Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    13-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lissewege 2

    Terug naar woensdag wanneer we de kunstroute van Lissewege bezochten.
    Ik had ze bij voorkeur in twee keer bezocht.
    Daarom heb ik een eerste keer foto's geplaatst met kunst langs het Lissewege vaartje, op de markt en in de kerk.
    Vandaag plaats ik de rest die is te kijk gesteld op twee plaatsen.


    Oude pastorietuin









    Ter Doest






     


    Schuurtje op het domein Ter Doest.



    Dit is enkel een persoonlijke voorkeur gekozen uit een massa beelden van meer dan 200.
    Dus nog tot 27 september.

    13-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    12-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.komkommers in de serre

    Toen ik gisteren de tomaten uit de serre weg haalde heb ik de komkommer plantens flink door elkaar gerammeld.
    Op verschillende plaatsen moest ik ze los trekken van de tomaten.



    Ik hoopte dat ze het zouden overleven want in de namiddag bij volle zon stonden ze er nogal slap bij.
    Ik ben blij dat ze de warmte overleefden en er opnieuw fris bij staan.


    Zij geven nog volop vruchten.
    Deze morgen kreeg ik het ogenblik van de waarheid...fris en gezond of naar de knoppen. 
    Zoals je ziet is alles weer in orde gekomen.


    Ja een warme dag volstaat om hun bladeren slap te laten hangen.
    Onderaan heb ik de versleten bladeren geknipt zodat het er hier ook beter uitziet.


    In de hoek onder het tablet staat een onvruchtbare patisson, weelderig van blad maar verder niets.

    Hier zie je de oca die ik te lang in zijn potje liet staan maar die er nu door komt.
    Ik zal hem moeten in een grote ruime pot plaatsen zodat ik solferbloem kan branden eens de serre leeg is.


    Dan is er nog het restje basilicum dat er fris en gezond bij staat.
    Zo doe ik nog elke morgen, in de serre, mijn ronde met de gieter om de komkommerplanten te gieten.
    De oca, de patisson en de basilicum krijgen maar af en toe een beetje nattigheid.

    12-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    11-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog maar eens over tomaten

    De tomaat , vroeger ook wel liefdes appel genoemd ,komt oorspronkelijk uit Peru .
    De plant werd door de Spanjaarden bij hun ontdekking van de Nieuwe Wereld.
    Ze werd overgebracht naar Europa ,waar ze lange tijd als sierplant werd gekweekt.
    Wij beschouwen de tomaat meestal als een groente.
    Plantkundig gezien is de tomaat een vrucht.
    http://groentenuitedegem.tumblr.com/post/80704709543/een-tomaat-is-dat-nu-een-groente-of-een-fruit

    Dat geldt ook voor je gezondheid en voor het gebruik als sap (fruitsap).

    – Seizoen : Hoogseizoen van juni tot oktober ,maar het hele jaar door makkelijk te vinden.
    - Aanschaf : Kies stevige tomaten die gaaf en regelmatig van vorm zijn.
    - Bewaren : Rijpe tomaten in de koelkast .
    Zijn ze nog niet helemaal rijp ,dan kun je ze enkele dagen bij kamertemperatuur laten na rijpen.
    - Medisch Gebruik : De tomaat wordt aanbevolen bij alle soorten van bloedarmoede en zwakte.

    Combineer tomaten niet met andere groenten of fruit .
    Alleen voor komkommer en selderij kun je een uitzondering maken.
    Die voegen aan de smaak van tomaten iets extra’s toe zonder de heilzame werking teniet te doen.
    http://www.wiccajira.be/groenten_van_a_tot_z.htm

    Wat gebeurt er dan met onzegekende 'slade met tomaten'?
    _____________________________________________________________

    Voor mijn tomaten is het afgelopen.
    Meer dan de helft van wat er nog hing is aangetast door de plaag.

    Ik heb ze allemaal afgetrokken en in twee bakjes gelegd.
    In het ene liggen de tomaten om weg te werpen.
    In het andere bakje deze die misschien nog zullen rijpen in het donker.

    Ik heb ze allemaal afgetrokken en in twee bakjes gelegd.
    In het ene liggen de tomaten die misschien nog zullen rijpen in het donker.




    In het andere bakje deze die geplaagd zijn door de plaag.
    Van het minste dat ze aangetast zijn zijn de tomaten hopeloos verloren.



    Het is 11 september en de tomaten zijn uit de serre verdwenen.
    De koorden die in de emmer staan gaan onverbiddelijk naar de brandoven.

    Daar liggen ze dan, de tomaten waar ik zo fier op was.
    Ze zijn onverbiddelijk
    gesneuveld door de tomaten plaag.
    Twee trossen van de negen zo goed als helemaal verloren.
    Ik vind het spijtig maar wil niet klagen want ik heb meer dan het dubbel van vorig jaar.

    11-09-2015 om 15:46 geschreven door tuinblog d


    10-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kunstroute Lissewege

    Profiterend van het mooie weer zijn we naar Lissewege getrokken voor een namiddag kunst. 
    Het moet niet altijd de tuin zijn of de fiets; kunst mag ook eens.

    Vorig jaar ben ik er niet geweest.
    Wat ik nu vast stelde is de enorme uitbreiding tegenover vroeger.

    Het is een relatief korte route die zich situeert rond veschillende locaties:
    – Het Lissewege vaartje
    – De marktplaats vóór de Kerk
    – De zeer imposante kerk.
    – De oude pastorietuin.
    – Ter Doest.
    Ik heb heel wat foto's genomen en doe daar een keuze uit.
    Als je het grondig wilt bekijken dan is een namiddag niet voldoende.
    Vandaag toon ik foto's over: het Lisseweghe vaartje, de marktplaats en de Kerk.


    Het Lisseweghe vaartje




    de marktplaats






    de Kerk.








    De beeldroute is nog te bezichtigen tot 27 september.
    Het is de moeite moeite waard.
    Het is wel heel veel in eens.

    Als je werkelijk liefhebber bent, trek een hele dag uit of doe het in twee keer.

    In Lissewege is er niet alleen de kunstroute maar zijn er ook enkel goede eetgelegenheden en kunst gallerijtjes.

     

    10-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    09-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nazomer

    De zon is terug. Het gebeurde reeds gisteren nog voor de middag.
    De voormiddag was nog op het randje geweest van nattigheid.
    We komen uit de periode van pure herfst in een korte nazomer terecht.
    Volgende week moeten we terug naar de herfst.
    Het eerste wat je mist is de zon met de daaraan verbonden warmte.

    B&B in de nazomer

    http://blog.bedandbreakfast.nl/2012/09/11/ga-deze-nazomer-lekker-weg-in-een-bed-breakfast/

    In de Nederlandse Encyclopedie http://www.encyclo.nl/begrip/nazomer
    vind je 4 bepalingen. Klik op de site en lees.

    Ik heb een eigen kijk op de herfst:

    Van mogelijk warm naar zekerheid van fris en koud.
    Van mogelijkheid van droog en warm naar zekerheid van nat en kil.
    Je kan er niet om heen om de gang van tijd en seizoen.
    Ons wisselvallig klimaat is nu eenmaal zo.
    Je aanvaard het of je loopt nukkig rond.
    Dan gaat de zon helemaal onder, dag en nacht.
    Bewaar de zon in je hart weerspiegeld op je gelaat.
    Met andere woorden...laat het niet aan je hart komen.

    Ondertussen is er in de tuin gewerkt met hulp van buiten af.
    Mijn broer was er nu eens op dinsdag.



    Er werd in de serre gewerkt.


    Oude fruitbakjes werden gekleind en gekraakt tot aanmaak brandhout voor de kachel.

    De broccoli werd van zijn overtollige bladeren bevrijd.
    _____________________________________________________________

    Een levendige anecdote bij de eerste aanmaak van onze houtkachel nu het zo fris was.
    Het vuur ging zo fel dat het plots veel te warm was.
    Ik draaide de sleutel voor de warmte regeling ongemerkt wat te ver.
    Een kleine onoplettendheid met grote gevolgen.
    Plots was er rook in huis en begon het hevig te ruiken, zeg maar stinken.

    Vlug draaide ik de sleutel weer in de andere richting.
    De deur naar buiten ging even open en zo verdween de rook en kwamen we op een betere temperatuur. 
    De reuk was maar gedeeltelijk weg en moesten we de volgende morgen grondiger luchten.
    Wat we die avond niet hadden gezien was dat er door een spleet bovenaan de kacheldeur roet was ontsnapt.

    En de volgende morgen kon Colette er niet mee lachen hoor.
    Op meubels en zetels tot in de keuken toe...lag er overal roet.
    Moeder de vrouw is de hele zaterdag bezig geweest.

    Gelukkig kon ik aan haar tijdelijke norsheid ontsnappen.
    Ik vluchtte in de tuin en na de middag met Velt naar het Voedselbos' in Merkem.

    Toen ik tegen valavond thuis kwam, was de storm gaan liggen en de kuiswoede had alles opnieuw leefbaar gemaakt.
    Een stevige preek heeft mijn schuldgevoel nog even in leven gehouden.

    Het enige wat ik zou kunnen aanbrengen is: Zeg, moedwillig was het niet hoor.
    Wijselijk hield ik mijn lippen stevig op elkaar.

    09-09-2015 om 10:27 geschreven door tuinblog d


    08-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.plagen op groenten

    Op de Paksoi zitten slakken of aardvlooien of beide.
    Zo dacht ik maar bij nader toezicht zijn het rupsen met de kleur van het blad.
    Er kunnen wel aardvlooien bij zijn omwillen van de velen heel kleine gaatjes.
    Dit heb ik nog nooit op zo'n erge manier voor gehad.
       

    Plots zit ook de plaag in de serre, op de tomaten.
    Het kwam als het ware van vandaag op morgen.
    Ik had het tot gisteren nog niet gemerkt.

    Het moet reeds eerder begonnen zijn zonder dat het echt opviel.
    Vorig jaar zat ik voor het eerst in deze serre met de tomatenplaag op erge mate.
    We hebben toen zo grondig mogelijk ontsmet. 
    Het kan zijn dat het niet grondig genoeg was.
    Van de andere kant hebben we nu een koude natte periode na heel warm weer.

    De Paksoi staat er heel belabberd bij.
    Ernaast is de broccoli overdekt met gaas dat op de grond gehouden wordt door een plank.
    Het werd tijd dat deze plank eens omgekeerd werd op zoek naar slijmerige onderkruipers.
    Maar er zat geen enkele slak onder onder de plank.
    Toen zag ik de eerste rups. Verder zag ik niets.
    Later op de dag deed ik een nieuwe controle en ik ben beginnen duwen en pletten.
    Waarom zag ik ze plots wel... Ja waarom? Is dat ook ...oud worden?



    Gisterenavond zag ik het plots op grote schaal op de tomaten.

    Ik schrok ervan en knipte direct de aangetaste tomaten aan.
    Twee waren er erg aan toe maar deze morgen heb ik er nog vier geknipt en weg geworpen.
    Deze waren enkel lichtjes zwart aan het komen en er stond nog geen schimmel op.


    Alle licht gekleurde tomaten knipte ik ook. Deze zullen gemakkelijk na rijpen.
    Dan heb ik alle bladeren geknipt tot tegen de tomaten.
    Het komt er nu op aan elke dag te controleren.
    Het is te hopen dat ik niet de rest van de groene tomaten ook verlies.
    De tomaten aan de bovenste trossen zijn even groot aan deze aan de onderste.
    Ook de trossen zijn even groot en dat heb je bij weinig soorten.

     

    08-09-2015 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.patisson

    De patisson is een pompoen-achtige vrucht (Cucurbitapepo).
    Patissons zijn ongeveer 15 tot 20 cm groot, wit, geel of groen van kleur en hebben een puntige vorm.

    Ze worden ook wel eens keizers-, bisschops- of prinsenmuts genoemd.
    Zoals alle komkommerachtigen is deze vrucht afkomstig uit Zuid- en Centraal-Amerika.
    Onder meer de Inca's konden hem - gemengd met maïs en groene bonen - erg waarderen.
    Ook Colombus is de vrucht niet ontgaan, want hij stopte aardig wat plantgoed in zijn galjoen richting Spanje.
    Toen de patisson op het Iberisch schiereiland aankwam, werd hij eerst gebruikt als siervrucht.
    Als klein neefje van de pompoen mocht hij al vlug veel tuintjes en decors helpen versieren.
    Ook in de moestuin is onze patisson een vrij decoratieve kruipplant met mooie grote oranje bloemen, waaruit de vrucht tevoorschijn komt. http://www.tuincentrumhermie.be/index.php?kal=2&itemid=75


    Normaal gezien kan ook de patisson een jaar goed blijven. De voorwaarde is dezelfde als voor de andere pompoen soorten. Het steeltje moet goed indrogen. Daarom is het goed dit niet te kort in te snijden.

    De steel moet ongeveer dezelfde kleur krijgen als het putje aan de kopzijde.

    Een en ander over de patisson met o.a. de voedingswaarde

    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/126852-de-geneeskracht-van-pattison.html#pattisons-om-af-te-vallen

    -In pattison zit veel vitamine B3, C en A. Ook bevat het relatief veel vitamine B11.
    -Daarnaast bevat het veel van de mineralen magnesium en kalium.
    -Er zitten slechts weinig calorieën in.

    -De voedingsstoffen in pattison maken het een groente vol antioxidanten.
    -Er zitten eveneens behoorlijk veel vezels in.
    -Al deze factoren maken dat deze groente extra gezond is.


    Recept met patisson
    http://nl.artichaud-tarn.com/cuisine/patisson-met-geitekaas.html

    Ingrediënten (voor 4 personen)
    - 4 patissons
    - 250 gr verse geitenkaas
    - 750 gr zomertomaten
    - 1 sjalot
    - een flinke bos verse basilicum
    - 1 teentje look
    - 50 gr versgemalen parmezaan
    -peper, zout, versgeraspte muskaatnoot, olijfolie
    Bereiding
    - De oven voorverwarmen op 200°.
    - Een grote kom water aan de kook brengen, de patissons wassen en gedurende een 10-tal minuten zachtjes laten koken.
    - Laten afkoelen, het hoedje wegsnijden (bijhouden!) en voorzichtig het binnenste weghalen met een klein lepeltje. -
    - Hou enkele blaadjes basilicum apart, doe de rest met de look in de keukenrobot;
    - Voeg de beide kazen toe en een geutje olijfolie en kruid.
    - Vul de patissons met dit mengsel, plaats in een vuurvaste schotel, nog een scheutje olijfolie.
    - Er komt een hoedje op elke patisson, en plaats gedurende 45 min tot 1 uur in de oven.
    Maak intussen de tomatencoulis:
    - De tomaten gedurende enkele seconden in kokend water dompelen, pellen en in blokjes snijden.
    - Sjalot fijnsnijden en zachtjes stoven in olijfolie, de tomatenblokjes erbij doen.
    - Een 20-tal minuten laten stoven, kruiden met peper en zout, en wat peterselie erbij malen. Mixen tot een gladde saus.
    Opdienen
    patisson gevuld met geitenkaas
    Lauw is dit gerecht het lekkerste.
    Plaats midden elk bord 2 soeplepels tomatencoulis; daarop de patisson; versier met een paar blaadjes basilicum.
    Inspiratiebron
    Patisson behoort tot dezelfde plantenfamilie als de courgette en de pompoenen.
    Er bestaan witte, gele en groene variëteiten.
    De smaak heeft iets van artichaut.
    Meestal worden ze in de herfst geoogst, dan wegen ze 1 à 2 kg.
    Wij plukken ze in volle zomer, wanneer ze ongeveer de grootte van een tomaat hebben.
    Dit voorgerecht viel deze zomer bijzonder in de smaak van onze gasten.

    Vind je geen patissons ? Je kan ze eventueel vervangen door courgettes.

    ______________________________________________________________



    Dit jaar heb ik buiten één plant geplaatst die juist geteld één vrucht heeft gegeven.
    Die had wel doormeter van 27cm. We hebben er drie maaltijden van gegeten.

    Er staat er ook een in de serre en die geeft tot nu toe niets.
    Ook de pompoenen zijn veel minder dan vorig jaar.

     

    07-09-2015 om 18:31 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!