Woensdag 14 juni Bij Carlisle kunnen we na de middag vanop de camping met het openbaar vervoer de stad in. Carlisle was voor de Romeinen een belangrijke stad en er zijn dan ook veel restanten van hun verblijf terug te vinden. In het centrum zijn vele drukke winkelgalerijen waar mooie waren, vooral kleding worden aangeboden.
Op het centrale marktplein kunnen we bij het toeristenbureau inlichtingen bekomen. Enkele mooie vakwerkhuizen trekken de aandacht.
De kathedraal, de enige in Cumbria, opgetrokken in rode zandsteen is indrukwekkend met zijn massieve toren.
Het interieur is rijkelijk versierd met mooi gebeeldhouwd houtwerk, vooral in het koor met zijn prachtig gestoelte met mooi bewerkte misericordes. We treffen er ook een mooie triptiek aan met taferelen uit het leven van Christus, gemaakt in een Antwerps atelier. Na een pauze in caffé Nero rijden we terug naar de camping.
Donderdag 15 juni nemen we terug de bus naar de stad want we hebben nog een en ander te bezichtigen. We beginnen met het “Tullie House” museum waar de geschiedenis van Carlisle mooi uitgebeeld wordt. Het grootse gedeelte toont ons hoe de Romeinen Engeland veroverden. De geschiedenis van de Romeinen in Engeland wordt hier goed toegelicht met tal van voorwerpen die ons een beeld kunnen geven van toen. De bouw van de muur van Hadrianus was het grootste bouwwerk van de Romeinen en wordt goed beschreven. We hebben er de hele voormiddag over gedaan want het was zeer interessant wat we te zien kregen. We lunchen in het restaurant van het museum om nadien nog een tentoonstelling over de Romeinse cavalerie te bekijken.
%%%FOTO1%%%
Via een onderdoorgang komen we bij het kasteel dat over de stad heenkijkt, een solied bouwwerk dat opgetrokken werd boven op een Keltisch en nadien Romeins kamp. We lopen terug naar het centrum voor onze koffie en nog wat boodschappen te doen vooraleer we terug de bus nemen.
We zijn vroeg opgestaan om tijdig aan te komen om in te schepen naar Engeland. Het was goed dat we er vroeg bij waren want we zaten in een verkeerde file voor de vrachtwagens. Een behulpzame agent stuurde ons in de juiste richting. Voor we op de inschepingskade kwamen werden we streng gekontroleerd door gewapende militairen die elk hoekje van de camper doorzochten.Nadien deed de politie dit ook nog eens over, dan nog de paskontrole door de Engelse politie en we konden gaan aanschuiven, om kort nadien het schip binnen te rijden. Stipt om 9u20 vertrok de ferry.
Na een kalme overvaart kregen we de krijtrotsen van de Doverse kust in beeld. Bij het uitrijden was het goed opletten om links te rijden en goed uitkijken op de rotondes. Na een vlotte rit bereikten we de camperplaats New Dover road Park&Ride. Een gedeelte van de parking is afgemaakt en voorbehouden voor campers. Een shuttlebus zet ons af in het centrum van Canterbury.
We wandelen door drukke winkelstraten en knusse smalle straatjes tot aan de kathedraal. Het wemelt er van de toeristen en kinderen op schoolreis.
Langs een indrukwekkende poort betreden we de gronden van de kathedraal die flink in de steigers staat zodat het niet eenvoudig is om een goede foto te maken. Het is een enorm gebouw waarvan de oorsprong terug gaat tot 597 na Christus. In 1170 werd Aartsbisschop Thomas Becket er vermoord in opdracht van koning Henry VIII.
Op de plaats waar hij werd omgebracht brandt er voor altijd een kaars. In de gronden rond de kathedraal is het aangnaam wandelen in de schaduw van de bomen want het is erg warm in de zon. Nadien kuieren we terug in de stad en gaan op een terrasje genieten van een lekkere koffie. Met de shuttlebus komen we terug op de camperplaats.
Onder een stralende hemel verlaten we Canterbury, ons doel is de Hurley Riverside Camping in de buurt van Windsor. We volgen de autosnelweg die onder Londen doorloopt, aanvankelijk kunnen we vlot doorrijden maar vlug komen we in een file terecht want de snelweg met 4 rijstroken zit overvol en de rit wordt met een uur verlengd. De camping is zeer mooi gelegen aan de boorden van de Thames.
We wandelen naar het rustige plaatsje Hurley met stemmige oude gebouwen. In de plaatselijke pub geniet ik van een Guiness achter in de tuin.
Zaterdag 3 juni In de voormiddag rijden we met de camper naar Henley-On-Thames waar elk jaar de beroemde roeiwedstijden gehouden worden tussen Cambridge en Eton. Een mooie brug overspant de Thames.
Aan de kade liggen vele mooie bootjes aangemeerd en het is er fijn wandelen. We gaan ook snel wat inkopen doen en kuieren dan verder door het stadje.
Vanop de brug hebben we mooi zicht op de roeibanen met hun tribunes. Met een lekkere koffie op een terras sluiten we daar ons bezoek af. Na de middag fietsen vanaf de camping naar de sluis van Hurley. De sluiswachter is er druk in de weer om de vele bootjes te versassen van links naar rechts.
Boven op een bruggetje hebben we een mooie kijk op de rivier. Bij de sluis drinken we op zijn engels een stevige thee vooraleer we terug naar de camping fietsen.
Zondag voormiddag, de zon schijnt nog wel maar de wind is fris. Het korte broeken weer is voorlopig voorbij. Rond de middag komen we in Cirencester aan op een camping van de Caravan Club. Een grote en prima verzorgde camping. Na de siësta stappen we naar het centrum van de stad op ongeveer 3km van de camping. Vele winkels zijn open maar het is er erg rustig. De kerk met zijn vierkante toren domineert het marktplein.
In het weelderige interieur valt vooral het kunstig gebouwde plafond op.
In de stad zijn vele oude huizen te zien uit het rijke verleden toen de wolhandel floreerde. In de smalle steegjes met leuke winkeltjes en koffiebars is het aangenaam lopen.
Wanneer we terug op de camping aankomen zijn we nog net op tijd uit de regen. Maandagmorgen is het nog steeds aan het regenen en gewapend met regenschermen lopen we terug naar de stad want maandag is het marktdag. De markt stelt niet veel voor slechts een vijftal kramen, waar we aan de groentenkraam vers fruit kopen. Het is ook erg fris en we gaan ons wat opwarmen met een kom koffie. Na de middag is het nog altijd aan het regenen en we trekken terug naar de stad voor een bezoek aan het plaatselijke museum. In het museum wordt uitvoerig ingegaan op het romeinse verleden en ontstaan van de stad.