Ik was aan het zoeken op het net naar vergeten groenten
en zo kwam ik terecht op de site van Belorta: http://belorta.be/nl/onze-producten/bio-groenten
Eerst krijg je de betekenis van:Bio-groenten
De biologische tuinbouw is een wetenschappelijk stevig onderbouwde teeltmethode die beoefend wordt door beroepstelers. De telers geven bijzondere aandacht aan de onderlinge afhankelijkheid van de natuurlijke processen in het agro-systeem. Door middel van organische bemesting, wordt een vruchtbare bodem ontwikkeld en behouden. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of chemische pesticiden en fungiciden. De onkruidbeheersing gebeurt zonder het inzetten van chemische middelen.enz.
Je kan verder lezen op de site van hierboven
Wil je nog meer informatie dan wordt je door verwezen naar bioforum: www.bioforumvlaanderen.be
Mijn aandacht gaat nu vooral naar 'Warmoes'
Naar een duidelijkere uitleg over Warmoes ben ik reeds lang naar op zoek.Er bestaat nogal verwarring over warmoes. Die heb ik hier wel degelijk hier gevonden zonder zoeken.
Reeds in 1669 werd in recepten melding gemaakt van warmoes.
Warmoes was in gebruik als verzamelnaam voor allerlei groenten: groene groente, bladgroente, peulvruchten, kool en wortelen. Het woord zou komen van warm moes: warm klaar te maken groente. Maar warmoes is ook gewoon zélf een groente, al kent Van Dale die enkel met het synoniem: snijbiet. Warmoes is het zusje van suikerbiet, rode biet en voederbiet maar dan veel lekkerder. Het jonge blad smaakt wat naar spinazie en je kan het dan ook gebruiken voor àl je spinaziegerechten. De Britten spreken trouwens van 'spinach beet' .
En waarom zou je warmoes eten? - Omdat het een vergeten groente is. - Omdat ze veel ijzer bevat, vitamine C en calcium. - Omdat ze een stiefkind is in de familie van de ganzenvoetachtigen, al is dat niet terecht. Ook hier geldt: onbekend is onbemind.
Op de site:http://www.tuinadvies.be/snijbiet_of_warmoes.htm. kan je lezen hoe tuinadvies warmoes ziet en direct verbindt aan de naam 'snijbiet'. Hier spreekt men van een kleurrijde groente.
Ook op deze site las ik over: Ziekten en belagers In een matige zomer, waar het weer nogal onstuimig kan zijn, komt de aantasting van bietenvlieg wel eens voor. Toch is deze groente over het algemeen erg sterk. Ook vrij van belagers kan deze groente zonder problemen geteeld worden.
Bij wikipedia leggen ze de nadruk op snijbiet. http://nl.wikipedia.org/wiki/Snijbiet
De snijbiet (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. vulgaris, soms ook Beta vulgaris subsp. vulgaris var. cicla). Het is een plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). Het is een bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten. Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen. In sommige streken wordt vooral de naam warmoes gebruikt. Er wordt dan met name de variëteit met dikke bladstelen bedoeld
Persoonlijk zaai ik altijd de groene soort. Het ene jaar is dat met witte stengels en het andere met groene. Bij ons hier, op een zestal km van de kust, is ze nog nooit kapot gevroren. Ook had ik nooit problemen met ziekten of belagers tenzij de kippen uitbreken in de moestuin.
Er zijn ook personen die beweren dat er een verschil is tussen warmoes en snijbiet. -Warmoes zou dikke stengels hebben en een behoorlijk klein blad. -Bij snijbiet zou je dan fijne stengels hebben en een weelderig blad.
Mijn besluit is: Dat er geen duidelijkheid is en dat het gaat om "Ieder zijn waarheid". Als je de 'warmoes -snijbiet of 'snijbiet - warmoes' lekker vind...geniet er dan goed van.
16-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|