Vorige zondag ben ik naar de tuinclub geweest omdat het ging over de biologische zaden bestellijst.
Eerst geef ik het vooropgesteld programma dat is voorbereid door Paul en Luc en gepresenteerd wordt door Paul.
-------------------------------------------------------------------------------------
- De zadenlijst 2014 - uitleg - hoe bestellen - wie heeft goede of slechte ervaringen met uitgeprobeerde soorten - over welke zaden wil je extra uitleg - we overlopen niet de volledige lijst dus breng al je vragen mee. - Bestellijst bio-hulpmiddelen - zijn daar vragen over? - Welke ervaringen hebben jullie met de samenaankopen van bvb witloofwortels - kweekpaketten oesterzwam enz.
- Vaste rubriek: Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs of kunnen we nog doen. Steeds gebracht door Marc.
- de siertuin door Luc -Vijgen: topjaar! -Tips voor de volgende periode : planten van rozen, een eerste lichte snoei en de wortelvoet afdekken met kompost om de entplaats te beschermen. Stalmest liefhebbers zie Seizoenen nr 6 punt 2 . – Bladverliezende heesters en bomen kan je vanaf nu planten. In het voorjaar zullen ze dan mooi uitlopen wat je tevens de winst van een groeiseizoen oplevert ,daarnaast heb je nu nog een ruimere keuze bij de kwekers. Vergeet niet water te geven, ook meerdere dagen na de aanplant.. – Naar de winter toe ruimen we op. Bladeren worden bijeen geveegd zodat onderliggende planten of gras niet rotten of schimmelen. Verkleind blad kan tussen heesters gestrooid worden, zo waait het minder vlug weg en verteerd makkelijker. - Ook winter snoei kan nu uitgevoerd worden ( voor de voorstanders ), maar snoei geen voorjaarsbloeiers, tenzij je geen bloemen wenst. - Tuingereedschap opbergen en onderhouden, goten en serre reinigen. Enz... – Ik kan het niet laten, maar in Seizoenen 6 pag 14 zag ik een artikel over ' groen parasol...' Een mooi artikel over een boom met scheefgezakte bamboeconstructies in zijn kroon, dit om het natuurlijk en esthetisch uitzicht van uw tuin te verbeteren ( het is in de mode ). - Een goed gekozen boom met een doorlatend bladerdek geeft ons mooier licht en schaduw. Sorry voor de handelaars. -Vragen van tuinclubleden.
-------------------------------------------------------------------------------------
Hoe het liep!
Hoe het gelopen is! (Reeds vooraf kon je zien dat er tijdsgebrek zou ontstaan). Paul en Luc waren afwezig en Marc, onze voorzitter, stond er alleen voor.
– Eerst bracht hij een uitgebreid verslag uit over de viering van 40 jaar velt nationaal. Veel aandacht was er voor de stand van velt West Vlaanderen. Een eigen bedenkig of moeten we zeggen kijk op velt volgde. Er is een meer professionele aanpak door het aanwerven van een beroeps mensen. Naar aanleiding van 40 jaar velt, ging men over tot het aanmaken van een nieuw logo: Het is in ofwel rode ofwel groene kleur zodat het altijd kan opvallen. Kortom, Marc ziet dat de werking van Velt professioneel is geworden door het aanwerven van een beroeps publiciteitsman. Het amateurisme verdwijnt uit velt.
– Volgt de zadenlijst die binnen moet tegen 8 december met directe betaling door storting. Afhalen op 14 februari.
– In de zadenlijs drie tinten: zwart: vaste zaden rood: potplant en groen:nieuwigheden. Aardappelenrassen kwamen goed aan bod: – oa.: de charpo mira dat een zeer resistent ras is. Er werd ook uitgebreid gesproken over het zaaien van aardappelen.
– Een data uitwisseling van zaden na 14 februari kwam opnieuw ter sprake maar de nadruk werd gelegd op het tot nu toe mislukken van deze opzet.
– Tussendoor werd de aandacht gevestigd op een tv programma op dinsdag 25 november op Canvas om 20u40 'De macht van het minuscule' Het is een documentaire over het belang van: microben, bacteriën, gisten en schimmels. 1 op 2 / 1 Bacteriën.
– De Kaapse kruisbes... het probleem is dat je ze niet rijp krijgt. De logische en zeer praktische oplossing kwam van Luc Jaques. Maak er een tweejarige plant van door van zohaast je zaailingen ziet, die in te potten en vorstvrij te overwinteren. Na de winter plaats je ze eerst in de koude kas (serre) en na 15 mei kunnen ze in volle grond waar je de hele zomer goed kunt oogsten.
– Knolvoet bij kolen (aangebracht door Raymond) Direct kwam de vraag van Nico: Kweek je ook rapen in je tuin. Kolen na rapen, al is het meer dan een jaar en je hebt gegarandeerd knolvoet op je kolen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Er waren met 18 rond de tafel niettegenstaande er veel van de vaste waarden door omstandigheden afwezig waren. Er werden veel vragen gesteld en meestal door Marc zeer uivoerig beantwoord. Persoonlijk miste ik wel de altijd boeiende inbreng van Paul, algemene leiding, en Luc, siertuin, waardoor je een zekere eentonigheid omzeilt.
--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
25-11-2014 om 15:45
geschreven door tuinblog d
|