Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    16-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Grote Vogelweekend
    Laat het vogels tellen beginnen!

    Dit weekend is Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt.

    Tel nu zaterdag of zondag de vogels in jouw tuin of op jouw terras en maak deel uit van dit grote burgeronderzoek.

    Zo help je mee de toestand van de vogels in kaart te brengen.

    Tellen doe je in 3 eenvoudige stappen:

    • Maak je tuin of terras vogelvriendelijk: voorzie goed vogelvoer, veilige schuilplaatsen en proper water.
    • Neem je folder, tellijst en je verrekijker (niet noodzakelijk) bij de hand en tel op 17 of 18 januari de vogels in je tuin of op je terras. Doe dit minstens 30 minuten. Overvliegende vogels tellen niet mee en ook als je weinig vogels ziet mag je het doorgeven.
    • Noteer per soort het grootste aantal dat je tegelijkertijd zag en geef ze in via het online telformulier. Klaar!
    NAAR HET TELFORMULIER

    16-01-2015 om 00:00 geschreven door Pol Movinttog


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vergeten groenten

    Ik was aan het zoeken op het net naar vergeten groenten


    en zo kwam ik terecht op de site van Belorta:
    http://belorta.be/nl/onze-producten/bio-groenten

    Eerst krijg je de betekenis van:Bio-groenten

    De biologische tuinbouw is een wetenschappelijk stevig onderbouwde teeltmethode die beoefend wordt door beroepstelers.
    De telers geven bijzondere aandacht aan de onderlinge afhankelijkheid van de natuurlijke processen in het agro-systeem. Door middel van organische bemesting, wordt een vruchtbare bodem ontwikkeld en behouden. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische pesticiden en fungiciden. De onkruidbeheersing gebeurt zonder het inzetten van chemische middelen.enz.

    Je kan verder lezen op de site van hierboven

    Wil je nog meer informatie dan wordt je door verwezen naar bioforum: www.bioforumvlaanderen.be


    Mijn aandacht gaat nu vooral naar 'Warmoes'

    Naar een duidelijkere uitleg over Warmoes ben ik reeds lang naar op zoek.Er bestaat nogal verwarring over warmoes.
    Die heb ik hier wel degelijk hier gevonden zonder zoeken.

    Reeds in 1669 werd in recepten melding gemaakt van warmoes.


    Warmoes was in gebruik als verzamelnaam voor allerlei groenten: groene groente, bladgroente, peulvruchten, kool en wortelen.
    Het woord zou komen van warm moes: warm klaar te maken groente.
    Maar warmoes is ook gewoon zélf een groente, al kent Van Dale die enkel met het synoniem: snijbiet.
    Warmoes is het zusje van suikerbiet, rode biet en voederbiet maar dan veel lekkerder.
    Het jonge blad smaakt wat naar spinazie en je kan het dan ook gebruiken voor àl je spinaziegerechten.
    De Britten spreken trouwens van 'spinach beet' .

    En waarom zou je warmoes eten?
    - Omdat het een vergeten groente is.

    - Omdat ze veel ijzer bevat, vitamine C en calcium.
    - Omdat ze een stiefkind is in de familie van de ganzenvoetachtigen, al is dat niet terecht.
    Ook hier geldt: onbekend is onbemind.

    Op de site:http://www.tuinadvies.be/snijbiet_of_warmoes.htm.
    kan je lezen hoe tuinadvies warmoes ziet en direct verbindt  aan de naam 'snijbiet'.

    Hier spreekt men van een kleurrijde groente.

    Ook op deze site las ik over:
    Ziekten en belagers
    In een matige zomer, waar het weer nogal onstuimig kan zijn, komt de aantasting van bietenvlieg wel eens voor.
    Toch is deze groente over het algemeen erg sterk.

    Ook vrij van belagers kan deze groente zonder problemen geteeld worden.

     

    Bij wikipedia leggen ze de nadruk op snijbiet.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Snijbiet

    De snijbiet (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris, soms ook Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla).
    Het is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae).
    Het is een bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten.
    Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie.
    Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen.
    In sommige streken wordt vooral de naam warmoes gebruikt.
    Er wordt dan met name de variëteit met dikke bladstelen bedoeld

    Rode snijbiet

    Persoonlijk zaai ik altijd de groene soort.
    Het ene jaar is dat met witte stengels en het andere met groene.

    Bij ons hier, op een zestal km van de kust, is ze nog nooit kapot gevroren.
    Ook had ik nooit problemen met ziekten of belagers tenzij de kippen uitbreken in de moestuin.

    Er zijn ook personen die beweren dat er een verschil is tussen warmoes en snijbiet.
    -Warmoes zou dikke stengels hebben en een behoorlijk klein blad.
    -Bij snijbiet zou je dan fijne stengels hebben en een weelderig blad.

    Mijn besluit is: Dat er geen duidelijkheid is en dat het gaat om "Ieder zijn waarheid".
    Als je de 'warmoes -snijbiet of 'snijbiet - warmoes' lekker vind...geniet er dan goed van.

    16-01-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    15-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.merkwaardig weer

    Het is merkwaardig dat bijna telkens als mijn broer komt helpen het droog weer is.
    Eergisteren slecht nat weer, gisteren zonnig in de namiddag en vandaag geen weer om een kat in te jagen.
    Er is wind verwacht met stoten tot mogelijks 100km/u.

    Maar gisteren was het regenachtig in de voormiddag en zonnig en mooi in de namiddag.
    Er kon goed buiten gewerkt worden.



    Het was windstil en heerlijk om in de zon te werken.


    Toen we dachten dat de klus geklaard was kwamen er nog enkele stokken aan het licht.
    We waren ze uit het oog verloren. Gelukkig waren het maar enkele.
    En ik wierp ze dan nog aan de verkeerde kant van het 'zaagpaard'.

    Mijn broer heeft alles netjes kunnen klasseren onder de golfplaten.


    De bussels heeft hij naar de achterkant van de berm gebracht.

    Zo is het grasveld weer helemaal vrij.
    Ook is het gezaagde hout in het droge.

     

    15-01-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    14-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kalebas

    Wat is nu in feite een kalebas?
    Tot nu toe was ik er van overtuigd dat dit een niet eetbare vrucht was met de vorm van een kruik zonder handvat.
    Veel mensen kennen ook niet de juiste toedracht.
    Op Wikipedia vond ik een heel klare uitleg die spreekt over een verzamelnaam.

    Kalebas (squash) is een verzamelnaam voor een groot aantal aan elkaar verwante gewassen.


    Zo heb je de pompoen, flespompoen, fleskalebas en courgette (of zucchini).
    Het woord 'kalebas' is van Perzische oorsprong
    Kalebassen worden veel gebruikt alsdecoratie.
    Sommige soorten kunnen worden geconsumeerd zoals de flespompoen en de pompoen.

    In gedroogde toestand is de schil een vrij harde schaal waardoor de uitgeholde vrucht dienst kan doen als recipiënt.

    Deze kunnen dan met motieven versierd worden via incisie of pyrogravering (gravering met een hete priem).

    Een kalebas kan voor verschillende dingen gebruikt worden:
    als kruik (onversneden), drinkbeker, kom, lepel, schaal of lamp (maar dan versneden).

    kalebas schalen
    lepels
    ringen
    kalabas lamp
    kalabas lamp
    kalabas lamp
    kalabas lamp
    kalabas lamp

    nl/index.php?c=56

    Volgens de experts, de Prices, bestaan er vijf soorten kalebassen:
    -Kleine kommetjes, waarmee water aan baby's gegeven wordt.
    -Twee typen middelgrote kommen met fraaie versieringen dienen voor maaltijden van mannen.

    SAMSUNG DIGIMAX A503

    -Weinig gedecoreerde kommen zijn om rijst mee te wassen.


    Kalebas KOMMEN-SCHALEN
    -Grote, niet versierde kommen dienen voor ritueel gebruik.
    Ook worden kalebassen in meerdere stukken versneden tot lepels en spanen.

    Lees meer op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalebas

    Hiermee breng ik wat meer juistheid aangaande het woord kalebas.

    14-01-2015 om 14:53 geschreven door tuinblog d


    13-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.activiteiten januari en februari

    De komende activiteiten voor onze afdeling zijn:
    - Vrijdag 23 januari vanaf 19u30: Algemene ledenvergadering en nieuwjaar receptie: Zaal Zaenenburg  Cathilleweg 38 Stalhille.
    - Zondag 25 januari van 10u tot 12: Tuinclub bij Addi. Café 'Oud Gemeentehuis ' 86 Cathilleweg 86, Stalhille.

    ------------------------------------------------------------------------------------------

    - Zaterdag 7 februari tussen 8u30 en 12u: afhalen van de bestelde bio- hulpmiddelen.
    - Donderdag 12 februari van 19u30 tot 22u30: Verstandig Vegetarisme.

    Als het je interesseert, dan kan je nu reeds de datum vrij houden.

    -----------------------------------------------------------------------------------------

    Later krijg je meer informatie over de desbetreffende activiteit.

     

    13-01-2015 om 17:35 geschreven door tuinblog d


    11-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept - witte kool

    Witte Kool Schotel

    http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/groentegerechten/witte-kool-schotel-6530.html

    www.mijntuin.org/plants/3087-Witte-kool-Brunswijker

    Ingrediënten
    - gesneden witte kool (of spits- of groene kool)
    - 1 sjalot
    - halve groene paprika
    - 1 grote tomaat (of 2 eetlepels tomaat uit blik)
    - 100gr geraspte kaas
    - zout

    Bereidingswijze
    - Verwarm de oven op 180 graden C. Plaats het rooster bovenin.
    - Snipper de sjalot en snijd de paprika in stukjes. ze kunnen op 1 bordje of plankje want ze gaan tegelijk in de pan.

    - Snijd de tomaat in stukjes.
    - Wrijf vast een vuurvaste schotel in met boter
    - Smelt een klontje boter in een koekenpan, houd het vuur laag en laat ui en paprika in de boter smoren.

    - Na een paar minuten mag de kool erbij en ook wat zout.
    - Nu af en toe omscheppen. De kool moet knapperig blijven, dus niet langer dan 5 minuten op het vuur.
    - Roer op het laatst de tomaat door de groenten.
    Na nog een minuut alles in de vuurvaste schotel scheppen.

    -Strooi er een dikke laag geraspte kaas overheen, zet de schotel boven in de oven.
    Laat er in ongeveer 10 minuten een lichtbruin korstje op komen.


    Dit gerecht kan met van alles en nog wat, maar is op zichzelf ook al heel voedzaam.
    Smakelijke eten.

    11-01-2015 om 06:10 geschreven door tuinblog d


    10-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het weer als spelbreker

    In dat regenachtig weer de opkuis doen in de tuin, dat gaat niet.
    Er is genoeg binnenwerk dat ik niet buiten in de regen moet gaan prutsen.
    Er staat ook een stevige wind met hevige windstoten.
    Dit winderig weer is nadelig voor rug patienten.




    De stammen en de takken moeten nog gezaagd worden tot brandhout.
    Hier zie je ook duidelijk hoeveel groog hout, tot de stam toe, aanwezig is.


    En op de composthoop moet ik nog de takkelingen samen harken.

    Bij het weer van nu herinner ik mij nog de zware storm van 1990, toen hier in de omtrek honderden bomen sneuvelden. 
    Er was ook veel schade aan oudere huizen.
    De winter kwam pas in februari en duurde tot een groot eind in  maart.

    Het hoeft nu natuurlijk niet op dezelfde manier te gaan.
    De jaren verschillen allemaal maar een hobby tuinder droomt altijd van een vroeg voorjaar.

    10-01-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    09-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.heuglijk nieuw(s)

    Op woensdag 7 januari op 19u14 is ons 4de kleinkind geboren.
    Robin is het eerste kind van onze jongste dochter.
    Het fiere jonge moedertje en de pas geborene stellen het goed na een zeer vlotte bevalling.
    De hele namiddag waren we gisteren in de kliniek met Champagne als inleiding.
    Voor de rest hebben we de doopkaartjes helpen plooien en klaarmaken voor de post.
    Er waren twee onderbrekingen van +/- 20minuten voor verzorging.
    Dan moesten we de gang op. Wachten kan toch lang duren hé!
    Bij het huiswaarts keren brachten we reeds een groot
    deel briefomslagen naar de brievenbus.

    09-01-2015 om 06:11 geschreven door tuinblog d


    08-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beweging in de tuin

    Er was gisteren opnieuw wat beweging in de tuin


    Ik kreeg hulp van mijn broer die de deels verdroogde vlierstruik af zaagde.


    Het leverde heel wat grillig hout op dat gemakkelijk kraakt maar niet altijd gemakkelijk is om bussels van te maken.


    De composthoop werd wat afgeschermd met een plank.

    In de namiddag moest ik afhaken.
    Ik was reeds goed over mijn tarief gegaan en het is niet mijn bedoeling mij opnieuw in nesten te werken.

    Mijn broer werkte verder aan de opkuis door het fijnere hout in bussels te verwerken.
    Alleen de nog te zagen stammen en takken blijven liggen tot volgende week.

    08-01-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gember

    Gember is in feite een tropische plant en dus hier voor volle grond niet streek eigen.
    Toch kan je hier binnen gember kweken in huis of in een warme serre.

    Gember kweken in 8 stappen
    De gemberplant is eigenlijk een tropische plant en groeit vooral goed in warme tropische klimaten.
    Dat betekent niet dat je hier geen gember kunt kweken. Binnen in huis is dit namelijk goed mogelijk!
    Een gemberplant houdt wel veel van warmte, dus je zou ergens in maart kunnen beginnen met de gember te planten.
    Als je het binnen in huis verder goed warm houdt, doet de gemberplant het goed.

    Volg de volgende 8 stappen hoe je zelf gember kunt kweken.
    1. Stuk gember kopen in de supermarkt
    Ga naar de supermarkt en koop een stuk gember. Waar je op moet letten bij het kopen van een vers stuk gemberwortel is dat je er 1 pakt waar geen beschadigingen op zitten. De gemberwortel moet stevig aanvoelen en hij moet een aantal vinger vertakkingen met knopen hebben. Uit de knopen van de gemberwortel groeien namelijk de nieuwe scheuten.
    Let op! Niet alle gemberwortels zijn eetbaar! Dus als je de eetbare gemberwortel wilt kweken, koop er dan echt eentje uit de supermarkt!
    2. Kies een goede plek uit voor de gemberplant
    Als je eenmaal een mooi stuk gemberwortel gevonden, kan je een mooie plek kiezen waar je de gember wilt planten. Gember is een tropische plant dat van een warm klimaat houdt. Hij kan niet tegen vorst en ook niet goed tegen direct zonlicht. Kies dus een mooi warm schaduwrijk plekje uit. Aangezien Nederland vaak een wat kouder klimaat heeft, raad ik je aan om de gemberwortel in een pot te planten.
    3. Kies de juiste plantenpot
    De grootte van de pot die je wilt gebruiken is belangrijk. Als je gember wilt kweken, is het de bedoeling dat de gemberwortel groter wordt. De gember heeft dus veel ruimte nodig. Kies minimaal een pot die dubbel zo groot is als de gemberwortel. Het liefst een lange platte bak, want gember groeit horizontaal.
    4. Juiste voeding voor de gemberplant
    Gember gedijt goed in goede rijke bodem. Wanneer je de gewone zak potgrond koopt, is het belangrijk om deze regelmatig te bemesten.
    5. Eventueel gember weken in water
    Nu je alle benodigdheden hebt, kan je met het planten beginnen. Sommige mensen zweren erbij dat je de gember eerst in een nacht in het water moet laat weken, maar het hoeft niet per se.
    6. Pot vullen met potgrond
    Vul je pot met de potgrond.
    7. Gember planten in de pot
    Plaats de gember in het midden van de pot, met de knopen naar boven gericht. Daarna kan je de gemberwortel bedekken met een dun laagje aarde. Volgens sommige gemberkwekers is het niet nodig om een extra laagje potgrond over de gemberwortel te leggen.
    8. Gemberplant verzorgen
    Geef de plant water. Dit moet elke dag totdat de plant blaadjes krijgt. De aarde moet altijd vochtig zijn, maar niet te nat!
    Nazorg
    Wanneer je de 8 stappen gevolgd hebt, duurt het even voordat de gember gaat groeien. Het is dus even afwachten en hiervoor is geduld nodig. Het is niet alleen maar wachten want de gemberplant heeft nog steeds onderhoud nodig! Na een paar weken zal de plant een paar blaadjes krijgen, dan is elke dag water geven niet meer nodig, maar regelmatig water geven is wel nodig! De aarde moet wel vochtig blijven. Zo nu en dan heeft de plant ook extra voeding nodig. Je zou ongeveer 1 keer per maand de plant extra plantenvoeding kunnen geven.

    Als je bovenstaande stappen goed volgt, dan kun je na verloop van tijd beginnen met het oogsten van gember.
    http://www.gembergezond.nl/gember-kweken/

    Gember in de tuin
    Zelf gember kweken is vrij gemakkelijk.
    Je kunt verse gemberwortelstokken in een pot of buiten in de grond kweken.
    In gewone potgrond doet het kruid het prima, zolang de gember maar een beetje warmte krijgt.
    Een plekje buiten in de zon of op een zonnige vensterbank is dus ideaal.

    Zorg ervoor dat de grond vochtig is wanneer je de wortelstok plant en laat een stukje van de wortel zichtbaar.
    Gember heeft verder geen voeding nodig om te kunnen groeien.
    Het kiemen gaat vrij vlot en de eerste bladeren zullen al snel zichtbaar worden.

    Oogsten
    Vanaf februari kun je de hele gemberwortel oogsten. Je trekt de plant gewoon uit de grond.
    http://www.mijnkeukentuintje.nl/planten/gember

    Er word nog aan gewerkt.

    07-01-2015 om 16:07 geschreven door tuinblog d


    06-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Romanesco bloemkool


    De Romanesco bloemkool is geel-groen van kleur en heel decoratief.
    De dicht op elkaar staande ‘torentjes’ van de bloemkool zorgen voor een

    grappig uiterlijk.  Bloemkool Natalino-Romanesco

    De torentjes lijken op Zeeuwse knoopjes, vandaar dat romanesco ook wel knoopjesbloemkool wordt genoemd.
    En ook de naam torentjesbloemkool wordt veel gebruikt.

    Romanesco smaakt iets zachter dan bloemkool.

    Lees op : http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/romanesco.html

    Op 05-12-2010 plaatste ik op onze blog 1 een bijdrage over deze koolsoort.
    Dan heb ik  foto's genomen in mijn tuin.


    Broccoli met daarnaast de andere koolsoorten met o.a. de romanesco, afgedekt door tuingaas.


    Dit is de 'romanesco bloemkool' die in feite niet zoveel opbrengt
    omdat hij in tegenstelling tot de broccoli maar eenmalig is en eens
    geoogst mag je de plant rooien.

    Dus is dat voor mij een streekeigen groente die ik hier thuis aleen lust.
    Ja ik vond ze heel zacht van smaak.

    Ook hadden ze een stevig groot blad waar de kippen op belust waren.

    Als ik na de pluk van de kolen, broccoli bladeren en bladeren van de Romanesco in de ren wierp, bleven de broccoli bladeren liggen...dus een kip kan kiezen!
    Kregen ze enkel broccoli, dan aten ze die wel op.
    Ik zou zeggen, 'met lange tanden' maar ja! Je begrijpt me wel hé?
    Maar ze aten ze toch op al is het na de bladeren van de romanesco.
    Ze kregen ook geen ander groen  voordat alles op was.

     

    06-01-2015 om 12:56 geschreven door tuinblog d


    04-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Velt principes

    Het is goed, zo nu en dan nog eens terug te gaan naar voor wat wij als velters eigenlijk staan!

    De principes van Velt.
    -Biologische productie
    -Efficiënt omspringen met energie in productie en transport
    -Een rechtvaardig inkomen voor boeren
    -Efficiënt omspringen met het landbouwareaal
    -Milieuvriendelijke voedselproductie, verwerking en bewaring
    -Het vermijden van overbodige en milieuvervuilende verpakkingen
    -Een verbod op ggo’s
    - Eerlijke prijzen voor boeren
    -Het recht van de consument op gezonde en milieuvriendelijke voeding
    - Het beter bereikbaar en beschikbaar maken van duurzame producten

    Wat kun jij doen?
    - Kies voor lokale, seizoensgebonden producten
    -Geef de voorkeur aan biologische ingrediënten
    - Eet minder vlees en meer groenten en andere plantaardige producten
    - Kies voor verse en weinig bewerkte voeding
    - Steun Velt en word lid. Surf naar www.velt.be/voordelen

    De thema's van Velt
    – Tuin
    – Voeding
    – Ecologisch leven
    – Eco-actief 

    Voor meer details: klik op onderstaande hyperlink.
    http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1094&Itemid=368

    ------------------------------------------------------------------------------------

    Er hangt nogal wat af van de interpretatie van sommige begrippen!
    Zo stel ik mezelf regelmatig eens in vraag.

    Wijk ik af van één van de principes van Velt door vreemde groenten in de kijker te plaatsen en aan te bevelen?

    -Zijn Courgettes streek eigen? Ze waren het oorspronkelijk niet maar nu kweekt zo goed als elke hobby tuinider courgettes.
    -Als vreemde groenten hier kunnen worden geteeld dan beschouw ik ze als streek eigen of ze kunnen het worden
    -Ik heb vooral een zwak voor vergeten groenten van hier die voor veel mensen vreemde groenten zijn.
    Zo zie ik het toch.

    04-01-2015 om 14:47 geschreven door tuinblog d


    03-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept met zoete aardappel

    Surinaamse kip met zoete aardappel

    Hoofdgerecht 20-30 min.

    Ingrediënten voor 2 personen
    - 250 gram kippendijen of kipfilet in stukjes
    - 1 gesnipperde ui
    - 2 flinke tenen knoflook, gesnipperd
    - 250 gram sperziebonen
    - 1 rode Spaanse peper, gesnipperd zonder de zaadjes
    - 2 el zonnebloemolie
    - 1 dl hotsatésaus ( kant en klaar Wijko)
    - 2 el gehakte bladselderij
    - 500 gram zoete aardappels
    - peper en zout uit de molen
    - vloeibare Blue Band met roombotersmaak

    voorbereiding
    Was de aardappelen en kook ze 15 minuten in de schil. Laat iets afkoelen en haal de schil eraf. Maak de boontje schoon, breek ze en kook ze 10 minuten. Warm de oven voor op 200 graden. ( 180 hete luchtoven)

    Bereidingswijze
    -Bestrooi de kipstukjes met wat peper en zout en bak je in de helft van de olie.
    -Haal uit de pan, doe de rest van de olie erin en bak de uien en rode peper met de knoflook lichtbruin.
    -Zet het vuur uit. Voeg de kip toe, de pindasaus, 1 el selderij en de boontjes, Schep alles goed door elkaar en doe dit in een ingevette ovenschaal.
    -Snijd de aardappels in plakjes en leg ze op het kipmengsel. Bedruppel met wat vloeibare boter.

    -20 minuten in de oven en je kunt aan tafel.

    chicken-buffalo-caserole-main

    Serveertips
    Strooi de rest van de selderij over de aardappellaag.

    http://www.smulweb.nl/recepten/1387248/Surinaamse-kip-met-zoete-aardappel

    Smakelijk eten.

    03-01-2015 om 05:59 geschreven door tuinblog d


    02-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zoete aardappelen

    De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de Windefamilie (Convolvulaceae).

    Het is geen aardappel, maar de soort behoort wel tot dezelfde orde van planten als de aardappel namelijk (Solanales).
    De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol, een verdikking van de wortels.

    Het is een rankende vaste plant die wel 2,5 tot 3 meter lang kan worden.
    De paarse of witte bloemen die uit de bladosels tevoorschijn komen, zijn vergelijkbaar met deze van boekweit.
    De plant brengt niet rap vruchten voort, het zijn eivormige zaaddozen van ongeveer 8 mm, die een of twee zwarte zaden bevatten.

    Deze uit Zuid-Amerika afkomstige plant ontwikkeld zetmeelrijke knollen met een melige textuur maar een zoete smaak.
    De knollen kunnen in vorm variëren van rond of ovaal, hebben een dunne huid. Naar gelang de variëteit kan de knol wit, geel, oranje tot paars zijn.

    http://www.wilfriedrobert.be/GROENTEN/zoeteaardappel.html#.VKakT3sghRc

    Wil zelf zoet aardappelen kweken en nog veel meer ga dan naar:

    https://www.goedboerenindestad.nl/moestuin/groenten/zoete-aardappel/

    02-01-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    01-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze wens voor 2015




    Tuinieren kan veel levensvreugde bevatten.

    01-01-2015 om 11:42 geschreven door tuinblog d


    31-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een werkjes voltooien

    Een werkje begonnen in 2014 moet jeook dan afmaken.
    Het was de zon die me uitnodigde en ik ben er op in gegaan.


    Toen ik bij het werkje aankwam moest ik vaststellen dat het reeds in de schaduw lag.
    Toch was het aangenaam weer om in te werken.



    Ik begon de kruisbessen wat in te korten maar toen kwetste ik mij aan mijn been.
    Noodgedwongen moest ik stoppen in de tuin.
    Het gesnoeide hout werd van het gras geduwd tussen de bessenstruiken.



    Na 20 min. heb ik het stop gezet want ik ben niet meer gewoon van tuinwerk te verrichten. Nu mijn been zo goed als genezen is wil ik er stilletjes aan terug in komen.
    Als het niet vriest kan ik gerust volop beginnen te snoeien.


    Onder de boerenjasmijn waar een sering tussendoor groeit vond ik een paddenstoel met een heel mooi kleurtje.
    Ik heb de struik dan ook maar een snoeibeurt gegeven.

    De snoei van de boerenjasmijn leverde mij de eerste bundel snoeihout op van deze winter.


    Ik was nog maar half mijn hielen gekeerd of de merel was reeds aan het pikken voor wormen.
    Toen ik klein was kon je een merel horen fluiten en van op afstand observeren.

    Nu komen ze op een meter van je wormen pikken.



     

    31-12-2014 om 15:43 geschreven door tuinblog d


    30-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de vijver in de winter

    Gisteren lagen de vissen tamelijk hoog in de vijver. Vandaag zijn ze een beetje lager gan liggen maar wanneer veplaatsen zich?
    Ik mag daar voorbij komen wanneer ik wil maar ik zag ze in de winter nog nooit verroeren.
    Het water oppervlak lag 1 nacht en 1 dag dicht gevroren.
    Er moet voldoende zuurstof blijven onder het ijs.
    Of dat zo niet is weet je maar als de vissen dicht tegen het ijs naar lucht liggen te happen.

    Dan breek je best het ijs zo vlug mogelijk.


    Ik plaats elke winter een houtbussel in het water en dat is voldoende als luchttrekken voor onder het ijs.
    Omdat ik deze winter nog niet gesnoeid heb ben ik een bussel gaan zoeken achteraan de berm.
    Daar liggen enkele bussels in dubbele rij, als het ware in reserve.



    Doordat het hout gedroogd is en dus gekrompen spant de opspan draad niet meer.


    Dus moet de draad eerst aangespannen worden vooraleer je de bussel kunt verhandelen.
    Het is oppassen geblazen dat je de draad niet kappot draait. Vandaar die rare losse kronkels die volstaan om de draad te spannen.


    De bussel wordt in de hoek van de vijver geplaatst zoals naar gewoonte.
    Ik heb nog nooit het ijs moeten stuk slaan om de vissen te velossen uit hun zuurstof nood.

    30-12-2014 om 15:04 geschreven door tuinblog d


    29-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.plotse vrieskoude

    We zijn het niet meer gewoon om in een plotse koude periode te leven.
    Dan mogen wij hier aan de kust nog niet klagen.
    Vannacht vroor het tot -14° in de Ardennen en aan de kust bleef de koude beperkt tot 0°C.
    Hier thuis, tussen de gebouwen op het terras was het het om 5u +2°


    Overdag blijft het in de Ardennen vriezen maar hier bij ons zou het kwik stijgen tot +8°.

    We kregen nog geen vlokje sneeuw en wat de temperatuur betreft mogen we niet klagen.
    Voor vandaag voorspelt men nattigheid...met tot gevolg, gladheid.
    De wegen liggen er hier, nu om 6u, nog droog bij en het is tenslotte toch winter hé.


    In de tuin is er van ijs en bevroren grondgeen sprake meer.
    Om 9u was het reeds + 4° en...


    nu om10u30 is het +/-plus 5°.


    Er viel amper wat nattigheid zodat de grond wakkig is. 
    Deze morgen zeer vroeg was alles nog kurkdroog.



    De vissen zijn goed zichtbaar terwijl ze gisteren ochtend onder het ijs, niet waren te zien.

    Ik heb zaterdag vlug de vijgenstruik wat omwonden met noppenfolie tegen de scherpe wind.
    Maar er was hier van scherpe wind geen sprake.
    De koude heeft het één nacht en één dag volgehouden maar is bestemd voor andere delen van het land.

    29-12-2014 om 13:04 geschreven door tuinblog d


    28-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept met antroewa

    Voor deze week plaats ik een recept met een vreemde groente.

    Recept met androewa.
    Antroewa Sranan
    Surinaams Hoofdgerecht

    Ingrediënten voor 4 personen

    - 8 antroewa's
    - 100 gr gedroogde garnalen
    - 100 gr bakkeljauw
    - 5 el olie
    - peper,nootmuskaat
    - 1 ui gesnipperd
    - 1 tomaat in blokjes

    Voorbereiding:

    Garnalen weken in water
    bakkeljauw ontzouten

    Bereidingswijze

    - Olie verhitten
    - Garnalen en vis hierin bakken.
    - Ui en tomaat meebakken.
    - De gewassen antroewa's in stukjes snijden in de pan doen.
      De vlam hoog draaien en goed omscheppen.
    - Deksel op de pan en 20 min. laten smoren op laag vuur tot
     
    de groente gaar is.

    Als je deze groente niet kent dan is de moeite van het proberen waard.
    Ken je deze groente wel, dan zal het dubbel goed smaken.

    28-12-2014 om 11:00 geschreven door tuinblog d


    27-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de antroea

    De antroea is van oorsprong afkomstig uit Afrika.
    In de meeste landen in Afrika is de Antroea inmiddels bekend.
    In Zuid oost Azie ,Maleisie en Indonesie is de Afrikaanse aubergine bekend.


    De antroea

    Vermoedelijk is de Antroea een direkte afstammeling van de wilde aubergine.
    Het vermoeden bestaat dat de huidige gekweekte aubergine weer ontstaan zijn uit de Antroea.
    Is dit waar of is het niet waar?
    Wel is bekend dat de Antroea vaak gebruikt wordt om nieuwe rassen te telen.

    Over de  Antroea zelf: De vrucht lijkt wel wat op een vuilwitte tomaat maar de kelkbladeren zijn wat groter.
    Bij rijpheid kleurt de vrucht tot witgeel.

    Het vruchtvlees is wit en bevat veel zaden. Citroensap voorkomt verkleuring van het vruchtvlees.

    De anttoea komt van nature voor in Afrika en Azië.
    Deze vrucht is een jaarrond in Nederland verkrijgbaar maar in België is die minder bekend.

    Let op bij aankoop op gave en onbeschadigde vruchten.
    Niet gekoeld goed houdbaar voor enkele dagen.

    Gebruik:
    In dunne plakken snijden en in olie bakken met garnalen, blokjes ontbijtspek, Ui, Knoflook, Tomaat en verse Peper.
    Op smaak brengen met zout, zwarte peper en citroensap.

    http://allesovergroentenenfruit.nl/database/groenten/antroea.html

    Een andere bron (wikipedia) benadert de plant op een meer wetenschappelijke manier.
    De antroewa (Solanum macrocarpon) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De soort is nauw verwant aan de aubergine (Solanum melongena).
    Lees verder op:http://nl.wikipedia.org/wiki/Antroewa



    de antrowewa

    De ene bron spreekt van Antroea en de andere van antroewa.
    Als je de afbeeldingen vergelijkt dan zie je de antroea als ovale plant en de antrowewa als een ronde.
    Beide zijn nauw verwant aan de aubergine.
    Het gaat hier dus om varianten van dezelfde plant.

    En dan heb je nog de afbeelding,

    die helemaal doet denken aan de tomaat 'coeur de beuf' maar dan gaat het hier om een soort rijpe antroea.
    Allemaal varianten dus van dezelfde vrucht.

    1 / 1



    27-12-2014 om 10:31 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!