Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
30-01-2015
ijsbergsla en valse meeldauw
IJsbergsla Hoe kreeg ze die naam? -Bij het transport per trein werd op de sla een berg ijs gelegd. IJsbergsla - ook wel ijssla genoemd - is een lekker knapperige en frisse slasoort.
Beschrijving: Ze heeft een vaste krop van mooie, stevige bladeren. Het is een van de populairste slasoorten en kan een prima tegenhanger vormen bij warme, hartige gerechten. Net als andere slasoorten is ijsbergsla goed in potten te kweken. Een andere kijk met o.a. een kweekverslag. http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/sla/ijsbergsla.php
De geschiedenis van ijsbergsla IJsbergsla is een betrekkelijk nieuwe slasoort die zo'n honderd jaar geleden in Californië voor het eerst werd gekweekt. De teelt bij ons kwam in de jaren zeventig van de vorige eeuw op gang. IJsbergsla kan het beste met korte tussenpozen worden gezaaid om op verschillende tijdstippen te kunnen oogsten.
Omtrent de teelt: Om geen groeivertraging te krijgen, kan de ijsbergsla het beste in potjes gezaaid worden. Op die manier kan de gehele kluit desgewenst worden overgeplaatst naar de volle grond. Zaai enkele zaadjes per potje en verwijder de kleinste plantjes. De ijsbergsla kan ook gewoon blijven staan in een voldoende grote pot.
IJsbergsla: -Vraagt net als andere slasoorten een voedzame grond en voldoende ruimte en licht om snel te kunnen groeien. -Als de omstandigheden niet ideaal zijn, is de kans op doorschieten groot. -Geef de slaplant voldoende ruimte zodat wind en zonnewarmte voor een snelle droging kunnen zorgen. -Toch moet de bodem voldoende vochtig zijn en kan ik mulching rond de planten aanbevelen. -Schimmels en rot hebben zo minder kans.
Oogsten: -Kan na ongeveer twee maanden, als er een mooie, vaste krop gevormd is. -De sla kan het beste in de ochtend geoogst worden en in de koelkast worden bewaard tot het moment van consumptie.
Ziekten en ongedierte bij ijsbergsla: -De ziekte rand, die een bruin verkleuring van de bladranden geeft, komt vrij veel voor bij ijsbergsla en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een calcium- en kaliumtekort.
-Ook valse meeldauw en bladluis kunnen problemen veroorzaken. Hier bij ons komen bladluizen heel zelden voor. Valse meeldauw: Heb ik in die 30 jaar één keer voor gehad in een zeer vochtige zomer. Toen bedekte ik de grond nog niet.
De vraag is wat je er kan tegen doen en daarom zocht ik het op.
Middelen tegen valse meeldauw -Gebruik rassen die resistent zijn tegen valse meeldauw. De resistentie van sla tegen valse meeldauw wordt echter regelmatig doorbroken door het ontstaan van nieuwe fysio's van de schimmel. -Ga uit van ziektevrij plantmateriaal.
-Verwijder gewasresten zorgvuldig aan het einde van een teelt, werk ze onder, brand ze weg of stoom de grond. -Zorg voor een goede bedrijfshygiëne en voorkom verspreiding van de schimmel met gronddeeltjes aan bijvoorbeeld schoeisel en machines.
-Houd het gewas droog. Voor kieming van de sporen is een aantal uren nat blad nodig. -Bestrijding met chemische gewasbeschermingsmiddelen is voor ons uit de boze. http://databank.groenkennisnet.nl/valse_meeldauw_sla.htm Toen wij het hier voor hadden volstond het om de buitenste bladeren te verwijderen. Dit deed ik eerst op het veld en bij het oogsten controleerde ik of er nog sporen van meeldauw waren. Zo ja, dan werden ook die bladeren verwijderd.
Toen heb ik de aangetaste bladeren direct in de vuilniszak geworpen voor de brandoven. De rest was niet aangetast en kon gconsumeerd worden. Van toen af heb ik emulcht rond de planten. Het had vooral met vochtigheid van de plant te maken. Gedurende een lagere vochtige periode, zou ik ze nu overdekken met een geïmproviseerde koepel waar de wind in kan spelen.
-Het grootste probleem voor ijsbergsla zijn slakken. Om aanvreten door slakken enigszins te beperken, kan de ijsbergsla het beste verspreid over de moestuin geplant worden. Ook bij het opkweken in potten zal men niet gauw last van slakken krijgen.
(Dit is een bewerkte teks. Er is veel weggelaten en veel uit mijn ervaring toegevoegd.) De oorspronkelijke tekst kan je lezen op onderstaande site.
De ui ( rode en gele) behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui. Gesneden is de ui lichtrood met wit. Daardoor is de rode ui heel decoratief in bijvoorbeeld een salade. De rode ui smaakt wat minder scherp dan de gele ui.
De gele ui heeft een goudgele schil en is van binnen wit.
Zowel rode als gele ui zijn zeer veelzijdig is in de keuken. De befaamde salade Niçoise kan niet zonder rode ui! Of doe net als in de Scandinavische landen: gebruik de rode ui ook eens om onder meer haring in te leggen. Rode ui is verder ideaal bij wild, in barbecuemarinades en in Antilliaanse en Surinaamse gerechten. Rode ui past ook uitstekend in stoofgerechten.
De gele ui is een van de voornaamste ingrediënten in hachee Wordt gebruikt als gebakken ringen bij een hamburger. Hij wordt rauw gesnipperd bij bieten of bij zoute haring Ook gesnipperd in een salade Wordt ook door een omelet geroerd. Is gewoon in een klasieke uiensoep of in andere soepen is ook normaal in de jus of sauzen Is lekker op pizza
Voor het maken van uienconfituur is het beter rode dan gele ui te gruiken. Dit niet omwille van de smaak maar vooral om de kleur van de
confituur.
Het oog wil ook wat. Dat zal je begrijpen als je beide confituren naast mekaar ziet. Ik vond ook geen afbeeldingen van gele uienconfituur. Ik vond wel een recept van uienconfituur waar ze gele uien gebruiken maar dan rode wijn en grenadine bijvoegen.
Kopen en bewaren Waar let ik op bij het kopen van ui? Uien moeten hard zijn, droge buitenste schil hebben en mogen geen uitlopers hebben. Hoe bewaar ik ui? Bewaar uien op een koele (12-15C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren. De rode ui is wel iets minder lang houdbaar dan de gele ui. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C.
Gele ui weegt over het algemeen zwaarder dan rode ui.
29-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
28-01-2015
terugblik
Een tuinjaar zoals vorig jaar zouden we elk jaar willen opnieuw beleven. Toch is er een keerzijde aan die minder rooskleurig is. Ik hoor ook van andere hobbytuiners dat ook hun groenten minder goed bewaren. Vooral bij de ajuin, sjalot en pompoen heb je meer rot dan normaal het geval is. Het was vooral het jaar van de de bladgroente.
Ik ging eens kijken in het archief per week en tikte op 26-07-14 en kwam o.a; bij de ajuin terecht. Die ziet er goed uit op de moment van de pluk maar nu 6 maanden later schiet er niet veel meer van over.
Op 09-07 kwam ik terecht bij de rode bieten. Ik zaai normaal eerst in het vroeg voorjaar en de oogst gaat helemaal in de vriezer.Dan zaai ik nog eens einde mei en die oogst wordt dan in een bak met scherp zand gelegd. Zo hebben we dan in de winter ook een verse rode biet. Maar vorig jaar is die tweede zaai er niet gekomen door gesukkel met de gezondheid. Zo hebben we deze winter enkel diepvries bietjes.Het ene jaar is nooit het ander.
28-01-2015 om 18:16
geschreven door tuinblog d
26-01-2015
nieuwjaars receptie en nasleep.
We zijn vrijdagavond naar de nieuwjaars receptie geweest van velt. Het was gemoedlijk...
lekker en aangenaam.
en we konden met vele mensen een beetje bijpraten.
Een deel van de avond sprak ik met iemand die alleen was. Zijn vrouw lag thuis ziek in bed.
We keken naar de door Roland gemaakte dia's over de activiteiten van het vorig jaar. De commentaar kwam hoofdzakelijk van Marc en Roland maar zo nu en dan kwam er ook een presizering uit de zaal.
Marc kwam dan op de pinnen met het voorziene jaarprogramma voor 2015. Het werd laat maar we waren nog net voor 12 u thuis.
De volgende morgen was ik zo ziek als een hond. Pas vandaag gaat het weer een heel klein beetje beter. Laat je dan maar inenten tegen de griep hé. Ze shudden altijd wel een uitleg, uit de mouw, die je klem zet.
Hier gaan ze er van uit dat je de salade niet zelf kweekt. Als het mogelijk is, kweek die zelf want dan heb je de goede smaak en je hebt alles zelf in handen.
Veldsla Waar andere slasoorten het tijdens de winter laten afweten, daar zorgt veldsla voor verlossing.
Niet alleen is deze bladgroente wintervast, ze levert ook een pak stoffen aan waar wij mensen tijdens het winterseizoen een gebrek aan ontwikkelen. Zoals vitamine C om verkoudheden te voorkomen, vitamine A om een winterhuid te doen glanzen en caroteen, dat de huid helpt voorbereiden op de eerste zonnestralen. Daarnaast bevat veldsla ook ijzer, calcium, vitamine C en foliumzuur, dat voor zwangere vrouwen van belang kan zijn. In de kruidengeneeskunde wordt veldsla (als familielid van valeriaan) aanzien als stresswerend middel.
Seizoen Oktober tot maart - Op de markt? Koop veldsla met wortel, zo blijft hij langer goed. - Hoe schoonmaken? Veldsla mag niet onder stromend water gewassen worden omdat de blaadjes anders breken. Dompel ze in de plaats enkele keren onder in koud water en laat ze drogen. - Hoe bereiden? Tijdens de winter wordt veldsla vooral als alternatief voor zomersla gebruikt, maar ze kan ook gekookt worden als spinazie.
Lekkere combinaties Veldsla smaakt heerlijk in combinatie met schapen- of geitenkaas
Is ook heerlijk met: ei, wortel en ham of als garnering voor een hoofdschotel.
Hoe bewaren? De sla kan, zeker als de wortel er nog aan zit, enkele dagen in de koelkast worden bewaard.
Tips Omdat de blaadjes snel slap worden, voeg je de slasaus of vinaigrette best vlak voor het serveren toe. Bij het begin van de maaltijd, fungeert veldsla als hongerstiller.
Wil je een massa voorbeelden van lekkere combinaties? Tik 'lekkere combinaties met veldsalade' in op Google afbeeldingen of klik op onderstaande monsterlink.
Dinsdag was een zonnige dag die mij welsiswaar laat naar buiten lokte. Ik had het verkeerd ingeschat en had pas om 4 u toegegeven aan de roep. Het zoekwerk voor de blog, op de PC, had mij ste terk in de ban. En de tuin was reeds totaal in de schaduw. Dit omdat de tuin aan de Noord–oost kant ligt van het huis. Aan de voorkant was het op straat volle zon.
Krokussen in het gras in nieuwjaarmaand. Ze staan reeds een paar weken te pronken maar ontluiken niet helemaal want we hebben een koudere periode. Als het zo verder gaat hebben we een zachte winter. Vorig jaar hadden we helemaal geen winter.Wordt dat de nieuwe trend?
Een madeliefje in het gras, dat kan het hele jaar door. In de zomer zijn er wel meer.
Veldsalade die niet nat wordt, daar is geen verlies op. Als ik ze voor mezelf klaar maakte at ik ze met wortel en al maar dan goed gespoeld. Colette lust dat niet en moet voor haar de wortel er af. Omdat ze nu met pensioen is komen er nooit nog veldsalade wortels op tafel. Ik beperk me tot het uit de tuin naar binnen brengen en de rest is haar doen. Wat ben ik een gelukzak, ze kookt graag en altijd verzorgd en fijn van smaak
Er liggen blokken onder de ramen zodat die altijd een opening van een dikke vuist laten. De koude kan binnen maar de regen niet. Veldsalade moet koud staat of ze schiet door.
22-01-2015 om 11:36
geschreven door tuinblog d
21-01-2015
2 data
Marc, onze voorzitter, stuurde kort op elkaar twee berichten
We beginnen er terug aan,komende vrijdag om 19u30 met de Nieuwjaarsreceptie. Iedereen is er welkom in de zaal "Swaenenburg", Cathilleweg 38 in Stalhille. We vergasten iedereen met de nodige drankjes en smakelijkheden gedurende de avond.
Het is al jaren het moment dat we tijd hebben voor elkaar en uitgebreid kunnen keuvelen over het groene gedachtengoed. In de loop van de avond brengen wij jullie op de hoogte van wat er reilt en zeilt in jullie vereniging. Dit gaat vooral over het voorbije jaar. Dat hebben we over wat we voor het komende jaar op de plank hebben staan... Het jaarprogramma We kijken er naar uit, tot vrijdag. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Vrijdag kunnen we feesten zondag vliegen we erin met de eerste Tuinclub van 2015. We zien elkaar op de ons vertrouwde plaats. Welkom bij Addie in het café "'t Oud Gemeentehuis", Cathilleweg 86 te Stalhille van 10u tot 12u.
Voorziene agenda:samengesteld door Paul
a) Marc: Het woord aan de voorzitter b) Tuinclubleden aan het woord: We starten met vragen, ideeën, ....van de aanwezigen. Eventueel mag je deze vragen vooraf doorsturen naar paulclicteur@hotmail.com c) Vaste rubriek: Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs of staan op het programma? d) De moestuin: in januari in februari de voorbije winter: Tot op heden zacht en nat.... Gevolgen? Wie bracht reeds bemesting aan? Grond afgedekt of bloot?
e) Luc aan het woord! Luc in de siertuin...
f) De fruittuin: onze geënte bomen: wanneer verplanten? Bemesting? Snoei? snoei druiven fruitbomen snoeien indien het niet vriest. Beter is zomersnoei.
g) De vijver / Bloembollen / Kruidentuin / Dieren in de tuin
h) Krantenartikels: Voor jou gelezen: Pesticidengebruik verder ingeperkt Nestkastjes voor vroege vogels Hoe rot is de viskweekindustrie? Wie brengt zelf een artikel mee?
i) Tuinblog: Daniël aan het woord. j) Slot: Evaluatie! k) Voorstellen - Onderwerpen voor de volgende Tuinclub op zondag 22 febr.
Ook ik hoop je te ontmoeten op beide activiteiten.
21-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
20-01-2015
aubergine
Wij hier, zijn grote groenten eters. Het voordeel is dat ik ze zelf kweek of toch heb gekweekt. Als je naar de 80 toegaat (nog twee en een half jaren) dan heb je al eens wat hulp nodig. Gelukkig voor ons krijgen we die van mijn jongste broer. Zo is er
de Aubergine die één van mijn lievelings wokgroenten is.
De naam betekent: plant die winderigheid geneest De aubergine, Solanum Melongena, is een familielid uit de familie van de nachtschade. Ze is net als veel andere groenten en kruiden, voornamelijk bekend geworden door haar geneeskrachtige werking. Aubergine kweken is ook bij ons mogelijk en stelt de teler in ieder geval voor uitdagingen. De aubergine komt oorspronkelijk uit Myanmar. De plantnaam heeft een lange weg afgelegd en is afgeleid van het sanskriet woord 'vatinganah'.
De aubergine geneest dus winderigheid. Via verbasteringen in het Perzisch (badingan), het Arabisch (al-badhinjan) en vervolgens het Catalaans (alberginia) werd de naam door de Fransen verbasterd tot aubergine. In het verre oosten is de aubergine al enkele duizenden jaren bekend.
Van op deze site kan je telkens naar de pagina van gelijk welke afbeelding door eerst op de afbeelding te klikken en vervolgens op de tekst 'pagina bezoeken'.
20-01-2015 om 14:59
geschreven door tuinblog d
18-01-2015
Het vernieuwde SEIZOENEN - 'new look'
Het ander gezicht van Velt.
Of je er van houdt of niet laat ik in het midden. Het is wel degelijk de inhoud die telt.
Wat volgt is een persoonlijke analyse hoor.
– Het nieuwe logo is een duidelijk uitnodiging: Laat ons (Velt) samen Eco actief zijn.
– Het oude logo was symbolisch met enkel de naam Velt (groen leven is mogelijk als zachte verdoken uitnodiging).
Ik plaats de inhoud (enkel de titels) van oud en nieuw eens naast elkaar:
Ik stel vast: – dat het anders is geschikt – een beetje anders geformuleerd – de inhoud oogt moderner gepresenteerd – Het is anders en ook weer niet omdat het aanvoelt als een doorlopende evolutie. – En wat de cover betreft: – oude versie: lief – nieuwe versie: agressief omwille van de kleur maar met de glimlach ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ – Als kunstenaar ken ik de rode kleur in zijn symbolische waarde in twee versies
--oudere versie: – de kleur van de liefde (fel rood) – nieuwere versie: rood staat nu voor: agressie en passie, geweld en doorzetten (Hoe feller rood hoe agressiever enz.)
De rode kleur is bij velt een beetje getemperd: het is geen agressief fel rood maar het zachte transparante karmijnrood. Daarom durf ik het formuleren als: agressief met de glimlach (doorzetten met de glimlach). Geef maar toe dat het toch vreemd overkomt: een groene groep die zich plots afficheert in karmijnrood.
Als het je ergert, kijk dan alleen naar de inhoud. Het logo echter, treft de roos: het nodigt uit om samen eco- actief te zijn.
Er zijn ook nog twee rode stickers, wit bedrukt, verspreid: – Op de eerste staat: 'ECO DA' S LOGISCH'. – Op de tweede: 'SAMEN TUINPLEZIER & KEUKENGENOT'. Ik kreeg de tweede versie . Dat komt dan goed uit: – Ik beleef zeer veel plezier aan mijn tuin, reeds 34 jaar lang. – En Colette is een zeer fijne vindingrijke 'Keuken Princes' die voor eetgenot zorgt
Oud logo
Nieuw logo ______________________________________________________________
18-01-2015 om 07:58
geschreven door tuinblog d
17-01-2015
'warmoes - snijbiet' in de tuin.
Elk jaar heb ik een rij groene warmoes staan. Dit jaar is het met groene stelen.
Mijn poging om de vijgenstruik te beschermen tegen gure winden is door de stormwind belachelijk gemaakt. Op de achtergrond zie je de rij warmoes staan.
Ik heb de stevige koepels uit hun berging gehaald om boven de warmoes te plaatsen.
Omdat de rij niet helemaal overdekt is wordt het een test. Vooral als het een stevige winter wordt, zal ik het verschil zien na de winter. Hoe komt de overdekte plant door de winter en ook wat het gevolg is voor de niet overdekte.
Gisteren was het een schitterende mooie zonnige dag maar om half vier sloeg het weer om. Om ongeveer vier uur begon het hier lichtjes te regenen. En een paar uur later regende het hier goed door. Maar deze morgen is het gerijmd en is de grond lichtjes bevroren.
17-01-2015 om 09:45
geschreven door tuinblog d
16-01-2015
Het Grote Vogelweekend
Laat het vogels tellen beginnen!
Dit weekend is Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt.
Tel nu zaterdag of zondag de vogels in jouw tuin of op jouw terras en maak deel uit van dit grote burgeronderzoek.
Zo help je mee de toestand van de vogels in kaart te brengen.
Tellen doe je in 3 eenvoudige stappen:
Maak je tuin of terras vogelvriendelijk: voorzie goed vogelvoer, veilige schuilplaatsen en proper water.
Neem je folder, tellijst en je verrekijker (niet noodzakelijk) bij de hand en tel op 17 of 18 januari de vogels in je tuin of op je terras. Doe dit minstens 30 minuten. Overvliegende vogels tellen niet mee en ook als je weinig vogels ziet mag je het doorgeven.
Noteer per soort het grootste aantal dat je tegelijkertijd zag en geef ze in via het online telformulier. Klaar!
De biologische tuinbouw is een wetenschappelijk stevig onderbouwde teeltmethode die beoefend wordt door beroepstelers. De telers geven bijzondere aandacht aan de onderlinge afhankelijkheid van de natuurlijke processen in het agro-systeem. Door middel van organische bemesting, wordt een vruchtbare bodem ontwikkeld en behouden. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische pesticiden en fungiciden. De onkruidbeheersing gebeurt zonder het inzetten van chemische middelen.enz.
Naar een duidelijkere uitleg over Warmoes ben ik reeds lang naar op zoek.Er bestaat nogal verwarring over warmoes. Die heb ik hier wel degelijk hier gevonden zonder zoeken.
Reeds in 1669 werd in recepten melding gemaakt van warmoes.
Warmoes was in gebruik als verzamelnaam voor allerlei groenten: groene groente, bladgroente, peulvruchten, kool en wortelen. Het woord zou komen van warm moes: warm klaar te maken groente. Maar warmoes is ook gewoon zélf een groente, al kent Van Dale die enkel met het synoniem: snijbiet. Warmoes is het zusje van suikerbiet, rode biet en voederbiet maar dan veel lekkerder. Het jonge blad smaakt wat naar spinazie en je kan het dan ook gebruiken voor àl je spinaziegerechten. De Britten spreken trouwens van 'spinach beet' .
En waarom zou je warmoes eten? - Omdat het een vergeten groente is. - Omdat ze veel ijzer bevat, vitamine C en calcium. - Omdat ze een stiefkind is in de familie van de ganzenvoetachtigen, al is dat niet terecht. Ook hier geldt: onbekend is onbemind.
Ook op deze site las ik over: Ziekten en belagers In een matige zomer, waar het weer nogal onstuimig kan zijn, komt de aantasting van bietenvlieg wel eens voor. Toch is deze groente over het algemeen erg sterk. Ook vrij van belagers kan deze groente zonder problemen geteeld worden.
De snijbiet (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris, soms ook Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla). Het is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het is een bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen. In sommige streken wordt vooral de naam warmoes gebruikt. Er wordt dan met name de variëteit met dikke bladstelen bedoeld
Persoonlijk zaai ik altijd de groene soort. Het ene jaar is dat met witte stengels en het andere met groene. Bij ons hier, op een zestal km van de kust, is ze nog nooit kapot gevroren. Ook had ik nooit problemen met ziekten of belagers tenzij de kippen uitbreken in de moestuin.
Er zijn ook personen die beweren dat er een verschil is tussen warmoes en snijbiet. -Warmoes zou dikke stengels hebben en een behoorlijk klein blad. -Bij snijbiet zou je dan fijne stengels hebben en een weelderig blad.
Mijn besluit is: Dat er geen duidelijkheid is en dat het gaat om "Ieder zijn waarheid". Als je de 'warmoes -snijbiet of 'snijbiet - warmoes' lekker vind...geniet er dan goed van.
16-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
15-01-2015
merkwaardig weer
Het is merkwaardig dat bijna telkens als mijn broer komt helpen het droog weer is. Eergisteren slecht nat weer, gisteren zonnig in de namiddag en vandaag geen weer om een kat in te jagen. Er is wind verwacht met stoten tot mogelijks 100km/u. Maar gisteren was het regenachtig in de voormiddag en zonnig en mooi in de namiddag. Er kon goed buiten gewerkt worden.
Het was windstil en heerlijk om in de zon te werken.
Toen we dachten dat de klus geklaard was kwamen er nog enkele stokken aan het licht. We waren ze uit het oog verloren. Gelukkig waren het maar enkele. En ik wierp ze dan nog aan de verkeerde kant van het 'zaagpaard'.
Mijn broer heeft alles netjes kunnen klasseren onder de golfplaten.
De bussels heeft hij naar de achterkant van de berm gebracht.
Zo is het grasveld weer helemaal vrij. Ook is het gezaagde hout in het droge.
15-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
14-01-2015
kalebas
Wat is nu in feite een kalebas? Tot nu toe was ik er van overtuigd dat dit een niet eetbare vrucht was met de vorm van een kruik zonder handvat. Veel mensen kennen ook niet de juiste toedracht. Op Wikipedia vond ik een heel klare uitleg die spreekt over een verzamelnaam.
Kalebas (squash) is een verzamelnaam voor een groot aantal aan elkaar verwante gewassen.
Zo heb je de pompoen, flespompoen, fleskalebas en courgette (of zucchini). Het woord 'kalebas' is van Perzische oorsprong Kalebassen worden veel gebruikt alsdecoratie. Sommige soorten kunnen worden geconsumeerd zoals de flespompoen en de pompoen.
In gedroogde toestand is de schil een vrij harde schaal waardoor de uitgeholde vrucht dienst kan doen als recipiënt.
Deze kunnen dan met motieven versierd worden via incisie of pyrogravering (gravering met een hete priem).
Een kalebas kan voor verschillende dingen gebruikt worden: als kruik (onversneden), drinkbeker, kom, lepel, schaal of lamp (maar dan versneden).
Volgens de experts, de Prices, bestaan er vijf soorten kalebassen: -Kleine kommetjes, waarmee water aan baby's gegeven wordt. -Twee typen middelgrote kommen met fraaie versieringen dienen voor maaltijden van mannen.
-Weinig gedecoreerde kommen zijn om rijst mee te wassen.
-Grote, niet versierde kommen dienen voor ritueel gebruik. Ook worden kalebassen in meerdere stukken versneden tot lepels en spanen.
Hiermee breng ik wat meer juistheid aangaande het woord kalebas.
14-01-2015 om 14:53
geschreven door tuinblog d
13-01-2015
activiteiten januari en februari
De komende activiteiten voor onze afdeling zijn: - Vrijdag 23 januari vanaf 19u30: Algemene ledenvergadering en nieuwjaar receptie: Zaal Zaenenburg Cathilleweg 38 Stalhille. - Zondag 25 januari van 10u tot 12: Tuinclub bij Addi. Café 'Oud Gemeentehuis ' 86 Cathilleweg 86, Stalhille.
- Zaterdag 7 februari tussen 8u30 en 12u: afhalen van de bestelde bio- hulpmiddelen. - Donderdag 12 februari van 19u30 tot 22u30: Verstandig Vegetarisme.
Als het je interesseert, dan kan je nu reeds de datum vrij houden.
Ingrediënten - gesneden witte kool (of spits- of groene kool) - 1 sjalot - halve groene paprika - 1 grote tomaat (of 2 eetlepels tomaat uit blik) - 100gr geraspte kaas - zout
Bereidingswijze - Verwarm de oven op 180 graden C. Plaats het rooster bovenin. - Snipper de sjalot en snijd de paprika in stukjes. ze kunnen op 1 bordje of plankje want ze gaan tegelijk in de pan. - Snijd de tomaat in stukjes. - Wrijf vast een vuurvaste schotel in met boter - Smelt een klontje boter in een koekenpan, houd het vuur laag en laat ui en paprika in de boter smoren. - Na een paar minuten mag de kool erbij en ook wat zout. - Nu af en toe omscheppen. De kool moet knapperig blijven, dus niet langer dan 5 minuten op het vuur. - Roer op het laatst de tomaat door de groenten. Na nog een minuut alles in de vuurvaste schotel scheppen.
-Strooi er een dikke laag geraspte kaas overheen, zet de schotel boven in de oven. Laat er in ongeveer 10 minuten een lichtbruin korstje op komen.
Dit gerecht kan met van alles en nog wat, maar is op zichzelf ook al heel voedzaam. Smakelijke eten.
11-01-2015 om 06:10
geschreven door tuinblog d
10-01-2015
Het weer als spelbreker
In dat regenachtig weer de opkuis doen in de tuin, dat gaat niet. Er is genoeg binnenwerk dat ik niet buiten in de regen moet gaan prutsen. Er staat ook een stevige wind met hevige windstoten. Dit winderig weer is nadelig voor rug patienten.
De stammen en de takken moeten nog gezaagd worden tot brandhout. Hier zie je ook duidelijk hoeveel groog hout, tot de stam toe, aanwezig is.
En op de composthoop moet ik nog de takkelingen samen harken.
Bij het weer van nu herinner ik mij nog de zware storm van 1990, toen hier in de omtrek honderden bomen sneuvelden. Er was ook veel schade aan oudere huizen. De winter kwam pas in februari en duurde tot een groot eind in maart. Het hoeft nu natuurlijk niet op dezelfde manier te gaan. De jaren verschillen allemaal maar een hobby tuinder droomt altijd van een vroeg voorjaar.
10-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
09-01-2015
heuglijk nieuw(s)
Op woensdag 7 januari op 19u14 is ons 4de kleinkind geboren. Robin is het eerste kind van onze jongste dochter. Het fiere jonge moedertje en de pas geborene stellen het goed na een zeer vlotte bevalling. De hele namiddag waren we gisteren in de kliniek met Champagne als inleiding. Voor de rest hebben we de doopkaartjes helpen plooien en klaarmaken voor de post. Er waren twee onderbrekingen van +/- 20minuten voor verzorging. Dan moesten we de gang op. Wachten kan toch lang duren hé! Bij het huiswaarts keren brachten we reeds een groot deel briefomslagen naar de brievenbus.
09-01-2015 om 06:11
geschreven door tuinblog d
08-01-2015
beweging in de tuin
Er was gisteren opnieuw wat beweging in de tuin
Ik kreeg hulp van mijn broer die de deels verdroogde vlierstruik af zaagde.
Het leverde heel wat grillig hout op dat gemakkelijk kraakt maar niet altijd gemakkelijk is om bussels van te maken.
De composthoop werd wat afgeschermd met een plank.
In de namiddag moest ik afhaken. Ik was reeds goed over mijn tarief gegaan en het is niet mijn bedoeling mij opnieuw in nesten te werken. Mijn broer werkte verder aan de opkuis door het fijnere hout in bussels te verwerken. Alleen de nog te zagen stammen en takken blijven liggen tot volgende week.
08-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
07-01-2015
Gember
Gember is in feite een tropische plant en dus hier voor volle grond niet streek eigen. Toch kan je hier binnen gember kweken in huis of in een warme serre.
Gember kweken in 8 stappen De gemberplant is eigenlijk een tropische plant en groeit vooral goed in warme tropische klimaten. Dat betekent niet dat je hier geen gember kunt kweken. Binnen in huis is dit namelijk goed mogelijk! Een gemberplant houdt wel veel van warmte, dus je zou ergens in maart kunnen beginnen met de gember te planten. Als je het binnen in huis verder goed warm houdt, doet de gemberplant het goed.
Volg de volgende 8 stappen hoe je zelf gember kunt kweken. 1. Stuk gember kopen in de supermarkt Ga naar de supermarkt en koop een stuk gember. Waar je op moet letten bij het kopen van een vers stuk gemberwortel is dat je er 1 pakt waar geen beschadigingen op zitten. De gemberwortel moet stevig aanvoelen en hij moet een aantal vinger vertakkingen met knopen hebben. Uit de knopen van de gemberwortel groeien namelijk de nieuwe scheuten. Let op! Niet alle gemberwortels zijn eetbaar! Dus als je de eetbare gemberwortel wilt kweken, koop er dan echt eentje uit de supermarkt! 2. Kies een goede plek uit voor de gemberplant Als je eenmaal een mooi stuk gemberwortel gevonden, kan je een mooie plek kiezen waar je de gember wilt planten. Gember is een tropische plant dat van een warm klimaat houdt. Hij kan niet tegen vorst en ook niet goed tegen direct zonlicht. Kies dus een mooi warm schaduwrijk plekje uit. Aangezien Nederland vaak een wat kouder klimaat heeft, raad ik je aan om de gemberwortel in een pot te planten. 3. Kies de juiste plantenpot De grootte van de pot die je wilt gebruiken is belangrijk. Als je gember wilt kweken, is het de bedoeling dat de gemberwortel groter wordt. De gember heeft dus veel ruimte nodig. Kies minimaal een pot die dubbel zo groot is als de gemberwortel. Het liefst een lange platte bak, want gember groeit horizontaal. 4. Juiste voeding voor de gemberplant Gember gedijt goed in goede rijke bodem. Wanneer je de gewone zak potgrond koopt, is het belangrijk om deze regelmatig te bemesten. 5. Eventueel gember weken in water Nu je alle benodigdheden hebt, kan je met het planten beginnen. Sommige mensen zweren erbij dat je de gember eerst in een nacht in het water moet laat weken, maar het hoeft niet per se. 6. Pot vullen met potgrond Vul je pot met de potgrond. 7. Gember planten in de pot Plaats de gember in het midden van de pot, met de knopen naar boven gericht. Daarna kan je de gemberwortel bedekken met een dun laagje aarde. Volgens sommige gemberkwekers is het niet nodig om een extra laagje potgrond over de gemberwortel te leggen. 8. Gemberplant verzorgen Geef de plant water. Dit moet elke dag totdat de plant blaadjes krijgt. De aarde moet altijd vochtig zijn, maar niet te nat! Nazorg Wanneer je de 8 stappen gevolgd hebt, duurt het even voordat de gember gaat groeien. Het is dus even afwachten en hiervoor is geduld nodig. Het is niet alleen maar wachten want de gemberplant heeft nog steeds onderhoud nodig! Na een paar weken zal de plant een paar blaadjes krijgen, dan is elke dag water geven niet meer nodig, maar regelmatig water geven is wel nodig! De aarde moet wel vochtig blijven. Zo nu en dan heeft de plant ook extra voeding nodig. Je zou ongeveer 1 keer per maand de plant extra plantenvoeding kunnen geven.
Gember in de tuin Zelf gember kweken is vrij gemakkelijk. Je kunt verse gemberwortelstokken in een pot of buiten in de grond kweken. In gewone potgrond doet het kruid het prima, zolang de gember maar een beetje warmte krijgt. Een plekje buiten in de zon of op een zonnige vensterbank is dus ideaal. Zorg ervoor dat de grond vochtig is wanneer je de wortelstok plant en laat een stukje van de wortel zichtbaar. Gember heeft verder geen voeding nodig om te kunnen groeien. Het kiemen gaat vrij vlot en de eerste bladeren zullen al snel zichtbaar worden. Oogsten Vanaf februari kun je de hele gemberwortel oogsten. Je trekt de plant gewoon uit de grond. http://www.mijnkeukentuintje.nl/planten/gember