Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
28-12-2014
weekend recept met antroewa
Voor deze week plaats ik een recept met een vreemde groente.
Recept met androewa. Antroewa Sranan Surinaams Hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen
- 8 antroewa's - 100 gr gedroogde garnalen - 100 gr bakkeljauw - 5 el olie - peper,nootmuskaat - 1 ui gesnipperd - 1 tomaat in blokjes
Voorbereiding:
Garnalen weken in water bakkeljauw ontzouten
Bereidingswijze
- Olie verhitten - Garnalen en vis hierin bakken. - Ui en tomaat meebakken. - De gewassen antroewa's in stukjes snijden in de pan doen. De vlam hoog draaien en goed omscheppen. - Deksel op de pan en 20 min. laten smoren op laag vuur tot de groente gaar is.
Als je deze groente niet kent dan is de moeite van het proberen waard. Ken je deze groente wel, dan zal het dubbel goed smaken.
28-12-2014 om 11:00
geschreven door tuinblog d
27-12-2014
de antroea
De antroea is van oorsprong afkomstig uit Afrika. In de meeste landen in Afrika is de Antroea inmiddels bekend. In Zuid oost Azie ,Maleisie en Indonesie is de Afrikaanse aubergine bekend.
De antroea
Vermoedelijk is de Antroea een direkte afstammeling van de wilde aubergine. Het vermoeden bestaat dat de huidige gekweekte aubergine weer ontstaan zijn uit de Antroea. Is dit waar of is het niet waar? Wel is bekend dat de Antroea vaak gebruikt wordt om nieuwe rassen te telen.
Over de Antroea zelf: De vrucht lijkt wel wat op een vuilwitte tomaat maar de kelkbladeren zijn wat groter. Bij rijpheid kleurt de vrucht tot witgeel. Het vruchtvlees is wit en bevat veel zaden. Citroensap voorkomt verkleuring van het vruchtvlees.
De anttoea komt van nature voor in Afrika en Azië. Deze vrucht is een jaarrond in Nederland verkrijgbaar maar in België is die minder bekend.
Let op bij aankoop op gave en onbeschadigde vruchten. Niet gekoeld goed houdbaar voor enkele dagen.
Gebruik: In dunne plakken snijden en in olie bakken met garnalen, blokjes ontbijtspek, Ui, Knoflook, Tomaat en verse Peper. Op smaak brengen met zout, zwarte peper en citroensap.
Een andere bron (wikipedia) benadert de plant op een meer wetenschappelijke manier. De antroewa (Solanum macrocarpon) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De soort is nauw verwant aan de aubergine (Solanum melongena). Lees verder op:http://nl.wikipedia.org/wiki/Antroewa
de antrowewa
De ene bron spreekt van Antroea en de andere van antroewa. Als je de afbeeldingen vergelijkt dan zie je de antroea als ovale plant en de antrowewa als een ronde. Beide zijn nauw verwant aan de aubergine. Het gaat hier dus om varianten van dezelfde plant.
En dan heb je nog de afbeelding,
die helemaal doet denken aan de tomaat 'coeur de beuf' maar dan gaat het hier om een soort rijpe antroea. Allemaal varianten dus van dezelfde vrucht.
1 / 1
27-12-2014 om 10:31
geschreven door tuinblog d
26-12-2014
Op naar de kou
Het laatste weerbericht bibberde van de kou.
Ik zoek vandaag van die noppenfolie om onze vijgenboom (in ons geval...struik) te beschermen tegen koude wind en vorst. Ik wil hem niet voor de derde keer zien afvriezen tot tegen de grond.
Er stond ook nog een kleine laulier in pot in de kruidenhoek tegen ons terras. Die heb ik nu binnengehaald in de veranda die vorstvrij wordt gehouden.
De plaats waar hij stond is nog duidelijk zichtbaar in de nu wat verwilderde kruidenhoek.
Bij de vijgenstruik staat de noppenfolie klaar om de struik af te schermen van de ijzige koude wind uit het Noorden.
Zo ziet noppenfolie er van dichtbij uit.
Zonder bescherming staat de vijgenstruik er opnieuw kaal en kwetsbaar bij.
26-12-2014 om 09:59
geschreven door tuinblog d
24-12-2014
kerstavond
Eén maal in het jaar is het kerstavond...
Hier is een passend gedicht.
Menswording door Lenze L. Bouwers
Wie veel verwacht kan niet oneindig gaan op zoek naar muren, ligplaats, olielamp; het lokkend trekdoel voor een karavaan is niet de kale zandwal, maar het kamp waar rechtop bedoeïenenvorsten staan te zwijgen, turend bij kameledamp. Wie veel verwacht kan niet oneindig gaan, prins Jozef, klop bij d'Olde Herberg aan; een koningsmoedertje voor wie men am- per opkijkt, opschikt, als een onderdaan zijn plaats weet, desnoods bij het luid gestamp van slachtvee waar de voederkribben staan – wie veel verwacht kan niet oneindig gaan.
Weerspreuken zijn feilbaar maar deze die passen bij het huidige weer wijzen allemaal naar een strenge lange winter
Wees dus voorgereid!
23-12-2014 om 16:19
geschreven door tuinblog d
20-12-2014
amsoi
Nog één van die vreemde groenten is de Amsoi.https://www.google.be/search?q=chinese+kool&biw=1920&bih=945&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=koOVVIjzJqrV7QbWxIHoDg&sqi=2&ved=0CIUBEIke#tbm=isch&q=amsoi Amsoi is een Surinaamse groente, die best eens een kruising zou kunnen zijn vanChinesche kool en andivie, een soort reuzeraapstelen. Vanuit Afrika is deze mosterdkool inSurinameterechtgekomen. Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook wel eens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens. Gestoofd heeft amsoi een iets krachtigere smaak dan spinazie, rauw is hij bijzonder pittig en fris. Soi betekent 'groente' in het Chinees. Denk ook aan bijvoorbeeld Paksoi http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsoi
Toen we klein waren aten wij reeds veel vis en niet alleen op vrijdag. De vrijdag was de visdag en diegenen die niet graag vis aten spotten daarmee dot te zeggen: Vrijdag, visdag, viesdag. Nu probeert E.v.a. Van de donderdag een vegetarische dag te maken.
E.V.A.: Ethisch Vegetarisch Alternatief is een Belgische organisatie die mensen informeert over de voordelen van lekker en gezond vegetarisch eten.
De missie van de vereniging is het maximaliseren van plantaardige productie en consumptie. Die komt dan in de plaats van dierlijke, om zo bij te dragen aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke samenleving. De vzw EVA werd op 13 juli 2000 opgericht.
Activiteiten: V-Day, de Dag van het Vegetarisme, was tussen 2002 en 2005 een jaarlijks evenement waar EVA een persoon die zich verdienstelijk had gemaakt voor vegetarische voeding onderscheidde met de gouden wortel.
Later volgden andere evenementen zoals studiedagen over de relatie vegetarische voeding en gezondheid of vegetarische voeding en milieu.
Eind 2007 begon EVA ook met de campagne Donderdag veggiedag. Eind augustus 2008 organiseerde EVA "Less Meat, Less Heat", een avond aan de Universiteit Gent met Nobelprijswinnaar voor de Vrede en IPCC voorzitter Rajendra Pachauri.
Of ze er ook in slagen de mensen te overtuigen dat is wat anders. De vrijdag visdag was opgelegd door de Katholieke kerk. Bij oudere mensen is dat nog altijd een gewoonte. Of dat er bij de jongeren nog in zit weet ik niet. Vis eet je gewoon omdat je dat lekker vind. Je mag me geloven maar dan smaakt het altijd en niet alleen op vrijdag. Maar vegetarisch eet je uit overtuiging en het kan ook heel lekker zijn.
Een paar dagen geleden kreeg ik een mail van Wilfried, een veltlid uit Ettelgem met een paar merkwaardige foto's in bijlage.
Hij shreef: Ik zend die foto's door omdat het toch speciaal is om nu nog tomaatjes in de serre te hebben zonder extra verwarming.
Als er nu toch vorst komt is het best ze vlug vooraf te plukken en allemaal na te rijpen. De tomaten die rood zijn of toch min of meer rood, kan je als eet tomaat goed narijpen. Ook de groene kunnen na gerijpt worden (best in het donker) en dan gebruiken als soeptomaat.
Verder ... de kweek van het witloof, het ziet er naar uit dat het beter gaat lukken dan vorige jaar.
Ja Wilfried je moet doorzetten tot je de goede methode te pakken hebt. Maar je mag niet vergeten, dat het ene jaar het andere niet is. De ene keer zal het veel beter zijn dan de andere en misschien komt er een jaar dat het echt niet lukt. Gewoon doorzetten en elk jaar opnieuw beginnen en soms een keer raad vragen. Het Velt- boek 'ecologisch tuinieren' raadplegen is altijd nuttig.
Heb jij als bezoeker van deze blog ook iets in de tuin of in de kas (serre), klik op de onderstaande hyperlink en stuur door. Dank je bij voorbaat.
Eens de tuin geëffend is en de kalk is gestrooid kan de tuin omgewoeld worden.
Ik heb telkens een kwartier omgewoeld en was verwonderd dat ik telkens zo goed vooruit kwam. Dit is het eerste kwartier, ongeveer de helft van het combinatie teeltvlak.
Na de eerste kwartierbeurt heb ik twee uur gewacht voor de tweede beurt. Tussen de twee beurten heb ik de woelvork niet gereinigd. Omdat er zoveel aarde aan de gladde tanden blijft hangen zie dat de tuin tamelijk vochtig ligt.
Na de tweede beurt was het totale combinatie teeltvlak omgewoeld.
Dit was de eerste dag en dan heb ik de woelvork gereinigd. Niet dat de aarde er zou aandrogen tegen de volgende dag. Ik weet echter nooit of ik de volgende dag in de tuin zal kunnen werken, dus maar beter reinigen. Het is een gehalvanizeerd werktuig waarvan de roestwerende laag hier en daar er af is gesprongen. Dit heb ik jaren geleden vastgesteld na een uitleenbeurt. Sedertdien leen ik ze niet meer uit en is er aan de bovenlaag niet meer dat er afsprong.
De tweede dag heb ik in de voormiddag een kwartier gewerkt en de volledige kant langs de tuin van mijn buurman was omgewoeld.
In de namiddag woelde ik in een beetje minder dan een kwartier de rest om. Alles samen was de tuin omgewoeld in een uur tijd. Voor de winter gaat dat vlugger dan na de winter omdat je dan de tuin grof omwoeld. De kluiten mogen behoorlijk groot zijn. Bij vorst vriezen ze toch open. Na de winter werk je fijner door de vork telkens veel minder ver te plaatsen zodat de kluiten veel kleiner zijn.
17-12-2014 om 17:01
geschreven door tuinblog d
15-12-2014
de daikon
Daikon (in het Japans, letterlijk "grote wortel") (Raphanus sativus subsp. longipinnatus) of witte rammenas.
Het is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs. Alhoewel best bekend onder de Japanse naam, is daikon niet afkomstig uit Japan, maar uit Centraal-Azië. De radijs is ook bekend als rettich en als winter-, Japanse of Chinese radijs. De daikon heeft nog andere namen in verschillende talen zie:
Hoewel er vele variëteiten zijn van daikon, is de in Japan meest verspreide variëteit, de "aokubidaikon". Hij heeft de vorm van een reuzen wortel van ongeveer 20 tot 35 cm lang en met een diameter van 5 tot 10 cm.
Een der meest ongewone variëteiten van daikon is de sakurajima uit Kagoshima.
Hij ziet er uit als een te groot uitgevallen knolraap, wit van buiten en lichtroze binnenin. De smaak is zachter dan deze van de kleine radijzen.
Mijn bedoeling is om je gedurende de winter, met weinig werkzaamheden... zoveel mogelijk soorten groenten te leren kennen of onze gewone soorten beter te leren kennen.
15-12-2014 om 07:09
geschreven door tuinblog d
tuin effenen
Vooraleer de tuin om gewoeld wordt met de woelvoerl moet hij helemaal geeffend worden. De aarde die uit de serre werd gevoerd wordt over de tuin verspreid. Als alles geffend is wordt er gekalkt.
De grond die uit de serre werd gehaald en vervangen door verse grond werd nu over de tuin verdeeld.
Met de hark werd die open getrokken naar de lagere delen. Zo komen we tot een min of meer effen groente gedeelte van de tuin. Ondertussen is alle prei gebruikt en staat er voor deze winter nog enkel boerenkool en warmoes.
Omdat ik in lente en de zomer de grond tussen groenten bedek met grasmaaisel, is het best om elk jaar de grond te bekalken. Grasmaaisel verzuurt de grond een beetje. Na het kalken ligt de tuin klaar om omgewoeld te worden. Die klus zou ik nog graag voor kerstdag voltooid hebben. Het is veel beter om de grond te bedekken gedurende de winter. Indien er geen bedekking voor handen is dan leg ik de grond los, zodat hij kan open vriezen. Dit is een aloude gewoonte voor zwaardere grond.
15-12-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
13-12-2014
De kippenren
Bij de werkjes die amper een kwartier duren behoort het opruimen van de kippenren.
Dat het nodig was is wel duidelijk. De stokken van de broccoli zijn kaal gepikt en moesten weggehaald worden.
De eerste fase was om alles buiten de ren te halen, de stokken apart en de bladeren op een hoopje. De volgende fase behoort bij een andere 15 minuten klus.
Klus geklaard.
Om de kippen rustig te houden had ik eerst een hoekje vrij gemaakt. Daar had ik wat aarde opgewipt zodat ze naar wormen konden scharrelen. Maar de aanwezigheid van mijn foto camera maakte hen argwanend. Ze vertrouwden het helemaal niet en er werd pas gescharreld toen ik buiten het perk was.
13-12-2014 om 07:24
geschreven door tuinblog d
12-12-2014
vegetarisme en pescotarisme
Wat is vegetarisme? Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees eet. Daarin is begrepen: Gevogelte, vis, schaaldieren en insecten. Ook voedsel waarin deze voedingsmiddelen in zijn verwerkt behoren daarbij. Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel en gelatine, worden ook uit de voeding weggelaten.
Vegetarisch stremsel wordt wel toegestaan en dit wordt op het etiket vermeld. In plaats van vlees en vis eet men plantaardig voedsel. Dit omvat: Fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten. Eventueel wordt dat aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren. Mensen kiezen voor een vegetarisch dieet uit ethische of religieuze overwegingen. Ook kan gezondheid een rol spelen in de overweging. De term vegetarisme is afgeleid van het Latijnse adjectief vegetus, wat
Wat is Pescotarisme? Pescotarisme of pescetarisme is de voedingswijze. Daarbij kiest iemand ervoor geen zoogdieren en vogels te eten, maar wel vis of andere zeedieren. Andere dierproducten zoals eieren en zuivelproducten worden meestal ook wel gebruikt. De Britse Vegetarian Society erkent pescotariërs niet als vegetariërs. Ook de Nederlandse Vegetariërsbond definieert het eten van vis als niet-vegetarisch. Wel worden pescotariërs gerekend tot de semi-vegetariërs. In het dagelijks taalgebruik wordt de term "pescotariër" echter amper gebruikt. Daarentegen gebruikt men ten onrechte de term "vegetariër". Het pescotarische dieet wordt meestal gekozen uit gezondheidsoverwegingen.
Het is ook sterk gerelateerd aan het mediterrane dieet.
Een gronddoek onder bessenstruiken is nefast, vooral als er hagewinde groeit in de struiken.
Het doek lag er enkele jaren en het was heel moeilijk om het weg te halen. Het was helemaal doorgroeit met ongewenst kruid.
Er onder was het één kluwen van de witte wortels van de hagewinde. Je kan ze er nooit helemaal uit halen omdat ze vervlochten zijn in de wortels van de struiken. Zelfs als je de struiken zou uithalen en het wortelgestel zou uitzuiveren zou het toch niet helpen. Een stukje van 1 mm laten zitten en het woekeren van die plant kan herbeginnen.
Of ik nog iets zal kunnen doen met het gronddoek valt nog te bezien. Voorlopig laat ik het liggen zoals het nu is. Eerst moet de tuin klaar gelegd worden om de winter door te komen.
11-12-2014 om 16:31
geschreven door tuinblog d
10-12-2014
per 15 minuten
Sedert vorige week probeer ik opnieuw op gang te komen. Beweging is zo belangrijk voor mij en dat begint opnieuw te lukken. Nu moet ik vooral oppassen dat mijn geestdrift niet opnieuw de bovenhand haalt. Tot nu toe kon ik het houden op een kwartier per dag.
De aarde, die verkeerd gevoerd was op het perceel waar de frambozen komen, heb ik vertikkeld naar het lager gelegen vak. Dus van de achterkant van de serre naar de noordkant. Dit gebeurde in 2 keer.
Het pad langs de vakken 4 en 5 van de wisselteelt is nu afgeboord en plus minus effen geharkt. Dat gebeurde in 3 keer. Ik lag een zevental weken stil en terug op gang komen kan beter stelselmatig gebeuren. De volgende stap is 2 keer 15 minuten per dag. Veel rondlopen deed ik al.
Na mijn rugoperatie, reeds 36 jaar geleden, stelde ik regels op. Werken volgens de zwaarte van de klus, hielpen mij er bovenop. Spitten en putten delven was bv. gesteld op max 10 min. Rechtstaande verspenen hield ik een uur vol met zo nu en dan even de benen rekken voor een slokje drinken. De rest van de bezigheden lag daar tussenin.
Dit principe is weer actueel geworden. Nu moet ik vooral rekening houden met stramme spieren die gemakkelijk scheuren. Het ging zo goed met mij, dat ik dacht te mogen doorwerken zonder limiet...en dan zie je wat er gebeurd. Ik werd terug naar af gekatapulteerd. Een nieuwe start voor de zoveelste keer in mijn leven. Niet opgeven.
Zijn er vragen over de moestuin, dan kan je me mailen op dalae@pandora.be
10-12-2014 om 17:41
geschreven door tuinblog d
09-12-2014
bonen en bonen
Blijkbaar zijn er bonen en bonen. Van kleinsaf aan, kennen wij struikboontjes en staakbonen. Bij de struikboontjes waren er groene en gele en pas veel later zijn de paarse er bij gekomen. Bij de staakbonnen sprak men alleen van princessebonen. Veel later heb ik ook de platte snijbonen leren kennen.
Op het net vond ik de sprezieboon en gewone boon
De sperzieboon of prinsessenboon is een peulvrucht die met de peul als groente gegeten wordt. De sperzieboon behoort tot de boon (Phaseolus vulgaris). Witte bonen zijn de gedroogde, volgroeide zaden van de stamsperzieboon. De sperzieboon wordt ook wel prinsessenboon, slaboon of herenboon genoemd. Oorspronkelijk is de sperzieboon afkomstig uit Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van `aspergieboontjes'. Deze boontjes danken hun naam aan het feit dat ze volgens oud-Hollands gebruik klaar gemaakt worden. Net als asperges worden ze met gesmolten boter en nootmuskaat opgediend. Er is een stamvariant, de stamslaboon en een klimmende (windende), de stokslaboon. http://nl.wikipedia.org/wiki/Sperzieboon
De gewone boon (Phaseolus vulgaris) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De soort is afkomstig uit Zuid-Amerika en heeft in het Middellandse Zeegebied bijna het volledige bestand van peulvruchten verdrongen. De plant is eenjarig, van oorsprong windend, doch meerdere 'stamvarianten' werden ontwikkeld. De bloem is trosvormig, en de bloei vindt plaats van juni tot september. De boon is de algemene benaming voor de zaden van deze plant. Er zijn ook 'bonen' die tot andere soorten behoren en ook wordt de gehele peul in veel gevallen 'boon' genoemd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_boon
Boontjes Klaarmaken Hoe snel boontjes koken en klaarmaken met tip om de groene kleur te behouden. Een oerdegelijk recept dat je in moeders en grootmoeders keuken reeds kon terugvinden: de boontjes worden eerst gekookt en dan gestoofd met een uitje, kruiden en een scheutje azijn. We geven als tip mee om wat natriumbicarbonaat bij in het kokende water te doen waarin je de boontjes gaat koken, zodat de groene kleur beter gaat behouden blijven.
Boontjes klaarmaken in kokend water, verfrissen onder koud water en aanstoven met fijngesneden ui
Prinsessenbonen of groene boontjes recept per persoon 100 gram groene prinsessenboontjes Voor het koken: kokend water een snuifje natriumbicarbonaat Voor het stoven: 2 sjalotjes (smaakt iets meer lekker dan 1 ui), zeer fijn gesneden een klontje boter kruiden: zout, peper, muskaatnoot 1 kleine scheut naar smaak van je favoriete azijn (appelazijn is onze favoriet in dit recept)
Hoe groene boontjes klaarmaken
1. Kuis de boontjes, verwijder de punten en de draad-vezels (de bliezen) en breek zeer lange prinsessenbonen half door. 2. Doe de boontjes in kokend water met zout en natriumbicarbonaat en kook ze gaar (kooktijd hangt af van uw persoonlijke voorkeur van harde of zachte boontjes). 3. Giet de bonen af en 4. stop het verder garen door de bonen onder koud stromend water in het vergiet te verfrissen. 5. Doe een klontje boter in een stoofpotje en stoof hierin de fijne stukjes sjalot aan op een middelmatig vuurtje. 6. Doe er de boontjes, kruid met peper, zout en muskaatnoot en roer op het allerlaatste moment een scheutje azijn onder. http://onskookboek.com/boontjes-klaarmaken/3001/
09-12-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
07-12-2014
Recept
De kleinkinderen zijn hier... en de sint is geweest. Voor mij kwam de sint een paar dagen geleden. Colette kookte voor het eerst in al di!e tijd een boerenkool stamppot op zijn Hollands. Stamppot met rookworst maar dan met een lekkere dikke vegetarische rookworst met een veeg mostaard van Wostijn uit Torhout.
Bereidingswijze 1. Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. Boerenkool in grote pan doen en aardappels erop leggen. Ca. 2 1/2 dl water en 1 theelepel zout toevoegen. Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt aan de kook brengen. Boerenkool in ca. 10 minuten laten slinken. 2. 2 Rookworsten uit verpakking nemen en op aardappels leggen. Boerenkool en aardappels afgedekt in nog ca. 15 minuten zachtjes gaar koken. Rookworsten uit pan nemen en onder deksel warm houden. 3. Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom. Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen. Boter en azijn toevoegen. Alles goed door elkaar roeren en al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is. 4. Al roerend stamppot nog enkele minuten doorwarmen. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel nog scheutje azijn. Boerenkoolstamppot op vier borden scheppen. Rookworst in plakjes snijden en op boerenkool leggen. Lekker met piccalilly of mosterd.
Woensdag kwam mijn broer opnieuw werken in de tuin.
Nu is het meeste onkruid verwijderd.
De paadjes zijn lichtjes afgeschept met de platte schop.
Er is een mol actief in de moestuin maar veel kwaad kan het nu niet.
De enige groenten die nu nog in de tuin staan zijn: Veldsalade, boerenkool, prei, warmoes en roodlof.
De overschot van de compost moest tussen de twee plankjes gevoerd worden maar kwam verkeerdelijk terecht tussen de pannen. Daar lag het reeds te hoog en zal het moeten aangepast worden.
De compost reserve is nu op en daar heb ik gisteren een rat in de grond gestoken.
Onze poes is niet alleen een goede muizenvanger maar ratten staan ook op zijn agenda. Bijna alles wat hij vangt ligt aan de keukendeur. Soms ligt er ook een mol en dat is natuurlijkveel minder. Het gebeurt ook dat hij een heel jong wild konijntje te pakken heeft. Dit legt hij nooit op het terras. Hij peuzelt het voor een groot deel op. Dat laatste gebeurt hoogstens 1 of 2 keer per jaar. Als ik er op kom neem ik het af. Dan is hij een paar dagen kwaad en kan ik niet in zijn omtrek komen.
06-12-2014 om 09:55
geschreven door tuinblog d
05-12-2014
het weer
Ik ben er eventjes tussenuit geweest. Elke dag heb ik het weer in de gaten gehouden.
Ja,het weer is voor een tuinder heel belangrijk. Dan moet je ook leren naar het weerbericht te begrijpen.
Hoe verder ze vooruitzien, hoe meer het aan verandering is bloot gesteld.
Ik geef een heel concreet voorbeeld: Vorige zondag gaven ze aan de donderdag de mooiste van de week zou zijn met in het westen zeker zon in de namiddag. Gisteren donderdag, zagen we geen zon en rond de middag is hier heel eventjes motsneeuw beginnen vallen. De dreiging ging voorbij maar van zon geen sprake.
Alleen wat vandaag over morgen wordt voorspeld is behoorlijk betrouwbaar. Een procent kan ik er niet op plakken maar schat het toch ver in de negentig in.
Voor volgende week is er heel wat regen voorspeld en het wordt zachter. Dat zijn vage voorspellingen die kans tot slagen hebben. We volgen het aandachtig.
Let alvast op één zaak: Dat je vorstgevoelig plantjes binnen zijn of voldoende afgeschermd. Het weer kan heel plots omslaan naar winter. Het ziet er niet naar uit dat we dit jaar eindelijk een witte Kerst krijgen. Toch weet je maar nooit. Onderstaande grafiek toont uur per uur aan wat we vandaag in Jabbeke mogen verwachten
Als je in de tuin wilt werken dan moest dit reeds gebeurd zijn tussen acht en tien uur. want vanaf tien wordt voor ons hier regen voorspeld.
Op het net kan je alles vinden over het weer.
Als ik het vraag voor Jabbeke dan is het voor vandaag voor Jabbeke uur per uur.
05-12-2014 om 09:43
geschreven door tuinblog d
03-12-2014
GASTENBOEK
Zou jij deze BLOG missen?
Laat je dan even een berichtje na in ons Gastenboek?
(zie rechterkolom)
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.