Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    01-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend gerecht met koolraap

    Deze week koos ik een gerecht met koolraap

    Gestoofde koolraap met appel
    Ingrediënten
    -2 appels
    -1 citroen
    -4 koolraapjes of 1 grote koolraap, in stukken
    -4 gele raapjes (boule d'or), in stukken
    -3-4 wortels in verschillende kleuren, in stukken
    -2-3 kleine rammenasknolletjes, in stukken
    -2 eetlepels zonnebloemolie
    -2 sjalotjes of 3-4 lente-uitjes, gesnipperd
    -1 glas appelsap
    -een paar blaadjes postelein (naar keuze)
    Bereiden
    Spoel 1 appel af, snijd hem in vieren en haal het klokhuis eruit. Besprenkel de stukken appel met citroensap.

    Verhit de olie in een stoofpan op matig vuur. Roerbak de groenten met de sjalotjes (of lente-uitjes) en de stukken appel tot ze verkleuren.

    Laat het mengsel een paar minuten sudderen en schep het af en toe om. Giet het appelsap erbij. Draai het vuur laag en stoof de groenten 15-20 minuten, tot je er met de punt van een mes in kunt prikken. Pas op dat ze niet te gaar worden.

    Breng de gestoofde groenten op smaak met zout en peper. Voeg de blaadjes postelein toe, als je die gebruikt. Rasp vlak voor het opdienen de resterende appel erover.

    Dien de gestoofde groenten op met bulgur of zilvervliesrijst, of als bijgerecht.
    http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/koolraap/gestoofde-koolraap-appel

    Smakelijk indien je koolraap lust.

    01-02-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    31-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koolraap en koolrabbi

    Wat is het verschil tussen een koolraap en een koolrabi?

    Koolraap is een echte wintergroente die behoort tot de familie van de kool.
    Deze knol groeit onder de grond en heeft een ruwe groengele schil.
    Als je koolraap kookt of stooft krijgt het een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak.

    File:Koolrabi.jpg

    Koolrabi is juist in het voorjaar verkrijgbaar. Deze knol groeit boven de grond.
    Er zijn lichtgroene en blauw- violette koolrabi’s te koop, aan de binnenkant zijn ze wit-geel van kleur.
    Koolrabi smaakt als een pittige bloemkool en kun je zowel rauw als gekookt eten.
    http://www.puurgezond.nl/vragen/durftevragen/durftevragen/article/wat-is-het-verschil-tussen-koolraap-en-koolrabi/

    Vroeger bij ons thuis kweekten wij altijd koolrapen. Koolrabi kenden wij niet.
    Koolraap werd enkel gekweekt voor de schapen, geiten en konijnen.

    Hier in onze tuin kweekte ik koolrabi maar geen koolrapen. We hebben ze nooit rauw geserveerd.
    Deels bij gebrek aan plaats in de tuin en deels omdat we andere koolsoorten zoals spitskool, lekkerder vonden,
    heb ik maar enkele keren koolrabi gezaaid.
    Als je een groente niet regelmatig op tafel brengt koop je die gewoon in de winkel

    31-01-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    30-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ijsbergsla en valse meeldauw


    IJsbergsla
    Hoe kreeg ze die naam?
    -Bij het transport per trein werd op de sla een berg ijs gelegd.
    IJsbergsla - ook wel ijssla genoemd - is een lekker knapperige en frisse slasoort.


    Beschrijving:
    Ze heeft een vaste krop van mooie, stevige bladeren.

    Het is een van de populairste slasoorten en kan een prima tegenhanger vormen bij warme, hartige gerechten.
    Net als andere slasoorten is ijsbergsla goed in potten te kweken.
    Een andere kijk met o.a. een kweekverslag.
    http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/sla/ijsbergsla.php

    De geschiedenis van ijsbergsla
    IJsbergsla is een betrekkelijk nieuwe slasoort die zo'n honderd jaar geleden in Californië voor het eerst werd gekweekt.
    De teelt bij ons kwam in de jaren zeventig van de vorige eeuw op gang.
    IJsbergsla kan het beste met korte tussenpozen worden gezaaid om op verschillende tijdstippen te kunnen oogsten.

    Omtrent de teelt:
    Om geen groeivertraging te krijgen, kan de ijsbergsla het beste in potjes gezaaid worden.
    Op die manier kan de gehele kluit desgewenst worden overgeplaatst naar de volle grond.
    Zaai enkele zaadjes per potje en verwijder de kleinste plantjes.
    De ijsbergsla kan ook gewoon blijven staan in een voldoende grote pot.

    IJsbergsla:
    -V
    raagt
    net als andere slasoorten een voedzame grond en voldoende ruimte en licht om snel te kunnen groeien.
    -Als de omstandigheden niet ideaal zijn, is de kans op doorschieten groot.
    -Geef de slaplant voldoende ruimte zodat wind en zonnewarmte voor een snelle droging kunnen zorgen.
    -Toch moet de bodem voldoende vochtig zijn en kan ik mulching rond de planten
    aanbevelen.
    -Schimmels en rot hebben zo minder kans.

    Oogsten:
    -Kan na ongeveer twee maanden, als er een mooie, vaste krop gevormd is.

    -De sla kan het beste in de ochtend geoogst worden en in de koelkast worden bewaard tot het moment van consumptie.

    Ziekten en ongedierte bij ijsbergsla:
    -De ziekte rand, die een bruin verkleuring van de bladranden geeft,
    komt vrij veel voor bij ijsbergsla en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een calcium- en kaliumtekort.


    -Ook valse meeldauw en bladluis kunnen problemen veroorzaken. Hier bij ons komen bladluizen heel zelden voor.
    Valse meeldauw:  Heb ik in die 30 jaar één keer voor gehad in een zeer vochtige zomer. Toen bedekte ik de grond nog niet.

    Hoe herken je valse meeldauw?


      Wit op ijsbergsla (onderzijde blad) Wit op ijsbergsla (onderzijde blad)Valse meeldauw. http://nl.wikipedia.org/wiki/Valse_meeldauw

    De vraag is wat je er kan tegen doen en daarom zocht ik het op.

    Middelen tegen valse meeldauw
    -Gebruik rassen die resistent zijn tegen valse meeldauw.
    De resistentie van sla tegen valse meeldauw wordt echter regelmatig doorbroken door het ontstaan van nieuwe fysio's van de schimmel.

    -Ga uit van ziektevrij plantmateriaal.

    -Verwijder gewasresten zorgvuldig aan het einde van een teelt, werk ze onder, brand ze weg of stoom de grond.
    -Zorg voor een goede bedrijfshygiëne en voorkom verspreiding van de schimmel met gronddeeltjes aan bijvoorbeeld schoeisel en machines.

    -Houd het gewas droog. Voor kieming van de sporen is een aantal uren nat blad nodig.
    -Bestrijding met chemische gewasbeschermingsmiddelen is voor ons uit de boze.
    http://databank.groenkennisnet.nl/valse_meeldauw_sla.htm

    Toen wij het hier voor hadden volstond het om de buitenste bladeren te verwijderen.
    Dit deed ik eerst op het veld en bij het oogsten controleerde ik of er nog sporen van meeldauw waren. Zo ja, dan werden ook die bladeren verwijderd.

    Toen heb ik de aangetaste bladeren direct in de vuilniszak geworpen voor de brandoven.
    De rest was niet aangetast en kon gconsumeerd worden.
    Van toen af heb ik emulcht rond de planten.
    Het had vooral met vochtigheid van de plant te maken. Gedurende een lagere vochtige periode, zou ik ze nu overdekken met een geïmproviseerde koepel waar de wind in kan spelen.

    -Het grootste probleem voor ijsbergsla zijn slakken.
    Om aanvreten door slakken enigszins te beperken, kan de ijsbergsla het beste verspreid over de moestuin geplant worden.
    Ook bij het opkweken in potten zal men niet gauw last van slakken krijgen.

    (Dit is een bewerkte teks. Er is veel weggelaten en veel uit mijn ervaring toegevoegd.)
    De oorspronkelijke tekst kan je lezen op onderstaande site.

    https://www.goedboerenindestad.nl/moestuin/groenten/ijsbergsla/

    30-01-2015 om 16:40 geschreven door tuinblog d


    29-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verschil tussen rode en gele ui

    Wat is het verschil tussen gele en rode ajuin?

    De ui ( rode en gele) behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie.
    De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui.
    Gesneden is de ui lichtrood met wit. Daardoor is de rode ui heel decoratief in bijvoorbeeld een salade.
    De rode ui smaakt wat minder scherp dan de gele ui.

    Kamal uien

    De gele ui heeft een goudgele schil en is van binnen wit.

    タマネギの野菜

    Zowel rode als gele ui zijn zeer veelzijdig is in de keuken.
    De befaamde salade Niçoise kan niet zonder rode ui!
    Of doe net als in de Scandinavische landen: gebruik de rode ui ook eens om onder meer haring in te leggen.
    Rode ui is verder ideaal bij wild, in barbecuemarinades en in Antilliaanse en Surinaamse gerechten.
    Rode ui past ook uitstekend in stoofgerechten.

    De gele ui is  een van de voornaamste ingrediënten in hachee
    Wordt gebruikt als gebakken ringen bij een hamburger.
    Hij wordt rauw gesnipperd bij bieten of bij zoute haring
    Ook gesnipperd in een salade
    Wordt ook door een omelet geroerd.
    Is
    gewoon in een klasieke  uiensoep of in andere soepen
    is ook normaal in de jus of sauzen
    Is lekker op pizza

    Voor het maken van uienconfituur is het beter rode dan gele ui te gruiken.
    Dit niet omwille van de smaak maar vooral om de kleur van de

    confituur.Rode uienconfituur

    Het oog wil ook wat.  Dat zal je begrijpen als je beide confituren naast mekaar ziet.
    Ik vond ook geen afbeeldingen van gele uienconfituur.
    Ik vond wel een recept van uienconfituur waar ze gele uien gebruiken maar dan rode wijn en grenadine bijvoegen.

    http://www.piethuysentruyt.com/uienconfituur/

    Kopen en bewaren
    Waar let ik op bij het kopen van ui?
    Uien moeten hard zijn, droge buitenste schil hebben en mogen geen uitlopers hebben.
    Hoe bewaar ik ui?
    Bewaar uien op een koele (12-15C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren.
    De rode ui is wel iets minder lang houdbaar dan de gele ui.
    In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C.

    Gele ui weegt over het algemeen zwaarder dan rode ui.

    29-01-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    28-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.terugblik

    Een tuinjaar zoals vorig jaar zouden we elk jaar willen opnieuw beleven.
    Toch is er een keerzijde aan die minder rooskleurig is. Ik hoor ook van andere hobbytuiners dat ook hun groenten minder goed bewaren.
    Vooral bij de ajuin, sjalot en pompoen heb je meer rot dan normaal het geval is.
    Het was vooral het jaar van de de bladgroente.


    Ik ging eens kijken in het archief per week en tikte op 26-07-14 en kwam o.a; bij de ajuin terecht.
    Die ziet er goed uit op de moment van de pluk maar nu 6 maanden later schiet er niet veel meer van over.

    Op 09-07 kwam ik terecht bij de rode bieten. Ik zaai normaal eerst in het vroeg voorjaar en de oogst gaat helemaal in de vriezer.Dan zaai ik nog eens einde mei en die oogst wordt dan in een bak met scherp zand gelegd. Zo hebben we dan in de winter ook een verse rode biet.
    Maar vorig jaar is die tweede zaai er niet gekomen door gesukkel met de gezondheid.
    Zo hebben we deze winter enkel diepvries bietjes.
    Het ene jaar is nooit het ander.

     

    28-01-2015 om 18:16 geschreven door tuinblog d


    26-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwjaars receptie en nasleep.

    We zijn vrijdagavond naar de nieuwjaars receptie geweest van velt.
    Het was gemoedlijk...



    lekker en aangenaam.


    en we konden met vele mensen een beetje bijpraten.

    Een deel van de avond sprak ik met iemand die alleen was. Zijn vrouw lag thuis ziek in bed.

    We keken naar de door Roland gemaakte dia's over de activiteiten van het vorig jaar. De commentaar kwam hoofdzakelijk van Marc en Roland maar zo nu en dan kwam er ook een presizering uit de zaal.

    Marc kwam dan op de pinnen met het voorziene jaarprogramma voor 2015.
    Het werd laat maar we waren nog net voor 12 u thuis.

    De volgende morgen was ik zo ziek als een hond.
    Pas vandaag gaat het weer een heel klein beetje beter.

    Laat je dan maar inenten tegen de griep hé.
    Ze shudden altijd wel een uitleg, uit de mouw, die je klem zet.

    26-01-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!