Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    20-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.amsoi

    Nog één van die vreemde groenten is de Amsoi.https://www.google.be/search?q=chinese+kool&biw=1920&bih=945&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=koOVVIjzJqrV7QbWxIHoDg&sqi=2&ved=0CIUBEIke#tbm=isch&q=amsoi
    Amsoi is een Surinaamse groente, die best eens een kruising zou kunnen zijn vanChinesche kool en andivie, een soort reuzeraapstelen.
    Vanuit Afrika is deze mosterdkool inSurinameterechtgekomen.
    Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren.
    Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen.
    Amsoi wordt ook wel eens Indische mosterd genoemd.
    Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
    Gestoofd heeft amsoi een iets krachtigere smaak dan spinazie, rauw is hij bijzonder pittig en fris.
    Soi betekent 'groente' in het Chinees. Denk ook aan bijvoorbeeld Paksoi
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsoi

    https://www.google.be/search?q=chinese+kool&biw=1920&bih=945&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=koOVVIjzJqrV7QbWxIHoDg&sqi=2&ved=0CIUBEIke#tbm=isch&q=paksoi
    Je mag Amsoi niet verwarren met Paksoi

    Paksoi (Brassica rapa var. chinensis, sienoniem:
    Brassica campestris var. chinensis) is een langwerpige open kool.

    Ze heeft groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine.
    De groente is het gehele jaar verkrijgbaar en is afkomstig uit de Nederlandse kassen.
    Maar ze kan ook geïmporteerd zijn uit Aziatische landen, Israël en Spanje.

    https://www.google.be/search?q=chinese+kool&biw=1920&bih=945&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=koOVVIjzJqrV7QbWxIHoDg&sqi=2&ved=0CIUBEIke
    De groente moet ook niet verward worden met Chineese kool.

    Beide hebben de gemeenschappelijke eigenschap dat ze niet die typische koolsmaak hebben.
    Paksoi is een knapperige groente met
    vitamine C die zowel in salades als om te roerbakken gebruikt kan worden.

    20-12-2014 om 15:13 geschreven door tuinblog d


    19-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.E.V.A.

    Toen we klein waren aten wij reeds veel vis en niet alleen op vrijdag.
    De vrijdag was de visdag en diegenen die niet graag vis aten spotten daarmee dot te zeggen: Vrijdag, visdag, viesdag.
    Nu probeert E.v.a. Van de donderdag een vegetarische dag te maken.

    E.V.A.: Ethisch Vegetarisch Alternatief is een Belgische organisatie die mensen informeert over de voordelen van lekker en gezond vegetarisch eten.

    De missie van de vereniging is het maximaliseren van plantaardige productie en consumptie.
    Die komt dan in de plaats van dierlijke, om zo bij te dragen aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke samenleving.
    De vzw EVA werd op 13 juli 2000 opgericht.

    Activiteiten:
    V-Day, de Dag van het Vegetarisme, was tussen 2002 en 2005 een jaarlijks evenement waar EVA een persoon die zich verdienstelijk had gemaakt voor vegetarische voeding onderscheidde met de gouden wortel.

    Later volgden andere evenementen zoals studiedagen over de relatie vegetarische voeding en gezondheid of vegetarische voeding en milieu.

    Eind 2007 begon EVA ook met de campagne Donderdag veggiedag.
    Eind augustus 2008 organiseerde EVA "Less Meat, Less Heat", een avond aan de Universiteit Gent met Nobelprijswinnaar voor de Vrede en IPCC voorzitter Rajendra Pachauri.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Ethisch_Vegetarisch_Alternatief#Activiteiten

    Of ze er ook in slagen de mensen te overtuigen dat is wat anders.
    De vrijdag visdag was opgelegd door de Katholieke kerk.
    Bij oudere mensen is dat nog altijd een gewoonte.
    Of dat er bij de jongeren nog in zit weet ik niet.

    Vis eet je gewoon omdat je dat lekker vind.
    Je mag me geloven maar dan smaakt het altijd en niet alleen op vrijdag.
    Maar vegetarisch eet je uit overtuiging en het kan ook heel lekker zijn.

    Eva vzw
    Non-profitorganisatie
    Adres: Steendam 84, 9000 Gent
    Telefoon:09 329 68 51

    19-12-2014 om 15:27 geschreven door tuinblog d


    18-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.iets uitzonderlijk (een inzending)

    Een paar dagen geleden kreeg ik een mail van Wilfried, een veltlid uit Ettelgem met een paar merkwaardige foto's in bijlage.



    Hij shreef: Ik zend die foto's door omdat het toch speciaal is om nu nog tomaatjes in de serre te hebben zonder extra verwarming.

    Als er nu toch vorst komt is het best ze vlug vooraf te plukken en allemaal na te rijpen.
    De tomaten die rood zijn of toch min of meer rood, kan je als eet tomaat goed narijpen.
    Ook de groene kunnen na gerijpt worden (best in het donker) en dan gebruiken als soeptomaat.


    Verder ... de kweek van het witloof, het ziet er naar uit dat het beter gaat lukken dan vorige jaar.

    Ja Wilfried je moet doorzetten tot je de goede methode te pakken hebt.
    Maar je mag niet vergeten, dat het ene jaar het andere niet is.
    De ene keer zal het veel beter zijn dan de andere en misschien komt er een jaar dat het echt niet lukt.
    Gewoon doorzetten en elk jaar opnieuw beginnen en soms een keer raad vragen.
    Het Velt- boek 'ecologisch tuinieren' raadplegen is altijd nuttig.

    Heb jij als bezoeker van deze blog ook iets in de tuin of in de kas (serre), klik op de onderstaande hyperlink en stuur door.
    Dank je bij voorbaat.

    dalae@pandora.be 



    18-12-2014 om 10:37 geschreven door tuinblog d


    17-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin omwoelen

    Eens de tuin geëffend is en de kalk is gestrooid kan de tuin omgewoeld worden.


    Ik heb telkens een kwartier omgewoeld en was verwonderd dat ik telkens zo goed vooruit kwam.
    Dit is het eerste kwartier, ongeveer de helft van het combinatie teeltvlak.


    Na de eerste kwartierbeurt heb ik twee uur gewacht voor de tweede beurt.
    Tussen de twee beurten heb ik de woelvork niet gereinigd.
    Omdat er zoveel aarde aan de gladde tanden blijft hangen zie dat de tuin tamelijk vochtig ligt.


    Na de tweede beurt was het totale combinatie teeltvlak omgewoeld.


    Dit was de eerste dag en dan heb ik de woelvork gereinigd.
    Niet dat de aarde er zou aandrogen tegen de volgende dag.
    Ik weet echter  nooit of ik de volgende dag in de tuin zal kunnen werken, dus maar beter reinigen.
    Het is een gehalvanizeerd werktuig waarvan de roestwerende laag hier en daar er af is gesprongen.
    Dit heb ik jaren geleden vastgesteld na een uitleenbeurt.
    Sedertdien leen ik ze niet meer uit en is er aan de bovenlaag niet meer dat er afsprong.



    De tweede dag heb ik in de voormiddag een kwartier gewerkt en de volledige kant langs de tuin van mijn buurman was omgewoeld.


    In de namiddag woelde ik in een beetje minder dan een kwartier de rest om.
    Alles samen was de tuin omgewoeld in een uur tijd.
    Voor de winter gaat dat vlugger dan na de winter omdat je dan de tuin grof omwoeld. 
    De kluiten mogen behoorlijk groot zijn. Bij vorst vriezen ze toch open.
    Na de winter werk je fijner door de vork telkens veel minder ver te plaatsen zodat de kluiten veel kleiner zijn.

    17-12-2014 om 17:01 geschreven door tuinblog d


    15-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de daikon

    Daikon (in het Japans, letterlijk "grote wortel") (Raphanus sativus subsp. longipinnatus) of witte rammenas.


    Het is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs.
    Alhoewel best bekend onder de Japanse naam, is daikon niet afkomstig uit Japan, maar uit Centraal-Azië.
    De radijs is ook bekend als rettich en als winter-, Japanse of Chinese radijs.
    De daikon heeft nog andere namen in verschillende talen zie:

    Hoewel er vele variëteiten zijn van daikon, is de in Japan meest verspreide variëteit, de "aokubidaikon".
    Hij heeft de vorm van een reuzen wortel van ongeveer 20 tot 35 cm lang en met een diameter van 5 tot 10 cm.

    Een der meest ongewone variëteiten van daikon is de sakurajima uit Kagoshima.

    Hij ziet er uit als een te groot uitgevallen knolraap, wit van buiten en lichtroze binnenin.
    De smaak is zachter dan deze van de kleine radijzen.

    Voor verschillende foto's, gebruik onderstaande hyperlink en tik achtereenvolgens die soortnamen in.
    https://www.google.be/imghp?hl=nl&tab=wi&ei=AnSOVLr4FIXxUsP-g8AP&ved=0CAQQqi4oAg

    Als algemene site voor de tekst heb ik onderstaande hyperlink gebruikt.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Daikon

    Mijn bedoeling is om je gedurende de winter, met weinig werkzaamheden...
    zoveel mogelijk soorten groenten te leren kennen of onze gewone soorten beter te leren kennen.

    15-12-2014 om 07:09 geschreven door tuinblog d


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin effenen

    Vooraleer de tuin om gewoeld wordt met de woelvoerl moet hij helemaal geeffend worden. De aarde die uit de serre werd gevoerd wordt over de tuin verspreid. Als alles geffend is wordt er gekalkt.


    De grond die uit de serre werd gehaald en vervangen door verse grond werd nu over de tuin verdeeld.

    Met de hark werd die open getrokken naar de lagere delen.
    Zo komen we tot een min of meer effen groente gedeelte van de tuin. Ondertussen is alle prei gebruikt en staat er voor deze winter nog enkel boerenkool en warmoes.


    Omdat ik in lente en de zomer de grond tussen groenten bedek met grasmaaisel, is het best om elk jaar de grond te bekalken.
    Grasmaaisel verzuurt de grond een beetje.
    Na het kalken ligt de tuin klaar om omgewoeld te worden.

    Die klus zou ik nog graag voor kerstdag voltooid hebben.
    Het is veel beter om de grond te bedekken gedurende de winter
    .
    Indien er geen bedekking voor handen is dan leg ik de grond los, zodat hij kan open vriezen. 
    Dit is een aloude gewoonte voor zwaardere grond.

     

    15-12-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!