Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    29-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onkruid ongewenst? lees het ONKRUIDBOEK van Velt

    Dit jaar is wel uitzonderlijk omwille van het feit dat ongewenste kruiden gemakkelijk te bestrijden zijn.
    De reden is niet ver te zoeken in het feit dat we een eerder zonnige warme zomer kenden.
    Dit zou nu kunnen veranderen met het zeer natte weer van afgelopen week.

    Ik ben eens gaan kijken op onderstaande site.
    Deze geeft een overzicht van soorten die als onkruid (ongewenst) gekend zijn.

    http://www.tuinadvies.be/artikels/onkruid_afbeeldingen.htm
    Hier vind men enkel informatie: Latijnse en Vlaamse naam  +foto
    - Aegopodium podagraria Zevenblad
    - Aegopodium sepium Hagewinde
    - Capsella bursa-pastoris Herderstasje  enz...
    __________________________________________________________

    Daar tegenover verwijs ik graag naar het onlangs bij Velt verschenen ONKRUIDBOEK.

    Onkruidboek
    Het heeft een totaal ongewone kijk op onkruid.
    Dit boek kan ik je heel warm aanbevelen.

    Ik zou zeggen dat je met het ONKRUIDBOEK eerder vriendschap sluit met onkruid.
    Dat je ergens in een restaurant kunt belanden waar je er letterlijk kan van proeven.
    Dat is maar één aspect van dit boek dat ik naar voor breng.
    Dit doe ik omdat we bijna allemaal maar een uitgangspunt kennen: onkruid verdelgen.

    Het wordt massaal vernietigd met bestrijdingsmiddelen. 
    Deze doen de natuur enorm veel schade aan.
    Dit verwerpen wij natuurlijk met overtuiging.
    Als je onkruid bestrijd, denk dan op de eerste plaats aan de natuur.

    Je kan wieden of schoffelen, wat arbeids intensief is.
    Maar je kan ook de bodem tussen de planten afdekken met organisch materiaal (mulchen).
    Als je mulcht bestrijd je niet alleen onkruid maar je composteert ook (horizontale compostering)

    ______________________________________________________________

    Wat maakt het Onkruidboek uniek?
    - Uiterst interessant voor onkruidminnaars en zelfs onkruidhaters, want met dit boek maak je van je vijand je vriend.
    - Dertien ervaringsdeskundigen leren je hoe zij naar onkruid kijken en hoe ze het integreren in hun tuin én keuken!
    - Rijkelijk geïllustreerd met prachtige foto's, recepten en verwijzingen naar nuttige adresjes in Vlaanderen.
    - Bartel van Riet (bekend van het één-programma Groenland) schreef speciaal voor ons het voorwoord.

    _________________________________________________________________

    In mijn strijd tegen onkruid tussen de groenten en op de paadjes heb ik verschillende methodes.


    - Om onkruid te voorkomen tussen de groenten dek ik de grond af (mulchen) met organisch materiaal.
    - Om onkruid te bestrijden zal ik wieden tussen de planten.
    - Zal ik kappen en wegharken tussen de rijen.

    - Om onkruid te voorkomen op paadjes zal ik begieten met een mengeling van de helft water, de helft azijn.
    - Om onkruid te bestrijden op paadjes zal ik, bij zonnig weer, kappen en laten opdrogen
    - Bij vochtig weer zal ik het onkruid afscheppen met de platte schop en op een hoop laten composteren.

    Onkruid dat zaad bevat werp ik op de teerhoop achter in de tuin.
    Onkruid zonder zaad gaat naar de compostruimte.


    29-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    28-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.werking van fruit en groenten

    Eten wij uit gewoonte, omdat we het lekker vinden?
    Of eten wij bewust omwille van de gunstige werking van wat we eten?

    fruit en groenten

    Op onderstaande site vind je de verschillende werkingen van fruit en groenten.
    http://www.lucvanoost.be/voedingsprincipes/Lijsteigenschappenfruitengroente.htm

    Ga naar de site en lees er vooral de tips over het eten van fruit en groente.

    Ik geef je er reeds enkele voor fruit:
    - Zorg er altijd voor dat het fruit rijp is. 
    Onrijp fruit kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken.
    – Eet liever geen fruit dat uit de koelkast komt.
    Dit kan tand- en maagproblemen en koude rillingen veroorzaken. 
    Eet fruit liefst op kamertemperatuur.
    – Eet liefst geen fruit na de maaltijd, als dessert. 
    Het fruit blijft dan nl. te lang in de maag en zal tot gisting overgaan.
    Dan krijg je de nodige problemen vandien.
    - Eet fruit best afzonderlijk als fruitmaaltijd of als tussendoortje.
    Je kan ook fruit een, een half uur vóór een andere maaltijd.
    - Fruit kan ook beter niet gecombineerd worden met groente.
    Dit leidt eveneens tot verteringsproblemen (vb. wortel-appelsap).

    Hier ook enkele voor groenten:
    – Gekookte groente heeft zijn bio-energetische waarde of levenskracht verloren. 
    Tracht bij elke maaltijd met groente toch wat rauwe groente toe te voegen.
    Bvb. enkele schijfjes komkommer, courgette, enkele radijsjes, een tomaat.
    Ook wat gesneden witlof, geraspte wortel, enkele blaadjes sla, enz.
    – Mensen met een gevoelige maag en darmen kunnen bij rauwe groente verteringsmoeilijkheden ondervinden. 
    Dit komt door de cellulose en ruwe vezels in groente. 
    Er zijn verder ook een aantal groentes en kruiden die zwavelhoudende mosterdolie bevatten.
    Dit kan belastend zijn voor maag en darmen.
    Enkele voorbeelden: . ajuin, knokloof, sjalot, prei, rammenas, kolen, radijs.
    Ook mosterd, koolrabi, mierikswortel, waterkers, tuinkers,…
    - Met een blender kan men rauwe groentes heel fijn mixen. 
    Men neemt wat gekookte groente met het kooknat, doet dit in de blender.
    Men voegt er salade, champignons, witlof, enz. aan toe.
    Voeg er nog wat kruiden bij en meng dit tot een groentesoep of –puree.

    Hier volgt een lijst van gunstige werkingen in het algemeen.
    - Ontzurend (reuma, jicht)
    – Vochtafdrijvend (hoge bloeddruk, waterzucht, oedeem)
    – Antiseptisch
    – Prikkelen darmen tot peristaltiek, stoelgang bevorderend
    – Kalmerend en ontspannend op het zenuwstelsel
    – Bloed- en huid reinigend
    – Lever- en gal problemen
    – Afslankend
    – Vitaminen, mineralen, enzymen
    – Rijk aan antioxidanten
    - Basenoverschot
    – Bio- energetische waarde (levenskracht)
    – Verbetert de waterhuishouding
    – Rauwkost
    – Darmflora verbeterend
    - Fyto chemicaliën
    – Lage glycemische index
    – De spijsvertering is de functie van het lichaam die de meeste energie vraagt:
    Door de licht verteerbaarheid van fruit wordt energie gespaard ten gunste van andere metabole processen.

    Zo zijn er: Immuniteit, zelf genezend mechanisme, cognitieve processen, enz.

    Hier heb ik een paar specifieke voorbeelden van gunstige werking op een paar groenten:
    – Aardappel:
    ontzurend, vochtafdrijvend, babyvoeding, bij maag- en darmkwalen.
    Ook constipatie, zenuwkwalen, hart- en vaatziekten.
    Zelfs ondergewicht/magerzucht, reuma, jicht, nier kwalen, kalmerend.
    Verder,B6, zink, C, kalium, ballaststoffen, blaas, krop, spieren, botten.
    Ook stofwisseling, hormoonhuishouding, versterkt bindweefsel, gemoedstoestand.
    Zie ook de meer uitvoerige tekst over aardappelen elders op de site.

    – Ajuin:
    spijsverteringsbevorderend, bacteriedodend, hart- en vaten, luchtwegen, ontstekingsremmend.
    Ook trombosevoorkomend, bevat veel quercetine, verkoudheid, bloedsuikerverlagend.
    Verder verkoudheid, immuunsysteem,  zenuwkwalen, jodium. 
    Niet geschikt voor mensen met zwakke maag en darmen.
    _________________________________________________________________

    Op de boven gegeven site vind je een grote hoeveelheid nuttig informatie.
    Het is de moeite waard om deze site vast te leggen op bv. je bladwijzerbalk.
    Zo is hij met één klik altijd te bereiken.

    28-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    27-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Was me dat een weertje

    Gisterenavond leek het precies de zondvloed Daar is veel water gevallen in relatief korte tijd.
    Voor vandaag is er ook veel nattigheid beloofd maar het is tot de middag, relatief droog gebleven.
    Dan zijn de vlagen gekomen en naar de avond toe ligt de straat doog.



    Foto genomen aan de straatkant gedurende de vlaag van gisteren avond.
    De wind zat pal op het venster. Het was de kant van waar de vlaag kwam.



    Na de vlaag aan de kant van de tuin.
    Wat een raar weer voor eind augustus.
    Woensdag was een mooie warme dag tussen twee rotdagen maar tegen de avond ging het mis.

    Vandaag ben ik niet in de tuin geweest tenzij om water te geven aan de komkommers.  Verder is er niets te doen tenzij wachten tot het beter weer wordt.

    Met al die regen en ook mooie dagen is de tijd van de 'paddenstoelen' aangebroken.

    Ik bekeek nog eens de facebookpagina van velt Jabbeke en zie dat de respons nog niet op gang komt. 
    Nu hebben we op onze blog een trouwe aanhang en regelmatig krijg ik vragen die ik graag beantwoord.
    Maar ik zal het niet kunnen blijven doen. 
    Of facebook dezelfde interactie zal teweegbrengen als de blog nu, moeten we afwachten.
    De pagina is wel degelijk en goed opgebouwd van iemand die met de PC vertrouwd is.

    27-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    26-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mini tomaatjes binnen en buiten.

    De minitomaatjes in de serre doen het goed maar de vruchtjes zijn echt aan de kleine kant.


    De aller kleinste pluk ik gewoon niet.



    Op de lage planten komen zeer veel vruchten maar je kan slechts oogsten met mondjesmaat.
    Dit hier is de zoveelste oogstbeurt sedert half juli.



    Zeer lang hadden we warm weer en was het droog.
    Plots krijgen we veel regen in korte tijd en wordt het gevoelig frisser.
    Dat is voldoende om de minitomaten buiten de plaag te bezorgen.
    De bladeren verdrogen en krullen op en de vruchtjes rotten.


    Het enige wat je kan doen is de niet aangetaste rijpe tomaatjes plukken en dan de hele plant te verwijderen.
    In dit vergiet liggen de binnen- en de buiten tomaatjes te samen.
    Het verschil in grootte kan maar zo duidelijk zijn.

    Als ik mijn lesje nu nog niet heb geleerd maar volgend jaar plant ik geen tomaten meer buiten, ook geen mini's.
    Er komt wel één hoge mini tomatenplant in de serre.
    __________________________________________________________________________________________

    Vandaag was een geschikte dag om te zaaien.

    Nu de mini tomaten verwijderd zijn kon ik de eerste veldsalade zaaien tot tegen de afsluiting.
    Ik heb niet speciaal gewacht tot ze weg waren.
    Ik zou volgende week kortere rijen zaaien want normaal wacht ik tot na 1 september. 
    Gisteren was een regendag en voor morgen is er ook een beloofd en er tussen in een mooie zomerdag.
    Vandaag is de mooiste en warmste dag van deze week, dus zeer oportuun om te zaaien..
    De tomaten zijn weg en het is eind augustus.
    Het komt op geen paar dagen.
    Ik zaai nooit heel vroeg omdat er nog zoveel salade staat.
    Later, na half oktober, als de miniserre vrij komt, zaai ik die vol veldsalade.
    Deze is dan in januari klaar om op tafel te komen in afwisseling met suikerbrood en roodlof.
    ____________________________________________________________________________________________________


    26-08-2015 om 17:59 geschreven door tuinblog d


    25-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paarse goenten paprika

    Paprika 'Purple beauty'

    Een mooie paars gekleurde paprika die vroeg geoogst kan worden.
    Deze plant geeft veel vruchten.
    Lekker knapperig met een zoete
    smaak.
    groeiend aan een compacte wat bossige plant.

    Zaaitemperatuur: 22 - 25ºC
    Zaaidiepte: Oppervlakkig tot max. 0,5 cm diep
    Zaaitijd: Februari - april
    Verspenen: 2 - 3 weken na het zaaien
    Uitplanten: Na de ijsheiligen
    Plantafstand: 40 - 50 cm
    Voorweken, 12 uur voorweken is voldoende.

    http://www.mijntuin.org/plants/13642-paprika-purple-beauty#

    Waar die paarse horde groenten en fruit plots vandaan komt weet ik niet.
    Dat we er over horen en er afbeeldingen ervan zien danken we aan het internet.

    Wil je meer lezen over verschillende soorten paprika's, ga dan naar de site:
    http://www.4evergreen.nl/teelt/78-wat-is-een-paprika

    Over de smaak van paprika's is weinig te zeggen.
    Ze is appart en verschilt weinig van soort tot soort.
    De vrucht is sappig en de ene soort smaakt zoeter dan de andere.

    Groene paprika is geen apparte soort.  Het is een onrijpe (rode) paprika.

    'Als ze groeit is de paprika groen, paars, bruin of wit.
    Tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel, bruin of oranje.
    De smaak van de paprika verandert ook in deze periode.
    Rijpe paprika's zijn zoet terwijl onrijpe paprika's eerder kruidig
    zijn met een bittere smaak .'

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Paprika#Beschrijving

    Paprika in poedervorm.
    Hier een site over kruiden , waarvan enkele in poedervorm:
    http://www.annetteschaap.nl/kookboek/ingredienten/ingredienten%20-%20kruiden.html
    Daar vind je o.a. iets over paprikapoeder

    Paprikapoeder is zowel in milde als in scherpe vorm te koop.
    Paprika's bevatten veel vitamine C. Ze hebben ook antiseptische eigenschappen en kunnen de spijsvertering bevorderen.
    Paprika's behoren tot de nachtschades.
    Nachtschades bevatten neurotoxines, hetgeen betekent dat ze ingrijpen op het centrale zenuwstelsel.
    Daar kunnen ze in alsmaar opbouwende kleine hoeveelheden schade veroorzaken.

    Paprikapoeder wordt gebruikt in ras-al-hanout.

    Râs al hânout: is een Marokkaans kruidenmengsel van 20 of meer specerijen.
    Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije,
    Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2s_al_h%C3%A2nout

    Paprika's en paprikapoeder is zeer goed ingeburgerd in onze Westerse  keuken.
    IMG_2370Deze paprika schotel kan je zowel warm als koud eten.

    Paprika lust je of lust je niet zoals bij alles.
    Over smaak wordt niet geredetwist.

     

    25-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    24-08-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenen

    De tijd van de pompoenen breekt aan.
    Wij moeten nog niet oogsten want er liggen nog 3 exemplaren van vorig jaar.

    Eerst een terugblik op 2011.
    Toen
    hadden we op 14 september een oogst  van slechts één volle emmer red kuri (hokaïdo).
    Vorig jaar was het even anders.
    Toen
    hadden we er zeer veel  zodat ze nu nog niet allemaal gebruikt zijn in de keuken.



    Deze drie moeten eerst verwerkt zijn in de keuken vooraleer we de nieuwe oogst kunnen beginnen.
    Je ziet dat ook de butternut gemakkelijk een jaar kan bewaard worden.
    Dit jaar zal het, wat opbrengst betreft, ergens tussen de twee liggen .



    Dit wat nagerijpt exemplaar groene hokaïdo, zal ons vandaag helpen om heerlijke soep te maken.



    Op andere jaren begonnen we altijd eind augustus met het verwerken van de nieuwe lichting.




    Wat mij zeer verwonderde was, bij het open snijden , dat de pel uitzonderlijk zacht was.

    Bij de meeste pompoensoorten is de pel na een jaar echt beenhard.
    Op het eerste zicht zou je denken dat de zaadjes niet al te gezond zijn.


    Eens ze uit de pompoen zijn stel je vast dat ze wel degelijk allemaal gezond zijn.

    In een gezonde plant zitten altijd veel zaden.
    Als het een bioplant is kan je de zaden gebruiken.
    Hybriden zijn waardeloos als zaaigoed.
    Zij worden niet voor niets bastaards benoemd.
    Hybriden zijn vaak minder fertiel of zelfs steriel
    Lees maar eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Hybride_%28biologie%29

    24-08-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!