Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    08-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lavendel als eetbare bloem

    lavendel

    Biologische Lavendel-Oranjebloesem handcrème


    Wat is het?
    Een aromatische plant uit het zuiden, met fel geurende houtige takjes, blaadjes en bloemen.

    Lavendel is geneeskrachtig en is een uitgelezen ingrediënt van schoonheidsproducten allerhande.
    Een zakje lavendelbloemen parfumeert je linnengoed en als je het onder je hoofdkussen legt, slaap je als een roos.

    – Lavendel heeft een bedwelmende, kalmerende, zeer aangename geur en is mooi in elke tuin.

    - De plant groeit oorspronkelijk op arme, droge gronden en kan bij ons, op onze rijkere bodems, ongewenst groot uitgroeien en houterig worden.
    Een jaarlijkse diepe snoeibeurt na de bloei is echt een must, anders wordt de plant na enkele jaren foeilelijk groot.

    Kan je ze eten?
    Lavendelbloesems doen het prima bij alle zoete gerechten: ijs, taart, zuivel.
    Je kan ze ook in gebak verwerken.

    http://www.goedgevoel.be/gg/nl/13/Lekker-Eten/article/detail/1095305/2010/05/01/Deze-bloemen-maken-je-gezond.dhtml


    Recept van de week met lavendel

    Geparfumeerde aubergine

    Aubergine


    Benodigdheden:
    - Pan
    Ingrediënten
    - 250 gram gehakt
    - 125 gram magere zachte kaas
    - 4 aubergines
    - 2 tomaten
    - 2 eieren
    - 2 sjalotten, heel klein gesneden
    - 2 knoflookteentjes, gehakt
    - 2 takjes lavendel, gehakt
    - Zout en peper
    Bereiding:
    - Snijdt de aubergines door de midden
    - Blancheer ze in gezouten water voor ongeveer 5 minuten
    - Laat de aubergines uitlekken
    - Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
    - Haal het vruchtvlees uit de schil zonder de schil te beschadigen
    - Hak het vruchtvlees, samen met de tomaten fijn
    - Voeg het gehakt, eieren en zachte kaas bij de aubergines en tomaten
    - Voeg de helft van sjalotjes, knoflook en lavendel toe aan het vruchtvlees
    - Kruid het geheel met zout en peper
    - Vul de uitgelepelde aubergines met het vruchtvlees
    - Strooi de resterende uitjes, knoflook en lavendel
    - Laat in ongeveer 30 minuten gaar worden in de oven.

    Parmigiana alla melanzane rechtstreeks uit de oven.

    Op onderstaande site vind je dit recept maar ook nog andere.
    http://eten-en-drinken.infonu.nl/recepten/27791-recepten-met-lavendel.html#2

    Ook op volgende site vind je recepten met lavendel in verwerkt.
    http://www.smulweb.nl/recepten/1400965/Kip-geglaceerd-met-lavendel-en-citroen.
    Indien je het waagt om één van deze recepten klaar te maken wens ik je smakelijk eten.


    08-02-2015 om 07:31 geschreven door tuinblog d


    07-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.giftige bloemen als tegenpool van eetbare bloemen

    De eetbare bloemen kunnen we in 2 grote groepen verdelen:
    – 1. Bloemen van groenten en keukenkruiden.
    - 2. Bloemen in wegbermen, border en tuin.
    Hier volgt de Url van een site met een lijst van eetbare bloemen.
    http://users.telenet.be/grietenpol/herboris/index.htm#Lijst%20met%20eetbare%20bloemen

    Daarnaast plaats ik een andere site met een lijst van giftige planten. Ja heel zeker, die bloemen bestaan ook.
    Ik ben altijd verwonderd hoe dicht ze in onze nabijheid zijn.
    Het is goed om ook deze bloemen en planten te kennen.
    Een verwittigd iemand is er twee waard.
    Ik hoop dat je niet te veel schrikt want dat is niet mijn bedoeling.
    Ik wil hier enkel informeren.

    http://users.telenet.be/grietenpol/herborist/index.htm#Lijst%20met%20giftige%20bloemen

    Giftig wil daarom niet dadelijk “dodelijk” zeggen

    Op een derde URL staat o.a. een artikkel uit de Gazet van Antwerpen.
    http://www.gva.be/cnt/oid138587/archief-let-op-met-giftige-planten
    Het is goed om dit artikel eens goed door te nemen.
    Onderaan is het noodnummer voor het antigif centrum vermeld.

    07-02-2015 om 11:58 geschreven door tuinblog d


    06-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.snoeitijd

    Zolang het niet hard vriest kan mijn broer  komen snoeien op de sierstruiken.
    Het is niet helemaal hoe ik wil maar het voordeel is dat de struiken groeien zodat ik die later naar mijn eigen hand kunt zetten.
    De kans is er ook dat ik het nooit meer zelf kan doen. Dat is de prijs van de leeftijd.
    Zo lang als ik hulp krijg kan ik moestuin en siertuin houden.




    De eerste krokussen staan reeds te bloeien niettegnstaande dat het lichtjes aan het winteren is.


    Mijn broer heeft woensdag enkel gesnoeid en bussels gemaakt.


    Nu liggen die bussels klaar aan de voorkant van de berm.
    Aan de berm zullen we werken als die schrale koude oostenwind is gaan liggen.


    Er is nog een hoopje takkelingen van vorig jaar dat dringend moeten gebusseld worden.


    De winter heeft hier enkel nog maar een beetje met de poederdoos gestrooid.


    De mollen vieren feest onder de grond en erboven kan ik de hopen niet open duwen.
    Niet dat de hopen beenhard er bij liggen maar openvallen als poeder doen ze nu ook weer niet.

    06-02-2015 om 10:25 geschreven door tuinblog d


    05-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eetbare bloemen

    Eetbare bloemen.
    Op onderstaande site vind je de meeste soorten beschreven met foto en al.
    http://www.tuinadvies.be/eetbare_bloemen_soorten_eten.htm
    Later zal ik die lijst aanvullen met een paar andere soorten.
    Ik start vandaag met de best gekende die ook bekend staat als natuurlijke antibiotica.

    De Oost-Indische kers.


    De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant uit de familie Tropaeolaceae.
    De gladde, grauwgroene bladeren herinneren aan een wapenschild.
    Dat heeft aan de naamgeving bijgedragen, want de botanische naam Tropaeolum is afgeleid van het Latijnse woord "tropaeum",
    waarmee een met wapens behangen boom als een teken van de overwinning werd aangeduid

    Lees meer op : http://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Indische_kers

    maar ook op: http://koken.vtm.be/ingredienten/oost-indische-kers

    Waar het over gerechten gaat met dat pittige bloemetje terwijl je ook de bladeren kan gebruiken.
    De smaak komt voor sommigen gelijk te liggen met merikswortel en volgens anderen komt die meer overeen met de smaak van radijs.
    De smaak van de bladeren is scherper dan die van de bloemen.
    In elk geval genieten wij reeds vele jaren van de bloemen in groene salades.
    Ze verfraaien het geheel en geven een aparte smaak die de eetlust verscherpt.

    Ik zocht na de middag een beetje verder en vond een nog uitgebreider lijst.
    Natuurlijk is het telkens een andere benadering; zie:

    http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/eetbare-bloemen-groenten-kruiden-siertuin/

     

    05-02-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    04-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de berm, vorig jaar en nu

    Juist een jaar geleden controleerde ik de achterkant van de berm.

    Er was heel wat werk aan te doen dat we toen opknapten.
    Ondertussen is de berm aan een nieuwe grondige controle toe.
    Dit is voor vandaag. Er was reeds een oppervlakkige controle.
    Alles leek nog goed maar een laagje er bovenop kan er best bij.



    Op deze schaduwfoto tegen het zonlicht in, zie je dat de verzakking van de berm zeer onregelmatig is gebeurd.
    Er zijn absoluut geen bussels af gewaaid.



    Achteraan kan je zien dat de versterking met de palen heeft stand gehouden.
    Zo zal één bijkomende laag volstaan om de berm zo hoog mogelijk te maken.
    Het effen maken van de bovenlaag zal moeten gebeuren met dikke en dunne bussels te plaatsen.



    Er liggen al heel wat bussels klaar om de berm met die ene laag te verhogen.



    De warmoes onder de koepeltjes was niet vervroren. Het was hier dan ook maar -1°C.

    Deze buiten de koepelsliet toch lichtjes zijn oren hangen maar door de zon was hij reeds voor de middag ontdooit.

    04-02-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    03-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spruiten

    Spruiten
    Omschrijving
    Spruitjes groeien aan een ongeveer 1 m-hoge koolplant.
    Het zijn in feite forse bladokselknoppen die zich ontwikkelen tot minikooltjes. Elke plant telt zowat 25 à 30 minikooltjes die diepgroen gekleurd zijn.

    Beschikbaarheid
    Oktober tot maart verkrijgbaar.
    Zelf gekweekte spruiten uit de eigen moestuin zijn veel smaakvoller doordat ze kleiner zijn dat de commerciele soort.
    Enige 'nadeel' van het kweken van spruiten is dat de plant relatief veel ruimte in beslag neemt.
    De plant is ook gedurende het gehele jaar aanwezig in je tuin.
    Het kan nodig zijn om spruiten te ondersteunen met een stok.
    Ik loste dat altijd op door je langs een omheining te plaatsen waaraan ik ze vast bond.
    Wintergroente.
    Spruiten zijn een echte wintergroente, de hele winter door kunnen verse spruitjes worden geplukt .

    Ze zijn vorst bestendig.
    Net als bij boerenkool, wordt wel gezegd dat de spruiten pas echt lekker zijn na nachtvorst.
    Tip.
    Oogst als eerste de spruiten aan de onderkant van de plant om zo de spruiten aan de bovenkant van de plant de kans te geven zich verder te ontwikkelen. Op deze manier kan je ook meerdere malen van een verse oogst van spruiten genieten.

    Recept:
    Marokaanse spruitjes.

    Ingrediënten 4 personen
    -600 gram spruitjes
    -2 teenen knoflook
    -12 gedroogde abrikozen
    -50 ml olijfolie
    -1 theelepel kaneelpoeder
    -150 ml ongezoet sinaasappelsap

    Voorbereiding
    -Maak de spruitjes schoon.
    -Snijd de knoflook in dunne plakjes.
    -Halveer de abrikozen.

    Bereidingswijze
    -Fruit opeen laag vuur de knoflook in de olijfolie, tot de plakjes licht bruin kleuren.
    -Voeg het kaneelpoeder toe.
    -Voeg de spruiten, abrikozen en sinaasappelsap toe en breng op smaak met peper en zout.
    -Dek de pan af en laat de spruiten in ca. 15 minuten gaar stoven.
    -Schep ze regelmatig om.

    http://www.smulweb.nl/recepten/1357008/Marokkaanse-spruitjes

     

    03-02-2015 om 17:12 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!