Foto
Inhoud blog
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Reizen met de camper
    Reisverhalen
    12-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zaterdag 11 juni

     

    We hebben Wyoming verlaten en bevinden ons nu in South Dakota in de Black Hills. Het landschap is bergachtig en groen en herinnert sterk aan het Zwarte Woud in Duitsland.
     
    In Deadwood City, waar de gelijknamige Tv-serie haar naam haalde, is het al goktent dat we zien, dat moet goed opleveren want de stad ziet er welvarend en net uit.  

    Onderweg zien we een wegwijzer naar een oude goudmijn Thunder Head waarin zich een waterval bevindt. De weg erheen voert door een smal en schilderachtig dal aan het einde vinden we de ingang. In 1881 werd begonnen met het boren in de berg, toen nog met de hand en met zwart kruit als explosief middel.
     
    Na een 200m diep in de berg te boren stieten ze op een waterader die een einde maakte aan de ontginning. Het water stroom door de tunnel en aan het einde zien we inderdaad een waterval van een 6-tal meter hoog.

    Ons doel voor de dag was eigenlijk het Crazy Horse monument in de Black Hills. In 1947 begon de beeldhouw kunstenaar Korcak Ziolkowski op uitnodiging van het Lakota stamhoofd Standing Bear aan het ontwerp om uit de rotsen een monument te houwen als gedenkteken aan Crazy Horse.
     
    In het ontvangstcentrum staat een schaalmodel, uit marmer gehouwen door de kunstenaar, zodat men kan zien wat het uiteindelijk moet worden. Het is enorm wat daar uit de berg moet gehouwen worden, het hoofd is reeds afgewerkt en de ruwe vorm wordt stilaan zichtbaar.

    De kunstenaar overleed in 1983 maar het werk wordt voorgezet door zijn weduwe en kinderen. Het hele project wordt gefinancierd met privégelden en donaties,er zullen nog vele jaren overheen gaan vooraleer het af zal zijn. Het is gewoonweg een gigantisch werk en zeer indrukwekkend. Er hoort ook een fraaie tentoonstelling bij over het leven van de indianen en het onrecht dat hun werd aangedaan.

    Zondag 12 juni

     

    Niet ver van het Crazy Horse monument is er nog een bekender beeldhouwwerk in de Black Hills van Dakota, namelijk Mount Rushmore. Het is een nationaal monument en vrij toegankelijk, alleen de parking moet betaald worden.. 
    De toegang tot het uitzicht platform is zeer mooi aangelegd met granieten voetpaden en trappen, dit materiaal is natuurlijk in overvloed aanwezig. Van ver kan men reeds de koppen van vier presidenten van de VS zien.
    Samen zijn ze wel kleiner dan het hoofd van Crazy Horse. Het is niettemin een indrukwekkend werk om zo een getrouw portret op deze schaal uit de rots te houwen. George Washington werd gekozen omdat hij de vader van de natie wordt beschouwd, Theodore Roosevelt omdat hij de ondernemingsgeest van de Amerikanen het sterkst belichaamde, Thomas Jefferson omdat hij de Onhafhankelijksverklaring opstelde en tenslotte Abraham Lincoln omdat hij de slavernij afschafte en het land samen hield ondanks de burgeroorlog. We maken een wandeling langs het pad van de presidenten zodat we de beelden van iets dichterbij kunnen bekijken. Ondertussen vertelt een Ranger hoe het idee ontstaan en uitgewerkt is om dit kunstwerk hier te maken, en hoe de keuze gemaakt werd voor de vier presidenten. Zo krijgen we wat Amerikaanse geschiedenis te horen, erg interessant. De beeldhouwer Borglum begon aan het titanenwerk in 1927 met tussenpauzes, waarbij in totaal zes en half jaar gewerkt werd tot in 1941 waarbij wel 400 mensen aan het werk waren. De kunstenaar overleed in maart 1941 net voor de finale afwerking. Zijn zoon deed er nog eens zeven maanden om het volledig af te werken . Het resultaat is schitterend en blijft een toonbeeld van Amerikaanse ondernemingsgeest en doorzettingsvermogen. In Custer State park zoeken we een camping op om de nacht door te brengen.

     

     

    Bijlagen:
    CIMG2250.jpg (170 KB)   
    CIMG2250.jpg (170 KB)   

    12-06-2011 om 00:00 geschreven door Zwerfsteen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vrijdag 10 juni

     

    Bij Buffalo rijden we weer de interstate snelweg 90 op in oostelijke richting. Het landschap is hier heuvelig en groen, echt ranchland. We zien dan ook regelmatig koeien in kleine of grotere kuddes.

    De ondergrond moet hier rijk zijn aan olie,  kolen en gas want overal zien we gaswinning installaties, een open kolenmijn en vele jaknikkers die olie op pompen. Wild zit er ook want regelmatig zien we reeën en pronghorn antilopen. We zijn op weg om de Devils Tower te bezoeken, een bijzondere rotsformatie die hoog boven de vlakte uitrijst. Voor de indianen is dit nog een heilige plaats die zij de Bear Lodge noemen.

    Vanuit de verte zien we de Tower reeds oprijzen en het landschap domineren. Hij is als eerste nationaal monument uitgeroepen in 1906 en ligt midden in een nationaal park. Wanneer we het park binnenrijden zien we een grote grasvlakte, die de naam verdient van prairiehonden stad.
     
    Overal zitten en lopen er prairiehonden rond, leuke beestjes om te zien maar op de ranches zijn ze er niet blij mee. Ze zijn nu een beschermde diersoort en dus moeten ze er mee leven. Op de parking laten we de auto om een wandeling rond de Tower te maken zodat we hem van alle kanten kunnen bewonderen.

    Het lijkt alsof granieten zuilen samengebundeld werden om een hoge toren te maken. Het schijnt dan ook een unicum in de wereld te zijn. De geologen zijn er nog niet echt uit hoe hij ontstaan is, wij kunnen het alleen bewonderen.

    11-06-2011 om 04:15 geschreven door Zwerfsteen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Donderdag 9 juni

     

    We verlaten Cody om richting Buffalo te rijden een afstand van 165 mijl.
     


    We rijden een hele tijd door een vrij vlakke streek waar weinig te zien is, soms in de verte enkele koeien en langs de weg zien we ook nog pronghorn antilopen.
     
    In de verte zien we weer een bergketen, de Big Horn, oprijzen en die moet we oversteken.
     
    De weg stijgt via verschillende haarspeldbochten de hoogte in en we krijgen weer fantastische vergezichten. We houden halt bij de Shell waterval, waar het bergwater met grote kracht door een nauwe kloof buldert.
     


    Er vliegen ook verschillende kolibries rond, erg mooie vogeltjes maar moeilijk op de foto te krijgen. Na flink klimmen bereiken we de Granite Pass op 9033 voet waar nog flink sneeuw ligt.
     
    Aan de achterkant van de berg komen we terecht in laag hangende wolken en zitten we in dikke mist.  

    Beneden is de vlakte die heel groen en heuvelachtig. In deze streek woonden vroeger de Sioux en andere indianenstammen die in deze vruchtbare streek hun onderkomen hadden. Ondanks gedane beloften door de toenmalige overheid werden ze stelselmatig verdreven en het was dan ook geen wonder dat ze daar tegen in opstand kwamen.

    Bij fort Kearny, een gedeeltelijke reconstructie van het fort van waaruit tegen de indianen gevochten werd, bekijken we een tentoonstelling over de gebeurtenissen die er zich toen afspeelden.

    Tegen de avond komen we in Buffalo aan en zoeken een plaats op een camping.

    10-06-2011 om 04:18 geschreven door Zwerfsteen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Woensdag 8 juni

     

    In het Codymuseum is er een schitterende collectie wapens te zien dus dat kan ik niet missen. Het is een zeer uitgebreide verzameling van de aller-oudste tot de meest moderne wapens. Ik kijk mijn ogen uit en ontdek vele wapens waarvan ik al wel gehoord had maar nog nooit gezien. Voor een wapenliefhebber niet te missen. Anne gaat ondertussen naar de tentoonstelling over Yellowstone Park en steekt daar ook heel wat wetenswaardigheden op.
     


    Na de middag doen we boodschappen en maken een wandeling door de hoofdstraat van Cody, het hotel dat ooit van Buffalo Bill was staat er nog heel mooi bij.

    ’s Avonds gaan we naar een rodeo kijken, het is vrij koud op de tribunes maar we waren gewaarschuwd en hebben een warme deken meegebracht. Het schouwspel begint met een parade van de vlag terwijl het volkslied gespeeld wordt.



    We zien de cowboys terwijl ze in een zo kort mogelijke tijd een kalf dienen te vangen met de lasso, zo lang mogelijk op een bokkig paard te zitten terwijl ze zich maar met één hand mogen vasthouden en tenslotte het rijden op een wild om zich heen springende stier. Het was een onderhoudende show en leuk om dat eens echt te kunnen meemaken.

    10-06-2011 om 04:09 geschreven door Zwerfsteen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

    Dinsdag 7 juni

     

    Bij het ontwaken stellen we vast dat het flink sneeuwt er ligt al een verse sneeuwlaag van 5 à 6cm. We willen niet wachten tot we werkelijk ingesneeuwd geraken en verlaten prompt en voorzichtig de camping om lager gelegen gebied op te zoeken. Om in dit weer in het park rond te rijden vinden we geen optie en verlaten met tegenzin Yellowstone Park.
     
    De weg naar de oostelijke ingang is gelukkig open en we rijden voorzichtig daar heen over hoge passen waar het nog steeds sneeuwt. Wanneer we lager komen veranderd de sneeuw in regen en blijft het dicht bewolkt. Het landschap is nog steeds boeiend maar door de grijze wolken mat en grijs.
     
    In het dal van de Shoshonerivier houdt de regen stilaan op en begint het landschap terug wat kleur te krijgen. De weg loopt langs het Shoshonemeer dat een stuwmeer is gevormd door de Buffalo Billdam.

    We kunnen over de dam lopen en kijken een duizelingwekkende diepte in waar het water van de elektriciteitscentrale met enorme kracht naar buiten spuit. In de smalle kloof waait er een zeer harde wind en is het moeilijk op de been te blijven. We rijden verder naar Cody, de stad genaamd naar Will Cody,  bekend van de Wild Westshows als Buffalo Bill.

    In het Will Codymuseum zijn er verschillende tentoonstellingen en we bezoeken alvast deze over de oorspronkelijke bewoners van dit land, het volk van de Plains. Het is een zeer mooi opgestelde en leerrijke tentoonstelling over de cultuur van deze mensen met vele prachtige en originele kledingstukken en kunstvoorwerpen. De andere tentoonstellingen laten we voor morgen en installeren ons op de Ponderosa camping.

    09-06-2011 om 16:19 geschreven door Zwerfsteen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     

    Maandag 6 juni

     

    Kort nadat we Grand Tetonpark verlaten komen we bij de oostelijke ingang van het Yellowstonepark. De weg blijft stijgen en vrij vlug zitten we in een sneeuwlandschap. Vorige week was deze weg nog gesloten door hevige sneeuwstormen.
     
    De sneeuw ligt metershoog langs de weg en levert toch mooie beelden met een azuurblauwe lucht als achtergrond.
     
    Wanneer we een sliert auto’s zien staan langs de weg kunnen we verwachten dat er wat te zien valt. Het is een zwarte beer met zijn jong, zwarte beren komen in verschillende kleuren voor en deze was bruin. Een heel mooi ogenblik om dat te kunnen gadeslaan. We hebben plaats gereserveerd op de camping van Canyon campgroud, het is echter nog vroeg en we rijden dan maar meteen naar het geiserbekken met Old Faithfull. Deze geiser spuit op regelmatige tijdstippen en is wel de bekendste van allemaal. In dit dal in de reusachtige krater is geen sneeuw te bekennen en de zon brandt terwijl we zitten te wachten op het spuiten van de geiser.

    Ons geduld wordt beloond en hij begint te spuiten een forse kolom heet water spuit hoog de lucht in, indrukwekkend. We hadden verwacht dat de kolom toch hoger zou zijn maar geen twee erupties zijn gelijk naar we horen. Op de parking nemen we onze lunch om nadien een rondgang te maken door het bekken.

    Bij het binnen komen van het onthaalcentrum botsen we op de ouders van Peter, Truus en Frans. We hadden wel afgesproken om elkaar te ontmoeten om 6 uur in het inlichtingscentrum van Canyon Village, maar het was toch wel een toeval hen nu al te ontmoeten. Samen genieten we nog van de volgende uitbarsting van Old Faithfull waarna we afscheid nemen tot ’s avonds. Over een plankieren wandelpad lopen we doorheen het bekken en bekijken die fascinerende natuurverschijnselen, prachtig gekleurde heetwater bassins, pruttelende modderpoelen en rokende kleine kraters. Een wonderlijk schouwspel.
     
    Tenslotte begeven we ons naar de camping, terug de sneeuwwereld in en krijgen een plaats toegewezen tussen metershoge sneeuw. We rijden terug naar Canyon Village voor onze afspraak en worden door Peter getrakteerd op een lekker maal samen met zijn ouders het wordt een zeer gezellige avond en vooraleer het donker wordt moeten we afscheid nemen want ik wil wel met nog wat daglicht parkeren in ons sneeuwhok.

     

    09-06-2011 om 01:25 geschreven door Zwerfsteen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Zondag 5 juni

     

    Vandaag staan we extra vroeg op om in de vroege ochtenduren wat wild te kunnen zien. Om 6 uur gaan we op pad en volgen de rondweg doorheen het park.

    Al vlug worden we beloond voor het vroeg opstaan en zien we een kudde muledeer (groot hert), kort daarna zien we er twee voor ons de weg oversteken.
     
    Bij een stroompje ontmoeten we verschillende bevers, wanneer we de stroom oversteken komt ons ook nog een bever tegemoet.

    Ook merken we er twee voor ons onbekende grote vogels op, het lijken een soort kraanvogels.

    Van op een uitzichtpunt nabij Signal Mountain hebben we een schitterende blik op het Jacksonmeer waarin de bergen van de Grand Tetonketen zich weerspiegelen. Door het vroege zonlicht komen de kleuren zeer intens over. Even verder maken we een stevige wandeling naar Beaver Creek. Hoewelde wandeling vrij vlak is gaat het toch geleidelijk de hoogte in en moeten we soms door flinke plekken sneeuw ploeteren. Het is er zeer rustig en we zien voortdurend grondeekhoorns en chipmunks, maar die zijn zo snel dat we er geen op de foto krijgen.

    De Snakerivier in het midden van het dal is flink gezwollen en er staat en sterke stroming. Om die vroeger over te steken baatte een zekere Menor er een handelspost en een veerdienst uit. Het veer ligt op het droge maar de kabel om hem heen en weer te brengen is nog intact.
     
    Het gebouwtje van de handelspost is goed bewaard gebleven en een charmante dame laat ons het interieur zien. Anne merkt bij een van de vensters dat er een kolibrietje tracht naar buiten te vliegen.

    Met behulp van een mandje kan de dame hem vangen om hem ongedeerd vrij te laten.

    Iets verder in een koetshuis staat nog de originele huifkar die als eerste over de bergpas is gekomen. Het was weer een schitterende dag.

     

    08-06-2011 om 05:16 geschreven door Zwerfsteen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 25/07-31/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/09-27/09 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 01/09-07/09 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/10-21/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 28/04-04/05 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!