Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    23-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekendrecept met pompoen

    Wij hebben nog wat pompoenen liggen en daarom dacht ik aan een vegetarisch recept met pompoen als basis.

    Gierst-pompoenpuree met gebakken tofu en sushi van kool

    Ingrediënten:
    pompoenpuree
    -een fijngesneden ui
    -2 teentjes fijngesneden knoflook
    -een scheutje sesamolie1 kopje gierst
    -3 kopjes water
    - 1/2 zoete pompoen in hapklare stukken
    -bouillonextract
    -gebakken tofu
    Sushi van kool:
    -400gtofu
    -de blaadjes van 1 Chinese kool
    -2 el donkere sojasaus
    -zeezout
    -sap van een stuk versgeraspte gember
    -enkele theelepels pindakaas
    -een scheutje plantaardige olie
    -andere kool zoals savooi
    -spinazie

     Bereiding
    De gierst-pompoenpuree
    -Fruit de ui met de knoflook glazig in de sesamolie.
    -Spoel de gierst intussen met koud water in een zeef.
    -Voeg bij de ui en overgiet het met water.
    -Voeg de stukken pompoen toe en breng op smaak met bouillonextract (alles moet net onderstaan.)
    -Laat 25 min koken.
    -Schep telkens een klein rond kommetje vol,
    -Druk aan en stort op elk bord een portie.
    De gebakken tofu:
    -Snij de tofu in plakjes en marineer ze met het mengsel van donkere sojasaus en gembersap.
    -Laat +/- 30 min intrekken en bak dan goudbruin in de plantaardige olie.
    De sushi van kool:
    -Breng een grote pan water aan de kook met een schepje zeezout.
    -Dompel de koolbladeren hierin onder tot ze zacht maar nog stevig zijn.
    -Spoel daarna voorzichtig onder koud water.
    -Doe hetzelfde met de tweede soort groente.
    -Laat goed uitlekken en schik de blaadjes van de Chinese kool in 2 rechthoeken ( van +/- 25cm op 10 cm) naast elkaar.
    -Leg de andere groentesoort hierover.
    -Bestrijk met een streepje pindakaas en rol voorzichtig op. –
    -Knijp het overgebleven vocht er voorzichtig uit, snij in plakjes en zet ze rechtop.
    Vegetarische bruine jus:
    -Meng 2 eetlepels donkere sojasaus met 2 eetlepels plantaardige olie.
    -Voeg 8 eetlepels water toe en breng aan de kook.
    -Bind met maïszetmeel


    Je kan deze schotel serveren met groene groentes bv broccoli.
    -Voor een restaurant effect: garneer met preischeutjes en peterselie.
    -Je kunt de gierst ook vervangen door couscous.
    http://www.hobbit.be/Nederlands/Recepten/html%20recepten/tofu/gierst-pompoenpuree.html

    Sesamolie:
    -Sesam is vooral bekend door de kleine eetbare zaadjes en zijn olie.
    -Sesamolie is, behalve voor consumptie, ook heel geschikt als massageolie.
    -Het wordt veel in India gebruikt en bij Ayurvedische massages.
    -Sesamolie bevat veel vitaminen en mineralen en heeft zelfs een natuurlijke zonnebeschermingsfactor (3-4).
    -Bovendien heeft deze rijke olie bij regelmatig gebruik een verjongende werking.
    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/63373-de-heilzame-werking-van-sesamolie.html

    Goed om weten is
    Dat w
    anneer je pompoen bakt met neutrale olie dit niet zo veel smaak geeft.
    Bak daarom de pompoen in sesamolie.


    Zelfs als je niet vegetarisch bent is het wel eens het uitproberen waard.
    Geloof me vast.
    Sedert ik geen vlees meer eet kreeg ik al meerdere keren een verrassend lekker vegetarisch gerecht op mijn bord.

    23-02-2014 om 09:20 geschreven door tuinblog d


    22-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De berm herschikken

    Profiterend van het mooie zachte weer hebben we de berm herschikt.
    Mijn broer nam het zwaarste werk voor zich.


    Aan de achterkant van de berm werden, aan het begin, verschillende palen bij geplaatst.


    Ook aan de voorkant moesten er een paar palen bijkomen.
    De vlierstruik naast de kriekelaar werd gekortwiekt om later helemaal te worden gerooid.


    Eens de palen er stonden werden de oude bussels wat herschikt.
    Enkele nieuwe bussels werden ingepast.


    Van de vlier was er voldoende hout voor nog een bussel bij.


    Toen we voorlopig stopten ben ik een kijkje gaan nemen. Zo deed ook een tuinbewoner.

    22-02-2014 om 05:57 geschreven door tuinblog d


    21-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Surinaamse groenten - de antroewa-

    Terwijl ik nu toch de Aziatische toer op ben ga ik even kiezen uit Surinaamse groenten.
    Vandaag wil ik het hebben over 'de antroewa'.

    De antroewa is een plant uit de Nachtschadefamilie (Solanaceae) en nauw verwant aan de aubergine.
    De glanzende besvrucht ter grootte van een gemiddelde tomaat is rond en onrijp groenachtig wit.

    nl.wikipedia.org
    Rijp wordt de vrucht glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur met meestal talrijke barsten.
    Meestal zitten aan de geplukte vruchten nog het steeltje en de kelkbladeren vast.
    De vrucht heeft een dikke schil en een groene kern.
    Opengesneden antroewa’s worden blootgesteld aan de lucht snel bruin en moeten dus snel worden geconsumeerd.
    De vrucht heeft een bittere smaak.

    Consumptie
    Het is een bittere groente, die wordt gebruikt in de Surinaamse en Afrikaanse keuken.
    Antroewa’s worden meestal niet als hoofdgroente gegeten, maar als bijgerecht of worden in soep verwerkt. 
     
    Bewaren/bewerken
    Antroewa’s worden meestal in de schil bereid.
    Bruine ‘pitten’ in de schil moeten worden verwijderd en de vruchten worden meestal in kwarten of achten gesneden.
    Opengesneden antroewa wordt snel bruin, ze moeten daarom direct worden gebruikt of in water met een scheutje melk worden gelegd.
    In de koelkast kunnen ze ongeveer een week worden bewaard. 
    http://groentefruit.wordpress.com/2010/04/19/antroewa/

    Naast Antroewa zijn er nog een rits Surinaamse groenten

    Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken.
    Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
    http://www.tuinkrant.com/artikel/surinaamse-groenten-keuken-amsoi-antroewa-bitawiri-boulanger-dagoeblad-klaroen-wilde-augurk

    De vorm van de vrucht.
    Naast de antroewa met de perfecte gladde vorm zijn er ook uitzonderingen.allesovergroentenenfruit.nl
    Vergelijk het met onze tomaten.

    Daar is de vorm van de coeur de boeuf een beetje anders dan de normale vorm van de tomaat.

     tuinadvies.be

     nl.wikipedia.org
    Volgens de wikipedia afbeelding is de antroewa dus niet niet steeds glad.
    Toch krijgen we met deze bijdrage een beetje een gedacht over die vrucht.
    We kunnen best eens naar Nederland gaan op zoek naar de vrucht en die proeven.
    En daarmee komen we in de keuken terecht en moest ik wel op zoek naar recepten.
    Antroewa’s kunnen geroerbakken of gestoofd worden maar dan moet je de bittere smaak proberen te neutraliseren.
    Dat kan door middel van een zoete groente toe te voegen of suiker en een beetje azijn.


    Het voldoet om in Google 'antroewa recepten' in te tikken.
    Wat ik dan ook deed en op oa.terecht kwam op: 
    http://www.osopatu.nl/surinaamse-recepten/antroewa-sranan/ 
    http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/groentegerechten/antroewa-witte-aubergine-14590.html

    Ik kon het niet laten om tocn een recept te plaatsen dat ik bij smulweb haalde.

    Antroewa Sranan
    Surinaams hoofdgerecht.
    In 30 tot 60 minuten klaar.

    ingredienten
    -
    8 antroewa's
    -100 gr gedroogde garnalen
    -100 gr bakkeljauw
    -5 el olie
    -peper,nootmuskaat
    -1 ui gesnipperd
    -1 tomaat in blokjes

    voorbereiding
    -
    Garnalen weken in water
    -bakkeljauw ontzouten of vers

    bereidingswijze
    -Olie verhitten
    -Garnalen en vis hierin bakken.
    -Ui en tomaat meebakken.
    -De gewassen antroewa's in stukjes snijden en in de pan doen.
    -Op hoge temperatuur zetten en goed omscheppen.
    -Deksel op de pan en 20 min. laten smoren op laag vuur tot de groente gaar is.
    http://www.smulweb.nl/recepten/797645/Antroewa-sranan

    Ik weet niet hoe het mij zou smaken. Het volstaat natuurlijk om het eens te proeven.

    21-02-2014 om 07:45 geschreven door tuinblog d


    20-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de miniserre

    We kregen deze week al een paar keer een lentegevoel.
    Niet dat ik kriebels kreeg om te zaaien.
    Als er gezaaid wordt dan is het zonder kriebel maar volgens de kalender.


    Hier kreeg de miniserre haar jaarlijkse ontgroeningbeurt.
    Eerst goed nat maken en een schrobbeurt met het speelgoed bezempje van de kleinkinderen.
    Daarna goed spoelen en als laatste bewerking is er een azijnbeurt met een vod, druipend van het antigroen middel.


    Gewassen en proper wacht ze eventjes op een nieuwe plaats in de tuin.


    Ook de dakramen kregen de poetsbeurt en staan klaar in de tuin.


     Waar de serre stond is er groen achtergebleven voor de kippen.


    In vak 3 wordt een stukje omgespit met de platte schop.


    Ik heb een ideale tuin met goed water doorlatende grond.
    Waar is het nu zo droog dat je zo zou kunnen beginnen zaaien?


    De miniserre is vlug geplaatst waar ze nu de grond kan opwarmen.
    Hier komt de tweede lichting salade die moet volgen de salade die nu volop groeit in de grote serre.


    Dat het relatief warm is zie je ook in de vijver waar de vissen nu reeds het oppervlak zoeken.

    20-02-2014 om 06:07 geschreven door tuinblog d


    19-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japansa salade - Mizuma

    Sedert Colette Thaïse kook demonstraties volgde zijn wij nog meer verzot op de oosterse keuken dan voorheen.
    Daarom ga ik meer en meer op zoek naar oosterse ingrediënten.
    Vandaag houd ik het eenvoudig bij een salade. 

    Japanse salade of mizuma.

       
    tendingmygarden.com

    Mizuna is het Japanse zusje van ons raapsteeltje.
    Beide hebben een mild peperige smaak.
    Soms zijn ze zelfs zo mild dat je geen peper meer proeft, alleen een zacht blaadje sla.

    Qua vorm lijkt het een beetje op rucola, maar rucola is taaier en pittiger.
    Mizuma blad kan ook dunner en spitser zijn, meer richting de vorm van matig krullende krulandijvie.
    Er bestaat naast de groene mizuna ook een rode variant.

     thedigitalkitchen.blogspot.com

    Te gebruiken als hippe sla, eventueel gemengd met andere jonge slasoorten (mesclun) als garnering of kruid.
    Mesclun is een mengsel van verschillende, jonge, groene en gele slasoorten en verse groene kruiden.

    http://www.encyclo.nl/lokaal/10384
    Maar traditioneel in Japan gaat mizuna op het laatste moment in de soep, stoofpot of hotpot.
    Je kunt de blaadjes eventueel in iets kleinere stukken snijden.
    Bewaar ze in de ijskast, maar niet te lang want ze verrot snel.

    Mizuma is praktisch niet te verkrijgen.
    Gelukkig is mizuna heel makkelijk in potten te kweken: “het groeit als kool”.

    Zaad kan je bestellen bij: Vreeken 

    Mizuna kun je gerust vervangen door raapsteeltjes maar beter niet door rucola.
    Dat kan natuurlijk wel, maar het resultaat wordt heel anders.
    Het is dan beter het te vervangen door een willekeurig andere milde slasoort.
    Geresumeerd van de site http://www.aziatische-ingredienten.nl/mizuna/

    Ik hoop dat je zoals ikzelf weer je kennis een heel klein beetje verruimd hebt.

    19-02-2014 om 07:16 geschreven door tuinblog d


    18-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.te vroege lente

    We kunnen moeilijk zeggen dat de winter gedaan is, hij moet in feite nog beginnen.
    Er zijn tal van weerspreuken die ons op onze hoede stellen.
    Het is niet omdat januari en februari zacht zijn dat er geen vorst meer kan komen.

    Sla de kranten open, kijk tv of op det internet. Overal gaat het over een veel te vroege lente.
    Ik vrees dat maart en april minder grappig zullen zijn.

    Ik beging reeds één flater door mijn serrekomkommers nu reeds te zaaien.
    Waar waren mijn gedachten? Hou dat nu maar eens deftig in leven.
    Ik kan toch geen verwarming aanzetten in de veranda voor vijf komkommerplantjes.
    En ik heb hooguit plaats voor twee. 

    Ik nam deze morgen enkele bloemenfoto's in de tuin.
    Het zijn allemaal winter- of voorjaarsbloeiers.











    Het is dus normaal dat ze in de winter of voorjaar bloeien.
    Wat niet normaal over komt is dat ze drie weken eerder bloeien dan de gewone bloeiperiode.
    Ze bloeien zelfs meer dan een maand eerder dan vorig jaar het geval was.
    Om het even want niets belet mij om er van te genieten.

    18-02-2014 om 17:58 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!