Vrijdag rijden we nog steeds langs de kust van de Stille Oceaan, het weer is betrokken en de hemel grijs.
Plots zien we langs de weg een kudde Wapiti herten die rustig naar het verkeer kijken. Bij Crescent City werpen we nog een laatste blik op de oceaan en verlaten definitief de westkust op weg naar Yellowstone.
De weg begint te stijgen en na korte tijd verlaten we Californië en komen in Oregon. De heuvels worden bergen. Oregon is veel groener dan Californië en de rit gaat door mooie berglandschappen. Hier is er vooral veel veeteelt waarbij de koeien vrij kunnen rondlopen op de ranches. Ons einddoel voor vandaag is Grants Pass waar we bij de Rogue rivier een plaats vinden op een mooi verzorgde camping.
Zaterdag weer verder en we willen het Crater Lake park aandoen we nemen de “scenic route” langs Klamath Falls waar we ook nog langs een erg groot meer rijden.
Nadien gaat de weg echt de hoogte in. Over een afstand van 20km stijgt de weg voortdurend. De weg rond het kratermeer ligt op gemiddeld 2400m hoog. Het meer zelf heeft een diepte van meer dan 600m en is het diepste meer in de VS. Wanneer we bij het uitzichtpunt komen wacht ons een adembenemend zicht op het meer met een prachtige blauwe kleur.
De kleur komt doordat het water zo zuiver is. Het meer wordt enkel gevoed door regen en sneeuwval die hier in deze bergen uitzonderlijk hoog is. Langs de weg ligt de sneeuw nog meters hoog, het smeltwater uit deze bergen voedt vele rivieren in Oregon waaronder de Rogue die wij deze morgen verlieten.
We dalen terug naar de vlakte en in La Pine stoppen we op een eenvoudige camping.
Woensdag verlaten we Petaluma en zetten koers naar Mendicino. We kiezen voor de route die langs de oceaan voert. De weg slingert zich aan de voet van de bergen met aan onze linkerkant de oceaan. Het gaat op en af langs stranden en kliffen en levert prachtige zichten op.
Het weer is zonnig maar er staat een flinke wind en de temperatuur is koud. Wanneer we lunchen op een plek met zicht op het water merken we onder ons een troep zeeleeuwen die voorbij zwemmen.
De camping ligt voorbij het stadje Mendicino aan het strand. Wanneer we bij een glas bier en nootjes zitten komen blauwe gaaien op de nootjes af.
Ze zijn erg brutaal en enkele uitgestrooide nootjes worden in geen tijd binnen gehapt. ’s Avond wandelen we nog naar het strand om de zon te zien onder gaan in de oceaan.
Donderdag is onze bestemming Eureka en we rijden weer langs de oceaan met opnieuw schitterende zichten.
Later voert de weg doorheen het Redwood State Park met ontelbare reuzengrote redwood bomen. In het bezoekerscentrum is er veel informatie over deze bomen te vinden er zijn zelfs bomen in het park die meer dan 2000 jaar oud zijn.
Eureka is vooral bekend voor zijn mooie verzameling oude Victoriaanse gebouwen en één ervan is het Carson Mansion dat waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw is in Amerika van deze stijl. Meer dan 100 ambachtslui hebben lange tijd gewerkt aan dit gebouw met zijn sierlijke decoraties.
Het is leuk om in dit stadje rond te lopen en te genieten van de rustige sfeer. Vooraleer naar de camping te rijden genieten we in een stemmige koffiebar van een lekkere espresso en cappuccino.
Wanneer we maandag rond de middag de agglomeratie van San Francisco bereiken wordt het verkeer erg druk en onze GPS leidt ons feilloos naar onze bestemming via een tolbrug, net over de brug zien we aan onze linkerkant de beruchte gevangenis San Quentin. Aangekomen in het receptiekantoor van de camping schrijven we ons meteen in voor een geleid bezoek aan de stad San Francisco voor de volgende dag.
Dinsdagmorgen staat het busje klaar en met een gezelschap van 12 personen gaan we op weg. Het weer is zeer zonnig maar er staat een frisse wind. De gids, Johnny, geboren en getogen in San Francisco geeft ons onderweg zeer veel informatie over alles om ons heen. We rijden doorheen Sausolito met exclusieve woningen met uitzicht op de baai, volgens Johnny kost het een vermogen aan huur per maand. Dan langs het Presidio een voormalige legerbasis vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op de Golden Gate brug.
Dan voert hij ons doorheen het park van San Francisco, waar hij vele uren van zijn jeugd doorbracht.
Bij het Young museum wordt halt gehouden voor een sanitaire stop en geeft hij ons een tip om de lift te nemen tot op de 9de verdieping vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de stad.
Dan de stad in, die gebouwd is op de helling van de bergen met vele echt steile straten met hellingen tot 36%. In vele straten zien we prachtige Victoriaanse woningen die mooi gerestaureerd zijn en nu zeer prijzig zijn.
We nemen dan de tram die door een ondergrondse kabel wordt voortgetrokken en duiken de helling af, werkelijk een apart vervoermiddel. Beneden aangekomen zijn we dicht bij Fishermans Wharf waar de kunnen lunchen en ruimschoots tijd krijgen om er rond te lopen.
Bij pier 39 horen we reeds van ver het geluid van de zeeleeuwen die er liggen te zonnen op pontons. Van op de uiterste punt van de pier zien we in de verte het eiland Alcatraz. Heel de lengte van de pier is als een kermis vol met souvenirwinkeltjes eethuisjes en attracties.
Nadien bezoeken we Chinatown, de grootste Chinese gemeenschap buiten China ter wereld. Hier ook vele winkeltjes die allerlei souvenirs en prullaria verkopen. Daarna vatten we de terugtocht aan en houden aan het einde van de Golden Gate brug nog even halt om enkele laatste foto’s van de brug en zicht op de stad aan de overkant van de baai te nemen.
Teruggekomen op de camping wordt Johnny uitvoerig bedankt door iedereen voor de erg leuke rondrit, doorspekt met allerlei anekdoten uit zijn jeugd in San Francisco.
Zaterdagmorgen vertrekken met schitterend weer we naar het Yosemite park. Op de vijfbaans wegen is het flink druk. We bevinden ons nog steeds in de vlakte waar het erg droog is, alle rivieren die we over rijden hebben uitgedroogde beddingen. De weg wordt, vier en drie baans en tenslotte een gewone landweg. We bereiken stilaan de bergen en de weg begint te stijgen. Onze GPS stuurt ons op een zeer smalle kronkelige weg die na enkele kilometers onverhard is voor de volgende 15km. We komen terug op de goede baan en kort daarna komen we op de camping aan. De ingang van het park ligt nog een 60km van hier vandaan maar is te bereiken met openbaar vervoer. Het is voor de Amerikanen een lang weekend want maandag is het Memorial Day en bijgevolg is de camping goed gevuld en zal het morgen beslist druk zijn in het park.
Zondagmorgen nemen we om 6u30 de bus naar Yosemite waar we rond kwart voor 8 aankwamen bij het bezoekerscentrum dat nog geslotenis. In de verte konden we reeds een waterval zien.
Het park is een reusachtige kloof waarvan de wanden in graniet steil omhoog torenen. In het park rijden shuttle bussen rond die je rond het park voeren en waar je op vaste plaatsen kan af en opstappen. Het is nog vroeg en rustig en vlakbij de bushalte zien we een kleine kudde reeën over het pad stappen.
Van ver zien we de langgerekte Yosemite Falls naar beneden stromen. We wandelen tot aan de voet van de waterval waar het water met geraas in de rivier terecht komt.
Het begint inmiddels drukker te worden en de bussen voller. Met de bus rijden we naar El Capitan de hoogste en grootste bergwand in graniet. Volgens de gids zou dit de grootste monoliet ter wereld zijn. Het is in elk geval erg imponerend. Hoog op de steile bergwand zien we met de verrekijker klimmers als vliegen aan de wand kleven.
Na de middag begint het park echt vol te lopen en alle parkeerplaatsen zijn benut. De bussen rijden nu frequenter en zitten echt propvol. We maken nog een mooie wandeling door het bos, waar een fijne geur hangt van de cederbomen, naar het Mirror Lake.
Dit weerspiegelde oorspronkelijk de omringende bergen. Maar het meer geraakt dichtgeslibd en droog. Er staat weinig water in en van een weerspiegeling is niets te merken. Voor de mensen is het lekker plonsen in het ondiepe water.
Overal op de vloer van de vallei liggen rotsblokken, sommigen zo groot als een huis, die in de loop der tijden van de wanden zijn afgebrokkeld. In 1996 is er van een bergwand een stuk rots afgebroken met de afmeting van twee voetbalvelden waarbij één dode en enkele gewonden vielen, ook een natuurstation werd vernield. We hebben weer een fijne dag gehad en moe en tevreden nemen de bus terug naar de camping.