Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    22-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenlof

    Het groenlof (suikerbrood) breng ik elk jaar in de serre.


    Dit jaar deed ik het niet maar liet het verplaatsen..


    Mijn broer, rustig bezig, zoals altijd.


    Lege plaatsen waar groenlof groot werd.

    Het roodlof wordt niet binnen gehaald maar ik laat er glas boven plaatsen.
    De rest van de Paksoi kan desnoods binnen worden gehaald en even in de kuip van de venkel worden geplaatst.

    Om deze mooie kroppen goed te houden wordt er constant lichtjes verlucht.
    Alleen bij eventueel stormweer of hevige wind gaat alles dicht tot het weer rustiger wordt.

     

    22-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    21-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pastinaak

    Elk jaar rond deze tijd haal ik de pastinaak uit de grond om ze te vrijwaren tegen woelmuizen.


    Dat woelmuizen of andere vraat dieren de wortels wel degelijk lusten zie je hier.
    Ofwel vreten ze de wortel van onderen uit helemaal op ofwel vallen ze een zijkant aan.


    De oogst is dit jaar niet zo groot omdat er reeds een behoorlijk deel vroeger zijn gebruikt.


    Eens de wortels in de kruiwagen liggen zie je dat er heel wat kleinere (fijne) exemplaren tussen zitten.
    Ze worden naar de serre gebracht. Het fijnste deel wordt er af gesneden.


    Zo is het mogelijk om ze naast elkaar in de bak te plaatsen.
    De wortel van de pastinaak moet heel sterk zijn om op zo'n lengte te komen in onze zware onder grond.
    Ze zijn helemaal niet vertakt zoals de wortel hier doet.
    De smaak van de pastinaak is bijna identiek aan die van de wortel maar wel sterker.

     

    21-11-2014 om 10:28 geschreven door tuinblog d


    20-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het tuinseizoen 2014

    Wat we dit jaar meemaken door de vier seizoen heen is ongezien.
    Wat we hebben geoogst in onze moestuin is ongehoord.


    Tot augustus hadden we echt onvergetelijk mooi weer gehad met regen op zijn tijd.
    Die regen kwam er nog al dikwijls gedurende de nacht.
    Heel veel dagen waren zonnig en zacht.
    En toen kwam augustus met relatieve kille nattigheid. Het zomer seizoen leek over.
    In de mini serre oogstte ik alle rijpe paprika vruchten, ook de groen uitgenomen de ondermaatse.
    En toen kwam september en de zomer herleefde maar ook de tuin.
    Nu op 19 november heb ik eindelijk de paprika planten verwijdert



    Ik had de mini serre gelaten voor wat ze was tot half oktober toen Colette me vroeg ' Zijn er nog rode paprika's?'.
    Toen plukte ik er een tiental en was verwondert dat er zo enorm veel nieuwe vruchten op de planten groeiden.
    We hadden een tweede zomer in één tuinseizoen.
    Zie eens wat wij gisteren hebben geoogst.
    Bekijk goed wat achterbleef...een half vergane mulch laag.
    Dat heeft de planten gered omdat door de dikte van de laag de grond niet uitdroogde.
    Enkel aan de randen tegen het glas groeide het onkruid weelderig.



    De tuinmeubelen zijn nu ook geborgen tot het voorjaar.


    Hier zie je iets heel uitzonderlijk.
    De vissen zwemmen op 19 november 2014 nog aan het oppervlak.

    Normaal gezien hangen ze, rond deze tijd van het jaar, reeds meestal roerloos op halve diepte

     

    20-11-2014 om 09:58 geschreven door tuinblog d


    19-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinclub

    Komende zondag 23 nov '14 is er Tuinclub bij Addie in het café " 't Oud Gemeentehuis", Cathilleweg 86 te Stalhille.
    Van 10u tot 12u gaan we het hebben over:

    - De zadenlijst 2014 - uitleg - hoe bestellen - wie heeft goede of slechte ervaringen met uitgeprobeerde soorten.
    - Over welke zaden wil je extra uitleg - we overlopen niet de volledige lijst dus breng al je vragen mee.

    - Bestellijst bio-hulpmiddelen - zijn daar vragen over?
    - Welke ervaringen hebben jullie met de samenaankopen van bvb witloofwortels - kweekpaketten oesterzwam enz.

    - Vaste rubriek: Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs of kunnen we nog doen.
    - De siertuin: Luc zal er niet zijn maar hij heeft zijn tips en bedenkingen doorgegeven.
    - Vijgen: topjaar!
    - Vragen van tuinclubleden.

    Iedereen welkom.



    Wil jij volgend jaar ook genieten van een heerlijke en mooie ecotuin?
    Bestel dan nu je groente- en bloemenzaden voor het komende seizoen!
    Als lid van Velt krijg je zelfs 10% korting op je bestelling!

    http://www.velt.be/Joomla/images/zadenlijst_2014.pdf

    19-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    18-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.potplanten

    Het terras is voor een groot deel ontruimd.


    De potplanten zijn binnen gehaald op 1 na.
    Nu nog de tuinmeubelen bergen op zolder.
    Het terras zelf begint goen uit te slaan. Een azijn beurt voor de winter houdt de klinker proper voor een hele tijd.



    De potplanten zijn binnen gehaald op 1 na. Nu nog de tuinmeubelen bergen op zolder. Het terras zelf begint goen uit te slaan.
    De geraniums zijn weggenomen en in de composthoop verwerkt.
    Op de opstaande kant van de traptreden en op het muurtje mag het mos zijn gang gaan


    De moerbezieboom begint zijn grote bladeren te verliezen.
    Ze worden opgevangen door een net boven de vijver.


    Een beetje lichte nachtvorst zal nodig zijn om de vijgeboom van zijn bladeren te ontdoen.

     

    18-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    17-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lekker ecologisch!


    Vandaag neem ik een artikel over van velt nationaal
    Daarin wordt een velt– boek aanbevolen dat je gemakkelijk kunt geven als Kerst- of Nieuwjaarsgeschenk.
    L E K K E R
    ecologisch
    met  ruim 500 recepten en een schat aan informatie.

    -Ecologisch koken en smullen. Het kan voortaan met het kookboek ‘Lekker ecologisch!’.
    Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging.
    Het wordt ook een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw.

    De ruim 500 recepten vormen een heerlijke staalkaart van de vele troeven die een ecologische keuken aanreikt.
    Iedereen die houdt van koken kan er gemakkelijk mee aan de slag.
    Het boek kost 39,75 euro en is te verkrijgen via de lokale afdelingen van Velt, www.velt.be/winkel en de betere boekhandel.


    -Van ontbijt tot feestmenu

    Heel veel consumenten zijn in de ban geraakt van creatieve kookexperimenten.
    Trends als de ontluikende liefde voor vergeten groenten, de groeiende aandacht voor veggie donderdagen.
    Verder de bestendige toename van bioproducten in alle verkoopkanalen.
    Er is het besef dat boeren overal in de wereld alleen maar kunnen blijven oogsten als ze eerlijk worden vergoed.
    Deze gedachten en trends hebben algemeen ingang gevonden, tot bij topchefs, grootkeukens en populaire lokale bistro’s.
    Na het succes van de eerste drie drukken van haar Handboek Ecologische Voeding kiest Velt dan ook graag voor een bijzondere, actieve facelift van dit standaardwerk.

    -De recepten zijn handig opgedeeld in eetmomenten en basisproducten:
    van ontbijt tot feestmenu en dessert, via pittige pasta’s en frivole peulvruchten tot ook wat verantwoord vlees en duurzaam gevangen vis.
    De zonnige foto’s wekken de eetlust op en tonen aan dat kleurrijke presentaties voor nog meer tafelplezier zorgen.
    Achter in het boek kun je het unieke register raadplegen waarin voor alle groenten de recepten staan opgesomd die je met deze groenten kunt maken.
    Dit is heel handig bij oogstoverschotten uit de moestuin of bij seizoenaanbiedingen van de lokale bioboer.

    -Waarom ecologische voeding?
    Tussen de recepten door vind je hapklare bijdragen over de vele redenen om voor ecologische voeding te kiezen. 
    Het bekomen van een kleinere voetafdruk en minder voedselkilometers is belangrijk voor het milieu.
    De kwaliteit van voedingswaren kun je moeiteloos volgen aan de hand van de kaders met productinformatie.
    De wetenschappelijke onderbouw over de heilzame effecten van een evenwichtige en gevarieerde voedingswijze krijgt zijn beslag in heldere stukjes voedingsleer over vitamines, vetten, additieven, mineralen en koolhydraten.

    -In elk hoofdstuk geeft het boek via enkele handige ecotips eenvoudige en praktische ideeën om snel een aantal goede initiatieven in je leven van verantwoord consument toe te passen.

    -Bestellen
    'Lekker ecologisch' telt 352 pagina's en kost 29,75 euro. Bestellen kan via de webshop van Velt of via de lokale afdelingen.
    -Ledenprijs: € 29,75
    -Niet-ledenprijs: € 35,75
    -Boekhandelprijs: €39,75

    17-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    15-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.haverwordtel

    De Haverwortel of witte schorseneer zou volgens de tekst, in België en Nederland ingeburgerd zijn.
    Bij kenners en amateur tuinders wel... maar bij het grote publiek heel veel minder. Misschien volg je onze blog reeds een hele tijd, dan heb je het wel gelezen.
    Op 14-01-2011 bracht ik hier een bijdrage over de haverwortel.
    Heeft het jou zodanig geïnteresseerd dat je het in de praktijk probeerde?
    Laat het maar weten hoor naar dalae@pandora.be

     

    Witte schorseneer(Tragopogon porrifolius) of

    afbeelding: Haverwortel.http://www.zahraseeds.eu/files/images/2461.jpg

    Zie:http://www.wilfriedrobert.be/GROENTEN/witteschorseneer.html#.VFi5P8kmoXQ

    De soort komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied , waar hij sinds de oudheid als groente werd gebruikt.
    In België en Nederland is de soort ingeburgerd.

    Tragopogon ×mirabilis is een natuurlijke hybride tussen de paarse mogenster en Tragopogon pratensis.

    Vroeger werd hij regelmatig geteeld in onze streken , maar is uiteindelijk in de vergeethoek geraakt, mede door het feit dat het een nogal moeilijk te reinigen groente is.

    Het is een tweejarige plant die 0,2 - 1,2 meter hoog wordt.

    De stengels zijn kaal of licht vlokkig behaard.
    De bladeren zijn grasachtig, breed-lintvormig, aan de basis verbreed, parallelnervig en 10-15 cm lang.
    De plant is vorst bestendig .

    In het tweede jaar bloeit de plant van april tot juni.

    Het bloemhoofd groeit solitair op sterk verdikte, eindstandige stelen en is 6-7 cm breed.
    Het bloemhoofd wordt meestal omgeven door tot acht lintvormige omwindsel bladeren en bestaat alleen uit bruin- violette, tot 2,5 cm lange lintbloemen die zich bij warm weer openen.
    De vruchten zijn nootjes met daarop veer achtig vruchtpluis, dat korter is dan de vrucht.

    Deze wortel lijkt uiterlijk goed op schorseneer.

    De smaak heeft meer iets van asperge, met een beetje zilte ondertoon.

    De bereiding is analoog aan schorseneer.

    Ook het schoonmaken is een vervelende klus.
    Om die reden wordt deze plant weleens keukenmeidenverdriet genoemd.
    Andere namen zijn: arme luis asperges, witte schorseneren, oesterplant, boksbaard.
    Deze plant behoort tot de composietenfamilie (Compositae oftewel Asteraceae).

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Composietenfamilie

    De composietenfamilie (Compositae of Asteraceae: beide botanische namen zijn toegestaan), ook samengesteldbloemigen genoemd, is samen met de orchideeënfamilie de omvangrijkste plantenfamilie. Zij telt over de hele wereld gezien naar schatting wel 20.000 tot 25.000 soorten. In de tropen telt de familie ook bomen en lianen.

    Het belangrijkste kenmerk van deze familie vormen de sterk gereduceerde bloemen. Deze staan bijeen in zogenaamde bloemhoofdjes, die vaak voor bloemen worden aangezien. De groene blaadjes die tegen deze bloemhoofdjes aanliggen zijn dan ook geen kelkbladen maar omwindselblaadjes.

    Er worden drie typen bloemen onderscheiden

    De lintbloem
    De buisbloem
    De straalbloem

    Zie:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Composietenfamilie

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Een interessante site over haverwortel: http://www.mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/haverwortel/
    Klik die maar eens aan want het leest vlot en is veelzijdig, enkel recepten ontbreken.

    Wat recepten betreft zoek je deze van schorseneer en vervang het woord schorseneer door haverwortel.

    15-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    13-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.novemberzon

    Het weer in november valt wonderbaarlijk goed mee.
    De temperaturen zijn ongeveer normaal voor de tijd van het jaar.
    De zon is wel heel dikwijls van de partij.


    Zo nu en dan komen de vissen nog eens nar het oppervlak.


    Het gras wordt nog 1 keer om de veertien dagen gemaaid.
    Achter in de tuin is het meer bladeren ruimen dan gras maaien.



    De aarde uit de serre is opgeruimd.


    Ze is naar de compostruimte gebracht.


    Aan de serre is de compost bijna allemaal verwerkt.


    De nieuwe composthoop kan nu afgewerkt worden en afgedekt met gronddoek. 
    Dat is iets voor volgende week want ik ben nog altijd buiten strijd.

    13-11-2014 om 13:50 geschreven door tuinblog d


    11-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serre ontsmetten

    De serre moet ontsmet worden van alle mogelijke ziektekiemen die o.a. op de tomaten waren.


    Het barbecue stel wordt naar de serre gebracht en belegd met aluminium folie.




    Papier van een weekblad wordt gefrommeld en de zwavelpoeder wordt er op gestrooid.


    Het papier wordt in brand gestoken en ik maak dat ik zo vlug mogelijk buiten ben.


    De serre vult zich van boven naar beneden met zwavellucht.


    In de kortste keren zie je van buitenaf dat de serre helemaal wordt gevuld met die vernietigende walm.


    De volgende dag plooi je eenvoudig de aluminiumfolie tot een pakje voor de vuilniszak zak.
    De reuk van de zwavel blijft nog een paar dagen hangen.

    11-11-2014 om 10:33 geschreven door tuinblog d


    09-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de tuin op 09-11-14

    De ene novembermaand is niet de andere.
    Wat een tuinjaar dat we hadden? Het komt niet zo dikwijls voor.


    Vorig jaar deze tijd waren de vorstgevoelige potplanten reeds lang binnen gebracht.


    Aan de achterkant van de serre staan twee blauwe tonnen om het water van het dak op te vangen. Er zijn echter nog geen verbinding gootjes.
    Daar moet eens werk van gemaakt worden.





    Er is reeds veel vrije ruimte in de tuin maar er staan nog heel wat groenten ook.
    Ik raak mijn Paksoi niet zo gemakkelijk kwijt.
    De paprika's in de mini serre moeten geoogst worden.
    De venkel mag naar de veranda in scherp zand verplant worden.
    De suikertop kan straks naar de serre samen met het roodlof.
    Eerst ga ik er solferbloem branden.

    Dan zal er in de moestuin niet zo heel veel meer overblijven en kan het winterwerk opgestart worden.

    09-11-2014 om 14:20 geschreven door tuinblog d


    08-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zonnig maar fris

    Gisteren was minder maar vandaag hebben we volle zon.
    De temperaturen zijn minder maar totaal normaal voor de tijd van het jaar.



    Elk jaar heb je groenlof planten die niet kroppen.
    Die geef ik dan aan de kippen die er een goede hap aan hebben..

    Ook woensdag was het mooi maar fris weer.
    De hele dag door is er veel schaduw in de tuin omdat de zon laag blijft.


    Mijn broer komt telkens voor enkele uurtjes.
    Terwijl de serre doorgespoeld werd bespoot hij de koepeltjes met azijn.
    Die heeft hij daarna opgeborgen.
    Ik heb gelukkig hulp maar velen laten hun moestuin in gras leggen omdat ze er alleen voor staan en het niet meer aan kunnen.
    Ik hoop tegen het voorjaar weer helemaal in orde te zijn en leer uit mijn tegenslagen.
    Ik vergeet wel eens dat ik geen 3 x 7 meer ben maar 10 x 7.
    Deze morgen kreeg ik per mail een aanbod van glas.  Zo iets sla ik nooit af.

     

    08-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serre (vervolg 2)

    Terwijl mijn broer toch bezig was heb ik gevraagd om ook de grond van de kant onder de tablet te vernieuwen.


    De grond werd uitgevoerd en het water in de ton aan het tuinhuisje, diende om in de greppel te gieten.

    De ton werd totaal leeg gegoten en uitgespoeld.


    Omdat ook de ondergrond droog was en behoorlijk aaneen gesloten zijpelde het water zeer traag weg.
    Zo kon de kuil verder gevuld worden met het kleine debiet van een tuinslang.
    Toen na 25 minuten de kraan werd dicht gedraaid, duurde het nog ruim een uur eer al het water in de grond verdwenen was.



    De eerst ingevoerde laag was half verteerde paardenmest.

    Terwijl er nog een kuil was is het paadje daarin geruimd geworden.
    Ik hou van netheid op het juiste moment.

    En zo is de serre uitgevoerd, doorgespoeld en opnieuw aangevuld.
    Er zijn geen ruiten meer gebroken.
    Colette lachte er natuurlijk mee 'Straks wordt het nog een houten kot met een glazen dak.
    En mijn antwoord ' als ik opnieuw goed op de een ben is roep ik mijn schoonbroer te hulp.
    Ook vraag ik dan mijn kozijn glassnijder voor een namiddag herstelsessie.
    De glasvoorraad is voldoende aangegroeid en ik ontdekte nog een voorraad op een vergeten plaats.

     

    07-11-2014 om 10:15 geschreven door tuinblog d


    06-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De serre (vervolg)

    'Pas speciaal op dat je geen ruiten breekt', zo had ik mijn broer gevraagd toen hij de serre verder uitvoerde.
    En dat had hij gedaan maar bij het invoeren, twee dagen later had ik niets meer gezegd.
    Hij reed toch wel tegen de deurstijl aan enwe hadden prijs.



    De linkerkant van de serre is ingevoerd en afgedekt zodat de grond niet in een straat gelopen wordt.


    Nu nog de rechterkant onder de tablet, de ruiten reinigen met azijnwater en solferbloem roken.


    Maar eerst en vooral moet de gebroken ruit vervangen worden.
    Rechts van de deur is de totale glaspartij aan diggelen gevallen.
    Daar komt wel heel weinig zon en dan alleen maar naar de avond toe.
    En daarbij riskeer ik het niet om het weinige glas dat ik nog staan heb te snijden. 
    Dat laat ik bij voorkeur over aan een specialist.



    Een plank zal voorlopig de oplossing moeten bieden.


    En natuurlijk doet de plank het en voelt het veiliger aan.
    Ze kreeg reeds een eerste vernislaag en als het weer mee zit komt er vandaag een tweede laag bij.


    Het is wel eventjes wennen maar nu mag het stoppen hoor met glas breken.

    Aan voor- en aachterkant zit nu een identieke plank wat grootte en vorm betreft.
    Veel invloed zal het niet hebben op de inval van de zon in de serre.

    De vroege morgenzon komt er toch niet, door de de struiken en bomen op de berm.
    Enkel vanaf 10 u heeft de zon vat op de serre en dan is het reeds op de zuiderkant.

    06-11-2014 om 11:23 geschreven door tuinblog d


    05-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.serre uitvoeren en doorspoelen

    Ik wil zo vlug mogelijk het groenlof in de serre brengen.
    Eerst moet er nieuwe grond in het linker vak.


    De linkerkant van de serre is uitgevoerd en doorgespoeld en kan opnieuw bijgevuld worden.


    De serre is uitgevoerd en doorgespoeld en kan opnieuw bijgevuld worden.
    De volle waterbak van 1 500 liter werd gebruikt .

    In de compostruimte ligt een hoopje sterk verteerde mest. Die zal ik gebruiken als eerste laag van de nieuwe vulling.
    Nu moeten nog alle ramen van de serre, zowel binnen en buiten, gereinigd worden met azijn.

     

    05-11-2014 om 09:51 geschreven door tuinblog d


    04-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.teelten die ik niet meer plaats.

    Als je bepaalde groenten niet meer teelt, dan is daar wel een gegronde reden voor.
    Er geen goesting meer voor hebben vind ik een gril, geen reden.

    Bij mij zijn  schorseneren, wortelen en witloof reeds lang van de verlanglijst geschrapt.


    Voor schorseren en wortelen was het om een teeltreden.
    Onze poldergrond ligt enkel bovenaan behoorlijk mul maar de ondergrond waar de wortelen vocht en logement in zoeken is stevig aaneengesloten.
    Daardoor kweekte ik enkel vertakte wortels.  Bij ons noemen ze dat 'sprietelingen'.
    Als je moeder de vrouw zoiets laat reinigen dan is er 'zeker weten' gemopper.
    Die vertakkingen zijn te vermijden door te spitten en telkens de voor dieper te bewerken met een diepte haak er door te trekken.
    Je kan ook de voor losser maken met een spitvork in de voor te werkt te gaan.

    Dat is allemaal werk voor gezonde ruggen maar als je ouder wordt en krom begint te lopen van de artrose, is dat niet meer haalbaar.




    En dan is er nog het witloof, dat eerst in volle grond wordt gekweekt.
    Dan wordt het groen afgeknipt zodanig dat het hart van de krop niet wordt geraakt.

    Het laatste luik van de teelt is het inkuilen en in duisternis laten hergroeien tot een gebleekte witte gesloten krop.
    Ofwel gebeurt dat in volle grond ,afgedekt met mulle aarde en een niet water doorlatende plaat.

    Nu wordt vooral binnen geteeld in het donker.
    Dat kan grootschalig maar ook kleinschalig zoals in een emmer.
    Voor mij werd het te arbeidsintensief.
    Zelfs als ik de wortels niet zelf kweek maar aanschaf langs een samen aankoop, dan is het nog te rug belastend.


    Hopelijk kan ik volgend jaar, na de winter, mijn tuin nog eens opstarten in het voorjaar met allemaal voor mij haalbare groenten.

    Ik kan altijd rekenen op de hulp van mijn 7 jaar jongere broer.

    Het seizoen 2014 was is alle opzichten een topjaar voor de amateur tuinman of vrouw.

    04-11-2014 om 16:31 geschreven door tuinblog d


    02-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat een 1 november weer

    Meer dan 20° in de zon op 1 november.
    Voor de kinderen was het herfstverlof een echt feest.
    Enkel op woensdag werd een ander accent gelegd.
    Het was alleen een dagje met veel bewolking en een beetje regen.

    De rest was onvoorstelbaar mooi voor de tijd van het jaar.
    De temperaturen stegen ver boven het langjarig gemiddelde.



    De varens staan er bij alsof het volle zomer is.

    De eerst geplante venkel (voor gezaaid in de serre) staat er bij in volle glorie.


    De tweede rij, gekocht in een potje en verspeend in blokjes, is ook stilaan oogstbaar.


    Dit is de derde rij waarvan ik dacht dat het niets zou zijn en toch komt het veel beter dan verwacht.

    Met de vierde rij wordt het zo goed als niets.
    Die plantjes waren reeds te groot toen ik ze kocht in een potje en alsnog verspeende in blokjes.

    Als ik hier 2 knollen zal oogsten zal het veel zijn.
    Voor de rest van de rij zijn alle planten door geschoten maar het is te laat voor zaadvorming.


    De zon in de Oost Indische kers die nog volop in bloei staat.
    De eetbare bloemetjes met hun radijs smaak zijn een natuurlijke antibiotica.
    Ze doen het heerlijk in salade als versiering en als smaakmaker.



    02-11-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    31-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoe kan je lekker eten

    Toen ik voor de eerste keer paksoi teelde

    was ik ervan overtuigd dat dit een groente was om te wokken en niets meer.
    Niets is natuurlijk minder waar. Probeer maar eens het onderstaande recept.

    Hoe kan je lekker eten?
    http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R793660/gesmoorde-paksoi-met-gebakken-vis

    Gesmoorde paksoi met gebakken vis

    Ingrediënten

    - 300 g pandanrijst
    - 3 cm verse gember ((zakje 150 g), geschild)
    - zoete puntpaprika (zakje 2 stuks)
    - 4 el zonnebloemolie
    - 2 tenen knoflook (fijngesneden)
    - 1 prei (gewassen en in ringen)
    - 1 struik paksoi
    - 200 ml kippenbouillon (van tablet)
    - 300 g schelvisfilet

    Bereiden:

    -Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    -Rasp de gember.
    -Snijd de steel van de paprika. Halveer in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
    -Snijd de ene helft van de paprika in reepjes en de andere helft zo fijn mogelijk.

    -Verhit 2 el olie in een wok en roerbak de paprika reepjes, gember en de helft van de knoflook 1 min.
    -Voeg de prei toe en roerbak 3 min.
    -Snijd de stronk en het blad van de paksoi.
    -Leg het blad apart.
    -Voeg de stelen toe aan de prei en roerbak 1 min. mee.
    -Voeg de bouillon toe en laat 5 min. smoren met een deksel half op de pan. -Voeg het blad toe en laat nog 3 min. smoren.

    -Verhit 2 el olie in een koekenpan en roerbak de fijngesneden paprika en de rest van de knoflook 1 min.
    -Verdeel de vis in 4 porties, bestrooi met zout en bak 4 min. mee met de groenten op middelhoog vuur.
    -Keer halverwege.

    Verdeel de vis en paksoi over 4 borden. Serveer met de rijst.

    De vis kan gemakkelijk vervangen worden door bv. kip of een vleesvervanger.


    Op een andere website
    http://www.dewassendemaan.be/paksoi   las ik o.a.:

    De gehele plant is geschikt voor consumptie, zowel de groene (ietwat taaiere) bladeren als de witte, sappige nerven.

    Paksoi is gemakkelijk en snel te bereiden, in reepjes te stomen of te koken, echter niet te lang zodat de groente licht knapperig blijft.
    Gemiddelde kooktijd: 7 minuten.

    Populair is ook het gebruik in een roerbakgerecht, bijvoorbeeld in een wok.

    Meestal wordt er wel gezorgd voor een voldoende pikante smaak met bijvoorbeeld knoflook of gember.
    Kruiden kan met karwijzaad, dille, peper, en eventueel wat sojasaus.
    Ook heerlijk met witte saus, kaassaus of tomatensaus.

    Geniet dubbel van wat je zelf klaar maakt en wees niet bang er een eigen interpretatie aan te geven.
    Recepten hoef je niet blindelings te volgen.

    31-10-2014 om 17:46 geschreven door tuinblog d


    30-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.composteren

    Het kan zeker geen kwaad nog eens te herhalen hoe je best composteert volgens V.E.L.T.

    Composteren...hoe doe je dat? Het uitgebreide antwoord vind je op volgende site.

    http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1278&Itemid=83

    Hier volgt de integrale tekst, een beetje bijgewerkt naar presentatie toe.

    Veel composthopen of –bakken produceren vliegen, mieren of stank, maar geen compost, net omdat ze enkel wat bijeen gegooid afval bevatten. Is composteren dan zo moeilijk?

    Pas gewoon eens deze MANGO-principes toe:
    1. Mengen,
    2. Afdekken,
    3. Natmaken,
    4. Grote hoop maken
    5. Omzetten.

    Hieronder leg ik elk principe uit.

    1. Meng bruin en groen materiaal.
    Bruin (koolstofrijk en luchtig) materiaal is:
    zaagsel en de meeste houtsnippers
    stro
    dorre bladeren en takjes.
    Groen (stikstofrijk en vochtig) materiaal is:
    vers tuin- en keukenafval
    mest
    grasmaaisel.

    Het groene materiaal levert vooral voedingsstoffen, en het bruine materiaal levert vooral structuur.
    Vermijd pure lagen groen of bruin materiaal: gooi ze gewoon met een riek door mekaar!

    Let er eerst op dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voor het afbreekt: dus takken in kleinere stukken knippen of hakselen.

    Veel materialen horen tussen bruin en groen in omdat ze van alles wat bevatten:
    Stalmest, vers gesnipperde bladrijke takken (als je je haag geschoren hebt!), vochtig hooi, …
    Deze materialen zijn ideaal voor je hoop, maar meng ze voor de zekerheid ook met andere soorten afval.

    Precieze theoretische verhoudingen ga ik hier niet aangeven:
    In de praktijk moet je gewoon zorgen dat je een hele verscheidenheid aan materialen hebt, en ze goed mengt.


    Hoe beter je mengt, hoe beter de start van je composteerproces.

    (Etensresten, houtas, aarde, behandelde aardappel- en citrusschillen horen niet thuis in je composthoop!)
    (Lava- en basaltmeel mag je met een paar handenvol per m3 toevoegen; bentoniet ook als je zandgrond hebt)
    (Kalk voeg je niet meer toe; vroeger was dat mode, maar wetenschappelijk is bewezen dat je daardoor veel stikstof verliest)

    2. Afdekken!
    De klassieke bak, met gaas of open wanden, en zonder bedekking bovenop, droogt veel te hard uit en koelt veel te snel af om de thermofiele bacteriën en alle andere compostwezentjes goed te laten werken.
    Geef je composthoop daarom wanden en een dak om het vocht en de warmte binnen te houden.
    Met jute zakken, een oud tapijt, wat plastic zeil,… kom je al een heel eind. Niet luchtdicht, hoor, maar zo is je composthoop toch meer beschut.

    3. Natmaken!
    Doe de test: knijp een handvol gemengd compostmateriaal uit - met je handen dus.
    Als er water uit loopt, is het vochtig genoeg; anders voeg je nog water aan toe.

    4. Een Grote hoop werkt beter dan een kleine.
    Logisch ook: de warmte- en vochtverliezen zijn immers beperkter.
    Een kubieke meter composteert beter en sneller dan een paar emmers afval. Vandaar:

    Gooi kleine hoeveelheden gft-afval voorlopig op een wachthoop, eventueel in de kippenren;
    Zorg steeds voor een voorraadje bruin materiaal: wat gedroogd gras, houtsnippers, …
    Werk samen met je buren aan één grote hoop.
    Wanneer je eens een grote hoeveelheid vers materiaal hebt (bijvoorbeeld na een maai- of snoeibeurt, of als je buren de stal uitmesten), dan zet je een echte hoop op.
    Meng wachthoop- en bruin materiaal met vers materiaal.
    Stapel dit mengsel laag na laag tot je een hoop hebt van minstens 1 m2 oppervlak, en maximaal 1m80 hoog.

    5. Omzetten!
    Na 1 maand (of iets langer) zet je de hele hoop om.
    Alles even door elkaar scheppen met de riek, waarbij je zorgt dat wat eerst aan de buitenkant zat, nu binnen in de hoop komt.
    Tijdens het omzetten kun je eigenlijk ook (telkens) nieuw materiaal (oa grasmaaisel!) toevoegen;

    Eventueel de hoop extra natmaken
    Na twee maanden nog eens omzetten (én eventueel materiaal toevoegen) màg, maar hoeft niet.
    Je kunt ook telkens weer een verse hoop opzetten.

    Noot 1:
    Hoe beter je de 5 bovenstaande principes toepast, hoe beter en sneller je hoop zal werken.
    Experimenteer vooral en je zult merken dat je het ene principe soms kunt laten vallen als je de andere heel goed toepast.
    Bijvoorbeeld: als je hoop bijzonder groot is, goed gemengd en vochtig genoeg, hoef je hem niet om te zetten.
    Of je kunt een kleinere hoop heel goed activeren door hem wekelijks om te zetten.

    Noot 2:
    Voor wie al meteen hardop droomt van warmterecuperatie uit een composthoop, kijk eens naar filmpje 1 en filmpje 2 over Jean Pain, de grondlegger van dit principe; of zoek gewoon op Youtube naar 'Jean Pain'.
    Je zult zien dat je machines, fossiele brandstof en vooral veel plaats nodig hebt; kun je dit in je eigen situatie veroorloven, of vind je een compactere, duurzamere manier?

    Tip: een hoop van enkele m3 paardenmest is al een stap in de goede richting, maar na enkele weken mindert de warmteproductie al, dus dan moet je bijscheppen, omzetten, …

    30-10-2014 om 10:35 geschreven door tuinblog d


    29-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het verdict

    Het is reeds een tijdje dat ik wat mank liep en er kwam maar geen verbetering.
    Radiografie en echo brachten uitsluitsel en het verdict volgde.

    Totale rust, kinesie en krukken gebruiken.

    Voorlopig mag ik het bij één kruk
    houden en vooral rusten.Gelukkig kan zitten geen kwaad.

    Voor de tuin neemt mijn broer spontaan over en voor de blog zal ik voor een deel overschakelen naar mijn winterprogramma.
    De tuinwerkzaamheden blijf ik volgen en ik begin met opzoekingen.
    Ook wil ik al eens een recept plaatsen en uitwerken.


    Ik krijg de heel sterke aanbeveling om met de moestuin te stoppen.

    We zien wel na de winter.
    Eén ding is zeker, wat ik nu mee maak zal ik verre van een nieuwe heup nodig hebben.
      Mijn oude heup is nog in orde maar wordt aangevallen.


    Er kwamen vier lagen bij op de composthoop.


    De veldsalade werd gewied.

    Opnieuw is de paksoi goed gelukt.

    29-10-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    26-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippen

    We hebben twee kippen en een haan.


    Dit is de kalende kip die zes eieren legt per week


    Dit is de verstoten kip die altijd haar kop schud als ik van dichtbij een foto neem, alsof ze niet wil gefotografeerd worden. Deze kip legt 7 eieren per week.


    Dit is onze mooie fiere haan maar hij heeft de manieren van een rare kwast.
    Iedere morgen als ik een bakje met graan in de ren plaats, jaagt hij de verstoten kip weg.
    Hij belet haar graantjes te pikken vanaf het begin. 
    Eerst eet hij zijn maagje vol en dan pas mag die kip de restjes voor zich alleen.
    De kalende kip laat hij ongmoeid. De vraag is nu hoe die kip zo kaal is op haar krop?

     

    26-10-2014 om 16:32 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!