"Gentse cafe potpourrie "en rijen es plezant' (Gent text)
Gent schuunste stad van't land
Walter De Buck is een bekende volkszanger uit Gent. Vandaag de dag is men hem nog steeds niet vergeten en ook niet op Youtube. Daarom is er hier het liedje "In Mijn Stroatse Zijn't Allemaal Komeren".
Biezebaaze - Loetsebollekezoetse
'K WOARE WA ZAT
Gents liedje door Manu De Canck
Walter De Buck : T'Vliegerke
het moegen lied van walter de buck - gents muziek
gents kleinkunst
Het Morgenlied Walter de Buck
Gentse Slow.
Gentse bal poep en l air
Gents volksmuziek
"Het autootje" door Romain De Coninck.
Een "vergeten" sketch van Romain De Coninck
over de avonturen met een autootje.
Met groot respect voor deze
fantastische Gentse artiest
een goat in maane iemmer (gentse liedjes)
schuun manske willy bart en zijn kluts
café chantant willy bart en zijn kluts schuun mankske
nen hutsepot van gensche liedjes
gezongen door rolando = roland van eeckhout
i love you op zijn gents
biezebaaze Mijn Gent
schitterend liedje over de schuunste stad!
'Kasseien langs de Leie', beter gekend als 'Gent es schuune' is één van de liedjes die werden gebracht in de succesvolle reeks 'Cabaretten' door het Gentse acteurstrio Margriet Bruggeman/Jo De Meyere/Oswald Versyp - een ode aan Gent en haar inwoners
GENT - Het was klusweekeind bij DOK, aan de Voorhavenlaan/Afrikalaan, want volgend weekeind opent DOK het tweede zomerseizoen, met onder meer een minivoetbaltornooi met zestien ploegen. De DOKvrijwilligers hadden zaterdag en zondag de handen vol met het opzetten van de schoonste technotent van het land, aldus Xavier Cloet van Cirq.
‘Tomorrowland heeft er een bod op gedaan, maar ze pakken er naast’, grapte hij nog, terwijl hij samen met een aantal medewerkers de ijzeren tentstaven op een steekwagen door de modder probeerde te trekken en duwen.
Ook in de DOKtuin was er bedrijvigheid, want daar kweken ze groenten in containers en in een bad.
Alle info over de opening van het zomerseizoen, met onder meer opnieuw drive-in cinema op vrijdag,op de site van DOK.
Goudvissen in parkvijvertje Charles de Kerchoveparkje
GENT - De buurtbewoners die er in 2010 in slaagden om het parkje met de 40 knoestige Japanse kerselaars, rotstuin met de slingerende cascade van water te redden van de sloop, hield deze middag onder een druilregentje picknick op de middenberm van de Charles de Kerchovelaan. Edmond Cocquyt zette er samen met Vincent Laute ook dertien goudvissen uit: twaalf oranje en één zwarte.
‘Volgend jaar zetten we er 100 uit, en misschien wat eenden. Dan is het 100 jaar geleden dat de wereldtentoonstelling plaats had in Gent’, aldus Edmond Cocquyt. Cocquyt hoopt dat de vissen genoeg zuurstof hebben in het stilstaand water en vindt dat de stad nu maar de kraan moet opendraaien, zodat er leven in het water komt.
Door druilweer was de opkomst voor de picknick niet echt groot, maar ook onder de paraplu smaakten de chips en de cava blijkbaar lekker. De buurtbewoners willen ook na hun overwinning aandacht vragen voor het parkje en nemen zich voor om elk jaar minstens één keer iets te doen.
Gemeenteraadslid Elke Decruynaere (Groen) kwam met haar kleintje pick-nicken op een dekentje, en ook Dirk Holemans (fractievoorzitter voor Groen in de OCMW-raad) en schepen Tom Balthazar (SP.A) kwamen een glaasje meedrinken.
GENT - De winkelzondag van de dekenij Veldstraat staat in het teken van de Lente, maar het weer, dat kan je misschien wel voorspellen, maar niet bestellen. Na de avondshopping van een paar weken geleden, die ook al te lijden had onder het slechte weer, speelt het kwakkelweer de handelaars ook vandaag weer parten.
Er loopt wel wat volk in de stad, maar van massale belangstelling kon je niet spreken
Na een boek, nu ook een documentaire over JP Bauwens junior
JP Bauwens junior, vrijdagavond alweer een stap dichter naar de droom.
WERELDPREMIÈRE VAN DOCUMENTAIRE ,,JUNIOR’’, ÉÉN DAG NA ZIJN KO-OVERWINNING IN GENT
Na een boek, nu ook een documentaire over JP Bauwens junior
GENT - Het zijn mooie dagen voor Jean-Pierre Bauwens junior. Vrijdag sloeg hij zijn tegenstander na amper 2min20 seconden knock-out, en zaterdagavond mocht hij op DOCVILLE, het festival voor documentaire films in Leuven, naar de wereldpremière van een documentaire over hem gaan kijken. Sportjournalist Roland Lebuf reed vanuit Gent naar Leuven en zag samen met Jean-Pierre junior de documentaire.
Een documentaire over een bokser. Ja, rap klaar, denk je dan. Wat bloed en wat zweet, wat spectaculaire ko’s en woeste fans na een al dan niet vermeende benadeling in het punten tellen door de ringrechters. Wat mooie beelden thuis, op het strand, in de kleedkamer daarrond en klaar is kees.
Maar neen, zo heeft regisseur Sien Versteyhe (30) dat niet gezien. Een docu over een bokser, dat zag ze samen met producer Wouter Sap wel zitten, maar het moest méér zijn dan wat woeste gevechten, wat bloedneuzen, gekloven wenkbrauwen en uitbundige taferelen na een zege.
,Ik werd gefascineerd door jouw verhaal in de krant over Jean-Pierre Bauwens en de motivatie waardoor hij voor het boksen had gekozen', aldus de Gentse inwijkeling (in Brugge geboren, maar woont al 10 jaar in Gent) van het productiehuis Lionheart, Master in de Audiovisuele Kunsten aan het Brusselse Rits.
,De manier waarop hij in een bokszaal is terecht gekomen, de familiale toestand in dat krappe werkmanshuisje op het eiland Malem in Gent, waar naast Junior nog zes broers en zussen wonen, waarvan vier autistisch. Dat wilde ik vastleggen in een documentaire van een klein uurtje.'
En of dat geslaagd is. De 400 kijkers in de Soetezaal van het Festivalcentrum STUK in Leuven zullen het bevestigen na het bekijken van de wereldpremière van Junior tijdens Docville, het gerenommeerde Internationaal Documentaire Filmfestival. Ruim anderhalf jaar volgden Sien en Wouter het Gentse bokstalent op de voet.
,Ik zag hen soms vaker dan mijn moeder', aldus Jean-Pierre daarover. En ja, deze docu gaat uiteraard over boksen, over de hardste sport die er bestaat. De fragmenten tijdens enkele van zijn kampen spreken voor zich. Maar Sien drong daarnaast en eigenlijk vooral door tot in de ziel van het gezin-Bauwens. Ze toont ons een moeder Sandra, die zorgt voor vier autistische kinderen, die ze weigert te laten opnemen in een instelling. Hoe groot kan moederliefde zijn? Ze toont de onwaarschijnlijk sterke band die bestaat tussen de zware kernautist Claude en Jean-Pierre Junior. Hoe groot kan broederliefde zijn?
En dan moest het drama nog gebeuren. Kleine Claude, zoals hij liefdevol wordt genoemd, schiet per ongeluk zijn vader dood met diens eigen pistool, dat hij om een onverklaarbare reden bij had toen hij zijn gezin nog eens bezocht nadat hij het voor een andere vrouw had verlaten. Sien toont op sobere en daarom des te meer aangrijpende manier de uitvaart, de sfeer in de plots stil geworden huiskamer en legt voor de eeuwigheid de woorden van Sandra vast, die dit gezin nog het meest typeert: ,Kop op mijn jongen (tegen Junior) we hebben mekaar nog’.
Amper enkele weken na het drama bokst Junior de belangrijkste kamp uit zijn jonge carrière. En wint andermaal. Zet weer een stap dichter naar de realisatie van zijn droom, een aangepast huis bouwen voor zijn moeder, zijn broers en zussen, waarin ze op hun manier gelukkig kunnen leven. Dat hij daar alles voor over heeft, zie je overduidelijk tijdens de beklijvende seconden waarop Junior met tranen in de ogen naar zijn broer Claude kijkt, die afgesloten van onze wereld in een zetel de leuning met zijn hoofd teistert.
Sandra, Junior en Sien verdienen een Oscar. Zoveel is zeker.
De documentaire komt in het najaar op Canvas. De makers kijken ook uit of ze hem ook in Gent kunnen vertonen. Meer nieuws daarover later via deze site.
FOTO/VIDEO. Bjorn De Wilde leert BV's zichzelf verdedigen met Krav Maga
*GENT - ‘Ik wil geen ruzie met u!’ dat is één van de basisregels van Krav Maga, een verdedigingstechniek die staat voor ongewapende strijd en afkomstig is uit Israëlisch leger. Ex-voetballer Bjorn De Wilde, ook levensgezel van ex Miss Belgian Beauty Eveline Hoste, is na één jaar opleiding nu instructeur in Krav Maga en geeft nu cursussen in de European Krav Maga Academy in Fit-Out center in Destelbergen. Gisteren gaf hij een workshop en nam hij onder meer Lesley-Ann Poppe in een wurggreep. Ook Aagje Van Walleghem en haar vriend polsstokspringer Denis Goossens, ex Miss België Annelien Coorevits, ex Miss Belgian Beauty Brunhilde Verhenne en collega voetballer Frédéric Dupré volgden de workshop.
Bij Krav Maga komt het er vooral op aan een gevecht te vermijden en de agressor op een efficiënte manier af te slaan. U ziet het op de foto's en in onze video.
We kunnen er niet omheen: dit is het jaar van de Waalse gastronomie. Met invloeden vanuit heel Europa, met formidabele streekproducten. Dat dit initiatief op veel belangstelling kan rekenen, staat buiten kijf. Maar praten of schrijven over de lekkere dingen des levens doet tekort aan de realiteit. U moet de Waalse gastronomie nu maar eens echt aan den lijve gaan ontdekken.
Bezoek eens een brouwerij. Alleen, met vrienden of met familie. Er zijn er letterlijk nog tientallen: grote en kleine, bekende en minder bekende brouwerijen. De meeste zullen je met open armen ontvangen. Er zit leven in deze brouwerijen: van de stoombrouwerij in Pipaix, over de artisanale brouwerij Sainte-Hélène in Ethe en de brouwerij Caracole in Falmignoul, tot de ambachtelijke brouwerij van Rulles. Kijken, ruiken, bewonderen en proeven. Dat is dan genieten.
Voor de kunstliefhebbers is er ook iets heel speciaal. Saveurs Muséales heet het. Moeilijk te vertalen, maar het komt erop neer dat een twintigtal musea hun deuren opengooien voor een unieke en originele mix van cultuur en gastronomie. Zo is er in de prachtige abdij van Stavelot een tentoonstelling over chocolade. In de mijn van Blégny wordt een bezoek aan de oude mijnschachten gecombineerd met lekker eten en drinken. In het Gallo-Romeins museum in Ath leer je dan weer de oude, zeg maar antieke, keuken kennen. De lijst is lang en de keuze moeilijk. Maar waar je ook voor kiest, het wordt een ervaring om nooit te vergeten.
Van de hoeve tot op je bord, of van het veld tot in de winkelrekken, zijn er heel wat tussenstappen, en we vergeten vaak dat al dat lekkers van bij ons uit de buurt komt. Een bezoek aan lokale producenten leert ons en – misschien vooral - onze kinderen dat achter al die lekkere dingen die we eten en drinken, mensen zitten die het beste van zichzelf en van hun ervaring geven om ons al dat lekkers voor te schotelen. Wijngaardslakken uit de streek van Namen, Ardense ham, honing, het lekkere vlees van de Blanc Bleu Belge, de gastronomische specialiteiten volgen elkaar op en ze zijn allemaal superlekker. De ambachtslui en landbouwers zijn gebeten door hun vak en ontvangen je met open armen. Ze leiden je met plezier rond in hun werkterrein. Opnieuw is het aanbod immens groot. Kies maar: de ambachtelijke siroopmakerij van Aubel, de confituur- en likeurfabriek in Ellezelles, het atelier van Collard in Dinant waar ze hun wereldberoemde koeken maken, de kaasmakerij Du Vieux Moulin in Battice, het museum van mosterdfabrikant Bister in Jambes, of de slakkenkwekerij in Seloignes. En dit is maar een kleine greep uit het bijzonder grote aanbod.
Als je zelf aan de slag wil, zijn er dit jaar en volgend jaar tal van mogelijkheden om kookcursussen te volgen, voor ieders budget. En wat is er nu prettiger dan samen, in een gezellige groep, je eten klaar te maken en er daarna van te smullen? Vergeet ook de chocolade niet. Ook daar is Wallonië terecht trots op. En niet alleen om van te snoepen. Al gehoord van chocotherapie? Je laat je masseren, insmeren eigenlijk, met chocolade. De natuurlijke antioxydanten die in cacao zitten, zorgen ervoor dat je huid gevoed wordt, herstelt, gehydrateerd wordt en minder snel veroudert.
Dirk Schockaert, Karolien De Pelsmaeker, Ilse Everaert en Jasmine Eekhaut van Uitbureau in de Veldstraat. jod
GENT - Naast de stations Sint-Pieters en Dampoort kan je nu ook in de Veldstraat terecht om een fiets te huren. Uitbureau heeft er vier stuks gestald, die het mag gebruiken van Max Mobiel. 'Een eerste stap in een heel nieuw project', legt Dirk Schockaert van Uitbureau uit. Johan Dillen
Voor het eerst kan je in het stadscentrum via Max Mobiel een fiets huren. Uitbureau heeft vier stuks opgesteld staan aan zijn kantoren in de Veldstraat, aan de achterkant van het museum Arnold Vander Haegen. De reservaties lopen telefonisch via Uitbureau, je kan de fiets vervolgens afhalen vanaf 10.30 uur en hem binnenbrengen kan tot 17 uur. De kostprijs is 10 euro per dag.
'In eerste instantie is de fietsverhuur er vooral gekomen voor mensen die de stad bezoeken. Zo kunnen ze op andere manieren Gent bezichtigen. Maar we denken ook aan nieuwe initiatieven, zoals bijvoorbeeld een culinaire fietstocht door de stad. De idee is dat mensen hier niet alleen komen om een fiets te huren, maar ook om op de hoogte te zijn van wat er zich in de stad afspeelt. We kunnen bij Max Mobiel ook steeds meer fietsen aanvragen', zegt Schockaert.
'We zitten nog in een premature fase, maar het is de bedoeling om Uitbureau te laten uitgroeien tot het centrale infopunt in de stad waarbij je terechtkomt als je wil weten wat er te doen is in Gent. Daarvoor wil ik graag een oproep doen aan vindingrijke Gentenaars en aan creatieve verenigingen, om samen te werken rond nieuwe initiatieven die leuk kunnen zijn voor bezoekers. Ik zou graag zostadsambassadeurs zien groeien, mensen die helpen het Gent-gevoel uit te dragen. Die mensen kunnen we dan ook in contact brengen met organisaties wanneer ze op zoek zijn naar vrijwilligers.'
Fakkeltocht
'Ik wil vooral niemand tegen de schenen schoppen, het is Uitbureau er vooral om te doen om krachten te bundelen', zegt Schockaert.
'Bijvoorbeeld, van zodra de brug over het water er hier ligt, zouden we fakkeltochten op het water kunnen organiseren in samenwerking met kayak- en roeiclubs. Dergelijke ideeën wil ik graag zien groeien. Mensen die zich in deze spirit herkennen, mogen zich altijd bij ons melden. En ook zoeken we nog naar een leuke naam voor de stadsambassadeurs. Suggesties zijn welkom opinfo@uitbureau.be.'
GHELAMCO MAAKT ZICH STERK DE VRIJGEKOMEN KANTOORRUIMTE VLOT KWIJT TE GERAKEN
Optimabank stapt uit Arteveldestadion
GENT - Het verhaal van het Arteveldestadion neemt een zoveelste wending. Optimabank - het vroegere Optima Financial Planners - stapt volledig uit het project waar het 11.000m2 kantoorruimte wilde innemen. Ghelamco, de voornaamste aandeelhouder, zal nu die ruimte commercialiseren. Dit heeft geen gevolgen voor de bouw van het stadion.
Ghelamco Group neemt de rechten en verplichtingen tot afname van 11.000m2 kantoorruimte in het Arteveldestadion over van Optimabank. De Ieperse vastgoedgroep nam eerder al de aandelen van Optima Financial Planners over in de cvba Arteveldestadion en werd de voornaamste aandeelhouder. In die cvba zijn ook Stad Gent en AAGent vertegenwoordigd. Optima wilde in het stadion kantoren onderbrengen en er diverse diensten centraliseren. Het bedrijf zit nu over diverse plaatsen in de stad verspreid en hoopte kosten uit te sparen.
Het vroegere Optima Financial Planners was van bij aanvang betrokken bij het project Arteveldestadion en trok mee aan de kar om alle gronden (groothandelsmarkt, bedrijvencentrum, Trans Vanheede, UCB) te verwerven en de nodige vergunningen (milieuvergunning, bestemmingswijziging, Mer, Mober) te bekomen. Vooraleer dat allemaal rond was, gingen er jaren voorbij.
Sponsor
Intussen was Ghelamco Group in het verhaal gestapt en had het voortouw genomen. Eind vorig jaar kon Optima Financial Planners Ethias Bank inlijven en veranderen in Optimabank. Dat Optimabank zich stapsgewijs volledig uit het project terugtrekt, heeft te maken met de overname van Ethias Bank en de impact van het bancaire statuut op de strategie van de onderneming. 'Optimabank wil zich concentreren op haar kerntaak en dat is het aanbieden van een volledige bancaire dienstverlening. Projectontwikkeling of een stadion bouwen hoort daar niet bij', zegt Jeroen Lissens van Optimabank. Optima Financial Planners bouwde wel heel wat appartementen in en buiten Gent. Die activiteit blijft bestaan en werd ondergebracht in Optima Global Invest. Appartementen bouwen is nog iets anders dan een stadion optrekken.
Optimabank zal Gent als hoofdzetel behouden, maar breidde zijn activiteiten al uit naar Wallonië en Spanje. Wat ook meespeelt is dat AAGent al jaren de VDK Bank als hoofdsponsor heeft. Stel dat het stadion van naam verandert in VDK Arena, dan zouden de belangen botsen. Optimabank is dan ook geen sponsor meer van AAGent.
'Wij zijn ervan overtuigd dat er voldoende interesse is voor kantoren op die plek. Die kantoren kwijtgeraken mag geen probleem zijn. De uitstekende ligging is een troef en er zijn volop ontsluitingswerken bezig', zegt Philippe Pannier van Ghelamco.
Trein 204 vervoerde éénmalig passagiers van Dampoort naar Arcelor Mittal (en terug)
GEMEENSCHAPPELIJKE SOCIALISTISCHE ACTIE. OOK STADSBESTUUR, WACHTEBEKE EN ZELZATE EN HAVENBEDRIJVEN WILLEN WEER PASSAGIERSVERVOER IN HAVENGEBIED
Trein 204 vervoerde éénmalig passagiers van Dampoort naar Arcelor Mittal (en terug)
GENT - Zaterdagvoormiddag vond om 11 uur een historische treinrit plaats tussen Gent Dampoort en Arcelor Mittal. Op spoorlijn 204 is er normaal gezien alleen goederenvervoer, maar dank zij een gemeenschappelijke socialistische actie tussen onder meer ABVV, SP-A, Bond Moyson reed er vandaag een bomvolle passagierstrein.
Die kleurde wel heel erg rood, en even leek het er op dat 1 mei vervroegd was. Schepen Martine De Regge speelde voor de gelegenheid kaartjesknipper en vroeg de passagiers de kaartjes klaar te houden en kondigde stopplaatsen aan Volvo, Skalden en Arcelo-Mittal aan. 'Athans, zo zouden we het in de toekomst willen' aldus De Regge, die ook nog meegaf dat ook de havenbedrijven vragende partij zijn.
Zowat alle socialistische schepenen zaten op de trein, en ze hadden ook nog het gezelschap van Freya Van den Bossche, Karin Temmerman, Jan Rogiest, en tal van kandidaten. Die deelden met zijn allen zes kilogram cuberdons uit aan de passagiers.
Later meer foto's op de site, en meer over de problematiek van het vervoer naar de haven in De Gentenaar van maandag.
GENT - Voor wie het tijdens de avondshopping te slecht weer vond om te komen winkelen buiten de gewone openingsuren, is er morgen zondag een nieuwe kans. De dekenij Veldstraat houdt morgen 29 april koopzondag.
Die staat, zoals op de foto te zien is, in het teken van de lente..
Het spectaculaire restaurant Lof, met een klassiek plafond, heeft een eigen ingang, zodat u als gast dit gedeelte direct vanaf de straat kunt betreden. Hierdoor is het restaurant ook uitermate geschikt voor gasten die niet in het hotel verblijven. Op de menukaart vindt u allerlei Franse klassiekers terug, maar ook gerechten die hun oorsprong hebben in de Oosterse keuken, alles gepresenteerd op een moderne manier waardoor ook het oog wordt verrast. Dit alles onder de bezielende leiding van onze getalenteerde chef de cuisine Michiel Slot en zijn team. In het hart van het restaurant vindt u onze Champagnebar. U kunt ook genieten van een cocktail, gemaakt en geserveerd door professionals, in de cocktailbar. In onze livingroom kan u in alle rust een boek lezen of genieten van een goed gesprek. Het interieur van vervlogen tijden ademt grandeur uit en de meubels bieden u alle comfort.
Ma:12:00 tot 14:30-18:30 tot 22:00Di:12:00 tot 14:30-18:30 tot 22:00Wo:12:00 tot 14:30-18:30 tot 22:00Do:12:00 tot 14:30-18:30 tot 22:00Vr:12:00 tot 14:30-18:30 tot 22:00Za:12:00 tot 14:30-18:30 tot 22:00Zo:12:00 tot 14:30-18:30 tot 22:00
GENT - In krantenwinkel Press Shop, aan de Gebroeders Vandeveldestraat, is recent vals geld opgedoken.
'Maar de jongste tijd is er niet spectaculair meer of minder vals geld in omloop', klinkt het bij de Gentse politie. 'Vals geld is te herkennen door te voelen en goed te kijken', zegt politiewoordvoerder Manuel Gonzalez.
U kan de beveiligingskenmerken consulteren op de website van de Europese Centrale Bank (www.ecb.int) of via de site van de Nationale Bank van België (www.nbb.be). Een aanrader, want de beveiligingskenmerken worden per biljet op een duidelijke manier getoond. (sln)
De eerste keer had ik geen confituur, maar saus met schuim'
PASSIE EN RESPECT VOOR HET BASISPRODUCT ÉN DE KLANT ZIJN DE DRIJFVEER VAN KAREN DEPOORTER VAN CALLAS CONFITURE
‘De eerste keer had ik geen confituur, maar saus met schuim'
GENT - Nog nooit begonnen zoveel ondernemers een nieuwe zaak dan in 2011 en in Flanders Expo strijkt vandaag de Unizo-startersweek neer. Daar zal schepen voor Werk Sofie Bracke uitleggen wat de stad Gent doet om startende ondernemers te helpen. Karen Depoorter (40) opende in augustus 2010 aan Dok Zuid 22 haar eigen bedrijfje: Callas Confiture. Een winkel, bureau en atelier in één pand. Haar startersverhaal. en Lieven Van Assche (foto's)
Woensdagmorgen. Karen Depoorter zegtgoeie-dag aan haar werkneemster Charline en vraagt hoe het met haar is. Charline heeft bijna drie dagen onafgebroken en rechtstaand etiketten op glazen confituurbokaaltjes van 250 gram gekleefd. Met de hand. Dat laat zich voelen aan de rug, maar Charline doet het met zichtbaar plezier, want ze ziet ook hoe de zaak van haar werkgever groeit. ‘Ze is onlangs op televisie geweest', zegt ze fier.
‘Een etiketteermachine, dat is misschien de volgende investering', vertelt Karen Depoorter, ‘maar zoiets kost al gauw 6.000 euro en als beginnende ondernemer is het echt wel afwegen wat je met je geld doet. Onmiddellijk terug investeren in de zaak, zo heb ik het tot nog toe gedaan, maar het is afwegen wanneer je hoeveel investeert en in wat. Ik wil niet bedolven geraken onder de afbetalingen. De eerste zorg blijft de kwaliteit van je product, daar gaat alle aandacht naartoe.'
Roddelen in de koffiehoek
Karen Depoorter was halfweg de dertig toen het begon te knagen om zelf iets te doen. ‘Mensen verklaarden mij gek... dat ik zo'n toffe job in de communicatiesector liet vallen. Om zelf iets te beginnen. En confituur dan nog!'
Karen vertelt haar verhaal terwijl ze onderweg is naar de vroegmarkt in Evergem. ‘Ik sta erop mijn fruit hier zelf te komen halen. In deze groothandel die vooral aan warenhuizen en gespecialiseerde groenten- en fruitwinkels levert, ben ik een buitenbeentje. De meeste van hun klanten willen fruit dat nog een aantal dagen in de winkel kan liggen blinken. Ik niet. Bij mij moet alles net rijp genoeg zijn, zodat ik het meteen kan verwerken. De aankopers van binnen- en buitenlands fruit weten dat, ze weten hoe kleinschalig en ambachtelijk ik werk en heel geregeld doen ze mij een aanbod van een lot fruit en kunnen we op een vriendschappelijke manier een goede prijs onderhandelen. Vandaag verwittigden ze me dat er volgende week een partij mispels zal zijn. Een heerlijk ouderwetse vrucht.'
Ze vertelt het omdat ze dat eerlijke, persoonlijke contact met haar klanten en leveranciers zo belangrijk vindt. ‘Een van de redenen waarom ik uit het bedrijfsleven gestapt ben, is omdat ik het echt niet meer kon horen hoe er in de koffiehoek geroddeld werd. En hoe daar carrières gepland en gebroken werden. Doe toch gewoon uw werk, dacht ik dan. En toen ik vaststelde dat ik op een bepaald moment gestresseerd raakte door de schuld van anderen, heb ik mijn besluit genomen.'
Dat ze voor confituur koos, is toeval en geen toeval. ‘Ik had echt een lijstje van mogelijkheden gemaakt: een modewinkel voor mannen, een servieswinkel - want ik ben gek op oude serviezen. Maar we hadden nog niet zo lang daarvoor een huis gekocht, met een stuk van een fabriek bij - mijn man is architect - en om de verbouwingskosten van dat pand te kunnen dragen, waren we al een tijdje een bed and breakfast begonnen. En dus maakte ik confituur voor het ontbijt van mijn gasten.'
Band met de natuur
Haar eerste lading mislukte. ‘Aardbeienconfituur. Dat was geen confituur, maar saus, met schuim. Maar ik legde mij niet neer bij die mislukking. Herbeginnen zou ik, desnoods honderd keer, tot het lukte.'
Als al die duizenden andere vrouwen dat vroeger konden, waarom zou haar dat dan niet lukken, overtuigde ze zichzelf. En ze zette door, thuis op haar keukenvuur, tot het lukte.
Nu zit ze dus al bijna twee jaar in haar eigen atelier-annex-winkel-annex-kantoor aan Dok Zuid met één werkneemster confituur te maken. In porties van 5 kilogram. ‘Het repetitieve daarvan verveelt me niet. Integendeel. Van niets iets maken, dat geeft toch voldoening? Je begint met een bak fruit, je doet daar heel nauwgezet en met veel liefde een aantal bereidingen en bewerkingen mee, je stopt dat in een potje, kleeft daar een etiket en een dekseltje op, een folie daarboven, een elastiekje errond. En je weet dat iemand dat heel binnenkort van een kelderrek neemt of uit de frigo haalt en geniet van het product dat jij gemaakt hebt. De eenvoud van dat verhaal, daar word ik echt gelukkig van. Mensen zouden dat ook meer zelf moeten doen, op die manier verlies je de band met de natuur en met jezelf en met het leven niet', klinkt het bijna filosofisch.
Maar ze meent het. ‘Mensen vragen mij soms wat ik versta onder ambachtelijk werken. Mijn uitleg daarvoor is heel eenvoudig: als ik bezig ben met confituur maken, dan doe ik dat met volle liefde, alsof het voor mijn eigen kinderen is. Of voor familie of vrienden die ik thuis zou ontvangen. Dat is voor mij het verschil tussen ambachtelijk en industrieel. Die passie en voortdurende zorg voor kwaliteit van mijn product. En gewoon het eerlijke respect voor mijn klant. Daar haal ik mijn energie uit.'
Natuurlijk weet ze dat ze winst moet maken. ‘Daarom besef ik ook hoe belangrijk die starterspremie van 5.000 euro is die ik van de stad Gent kreeg. Sommigen doen daar minnetjes over, maar op zo'n moment kan 5.000 euro wel het verschil maken. Ik volgde ook verschillende opleidingen, omdat ik besef dat ook je administratie en organisatie in orde moet zijn. En ik vraag raad, aan een informele raad van wijzen, van mensen die het goed met mij menen, waarmee ik elk kwartaal mijn zaak overloop. Zij zorgen er voor dat ik niet aan navelstaarderij doe. Ik heb ook een heel goed contact met een producent in de voedingssector die een professioneel peterschap op zich neemt. Ik bel hem regelmatig en hij zet me zo nodig op het goede spoor. Heel waardevol is dat. Zo ergerde ik er mij in het begin aan dat de winkelier een grotere winstmarge heeft dan ikzelf.Terwijl die het gewoon moet uitpakken, op de toonbank zetten en verkopen, terwijl ik daar al dat werk in steek, redeneerde ik. Die ervaren man wees er mij op dat ik het allemaal wat ongenuanceerd zag en dat ik daar moest leren mee leven. Ik denk daar nu ook anders over en ben die irritatie kwijt.'
Duurzame Ondernemer
Ze blijft bezig. Tweeëntwintig variëteiten heeft ze al. In potjes van 250 gram en bokalen van 800 gram. Aan de consumentenrage van individuele porties in superkleine potjes doet ze niet mee. ‘Dat strookt niet met mijn visie over duurzaamheid. Ik heb op die manier al hotels gemist als klant. Dat besef ik. Maar ik ben er ook al in geslaagd hotels te overtuigen dat ze beter geen individuele potjes confituur op een buffet serveren, want dat de mensen dat dan toch meenemen, openen uit nieuwsgierigheid en niet gebruiken. Pure verspilling. En als ik dan zo'n hotel kan overtuigen, dan ben ik ook weer gelukkig dat ik mijn steentje heb bijgedragen.
Ze heeft geen tijd meer om boeken te lezen, maar gelukkig is haar bedrijfje op stapafstand van haar woning. Zodat de combinatie werk/gezin toch nog haalbaar is. En ze doet fijne dingen. Ze kreeg recent van de stad Gent de titel van Duurzame Ondernemer en fungeert nu als rolmodel van startende ondernemer. Nog recenter zei ze ja toen men haar vroeg of ze het gezicht wou zijn van de nationale Week van de Smaak en ze werkt ook nog eens aan een boek over confituur.
FOTO. Dirk Lajoie met Gentse collega's met Humor 3 in Minard
GENT - In de Minard gingen Dirk Lajoie en de zijnen vanavond in première met Humor 3. Een lange aaneenschakeling van Gentse sketches. Lajoie bracht deze keer Pat Remue, Fred Geirnaert, Jan De Raedt, Ronny Vermaerken, An Fleur en Charlotte Vande Weghe mee. Petra zorgde met een live band voor muzikale intermezzo's
*
Alles werd uit de kast gehaald om het publiek te doen lachen. Misverstanden bij de dokter, kloosterzusters die terechtkomen op een sextelefoonlijn, een burenruzie, een toelatingsproef bij de politie,een koppeltje dat in bed duikt en de hele familie die komt helpen.
Als afsluiter ging de hele cast samen op de schoolbanken.
En aan het applaus van het publiekte horen was iedereen tevreden
Lajoie zei voor de voorstelling nog eens dat hij wel degelijk gestopt is, maar dat hij de Minard al een jaar vooraf had gereserveerd, en dat er dus daarom nog een Humor 3 was. Niet dat Lajoie nu echt weg is. Er werden immers al flyers uitgedeeld voor de Gentse Feestenproductie in Scala, van Theaterplatform, met Hier spreekt men Gents, met....Dirk Lajoie. Nu ja, Lajoie zei altijd: ik stop niet met spelen, ik stop met zelf organiseren, ,,maar als iemand mij vraagt en ik heb goesting...''
Humor. Door Goe weere An De Zuid. Met Dirk Lajoie, Pat Remue, Fred Geirnaert, Jan De Raedt, Ronny Vermaerken, An Fleur, Charlotte Vande Weghe. Met Petra en de 5 Man Band.
Ook nog zaterdag 28 april om 20 uur in Minard, op zondag 29 april om 15 uur.
Reservaties via bespreekbureau Vooruit. 09-267.28.28. 15 euro.
GENT - Jos vroeger, Pol vandaag en wie morgen? De bom van de seksueel ongewenste intimiteiten op het werk is deze week echt gebarsten. “Moeten daar nog woorden aan worden vuilgemaakt?”, hoort Marleen Temmerman u al denken. Zolang er klamme handjes zijn, moeten er woorden zijn om de eigenaars ervan terecht te wijzen. Laat ons er samen voor zorgen, mannen én vrouwen, dat de Jannen en Pollen van morgen hun handen thuis kunnen houden.
Er treedt jammer genoeg geen verdedigingsmechanisme in gang als vrouwen worden geconfronteerd met ongewenste intimiteiten. Geen dodelijk scherpe tepels of egelvacht. Neen, bij vrouwen komt enkel verontwaardiging, angst en daarna woede, schuldgevoel en verlies van eigenwaarde.
De woorden van Ingrid Lieten indachtig, getuig ook ik. Toen ik jonge arts in opleiding was, waren seksuele intimidatie en ongewenste intimiteit geen regel, maar ook geen uitzondering. Sommige heren waren gespecialiseerd in kleedkamerbezoeken bij vrouwen die net alleen waren of in het blazen van een vervelende hete adem tijdens het schrobben van je handen net voor een operatie. Gesterkt met het wapen dat ik feminisme noemde (we hebben toch een wapen!) besloot ik samen met twee collega-assistenten kordaat op te treden om de daders te ‘ontgeilen’. We begonnen op een maandagochtend. We spraken af dat iedereen de man in kwestie op een specifieke manier zou begroeten: “Goedemorgen dokter, goed weekend gehad? Gemogen van vrouwlief? Fijn, dan zijn we gerust deze week!” We zeiden het luid genoeg, zodat iedereen het kon horen. Meestal lukte de tactiek, bij een enkele volharder herhaalden we hetzelfde in bijzijn van mevrouw. Succes gegarandeerd!
We waren kinderen van de tweede feministische golf. Van het soort dat niet op hun mond was gevallen en zich assertief gedroegen. Sommigen verweten ons onterecht manwijven te zijn of aseksuele wezens. Vrouwen zien er blijkbaar anders uit, eens ze onder het juk vandaan komen. De kans op seksuele intimidatie en ongewenste intimiteit was bij onze groep veel kleiner. Maar tegelijk waren er ook ‘ongefeminiseerde’ assistenten of verpleegsters die in een meer afhankelijke werkrelatie stonden. Waarschijnlijk hebben sommigen van deze meer kwetsbare vrouwen wel geleden. En dat waren geen zielige wezens, zoals de vijf vrouwen suggereren die nu hun steun betuigen aan PVDD. Zij vergeten misschien dat niet alle vrouwen dezelfde verdediging hebben of in dezelfde sterke positie staan als zij. Een intelligente man kiest zijn slachtoffers niet willekeurig.
Onze maatschappij is klaar voor een nieuwe feministische golf voor vrouwen én mannen. Lieve mannen, vreest niet, jullie moeten jullie ondergoed niet in brand steken. De manier waarop ik feminisme altijd heb begrepen is het streven naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen, het recht op vrijheid en zelfontplooiing, zonder gehinderd te worden door enige vorm van intimidatie of ongewenste intimiteiten.
“Niet haalbaar” zegt u, “want sommige mannen kan je niet veranderen?” Laat ons niet vervallen in een ‘het zal altijd gebeuren, we kunnen er niets aan doen’-mentaliteit. Hebben we de kerkelijke ontucht niet aan banden gelegd, na jaren van angstvallig gedwongen tolerantie? Blijven we niet wensen dat de treinen toch maar op tijd zouden komen? Hopen we niet allen op een mooie toekomst voor onze dochters en zonen? Een toekomst waarin een meisje, zelfs met ultrakorte rok en décolleté, tijdens de Genste Feesten zich van Baudeloo tot Kouter kan murwen, zonder te vrezen dat vreemde handen haar integriteit bevuilen.
En als woorden niet helpen om de mentaliteit te veranderen, dan heb ik al enkele straffe ideeën om de klamme Jannen van vandaag en morgen op andere gedachten te brengen. Maar daarover meer in een volgende column.
Schone groeten en tot dinsdag in de 1 mei-stoet in Gent!
CONSERVATORIUM PALMT MET TUNES, A JAZZ NIGHT STRATEN EN CAFÉS IN
Twaalf gratis jazzconcerten in Gentse cafés
GENT - Op maandag 30 april palmt het Conservatorium van Hogeschool Gent met Tunes a Jazz Night de stad in. Om 14 uur vertrekt er een straatparade met 'Die Verdammte Spielerei'. Er is nog een lezing en om 20 uur beginnen er niet minder dan twaalf concerten in heel wat bekende Gentse cafés. Diverse toonaangevende namen uti de Belgische jazzscène treden op, gratis nog wel. Het is een kans om de polsslag van de Gentse en deels Belgische jazzscène te voelen. Gent is door de Unesco erkend als Creative City of Music. Dit nieuwe initiatief zet dat label nog wat meer in de verf.
OVONDE SCHANSAKKER MOET ZWAAR VERKEER UIT WOONBUURT HOUDEN
Volvo Trucks heeft een eigen afrit
GENT - Het eerste deel van het in- en uitrittencomplex Schansakker aan de R4 in Oostakker is sinds een paar uur open. De uitrit is bestemd voor vrachtverkeer van en naar Volvo Trucks.
Het is slechts de eerste fase van een compleet nieuwe ovonde, die het vrachtverkeer uit de woonbuurten moet houden. Het was een vrachtwagen Volvo FL 240 die gisterenmiddag rond 16 uur als eerste Volvo Trucks in Oostakker binnenreed langs het nieuwe op- en afrittencomplex Schansakker aan de R4. Even daarvoor had burgemeester Daniël Termont - met enige hulp van iemand die wat meer ervaring had - met een laadkraan de betonblokken die de uitrit afsloten van het wegdek getild. De openstelling van de afrit - waar later niet alleen het vrachtverkeer, maar ook het personenwagenverkeer naar en van Volvo zal gebruik kunnen van maken - is slechts een deel van een groter geheel. Er komt namelijk ook nog een parallelweg naast de R4 en begin 2013 zouden de onteigeningen voor het tweede deel van het complex afgerond moeten zijn. Dan kan ook begonnen worden aan de aanleg van de zuidelijke op- en afrit van de R4 richting E17 en E40, inclusief twee bruggen over de R4. Eens alles klaar is zal het verkeerscomplex de vorm hebben van een ovaal, vandaar het nieuwe woord ‘ovonde’
Hieronder kan u de fasering van de werken bekijken.
Lingeriewinkel Bar dOh viert vijfjarig bestaan met Café Bar dOh
WIN DUOTICKETS VOOR VANAVOND
Lingeriewinkel Bar d’Oh viert vijfjarig bestaan met Café Bar d’Oh
GENT - Tineke Van Ghyseghem baat sinds vijf jaar haar ‘LoveStyle concept store Bar d’Oh’ in de Onderstraat uit en viert dat met Café Bar d’Oh. ‘Toen wij net open gingen, was ons concept vrij nieuw in Gent. Bar d’Oh verkoopt niet alleen lingerie en badmode, maar ook leuke spulletjes die je nergens anders vindt. We werken met jonge ontwerpers die het grote publiek niet kent en dat was toen een risico. Nu bestaan we vijf jaar en we dat vieren we graag.’
Een van die ontwerpers die Bar d’Oh verkoopt, is Fifi Chachnil. ‘Een authentieke Parisienne die ook de kostuums van de Moulin Rouge ontwerpt. We zijn ook bekend voor onze merken uit Londen. Ze zijn iets moderner en een tikkeltje design.Lascivious bijvoorbeeld is een pittig merk, maar niet vulgair.’
Zaterdag 28 april bedankt Bar d’Oh klanten, vrienden en aanverwanten met Café Bar d'Oh. Op het programma staan een spektakel van hostesses in Bar d’Oh-lingerie en live dj’s. Maison Mademoiselle is de host van de avond. ‘Naomi Schattemanvan Maison Mademoiselle en ik vonden Café Bar d’Oh een leuke manier om onze zaken in de kijker te zetten’, vertelt Tineke Van Ghyseghem. ‘We hebben vroeger al samen gewerkt en we voelen elkaar aan qua smaak en stijl. Maison Mademoiselle kleedt het hele event aan en zorgt ook voor de choreografie van de dansperformance. Na de dansact bouwen we nog een feestje met dj’s Hits&Tits, Mr. Moustache en GUS & Sense.’
Bar d’Oh geeft de laatste duotickets voor Café Bar d’Oh weg: 1 duoticket geeft toegang vanaf 20u, 2 duotickets zijn voor het spektakel en feestje vanaf 23u. Wil je hier kans op maken dan mail je naartineke@bardoh.be.
In de naam Bord'Eau zit alles vervat: prachtige waterpartijen en gevelzichten in het hart van Gent, stijlvolle klasse binnenin en een verfijnde keuken met zuiderse toetsen. Voor het interieur is geopteerd voor een eigentijdse, moderne stijl: strakke lijnen en sobere kleuren, in combinatie met opvallende historische elementen. Eenzelfde stijl wordt ook doorgetrokken op het verlaagd (zonne)terras, aan de opengewerkte Leiegevel. De ruimte voelt zeer licht aan en laat de zon in brede banen binnen schijnen. De keuken zorgt voor een gevarieerd aanbod met dagverse producten, waarbij, hoe kan het ook anders, het accent iets uitgesprokener op 'vis' ligt.
Budget
€10 - 20
Extra's
Terras
Openingsuren
Ma:
08:30 tot 14:30
-
19:00 tot 22:00
Di:
08:30 tot 14:30
-
19:00 tot 22:00
Wo:
08:30 tot 14:30
-
19:00 tot 22:00
Do:
08:30 tot 14:30
-
19:00 tot 22:00
Vr:
08:30 tot 14:30
-
19:00 tot 22:30
Za:
08:30 tot 14:30
-
19:00 tot 22:30
Zo:
08:30 tot 15:00
De bar is van maandag tot zaterdag open van 12 tot 1 uur. Zondag is ze open van 11 tot 18 uur.
Alle Afbeeldingen blijven
eigendom van de makers,en teksten
mocht u hier ietske vinden
dat van u is en moet verwijderd
worden gelieve een bericht
In de middenblog op (Reageren)
Eén van de grootste successen van Eddy Wally.
Deze mag niet ontbreken op deze blog...
Als marktkramer ben ik geboren.
Eddy Wally (Zelzate, 12 juli 1932)
is een Belgische zanger
die bekend is om zijn hits Chérie (1966),
Als marktkramer ben ik geboren (1969)
en Ik spring uit een vliegmachien (1996).