een selectieve kijk op de politiek en de actualiteit (en tussendoor ook eens iets anders)
11-08-2011
Eurocrisis
De Euro wankelt.
Na Griekenland en Portugal, belanden nu ook Italië en Spanje in het oog van de financiële storm. Herman Van Rompuy tracht de gemoederen te sussen en brabbelt dat alles onder controle is.
Struisvogelpolitiek, want iedereen ziet dat het Europese project en de Eurozone als een kaartenhuisje in elkaar dreigen te storten. Als dit zo verder gaat, dan is het einde van de euro in zicht, waarschuwt professor Paul De Grauwe. Dan zal er een boedelscheiding moeten komen. Het vertrek van landen als Griekenland uit de eurozone mag geen taboe meer zijn. Anders wordt de EU een België in het groot. Met een gigantische miljardenstroom van noord naar zuid, die van het zuiden een bedeleconomie maakt en de welvaart van het noorden ondermijnt. (bron: e-magazine)
Maarten Verheyen, de beursanalist die de inéénstorting van het financieel systeem voorspelde in 2007, is vandaag bezorgder dan ooit ... Zie hier zijn rapport over de huidige situatie: "Het euro land waar niemand over durft te spreken (een bankroet betekent het einde van de euro...)"
De eurozone vecht voor zijn leven en niemand die weet hoe het zal uitpakken.
De schuldencrisis slaat wild om zich heen en maakt nu overal slachtoffers. Het begon allemaal in Griekenland en waaide vervolgens over naar Ierland. Ondertussen gaan echter diverse namen over de tongen als de volgende kandidaat voor een bail-out.
Je kan niet zeggen dat Europa het zomaar laat gebeuren. In een absolute recordtijd werd een omvangrijk reddingsplan van 110 miljard euro voor Griekenland gelanceerd gevolgd door een stabiliteitsfonds van 750 miljard en een bail-out van 85 miljard euro voor Ierland.
Alhoewel niet alle EU-leden even enthousiast reageerden op deze voorstellen, schaarde uiteindelijk toch iedereen zich achter deze aanpak. Deze maatregelen waren immers absoluut noodzakelijk om verdere besmetting van andere landen binnen de eurozone te vermijden.
Tot daar de theorie. In praktijk raken steeds meer en meer landen besmet door deze schuldencrisis. De prijzen van credit default swaps in Spanje, Portugal en België bereikten zopas weer nieuwe recordniveaus. Het kost steeds meer om je te beschermen tegen een faillissement van deze landen.
De vraag is nu: hoe moet het verder?
Zal een bail-out van Portugal de markten gerust stellen waardoor Spanje en België nog even buiten schot blijven? Die kans lijkt klein. Ook Griekenland en Ierland werden om precies die reden gered, maar de onrust nam enkel toe.
Het is best mogelijk dat de Europese landen zich nog een laatste keer verenigen en bijvoorbeeld het fonds van 750 miljard uitbreiden om te tonen dat er genoeg geld beschikbaar is om zelfs Spanje op het droge te trekken.
Het zal niet simpel zijn om ook de Duitsers hiervan te overtuigen. Een recente poll toonde reeds aan dat 70% van de bevolking heimwee heeft naar de Duitse Mark en niet langer wil opdraaien voor bail-outs van andere landen.
Maar er is een waterkans dat de Duitsers alsnog overstag gaan. Uiteindelijk hebben ook zij belang bij het voortbestaan van de euro. Al is het maar omdat een sterke eigen munt de export bemoeilijkt.
Maar dan blijft er nog de situatie van de olifant in de kamer waar niemand het over wil hebben. De gigant binnen Europa met de slechte financiële papieren: Italië!
Wie heeft er nog geld om de Italianen te redden? Met een schuldenlast van bijna 1.800 miljard euro heeft Italië evenveel schulden dan Duitsland zelf!
Italië is simpelweg too big to save.
Zijn er dan redenen tot ongerustheid over Italië? Hmn, laat me eens even kijken. Het land heeft, na Griekenland, de hoogste schuldenlast binnen Europa. De schuldgraad zit met 117% diep in de gevarenzone.
Italië moet in 2011 zon 356 miljard euro ophalen via de uitgifte van obligaties. Veel geluk daarmee. Nu reeds vraagt de markt 2,04% extra rente ten opzichte van Duitsland. De vrees is dat deze spread in de komende weken en maanden alleen maar verder oploopt en zo het land meesleurt in een vicieuze cirkel.
De financiële markten zijn doodongerust over Italië. Dit land is mogelijk de bom onder de eurozone. Als de spreads met Duitsland verder oplopen, is het over en uit voor de euro.
Voorlopig zijn er weinig redenen om optimistisch te zijn. Niet alleen kampt het land met een verschrikkelijk hoge staatsschuld maar er is ook nog de bijzonder zwakke economische groei, het onstabiele politieke klimaat en de toenemende geruchten over grote off-balance sheet verplichtingen via derivaten.
Indien Italië niet gered kan worden, wat zijn dan de gevolgen voor Europa? Ah, goed dat je het vraagt! Kijk eens hoeveel geld Frankrijk tegoed heeft van Italië: $511 miljard of 20% van het Franse BNP. En Duitsland $190 miljard.
Je mag er echt niet aan denken wat er gebeurt indien Italië verder onder druk komt van de financiële markten. Het land dreigt alles en iedereen met zich mee te sleuren in een diep, zwart gat.
Ok, de euro zit diep in de problemen en de kans bestaat dat de situatie compleet uit de hand loopt. Daar zijn we het over eens.
Reacties op bericht (1)
12-08-2011
Goedemorgen
.
12-08-2011 om 11:39
geschreven door krelis
Aanvankelijk was ik van plan mijn Weblog gewoon onder mijn echte naam te starten. Maar als ik zo eens naar de andere reeds bestaande keek, viel het mij op dat de meeste ervan met een schuilnaam werken. Vandaar dat ik uiteindelijk beslist heb dat ook maar te doen.
.../raa. is het geworden. R.A.A. is in feite niet zo geheimzinnig als het op het eerste zicht lijkt. Het zijn namelijk de eerste letters van mijn voornamen.