusselse bevolking.
De bevolking in Brussel groeit meer dan dubbel zo snel als in Vlaanderen en Wallonië. Dat is het gevolg van migratiestromen en van een geboortegolf onder de jonge Brusselse bevolking.
Kijk even naar de namen naast de belknopjes van de bewoners in dit flatgebouw!
De aanwas van de Brusselse bevolking is niet gelijk over de 19 gemeenten van het gewest gespreid. Het zijn vooral de arme en nu al overbevolkte centrumgemeenten- Molenbeek, Brussel-stad, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Anderlecht- die hun bevolking pijlsnel omhoog zien gaan.
De bevolking groeit zo snel, dat het de Brusselse beleidsmakers figuurlijk boven het hoofd groeit. Nochtans zegt Brussels minister-president Charles Picqué (PS), De sterke bevolkingsgroei in Brussel kan een troef zijn, maar alleen als er massaal in arme buurten wordt geïnvesteerd.
We hebben niet alleen crèches en scholen nodig, maar ook ziekenhuizen en rusthuizen, want ook het aantal 65-plussers neemt toe. Er moeten investeringen komen in infrastructuur en in mobiliteit. De demografische explosie vraagt een totaal andere visie op de toekomst van de stad. Denk ook aan de gevolgen op het vlak van huisvesting, veiligheid, netheid en onderwijs. De grote vraag is hoe we al die investeringen moeten financieren. Maar meer nog dan over het financiële aspect, maak ik me zorgen over de wijzigingen die de bevolkingsaangroei in het sociologisch weefsel van de stad teweegbrengt. De instroom van laaggeschoolde migranten met lage inkomens vergt intense sociale begeleiding. Dat is vandaag een van onze belangrijkste taken, maar tegelijk worden wij nog altijd met de gevolgen van de slecht begeleide migratie uit de jaren 1960 en 1970 geconfronteerd.
Die 500 miljoen euro die we extra vragen is een bescheiden bedrag in het licht van onze gigantische behoeften," zegt Picqué. Het gebrek aan financiële middelen brengt namelijk onze leefbaarheid in gevaar.
En van waar moet of zal dat extra geld moeten komen? Vlaanderen misschien?
Vlamingen maken slechts 5,3 procent uit van de totale Brusselse bevolking, tegenover een meerderheid aan Franstaligen (66,5 procent) en vreemdelingen van binnen of buiten de Europese Unie (28,1 procent). Men verwacht tegen 2020 nog een vertrek van 12.000 Vlamingen.
Charles Picqué denkt aan stoppen.
Tijdens een toespraak naar aanleiding van het Irisfeest in het Brussels parlement gaf Charles Picqué te verstaan dat hij zijn opvolging voorbereidt.
Zaterdag heeft Picqué bevestigd dat hij geen kandidaat meer is om zichzelf op te volgen als minister-president van het Brussels Gewest. Mogelijk geeft hij nog voor het einde van de legislatuur - in 2014 - de fakkel door. Mogelijke opvolgster Laurette Onkelinx hoopt dat Picqué toch nog verder werkt.
"Ik ben al heel lang minister-president, het is tijd om de aflossing van de wacht voor te bereiden," klonk het. Een datum is er nog niet maar de kans bestaat dat Picqué zich reeds na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar terugtrekt.
(Bron: Knack)
|