Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    19-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.E.V.A.

    Toen we klein waren aten wij reeds veel vis en niet alleen op vrijdag.
    De vrijdag was de visdag en diegenen die niet graag vis aten spotten daarmee dot te zeggen: Vrijdag, visdag, viesdag.
    Nu probeert E.v.a. Van de donderdag een vegetarische dag te maken.

    E.V.A.: Ethisch Vegetarisch Alternatief is een Belgische organisatie die mensen informeert over de voordelen van lekker en gezond vegetarisch eten.

    De missie van de vereniging is het maximaliseren van plantaardige productie en consumptie.
    Die komt dan in de plaats van dierlijke, om zo bij te dragen aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke samenleving.
    De vzw EVA werd op 13 juli 2000 opgericht.

    Activiteiten:
    V-Day, de Dag van het Vegetarisme, was tussen 2002 en 2005 een jaarlijks evenement waar EVA een persoon die zich verdienstelijk had gemaakt voor vegetarische voeding onderscheidde met de gouden wortel.

    Later volgden andere evenementen zoals studiedagen over de relatie vegetarische voeding en gezondheid of vegetarische voeding en milieu.

    Eind 2007 begon EVA ook met de campagne Donderdag veggiedag.
    Eind augustus 2008 organiseerde EVA "Less Meat, Less Heat", een avond aan de Universiteit Gent met Nobelprijswinnaar voor de Vrede en IPCC voorzitter Rajendra Pachauri.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Ethisch_Vegetarisch_Alternatief#Activiteiten

    Of ze er ook in slagen de mensen te overtuigen dat is wat anders.
    De vrijdag visdag was opgelegd door de Katholieke kerk.
    Bij oudere mensen is dat nog altijd een gewoonte.
    Of dat er bij de jongeren nog in zit weet ik niet.

    Vis eet je gewoon omdat je dat lekker vind.
    Je mag me geloven maar dan smaakt het altijd en niet alleen op vrijdag.
    Maar vegetarisch eet je uit overtuiging en het kan ook heel lekker zijn.

    Eva vzw
    Non-profitorganisatie
    Adres: Steendam 84, 9000 Gent
    Telefoon:09 329 68 51

    19-12-2014 om 15:27 geschreven door tuinblog d


    18-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.iets uitzonderlijk (een inzending)

    Een paar dagen geleden kreeg ik een mail van Wilfried, een veltlid uit Ettelgem met een paar merkwaardige foto's in bijlage.



    Hij shreef: Ik zend die foto's door omdat het toch speciaal is om nu nog tomaatjes in de serre te hebben zonder extra verwarming.

    Als er nu toch vorst komt is het best ze vlug vooraf te plukken en allemaal na te rijpen.
    De tomaten die rood zijn of toch min of meer rood, kan je als eet tomaat goed narijpen.
    Ook de groene kunnen na gerijpt worden (best in het donker) en dan gebruiken als soeptomaat.


    Verder ... de kweek van het witloof, het ziet er naar uit dat het beter gaat lukken dan vorige jaar.

    Ja Wilfried je moet doorzetten tot je de goede methode te pakken hebt.
    Maar je mag niet vergeten, dat het ene jaar het andere niet is.
    De ene keer zal het veel beter zijn dan de andere en misschien komt er een jaar dat het echt niet lukt.
    Gewoon doorzetten en elk jaar opnieuw beginnen en soms een keer raad vragen.
    Het Velt- boek 'ecologisch tuinieren' raadplegen is altijd nuttig.

    Heb jij als bezoeker van deze blog ook iets in de tuin of in de kas (serre), klik op de onderstaande hyperlink en stuur door.
    Dank je bij voorbaat.

    dalae@pandora.be 



    18-12-2014 om 10:37 geschreven door tuinblog d


    17-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin omwoelen

    Eens de tuin geëffend is en de kalk is gestrooid kan de tuin omgewoeld worden.


    Ik heb telkens een kwartier omgewoeld en was verwonderd dat ik telkens zo goed vooruit kwam.
    Dit is het eerste kwartier, ongeveer de helft van het combinatie teeltvlak.


    Na de eerste kwartierbeurt heb ik twee uur gewacht voor de tweede beurt.
    Tussen de twee beurten heb ik de woelvork niet gereinigd.
    Omdat er zoveel aarde aan de gladde tanden blijft hangen zie dat de tuin tamelijk vochtig ligt.


    Na de tweede beurt was het totale combinatie teeltvlak omgewoeld.


    Dit was de eerste dag en dan heb ik de woelvork gereinigd.
    Niet dat de aarde er zou aandrogen tegen de volgende dag.
    Ik weet echter  nooit of ik de volgende dag in de tuin zal kunnen werken, dus maar beter reinigen.
    Het is een gehalvanizeerd werktuig waarvan de roestwerende laag hier en daar er af is gesprongen.
    Dit heb ik jaren geleden vastgesteld na een uitleenbeurt.
    Sedertdien leen ik ze niet meer uit en is er aan de bovenlaag niet meer dat er afsprong.



    De tweede dag heb ik in de voormiddag een kwartier gewerkt en de volledige kant langs de tuin van mijn buurman was omgewoeld.


    In de namiddag woelde ik in een beetje minder dan een kwartier de rest om.
    Alles samen was de tuin omgewoeld in een uur tijd.
    Voor de winter gaat dat vlugger dan na de winter omdat je dan de tuin grof omwoeld. 
    De kluiten mogen behoorlijk groot zijn. Bij vorst vriezen ze toch open.
    Na de winter werk je fijner door de vork telkens veel minder ver te plaatsen zodat de kluiten veel kleiner zijn.

    17-12-2014 om 17:01 geschreven door tuinblog d


    15-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de daikon

    Daikon (in het Japans, letterlijk "grote wortel") (Raphanus sativus subsp. longipinnatus) of witte rammenas.


    Het is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs.
    Alhoewel best bekend onder de Japanse naam, is daikon niet afkomstig uit Japan, maar uit Centraal-Azië.
    De radijs is ook bekend als rettich en als winter-, Japanse of Chinese radijs.
    De daikon heeft nog andere namen in verschillende talen zie:

    Hoewel er vele variëteiten zijn van daikon, is de in Japan meest verspreide variëteit, de "aokubidaikon".
    Hij heeft de vorm van een reuzen wortel van ongeveer 20 tot 35 cm lang en met een diameter van 5 tot 10 cm.

    Een der meest ongewone variëteiten van daikon is de sakurajima uit Kagoshima.

    Hij ziet er uit als een te groot uitgevallen knolraap, wit van buiten en lichtroze binnenin.
    De smaak is zachter dan deze van de kleine radijzen.

    Voor verschillende foto's, gebruik onderstaande hyperlink en tik achtereenvolgens die soortnamen in.
    https://www.google.be/imghp?hl=nl&tab=wi&ei=AnSOVLr4FIXxUsP-g8AP&ved=0CAQQqi4oAg

    Als algemene site voor de tekst heb ik onderstaande hyperlink gebruikt.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Daikon

    Mijn bedoeling is om je gedurende de winter, met weinig werkzaamheden...
    zoveel mogelijk soorten groenten te leren kennen of onze gewone soorten beter te leren kennen.

    15-12-2014 om 07:09 geschreven door tuinblog d


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin effenen

    Vooraleer de tuin om gewoeld wordt met de woelvoerl moet hij helemaal geeffend worden. De aarde die uit de serre werd gevoerd wordt over de tuin verspreid. Als alles geffend is wordt er gekalkt.


    De grond die uit de serre werd gehaald en vervangen door verse grond werd nu over de tuin verdeeld.

    Met de hark werd die open getrokken naar de lagere delen.
    Zo komen we tot een min of meer effen groente gedeelte van de tuin. Ondertussen is alle prei gebruikt en staat er voor deze winter nog enkel boerenkool en warmoes.


    Omdat ik in lente en de zomer de grond tussen groenten bedek met grasmaaisel, is het best om elk jaar de grond te bekalken.
    Grasmaaisel verzuurt de grond een beetje.
    Na het kalken ligt de tuin klaar om omgewoeld te worden.

    Die klus zou ik nog graag voor kerstdag voltooid hebben.
    Het is veel beter om de grond te bedekken gedurende de winter
    .
    Indien er geen bedekking voor handen is dan leg ik de grond los, zodat hij kan open vriezen. 
    Dit is een aloude gewoonte voor zwaardere grond.

     

    15-12-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    13-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kippenren

    Bij de werkjes die amper een kwartier duren behoort het opruimen van de kippenren.


    Dat het nodig was is wel duidelijk.
    De stokken van de broccoli zijn kaal gepikt en moesten weggehaald worden.



    De eerste fase was om alles buiten de ren te halen, de stokken apart en de bladeren op een hoopje.
    De volgende fase behoort bij een andere 15 minuten klus.



    Klus geklaard.

    Om de kippen rustig te houden had ik eerst een hoekje vrij gemaakt.
    Daar had ik wat aarde opgewipt zodat ze naar wormen konden scharrelen.
    Maar de aanwezigheid van mijn foto camera maakte hen argwanend.
    Ze vertrouwden het helemaal niet en er werd pas gescharreld toen ik buiten het perk was.

    13-12-2014 om 07:24 geschreven door tuinblog d


    12-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vegetarisme en pescotarisme

    Wat is vegetarisme?
    Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees  eet.
    Daarin is begrepen: Gevogelte, vis, schaaldieren en insecten.
    Ook voedsel waarin deze voedingsmiddelen in zijn verwerkt behoren daarbij.
    Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel en gelatine, worden ook uit de voeding weggelaten.

    Vegetarisch stremsel wordt wel toegestaan en dit wordt op het etiket vermeld.
    In plaats van vlees en vis eet men plantaardig voedsel.
    Dit omvat: Fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten.
    Eventueel wordt dat aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren.
    Mensen kiezen voor een vegetarisch dieet uit ethische of religieuze overwegingen.
    Ook kan gezondheid een rol spelen in de overweging.

    De term vegetarisme is afgeleid van het Latijnse adjectief vegetus, wat

    "levendig, opgewekt, krachtig" betekent. 

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Vegetarisme

    Wat is Pescotarisme?
    Pescotarisme of pescetarisme is de voedingswijze.
    Daarbij kiest iemand ervoor geen zoogdieren en vogels te eten, maar wel vis of andere zeedieren.
    Andere dierproducten zoals eieren en zuivelproducten worden meestal ook wel gebruikt.
    De Britse Vegetarian Society erkent pescotariërs niet als vegetariërs.
    Ook de Nederlandse Vegetariërsbond definieert het eten van vis als niet-vegetarisch.
    Wel worden pescotariërs gerekend tot de semi-vegetariërs.
    In het dagelijks taalgebruik wordt de term "pescotariër" echter amper gebruikt.
    Daarentegen gebruikt men ten onrechte de term "vegetariër".
    Het pescotarische dieet wordt meestal gekozen uit gezondheidsoverwegingen.

    Het is ook sterk gerelateerd aan het mediterrane dieet.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Pescotarisme   

    Iemand die meestal vegetarisch eet, maar occasioneel toch vis eet, is een pescotariër.

    Voor het mediterane dieet, klik op onderstaande hyperlink:

    http://www.dokterjohn.be/mediterraan-dieet-afvallen.html


    12-12-2014 om 07:29 geschreven door tuinblog d


    11-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gronddoek onder bessen.

    Een gronddoek onder bessenstruiken is nefast, vooral als er hagewinde groeit in de struiken.


    Het doek lag er enkele jaren en het was heel moeilijk om het weg te halen.
    Het was helemaal doorgroeit met ongewenst kruid.



    Er onder was het één kluwen van de witte wortels van de hagewinde.
    Je kan ze er nooit helemaal uit halen omdat ze vervlochten zijn in de wortels van de struiken.
    Zelfs als je de struiken zou uithalen en het wortelgestel zou uitzuiveren zou het toch niet helpen.
    Een stukje van 1 mm laten zitten en het woekeren van die plant kan herbeginnen.



    Of ik nog iets zal kunnen doen met het gronddoek valt nog te bezien.
    Voorlopig laat ik het liggen zoals het nu is.
    Eerst moet de tuin klaar gelegd worden om de winter door te komen.


    11-12-2014 om 16:31 geschreven door tuinblog d


    10-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.per 15 minuten

    Sedert vorige week probeer ik opnieuw op gang te komen.
    Beweging is zo belangrijk voor mij en dat begint opnieuw te lukken.
    Nu moet ik vooral oppassen dat mijn geestdrift niet opnieuw de bovenhand haalt.

    Tot nu toe kon ik het houden op een kwartier per dag.


    De aarde, die verkeerd gevoerd was op het perceel waar de frambozen komen, heb ik vertikkeld naar het lager gelegen vak.
    Dus van de achterkant van de serre naar de noordkant. Dit gebeurde in 2 keer.



    Het pad langs de vakken 4 en 5 van de wisselteelt is nu afgeboord en plus minus effen geharkt.
    Dat gebeurde in 3 keer.

    Ik lag een zevental weken stil en terug op gang komen kan beter stelselmatig gebeuren.
    De volgende stap is 2 keer 15 minuten per dag. 
    Veel rondlopen deed ik al.

    Na mijn rugoperatie, reeds 36 jaar geleden, stelde ik regels op.
    Werken volgens de zwaarte van de klus, hielpen mij er bovenop.
    Spitten en putten delven was bv. gesteld op max 10 min.
    Rechtstaande verspenen hield ik een uur vol met zo nu en dan even de benen rekken voor een slokje drinken.
    De rest van de bezigheden lag daar tussenin.

    Dit principe is weer actueel geworden.
    Nu moet ik vooral rekening houden met stramme spieren die gemakkelijk scheuren.
    Het ging zo goed met mij, dat ik dacht te mogen doorwerken zonder limiet...en dan zie je wat er gebeurd.
    Ik werd terug naar af gekatapulteerd.
    Een nieuwe start voor de zoveelste keer in mijn leven. Niet opgeven.

    Zijn er vragen over de moestuin, dan kan je me mailen op dalae@pandora.be

    10-12-2014 om 17:41 geschreven door tuinblog d


    09-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bonen en bonen

    Blijkbaar zijn er bonen en bonen.
    Van kleinsaf aan, kennen wij struikboontjes en staakbonen.
    Bij de struikboontjes waren er groene en gele en pas veel later zijn de paarse er bij gekomen.
    Bij de staakbonnen sprak men alleen van princessebonen. Veel later heb ik ook de platte snijbonen leren kennen.

    Op het net vond ik de sprezieboon en gewone boon

    De sperzieboon of prinsessenboon is een peulvrucht die met de peul als groente gegeten wordt.
    De sperzieboon behoort tot de boon (Phaseolus vulgaris).
    Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de stamsperzieboon.
    De sperzieboon wordt ook wel prinsessenboon, slaboon of herenboon genoemd.
    Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika.
    De naam is afgeleid van `aspergieboontjes'.
    Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oud-Hollands gebruik klaar gemaakt worden.
    Net als asperges worden ze met gesmolten boter en nootmuskaat opgediend.
    Er is een stamvariant, de stamslaboon en een klimmende (windende), de stokslaboon.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Sperzieboon

    De gewone boon (Phaseolus vulgaris) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae).
    De soort is afkomstig uit Zuid-Amerika en heeft in het Middellandse Zeegebied bijna het volledige bestand van peulvruchten verdrongen.
    De plant is eenjarig, van oorsprong windend, doch meerdere 'stamvarianten' werden ontwikkeld.
    De bloem is trosvormig, en de bloei vindt plaats van juni tot september.
    De boon is de algemene benaming voor de zaden van deze plant.
    Er zijn ook 'bonen' die tot andere soorten behoren en ook wordt de gehele peul in veel gevallen 'boon' genoemd.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_boon

    Boontjes Klaarmaken
    Hoe snel boontjes koken en klaarmaken met tip om de groene kleur te behouden.
    Een oerdegelijk recept dat je in moeders en grootmoeders keuken reeds kon terugvinden: de boontjes worden eerst gekookt en dan gestoofd met een uitje, kruiden en een scheutje azijn.
    We geven als tip mee om wat natriumbicarbonaat bij in het kokende water te doen waarin je de boontjes gaat koken, zodat de groene kleur beter gaat behouden blijven.

    Boontjes klaarmaken in kokend water, verfrissen onder koud water en aanstoven met fijngesneden ui

    Boontjes klaarmaken in kokend water, verfrissen onder koud water en aanstoven met fijngesneden ui

    Prinsessenbonen of groene boontjes recept
    per persoon 100 gram groene prinsessenboontjes
    Voor het koken:
    kokend water
    een snuifje natriumbicarbonaat
    Voor het stoven:
    2 sjalotjes (smaakt iets meer lekker dan 1 ui), zeer fijn gesneden
    een klontje boter
    kruiden: zout, peper, muskaatnoot
    1 kleine scheut naar smaak van je favoriete azijn (appelazijn is onze favoriet in dit recept)

    Hoe groene boontjes klaarmaken

    1. Kuis de boontjes, verwijder de punten en de draad-vezels (de bliezen) en breek zeer lange prinsessenbonen half door.
    2. Doe de boontjes in kokend water met zout en natriumbicarbonaat en kook ze gaar (kooktijd hangt af van uw persoonlijke voorkeur van harde of zachte boontjes).
    3. Giet de bonen af en
    4. stop het verder garen door de bonen onder koud stromend water in het vergiet te verfrissen.
    5. Doe een klontje boter in een stoofpotje en stoof hierin de fijne stukjes sjalot aan op een middelmatig vuurtje.
    6. Doe er de boontjes, kruid met peper, zout en muskaatnoot en roer op het allerlaatste moment een scheutje azijn onder.
    http://onskookboek.com/boontjes-klaarmaken/3001/

    09-12-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    De kleinkinderen zijn hier... en de sint is geweest.
    Voor mij kwam de sint een paar dagen geleden.
    Colette kookte voor het eerst in al di!e tijd een boerenkool stamppot op zijn Hollands. Stamppot met rookworst maar dan met een lekkere dikke vegetarische rookworst met een veeg    mostaard van Wostijn uit Torhout.

    Boerenkoolstamppot

    ingredienten 4 personen
    – 1 kg aardappels (kruimig)
    – 600g boerenkool (panklare)
    – zout
    – 2 rookworsten (` 250 g)
    – 25 g boterof margarine
    – 1 eetlepel azijn
    – versgemalen peper
    – azijn

    Bereidingswijze
    1. Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden.
    Boerenkool in grote pan doen en aardappels erop leggen.
    Ca. 2 1/2 dl water en 1 theelepel zout toevoegen.
    Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt aan de kook brengen.
    Boerenkool in ca. 10 minuten laten slinken.

    2. 2 Rookworsten uit verpakking nemen en op aardappels leggen.

    Boerenkool en aardappels afgedekt in nog ca. 15 minuten zachtjes gaar koken.
    Rookworsten uit pan nemen en onder deksel warm houden.

    3. Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom.

    Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen.
    Boter en azijn toevoegen.
    Alles goed door elkaar roeren en al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is.
    4. Al roerend stamppot nog enkele minuten doorwarmen.
    Op smaak brengen met zout, peper en eventueel nog scheutje azijn. Boerenkoolstamppot op vier borden scheppen.
    Rookworst in plakjes snijden en op boerenkool leggen.
    Lekker met piccalilly of mosterd.

    http://www.smulweb.nl/recepten/1012199/Boerenkoolstamppot

     

    http://www.dehippevegetarier.nl/tivall-rookworst/

     

    07-12-2014 om 13:26 geschreven door tuinblog d


    06-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.in de tuin op 06-12-14

    Woensdag kwam mijn broer opnieuw werken in de tuin.


    Nu is het meeste onkruid verwijderd.


    De paadjes zijn lichtjes afgeschept met de platte schop.


    Er is een mol actief in de moestuin maar veel kwaad kan het nu niet.


    De enige groenten die nu nog in de tuin staan zijn: Veldsalade, boerenkool, prei, warmoes en roodlof.


    De overschot van de compost moest tussen de twee plankjes gevoerd worden maar kwam verkeerdelijk terecht tussen de pannen.
    Daar lag het reeds te hoog en zal het moeten aangepast worden.

    De compost reserve is nu op en daar heb ik gisteren een rat in de grond gestoken.

    Onze poes is niet alleen een goede muizenvanger maar ratten staan ook op zijn agenda.
    Bijna alles wat hij vangt ligt aan de keukendeur.
    Soms ligt er ook een mol en dat is natuurlijkveel  minder.
    Het gebeurt ook dat hij een heel jong wild konijntje te pakken heeft.
    Dit legt hij nooit op het terras. Hij peuzelt het voor een groot deel op.
    Dat laatste gebeurt hoogstens 1 of 2 keer per jaar.
    Als ik er op kom neem ik het af.
    Dan is hij een paar dagen kwaad en kan ik niet in zijn omtrek komen.

    06-12-2014 om 09:55 geschreven door tuinblog d


    05-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het weer

    Ik ben er eventjes tussenuit geweest.
    Elke dag heb ik het weer in de gaten gehouden.

    Ja,het weer is voor een tuinder heel belangrijk.
    Dan moet je ook leren naar het weerbericht te begrijpen.

    Hoe verder ze vooruitzien, hoe meer het aan verandering is bloot gesteld.

    Ik geef een heel concreet voorbeeld:
    Vorige zondag gaven ze aan de donderdag de mooiste van de week zou zijn met in het westen zeker zon in de namiddag.
    Gisteren donderdag, zagen we geen zon en rond de middag is hier heel eventjes motsneeuw beginnen vallen. De dreiging ging voorbij maar van zon geen sprake.

    Alleen wat vandaag over morgen wordt voorspeld is behoorlijk betrouwbaar.
    Een procent kan ik er niet op plakken maar schat het toch ver in de negentig in.

    Voor volgende week is er heel wat regen voorspeld en het wordt zachter.
    Dat zijn vage voorspellingen die kans tot slagen hebben.
    We volgen het aandachtig.

    Let alvast op één zaak: Dat je vorstgevoelig plantjes binnen zijn of voldoende afgeschermd. Het weer kan heel plots omslaan naar winter.
    Het ziet er niet naar uit dat we dit jaar eindelijk een witte Kerst krijgen.
    Toch weet je maar nooit.
    Onderstaande grafiek toont uur per uur aan wat we vandaag in Jabbeke mogen verwachten

    Als je in de tuin wilt werken dan moest dit reeds gebeurd zijn tussen acht en tien uur. want vanaf tien wordt voor ons hier regen voorspeld.
    Op het net kan je alles vinden over het weer.
    Als ik het vraag voor Jabbeke dan is het voor vandaag voor Jabbeke uur per uur.

    05-12-2014 om 09:43 geschreven door tuinblog d


    03-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTENBOEK

    Zou jij deze BLOG missen?

    Laat je dan even een berichtje na in ons Gastenboek?

    (zie rechterkolom)

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.

    03-12-2014 om 16:47 geschreven door Pol Movinttog


    30-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuin vervuikd

    De tuin is stilaan aan het leeg komen. Het afgedekt roodlof, de boerenkool en de warmoes blijven buiten overwinteren.



    Bijna geen groenten meer maar juist dan kan je het vervuilen des te beter zien.


    Vak vier, van de wisselteelt, is reeds het langst vrij maar wordt ingepalmd door vooral  strobloemen.
    Die stonden daar een paar jaar geleden langs de afsluiting en bloeiden overvloedig.
    Na drie jaar heb ik nog altijd last van de vele zaailingen.


    Mijn broer is reeds begonnen met het afscheppen van de paadjes.
    Ik kon het niet tonen maar het mag meer zijn zodat alle onkruid weg is.



    Een deel van de veldsalade is nu overdekt met de mini serre. Dit doe ik vooral om de blaren porper te houden.


    Als we niet vlug het gras nog eens kunnen maaien zullen de bladeren moeten geruimd worden.
    Doen we het niet dan waaien ze weg en kunnen we ze niet gebruiken om af te dekken.

    30-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    29-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vorstgevoelig afdekken of binnen halen

    Nu ik opnieuw langzaam in aktie kom kan ik lichte werkjes wel aan.



    Deze twee rijen venkel, plus het restje van de oudste rij, breng ik vandaag naar de veranda om ze daar in te kuilen.




    De drie rijen venkel zijn nu weggehaald, enkel het groen is blijven liggen.


    De bak waar de knollen worden ingekuild is klaar gemaakt.

    De dikste knollen zijn eerst geplaatst en de kleintjes staan vooraan.
    Zo staan ze in volgorde van gebruik.
    Bij het inkuilen verlies je na enkele weken, altijd de buitendte kraag.
    Zo zou er van die kleintjes niets meer over blijven.



    Gisteren was hier een klein familiefeestje naar aanleiding van mijn 77ste verjaardag ongeveer een maand geleden.
    Ik heb de rest van de paksoi over de drie gezinnen verdeeld en wat over bleef  heeft Colette vandaag
    bereid.

    Het roodlof is nu ook afgedekt en het glas verzekerd met een koord.
    Laat het volgende nacht nu maar vriezen en of waaien.


    Ik zorg dat er wat luchtgaten zijn.
    Roodlof verdraagt de koude maar vriest kapot als ze nat is.
    Met zeer lage temperaturen heb ik geen ondervinding maar tot -10°C blijft ze relatief goed.


    De balkjes heb ik zelf aangevoerd in enkele keren maar voor het glas had ik een goede ziel vandoen.


    Hier in de buiten is dat geen probleem.
    Komt er geen familie of kennis langs dan ga je even op straat staan tot er een bekende voorbij komt.

    Het is nogal dikwijls eens de garagist van rechtover de deur of zijn buurman de vloerlegger. 
    Goede buren is goudwaard en een broer met een hart van goud spant natuurlijk de kroon.
    Gisteren was het een schoonbroer die een beetje hielp.
    Langs al deze kanalen gaat de overschot aan groenten de deur uit. Niets mag verloren gaan.

    29-11-2014 om 18:09 geschreven door tuinblog d


    28-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste nachtvorst periode

    Het is eind november en dan kan je plots in het weerbericht lezen:
    Aan het erg zachte najaarsweer lijkt nu toch stilaan een einde te komen. Ten noorden van onze omgeving stijgt de luchtdruk en dat betekent dat we geleidelijk overschakelen op een wat kouder weertype.
    in het weekend of begin volgende week kunnen we misschien zelfs de eerste nachtvorst periode van dit jaar te verwerken krijgen.

    Is het niet letterlijk zo, dan wordt je toch verwittigd op de één of andere manier.
    Wees maar op je hoede want voor zaterdag op zondag en de volgende nachten wordt grondvorst voorspeld.
    De luchttemperatuur zal flirten met 0°C

    Je weet wat je te doen staat.-alle vorstgevoelige planten moeten ofwel afgedekt of binnen gebracht worden.


    Naast de venkel en de paksoi breng ik ook de annanas salie naar binnen.De restvan de paksoi plaats ik in de serre en dek ik wat af, samen met de annanaskers . De venkel gaat naar de veranda
    maar ook de laulier geef je best een plaatsje in een vorstvrij lokaal.
    Enkele jaren terug plaatste ik hem in de serre om te overwinteren.
    De volgende zomer verdroogde hij stelselmatig
    .
    Ik knipte hem helemaal in en tegen de herfst schoot hij onderaan weer uit.

    Gedurende de winter kon ik de scheuten bewaren en het volgende voorjaar schoot hij massaal weer uit.

    28-11-2014 om 10:28 geschreven door tuinblog d


    27-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geen tuinweer

    Gisteren was de eerste keer dat mijn broer niet in de tuin kon werken.

    Mijn atelier stond overhoop en de verwarming werkte niet.
    Mijn broer is van zijn 17 tot zijn 65 technicus geweest bij Junckers.
    Dit was zijn stiel en een totale loopbaan bij één en dezelfde firma zegt voldoende.

    Van de ene radiator was de waakvlam onvoldoende om de radiator te doen werken.

    Bij de tweede radiator, in de veranda, kwam hij op gang maar doofde al vlug.
    Binnen het kwartier werkten ze allebei zeer goed na ontmanteling, herstel en terugplaatsing. 
    Ik had voldoende klusjes binnen voor de hele dag .

    27-11-2014 om 11:44 geschreven door tuinblog d


    26-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eerste lichte grondvorst

    Gisterenmorgen werd de winter heel voorzichtig aangekondigd met heel bescheiden tekens.



    Op de plankjes en op de plaatsen waar de grond mul lag zag het lichtjes wit.
    Het leek meer op een heel fijn gaas de zorgvuldig was neer gelegd.
    Toen ik de grond daar beroerde kraakte die spontaan open.
    Die was dus wel degelijk vervroren maar dan in de lichtst mogelijke graad.


    Het roodlof en de paksoi lieten toch lichtjes hun bladeren hangen.

    De venkel liet nog het best van al zien dat hij vorstgevoelig is.
    Voor de voorbije nacht was regen aangekondigd maar hier, op 6km van de zee is alles nog helemaal droog.
    Een blik op de thermometer toont +6°C terwijl het gisterenmorgen maar 3° was.
    Dit is telkens de luchttemperatuur maar aan de grond kan het enkele graden lager zijn.



    Zowel het roodlof, de paksoi als de venkel staan vandaag weer rechtop.
    Van een nachtvorst periode is zeker geen sprake.

    26-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    25-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinclub op 23-11-14

    Vorige zondag ben ik naar de tuinclub geweest omdat het ging over de biologische zaden bestellijst.

    Eerst geef ik het vooropgesteld programma dat is voorbereid door Paul en Luc en gepresenteerd wordt door Paul.

    -------------------------------------------------------------------------------------

    - De zadenlijst 2014 - uitleg - hoe bestellen - wie heeft goede of slechte ervaringen met uitgeprobeerde soorten - over welke zaden wil je extra uitleg - we overlopen niet de volledige lijst dus breng al je vragen mee.
    - Bestellijst bio-hulpmiddelen - zijn daar vragen over?
    - Welke ervaringen hebben jullie met de samenaankopen van bvb witloofwortels - kweekpaketten oesterzwam enz.

    - Vaste rubriek: Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs of kunnen we nog doen. Steeds gebracht door Marc.

    - de siertuin door Luc
    -Vijgen: topjaar!
    -Tips voor de volgende periode : planten van rozen, een eerste lichte snoei en de wortelvoet afdekken met kompost om de entplaats te beschermen. Stalmest liefhebbers zie Seizoenen nr 6 punt 2 .
    – Bladverliezende heesters en bomen kan je vanaf nu planten. In het voorjaar zullen ze dan mooi uitlopen wat je tevens de winst van een groeiseizoen oplevert ,daarnaast heb je nu nog een ruimere keuze bij de kwekers. Vergeet niet water te geven, ook meerdere dagen na de aanplant..
    – Naar de winter toe ruimen we op. Bladeren worden bijeen geveegd zodat onderliggende planten of gras niet rotten of schimmelen. Verkleind blad kan tussen heesters gestrooid worden, zo waait het minder vlug weg en verteerd makkelijker.
    - Ook winter snoei kan nu uitgevoerd worden ( voor de voorstanders ), maar snoei geen voorjaarsbloeiers, tenzij je geen bloemen wenst.
    - Tuingereedschap opbergen en onderhouden, goten en serre reinigen. Enz...
    – Ik kan het niet laten, maar in Seizoenen 6 pag 14 zag ik een artikel over ' groen parasol...'
    Een mooi artikel over een boom met scheefgezakte bamboeconstructies in zijn kroon, dit om het natuurlijk en esthetisch uitzicht van uw tuin te verbeteren ( het is in de mode ).
    - Een goed gekozen boom met een doorlatend bladerdek geeft ons mooier licht en schaduw. Sorry voor de handelaars.
    -Vragen van tuinclubleden.

    -------------------------------------------------------------------------------------

    Hoe het liep!

    Hoe het gelopen is! (Reeds vooraf kon je zien dat er tijdsgebrek zou ontstaan). Paul en Luc waren afwezig en Marc, onze voorzitter, stond er alleen voor.

    – Eerst bracht hij een uitgebreid verslag uit over de viering van 40 jaar velt nationaal.
    Veel aandacht was er voor de stand van velt West Vlaanderen.
    Een eigen bedenkig of moeten we zeggen kijk op velt volgde.
    Er is een meer professionele aanpak door het aanwerven van een beroeps mensen.
    Naar aanleiding van 40 jaar velt, ging men over tot het aanmaken van een nieuw logo:
    Het is in ofwel rode ofwel groene kleur zodat het altijd kan opvallen.
    Kortom, Marc ziet dat de werking van Velt  professioneel is geworden door het aanwerven van een beroeps publiciteitsman.
    Het amateurisme verdwijnt uit velt.

    – Volgt de zadenlijst die binnen moet tegen 8 december met directe betaling door storting.
    Afhalen op 14 februari.

    – In de zadenlijs drie tinten: zwart: vaste zaden  rood: potplant  en groen:nieuwigheden.
    Aardappelenrassen kwamen goed aan bod: – oa.: de charpo mira dat een zeer resistent ras is.
    Er werd ook uitgebreid gesproken over het zaaien van aardappelen.

    – Een data uitwisseling van zaden na 14 februari kwam opnieuw ter sprake maar de nadruk werd gelegd op het tot nu toe mislukken van deze opzet.

    – Tussendoor werd de aandacht gevestigd op een tv programma op dinsdag 25 november
    op Canvas om 20u40 'De macht van het minuscule'
    Het is een documentaire over het belang van: microben, bacteriën, gisten en schimmels. 1 op 2 / 1 Bacteriën.

    – De Kaapse kruisbes... het probleem is dat je ze niet rijp krijgt.
    De logische en zeer praktische oplossing kwam van Luc Jaques.
    Maak er een tweejarige plant van door van zohaast je zaailingen ziet, die in te potten en vorstvrij te overwinteren.
    Na de winter plaats je ze eerst in de koude kas (serre) en na 15 mei kunnen ze in volle grond waar je de hele zomer goed kunt oogsten.

    – Knolvoet bij kolen (aangebracht door Raymond)
    Direct kwam de vraag van Nico: Kweek je ook rapen in je tuin.
    Kolen na rapen, al is het meer dan een jaar en je hebt gegarandeerd knolvoet op je kolen.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Er waren met 18 rond de tafel niettegenstaande er veel van de vaste waarden door omstandigheden afwezig waren.
    Er werden veel vragen gesteld en meestal door Marc zeer uivoerig beantwoord.
    Persoonlijk miste ik wel de altijd boeiende inbreng van Paul, algemene leiding, en Luc, siertuin, waardoor je een zekere eentonigheid omzeilt.

    --------------------------------------------------------------------------------------

    --------------------------------------------------------------------------------------

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    25-11-2014 om 15:45 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!