Ik ben Wim del Arte
Ik ben een man en woon in een kartonnen doos onder een brug (( in Parijs)) en mijn beroep is Gepensioneerd clochard.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2025 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Dat zijn er een pak geweest, te veel om op te noemen.
Het was te koud onder de brug , ben verhuisd, terug naar La Palma.
Schetsblog Niets meer niets minder. Dit blog is een tento met vervolg en bestaat uit een opeenstapeling van stijlen, citaten, beelden, ideeën, motieven en ook soms een fotoke. Voor de bezoeker is het nauwelijks duidelijk waarom dit schetsblog gemaakt is.- Om de invloed van de massamedia op de vorming van het individuele gedrag aan de kaak te stellen, dit door smakeloze, symbolische en tragikomische vervormde schetsen, waarvan de betekenis zelf kan ingevuld worden. - Zo ben ik althans gestart; MAAR EEN BLOG LEEFT EN PAST ZICH AAN... en zo langzamerhand werd het een foto-dagboek van een EILANDER
21-01-2009
LA PALMA - TOPOGRAFISCH FENOMEEN
In het noorden van La Palma niet ver van "Lomo los Machos", in een vrij ontoegankelijke, diep uitgesnede, smalle en onhergbergzame ravijn staat een fallusachtige rots. Deze fonoliet is geen uitzondering op het eiland, men komt er o.a. tegen in de Caldera (alwaar ze aanbeden werden door de Guanchen), op de Cumbre en in het zuiden. Deze puntrots is heel bijzonder. op een bepaald uur van de dag, op de juiste plek, ontwaard men een Indianen gelaat. Een "warrior" komt tevoorschijn door een spel van licht en schaduw, gebeiteld door de zonnestralen. Het fenomeen kende ik wel van horen zeggen, het staat nergens vermeld in de toeristen gidsen en ook niet op topografische stafkaarten. Te moeilijk bereikbaar en te ver weg van de toeristencentra, de juiste tijd en de atmosferische condities om het fenomeen te aanschouwen maken het onaantrekkelijk voor toeristische uitbuiting.
DE NIEUWE GPS WANDELKAART _________________________________
De nieuwe GARMIN GPS met SD - kaart, kan geladen worden met elk willekeurig geel schijfje.
Voor wandelaars is La Palma natuurlijk uitstekend bewegwijzerd, men hoeft gewoon de wegwijzers te volgen ;-) De avontuurlijke toerist kan La Palma bereizen op twee benen langsheen goed gemarkeerde paden. De afstanden worden dan opeens enorm en het reizen brengt dan enige risico's met zich mee. Op sommige plaatsen in het noorden is het landschap nog steeds zoals de Spaans conquistadores 500 jaar geleden ervaren moeten hebben. Natuurbeschermers die ik gesproken heb vinden door zoveel mogelijk paden ongemarkeerd te laten, de wilde schoonheid van La Palma langer behouden blijft. Zo zou er ergens in 'Europa' nog een plaats zijn waar je je eigen weg moet vinden, want in elk vliegtuig zit er wel een toerist die voor veertien dagen ontdekkingsreiziger, trappeur, schrijver, fotograaf en amateurarcheoloog of paleontoloog wil spelen en dat is mogelijk op La Palma.
Kun jij, je inbeelden dat vroeger de wandelaars een pad volgden en van wegwijzer naar wegwijzer liepen??
Door het goedkope krediet brak er op La Palma een ware bouwwoede uit, niettegenstaande de laatste decennia de groei van de bevolking onder het nationaal gemiddelde lag. Dit fenomeen heeft er voor gezorgd dat er op alarmerende wijze landbouwland werd opgeslokt en dorpen als een olievlek uitdeinden. Het landelijk agrarisch karakter verdween. Nu, door de krediet crises liggen veel projecten stil en worden niet meer uitgevoerd.
De 'constructie' stond er nog de dag daarna, de dag erna, de dag dáárna en nog een paar dagen daarna. Tijd genoeg voor wandelaars om 'het geval' te fotograferen, voor kinderen om er kamp in te spelen en om de zon te zien ondergaan.
Een dikke twee weken geleden was er gedurende een "depressie" veel rommel aangespoeld op het strand. Na de eerste golf van strandjutters lag er nog genoeg aangespoeld hout, om tijdens de ochtendwandeling een "outsider-Art" sculptuur te maken. Gelukkig was mijn 'One and Only' erbij die er een reportage van maakte en kon ik achteraf nog eens bekijken hoe ik het allemaal in elkaar had gestoken.
DE ZOUTPANNEN VAN LA PALMA _____________________________________
De zoutpannen liggen op de uiterste zuidpunt van het eiland. Het schitterende witte zout vormt een uniek contrast met de zwarte vulkanische omgeving. Het is een van de weinige zoutpannen die nog functioneren op de Canarische Eilanden. De winning van het zout gebeurd door verdamping van het zeewater. Het zout wordt hier op het eiland verkocht als gewoon keukenzout. Het is ook ideaal als geschenkje om mee naar huis te nemen, speciaal verpakt als "Fleur de Sal" met uitleg over het eiland. Het rots-zout kan ook gebruikt worden als badzout. De hoger gelegen bassins van de zoutpannen zijn een ideaal habitat voor verschillende soorten trekkende waadvogels, die met hun lange snavels en poten de bodem beroeren op zoek naar voedsel. Enkele jaren geleden was er een groep flamenco's verloren gevlogen en neergestreken. Het was een prachtig zicht de sierlijke roze vogels met op de achtergrond schitterend wit zout en zwarte lava. Toen had ik nog geen digitale camera...
DE MAGIC TELESCOOP IS EEN OPEN TELESCOOP VAN HET CHERENKON TYPE _____________________________________________________________________________
Deze telescopen worden gebruikt om de gamma stralen te observeren. Het is een project door verschillende universiteiten van meerdere landen. De spiegels hebben een diameter van 17 meter. Deze telescopen hebben een grotere capaciteit om het licht van verre objecten op te vangen en details te onderscheiden die tot hiertoe niet mogelijk waren. De werkingskosten van dit project zijn geraamd op meer dan 50 miljoen euro per jaar.
Momenteel is er een concurrentie strijd gaande tussen verschillende sterrenwachten op onze planeet om de " Europese Supertelescoop" te mogen verwelkomen. Verleden maand was de strijd nog niet gestreden.
DE STERRENWACHT VAN DE ROQUE DE MUCHACHOS _______________________________________________________
Door het klimaat en de geografische ligging, diep in de oceaan heeft La Palma bijna geen licht pollutie. De nachtelijke hemel boven La Palma is beschermd gebied. Om de sterrenhemel boven het eiland niet met licht te vervuilen wordt de straatverlichting gecontroleerd door de Canarische regering. Een "lichtwet" werd uitgevaardigd die een bepaald soort lampen verplicht stelt om de observaties en het zicht van de telescopen niet nadelig te beïnvloeden. Ook mogen geen vliegtuigen het hemelgewelf binnenvliegen. De sterrenwacht is een der belangrijkste ter wereld, dus ook wat betreft de kwaliteit van de nachtelijke hemel zowel als de omvang en instrumentatie van de telescopen. Midden in een landschap van ongekende schoonheid verblijven de astronomen (foto 1) die in hun paddenstoelvormige observatoria naar zwarte gaten en nieuwe planeten speuren. Eens per jaar is het hele wegennet dicht gesneeuwd en worden de voyeurs in hun championgebouwen bevoorraad per helikopter (foto 1 en 2, helikopterplatformen).
VIEJA (papegaaivis) is een lekkere en bekende vis op het eiland. Hij leeft tegen de kust tussen de rotsbodem met schuilplaatsen. Palmeros laten zich met een klein bootje bij laag en kalm water naar een rots in zee brengen en worden 's avonds weer opgehaald. Als aas gebruiken ze krabben (terplaatse gevangen) of reepjes inktvis van de supermarkt. Hoe groter de vis hoe beter de smaak. De kleine exemplaren worden gefrittuurd en de kleine graatjes worden mee opgegeten, net als chipkes.
Beeldje : doorgekliefde bewerkte strandkei met laswerk. hoogte 27 cm. breedte 25 cm. _____________________________________________________________________________ Heet van de naald, door René Flohil. De vieja is inderdaad een familielid van de papegaaivissen. Latijnse naam 'Sparisona Cretense'. De jongen zijn volledig zacht oranje van kleur. Het vrouwtje prachtig rood / geel gekleurd en noemen ze hier "vieja colorada" Het mannetje is Grauw / Grijs en noemen ze "vieja parda". Op zich is dit wel apart, want meestal is het in het vissenrijk andersom. Meer weten over vissen hier op het eiland, Google dan naar "vissen op la palma" Dan kom je terecht bij René Flohil en die weet er alles van ...
RESTAURANT LA FAJANA ______________________________
In het vervallen havengebouwtje van eergisteren buiten lokale vissers (twee man en een paardenkop) een restaurantje uit voor de inwoners van het dorp (drie man en een paardenkop). Ik kan er niet meer over vertellen, toen ik er rondneusde was er geen kat. Zoals ik al zei, het was daar heel rustig, net "het einde van de wereld" (lees beschaving) _____________________________________________________________________________
In the decayed port building, (in the log of the day before yesterday), local fishermen (two and a half men) keep a small restaurant for the inhabitants of the village (three and a half men). What can I say, when I walked around there was nobody. As I said : It was a very quiet place, just the end of civilization.
LEVEN AAN HET EINDE VAN DE WERELD ___________________________________________
Op de vlakte aan de kust van Franceses ligt La Fajana, een heel klein en charmant gehucht, omgeven door bananen veldjes. Een tiental huisjes waarvan de helft verlaten. Het lijkt een spookgehucht, zelfs een hond was achterdochtig en bleef op afstand. Hoe de bananen velden economisch verantwoord zijn is voor mij ook een raadsel. Vóór het aanleggen van de moeilijke verbinding over land werden de bananen trossen op muildieren geladen en naar de pier van La Fajana gebracht (het haventje van gisteren), vanwaar ze verder over zee naar de haven van Santa Cruz werden vervoerd om dan overgeladen te worden op boten naar Europa.
LIFE AT THE END OF THE WORLD ___________________________________
On the plains to the coast of Franceses is Fajana, a charming small village surrounden by banana fields. A dozen houses, half of wich are deserted. It looks like a ghost village, even a dog was suspicious and remained at a distance. The economical justification of the banana fields is also a mystery to me. Before the building of the difficult connection over land, the bunches of bananas were loaded on mules and were brought to the little port of La Fajana, from where they went further over sea to the port of Santa Cruz, to go on ships to Europe.
LA PALMA - FRANCESES - LA FAJANA _________________________________________
Een tijdje geleden was ik in het noorden van La Palma op fotoshoot . Er zijn daar plaatsen, die vrijwel totaal geïsoleerd zijn van de rest van het eiland. Het vage gevoel dat bij me opkwam van burgerschap, multiculturalisme, Islamitisering, kosmopolitisme, identiteit, kredietcrises, angst voor recessie en narcisme had hier totaal geen zin. Op een mini vlakte aan de kust ligt " La Fajana " een klein dorpje, eerder een gehucht. Daar zijn ook de resten van een haventje terug te vinden. Vóór de bouw van een slingerende kleine weg (breed genoeg voor één voertuig) doorheen een ravijn van enorme afmetingen, was "over zee" de enige manier van verbinding met dit gebied.
Morgen nemen we een kijkje in het vrijwel onbewoond en verlaten dorpje. _____________________________________________________________________________
A while ago I was in the north of La Palma on a photoshoot. There you find places which are almost totally isolated from the rest of the island. The vague feeling that came up to me as citizenship, multicuturalism, cosmopolitanisme, identety, credit crisis, fear of recession and narcissism had no meaning at all in this place. On a small coastal plain is "La Fajana" a small village, rather a hamlet. There are also the remains of a small harbor to be found. Before the construction of a small winding road (wide enough for one vehicle) through a canyon of enormous dimensions, the only way to connect with this area was by sea.
Tomorrow we take a look at the virtually uninhabited and deserted village.
EEN STEENMAN BINNENIN DE VULKAANKRATER _____________________________________________________
Men moet zijn benen goed spreiden om over de spleten in de lavastroom te stappen. Soms moet je stilstaan en goed uitkijken waar je voeten in de gestolde lava terechtkomen. Deze wandeling voedde opnieuw het ontzag in mij van leven in de schaduw van de vulkaan. Het is wonderbaarlijk om in deze krater af te dalen ... Een adembenemend schouwspel van schitterend natuurgeweld. _____________________________________________________________________________ A STONEMAN INSIDE THE VOLCANO ______________________________________
One has to spread the legs well to step over the cracks in the lava flow. Sometimes you stop and look very carefully where you put your feet in the solidified lava stream and go step by step further down into the crater. This walk again raised my respect to live in the shadow of the volcano... A breathtaking sight of a beautiful natural disaster.
HET GROTTENCOMPLEX "EL TENDAL" IN DE GEMEENTE SAN ANDRÉS Y SAUCES _____________________________________________________________________________
De pre-Spaanse bevolking van La Palma namen als woningen het liefst natuurlijke grotten. Vele nog min of meer ingerichte grotwoningen zijn teruggevonden. De Benahoaritas sliepen op een veldbed van varens en onder een deken van geitenvellen. Deze plekken, die ze als permanente woonplaats uitkozen en honderden jaren lang bewoond waren zijn de beste plaatsen voor archeologisch onderzoek. Opgravingen en archeologische studies in de grot van " El Tendal " hebben zaden van verschillende granen aan het licht gebracht, wat bevestigt dat de Benahoaritas ook landbouw bedreven. _______________________
THE CAVE COMPLEX OF "EL TENDAL" IN THE AREA OF SAN ANDRÉS Y SAUCES. _____________________________________________________________________________ The pre-Spanish population of La Palma preferred natural caves as homes. Many, more or less decorated cave dwellings have been found. the "Benahoaritas" slept on a camp bed of ferns, under a blanket of goat skins. These places they chose as residence (and where occupied for more than hundreds of years) are the best places for archaeological research. With studies in the cave of "El Tendal" one has found different types of grasses, this confirmed that the Benahoaritas did agriculture.
In de gemeente Puntallana aan de oostkant van het eiland bevindt zich een interessant bos. In dit bos bevinden zich botanische soorten die in de rest van de wereld al lang gefossiliseerd zijn. Men waant zich werkelijk in "Jurassic Parc". Een luchtbos van slingerplanten, reuzenvarens waar men onderdoor loopt, daterend van voor de laatste ijstijd. Laurierbomen, wilde avocado's, de Canarische hulst en andere soorten vechten om een lichtstraaltje op te vangen.
Onder deze hoge bomen leeft een spectaculaire wereld van elfen, feeën en bosheksen die zich hier heel goed thuis voelen (met een beetje fantasie). _____________________________________________________________________________ The fairy tale forest. In the area of Puntallana on the eastside of the island there is an interesting forest. In this forest are botanical species who have long been fossilised in the rest of the world. It looks like we're in "Jurassic Park", a forest in the air of pendulum plants with giant ferns where you can walk under by. Laurel trees, wild avocados, Canary holly and other species are fighting to catch a ray of light.
Under these trees lives a spectacular world of elves, fairies and forest witches and they feel very much at home (with a little bit of imagination).
DE SPACESHUTTLE ENDEAVOUR ______________________________________
De "Endeavour" is genoemd naar het eerste schip van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook.
Ik stond daar op de hoogste top van La Palma (2426 m), met onder mij een schitterend uitzicht over het eiland. Om de top te bereiken moet je een poging wagen, een inspanning, een streven naar de top. Emotioneel heb ik daar een steenman achtergelaten. Een "spaceshuttle" naar de maan. De "Endeavour" van Captain Cook... _____________________________________________________________________________ Especially for my nephew Bob, Endeavour ready for take off. The "Endeavour" is named after the first ship of the British explorer James Cook. I stood there ... on the top of La Palma (2426 m.), under me a wonderfull view over the island. To reach the top you have to make an attempt, ... an effort, ... a desire towards the top. Emotionally I left a "stoneman" behind, a spaceshuttle to the moon. The "Endeavour" of Captain Cook. Congratulations with your achievement.
Er zijn ongeveer 200 ontdekte plaatsen met petrogliefen op La Palma, bijna allen zijn ontdekt de laatste 60 jaar. Deze meestal labyrintvormige rotsinscripties zijn gehouwen door de Pre-Spaanse Palmeros ; De Benahoaritas.
LOMO DE LA FAJANA Deze mythische plaats werd pas ontdekt in 1982 en tien jaar later was ik daar samen met een vriend uit Heidelberg om de petrogliefen te calqueren. De rotstekeningen vallen op door hun ingewikkelde figuren die op een doolhof lijken. Weer 16 jaar later ben ik terug gegaan naar deze historische plaats. Vandalen hadden geprobeerd de spiralen uit te hakken. Sindsdien zijn de petrogliefen beschermd met een ijzeren hekwerk. De speciale energie die ik destijds voelde was er niet meer...
LA PALMA - GELUKZALIG EILAND ____________________________________ Op zijn terugtocht van Troje naar Ithaca, die tien jaar duurde, deed Odysseus ( Ulysses voor de Latijnen) de Elyseïsche Velden aan. Deze Velden zijn een Grieks mythologisch paradijs voor gelukzaligen. Ze zijn gelegen ergens aan de westkant van de aarde, nabij de Oceaan. Vandaar de naam " Gelukzalige Eilanden ". Temperatuur, wind en vochtigheid zorgen voor een subtropisch klimaat. Heel het jaar door heerst er een mild en gelijkmatig klimaat in de lager gedeelten van La Palma. Het klimaat is dan ook een grote magneet voor mensen die niet van temperatuur schommelingen houden.
HERBERG DER GODEN MIDDEN IN DE ATLANTISCHE OCEAAN _____________________________________________________________ Nog niet zo heel lang geleden werd La Palma alleen aangedaan door passagiersboten als ze moesten bunkeren op weg naar Amerika. De opvarenden maakten dan van de gelegenheid gebruik om op een ezel een tochtje te maken en een bananenplantage te bezichtigen. Echt Nostalgisch ... Sinds de jaren 60 van verleden eeuw toen de belangstelling voor vliegreizen verbluffend toenam bleef La Palma uit de greep van het massatoerisme. En nog steeds is La Palma geen veel bezocht vakantieoord geworden. De aanzwellende toeristenstroom is het eiland bespaard gebleven. Een eilandvakantie op La Palma heeft iets apart. Je kunt je 'eiland' zonder veel moeite overzien, bewandelen en bereizen. Je kunt er niet zo makkelijk weg. Dit laatste is voor velen niet erg, immers zij die kozen voor een vakantie in de "Herberg van de Atlantische Oceaan" willen blijven. Dat is ons overkomen ...