Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    02-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat een 1 november weer

    Meer dan 20° in de zon op 1 november.
    Voor de kinderen was het herfstverlof een echt feest.
    Enkel op woensdag werd een ander accent gelegd.
    Het was alleen een dagje met veel bewolking en een beetje regen.

    De rest was onvoorstelbaar mooi voor de tijd van het jaar.
    De temperaturen stegen ver boven het langjarig gemiddelde.



    De varens staan er bij alsof het volle zomer is.

    De eerst geplante venkel (voor gezaaid in de serre) staat er bij in volle glorie.


    De tweede rij, gekocht in een potje en verspeend in blokjes, is ook stilaan oogstbaar.


    Dit is de derde rij waarvan ik dacht dat het niets zou zijn en toch komt het veel beter dan verwacht.

    Met de vierde rij wordt het zo goed als niets.
    Die plantjes waren reeds te groot toen ik ze kocht in een potje en alsnog verspeende in blokjes.

    Als ik hier 2 knollen zal oogsten zal het veel zijn.
    Voor de rest van de rij zijn alle planten door geschoten maar het is te laat voor zaadvorming.


    De zon in de Oost Indische kers die nog volop in bloei staat.
    De eetbare bloemetjes met hun radijs smaak zijn een natuurlijke antibiotica.
    Ze doen het heerlijk in salade als versiering en als smaakmaker.



    02-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    31-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoe kan je lekker eten

    Toen ik voor de eerste keer paksoi teelde

    was ik ervan overtuigd dat dit een groente was om te wokken en niets meer.
    Niets is natuurlijk minder waar. Probeer maar eens het onderstaande recept.

    Hoe kan je lekker eten?
    http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R793660/gesmoorde-paksoi-met-gebakken-vis

    Gesmoorde paksoi met gebakken vis

    Ingrediënten

    - 300 g pandanrijst
    - 3 cm verse gember ((zakje 150 g), geschild)
    - zoete puntpaprika (zakje 2 stuks)
    - 4 el zonnebloemolie
    - 2 tenen knoflook (fijngesneden)
    - 1 prei (gewassen en in ringen)
    - 1 struik paksoi
    - 200 ml kippenbouillon (van tablet)
    - 300 g schelvisfilet

    Bereiden:

    -Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    -Rasp de gember.
    -Snijd de steel van de paprika. Halveer in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
    -Snijd de ene helft van de paprika in reepjes en de andere helft zo fijn mogelijk.

    -Verhit 2 el olie in een wok en roerbak de paprika reepjes, gember en de helft van de knoflook 1 min.
    -Voeg de prei toe en roerbak 3 min.
    -Snijd de stronk en het blad van de paksoi.
    -Leg het blad apart.
    -Voeg de stelen toe aan de prei en roerbak 1 min. mee.
    -Voeg de bouillon toe en laat 5 min. smoren met een deksel half op de pan. -Voeg het blad toe en laat nog 3 min. smoren.

    -Verhit 2 el olie in een koekenpan en roerbak de fijngesneden paprika en de rest van de knoflook 1 min.
    -Verdeel de vis in 4 porties, bestrooi met zout en bak 4 min. mee met de groenten op middelhoog vuur.
    -Keer halverwege.

    Verdeel de vis en paksoi over 4 borden. Serveer met de rijst.

    De vis kan gemakkelijk vervangen worden door bv. kip of een vleesvervanger.


    Op een andere website
    http://www.dewassendemaan.be/paksoi   las ik o.a.:

    De gehele plant is geschikt voor consumptie, zowel de groene (ietwat taaiere) bladeren als de witte, sappige nerven.

    Paksoi is gemakkelijk en snel te bereiden, in reepjes te stomen of te koken, echter niet te lang zodat de groente licht knapperig blijft.
    Gemiddelde kooktijd: 7 minuten.

    Populair is ook het gebruik in een roerbakgerecht, bijvoorbeeld in een wok.

    Meestal wordt er wel gezorgd voor een voldoende pikante smaak met bijvoorbeeld knoflook of gember.
    Kruiden kan met karwijzaad, dille, peper, en eventueel wat sojasaus.
    Ook heerlijk met witte saus, kaassaus of tomatensaus.

    Geniet dubbel van wat je zelf klaar maakt en wees niet bang er een eigen interpretatie aan te geven.
    Recepten hoef je niet blindelings te volgen.

    31-10-2014 om 17:46 geschreven door tuinblog d


    30-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.composteren

    Het kan zeker geen kwaad nog eens te herhalen hoe je best composteert volgens V.E.L.T.

    Composteren...hoe doe je dat? Het uitgebreide antwoord vind je op volgende site.

    http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1278&Itemid=83

    Hier volgt de integrale tekst, een beetje bijgewerkt naar presentatie toe.

    Veel composthopen of –bakken produceren vliegen, mieren of stank, maar geen compost, net omdat ze enkel wat bijeen gegooid afval bevatten. Is composteren dan zo moeilijk?

    Pas gewoon eens deze MANGO-principes toe:
    1. Mengen,
    2. Afdekken,
    3. Natmaken,
    4. Grote hoop maken
    5. Omzetten.

    Hieronder leg ik elk principe uit.

    1. Meng bruin en groen materiaal.
    Bruin (koolstofrijk en luchtig) materiaal is:
    zaagsel en de meeste houtsnippers
    stro
    dorre bladeren en takjes.
    Groen (stikstofrijk en vochtig) materiaal is:
    vers tuin- en keukenafval
    mest
    grasmaaisel.

    Het groene materiaal levert vooral voedingsstoffen, en het bruine materiaal levert vooral structuur.
    Vermijd pure lagen groen of bruin materiaal: gooi ze gewoon met een riek door mekaar!

    Let er eerst op dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voor het afbreekt: dus takken in kleinere stukken knippen of hakselen.

    Veel materialen horen tussen bruin en groen in omdat ze van alles wat bevatten:
    Stalmest, vers gesnipperde bladrijke takken (als je je haag geschoren hebt!), vochtig hooi, …
    Deze materialen zijn ideaal voor je hoop, maar meng ze voor de zekerheid ook met andere soorten afval.

    Precieze theoretische verhoudingen ga ik hier niet aangeven:
    In de praktijk moet je gewoon zorgen dat je een hele verscheidenheid aan materialen hebt, en ze goed mengt.


    Hoe beter je mengt, hoe beter de start van je composteerproces.

    (Etensresten, houtas, aarde, behandelde aardappel- en citrusschillen horen niet thuis in je composthoop!)
    (Lava- en basaltmeel mag je met een paar handenvol per m3 toevoegen; bentoniet ook als je zandgrond hebt)
    (Kalk voeg je niet meer toe; vroeger was dat mode, maar wetenschappelijk is bewezen dat je daardoor veel stikstof verliest)

    2. Afdekken!
    De klassieke bak, met gaas of open wanden, en zonder bedekking bovenop, droogt veel te hard uit en koelt veel te snel af om de thermofiele bacteriën en alle andere compostwezentjes goed te laten werken.
    Geef je composthoop daarom wanden en een dak om het vocht en de warmte binnen te houden.
    Met jute zakken, een oud tapijt, wat plastic zeil,… kom je al een heel eind. Niet luchtdicht, hoor, maar zo is je composthoop toch meer beschut.

    3. Natmaken!
    Doe de test: knijp een handvol gemengd compostmateriaal uit - met je handen dus.
    Als er water uit loopt, is het vochtig genoeg; anders voeg je nog water aan toe.

    4. Een Grote hoop werkt beter dan een kleine.
    Logisch ook: de warmte- en vochtverliezen zijn immers beperkter.
    Een kubieke meter composteert beter en sneller dan een paar emmers afval. Vandaar:

    Gooi kleine hoeveelheden gft-afval voorlopig op een wachthoop, eventueel in de kippenren;
    Zorg steeds voor een voorraadje bruin materiaal: wat gedroogd gras, houtsnippers, …
    Werk samen met je buren aan één grote hoop.
    Wanneer je eens een grote hoeveelheid vers materiaal hebt (bijvoorbeeld na een maai- of snoeibeurt, of als je buren de stal uitmesten), dan zet je een echte hoop op.
    Meng wachthoop- en bruin materiaal met vers materiaal.
    Stapel dit mengsel laag na laag tot je een hoop hebt van minstens 1 m2 oppervlak, en maximaal 1m80 hoog.

    5. Omzetten!
    Na 1 maand (of iets langer) zet je de hele hoop om.
    Alles even door elkaar scheppen met de riek, waarbij je zorgt dat wat eerst aan de buitenkant zat, nu binnen in de hoop komt.
    Tijdens het omzetten kun je eigenlijk ook (telkens) nieuw materiaal (oa grasmaaisel!) toevoegen;

    Eventueel de hoop extra natmaken
    Na twee maanden nog eens omzetten (én eventueel materiaal toevoegen) màg, maar hoeft niet.
    Je kunt ook telkens weer een verse hoop opzetten.

    Noot 1:
    Hoe beter je de 5 bovenstaande principes toepast, hoe beter en sneller je hoop zal werken.
    Experimenteer vooral en je zult merken dat je het ene principe soms kunt laten vallen als je de andere heel goed toepast.
    Bijvoorbeeld: als je hoop bijzonder groot is, goed gemengd en vochtig genoeg, hoef je hem niet om te zetten.
    Of je kunt een kleinere hoop heel goed activeren door hem wekelijks om te zetten.

    Noot 2:
    Voor wie al meteen hardop droomt van warmterecuperatie uit een composthoop, kijk eens naar filmpje 1 en filmpje 2 over Jean Pain, de grondlegger van dit principe; of zoek gewoon op Youtube naar 'Jean Pain'.
    Je zult zien dat je machines, fossiele brandstof en vooral veel plaats nodig hebt; kun je dit in je eigen situatie veroorloven, of vind je een compactere, duurzamere manier?

    Tip: een hoop van enkele m3 paardenmest is al een stap in de goede richting, maar na enkele weken mindert de warmteproductie al, dus dan moet je bijscheppen, omzetten, …

    30-10-2014 om 10:35 geschreven door tuinblog d


    29-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het verdict

    Het is reeds een tijdje dat ik wat mank liep en er kwam maar geen verbetering.
    Radiografie en echo brachten uitsluitsel en het verdict volgde.

    Totale rust, kinesie en krukken gebruiken.

    Voorlopig mag ik het bij één kruk
    houden en vooral rusten.Gelukkig kan zitten geen kwaad.

    Voor de tuin neemt mijn broer spontaan over en voor de blog zal ik voor een deel overschakelen naar mijn winterprogramma.
    De tuinwerkzaamheden blijf ik volgen en ik begin met opzoekingen.
    Ook wil ik al eens een recept plaatsen en uitwerken.


    Ik krijg de heel sterke aanbeveling om met de moestuin te stoppen.

    We zien wel na de winter.
    Eén ding is zeker, wat ik nu mee maak zal ik verre van een nieuwe heup nodig hebben.
      Mijn oude heup is nog in orde maar wordt aangevallen.


    Er kwamen vier lagen bij op de composthoop.


    De veldsalade werd gewied.

    Opnieuw is de paksoi goed gelukt.

    29-10-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!