Was de bloemkool, haal het grofste deel van de stronk en de bladeren weg, maar
laat de kool heel. Kook de bloemkool in een pan met een beetje water en een
snufje zout gaar en laat hem dan uitdruipen. Vet een ovenschaal in en leg hierin
de bloemkool. Was de tomaten, snijdt ze in plakjes en leg ze om de bloemkool
heen. Klop de eieren met de bloem, melk en wat peper en zout. Giet dit mengsel
over de bloemkool en bestrooi het met geraspte kaas. Zet de schotel in een
voorverwarmde oven van 200 graden en laat het gerecht in ongeveer 30 minuten een
mooi kleurtje krijgen. Lekker met gebakken aardappelen.
------------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel hem in roosjes en was de roosjes. Kook de
roosjes in een pan met een beetje water en zout in ongeveer 15 minuten gaar. Doe
de bouillon en de slagroom aan de kook en laat de saus 5 minuten door koken tot
de helft van het vocht is verdampt. Breng de saus op smaak met wat peper, zout
en nootmuskaat. Roer de peterselie door de saus. Giet de bloemkoolroosjes af en
doe deze in een schaal. Schenk de saus over de bloemkool. Lekker met gekookte
aardappelen en verse worst.
1 bloemkool 2 uien 400 gr. kipfilet 2 teentjes knoflook 2 el kerriepoeder 1 Spaanse peper olie
------------------------------------------ Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in
een pan met een beetje en zout beetgaar. Laat hem dan goed uitlekken. Snijd de
kipfilet in reepjes en bestrooi ze met wat peper en zout. Pel de uien en
knoflookteentjes en snipper deze. Snijd de Spaanse peper in de lengte doormidden
en verwijder de zaadjes en snijd hem dan in stukjes. Verhit wat olie in een pan
en fruit hierin de uien, knoflook, Spaanse peper en de kerriepoeder. Voeg dan de
kipfilet toe en bak deze 10 minuten mee. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en
laat het nog een paar minuten zachtjes bakken. Lekker met rijst.
1 bloemkool 2 sjalotjes 1 el olie 40 gr. boter 40 gr. bloem 1,5 dl melk 100 gr. geraspte kaas
----------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel ze in roosjes, was deze en kook de roosjes in
een pan met een beetje water en zout 10 minuten. Laat dan de bloemkoolroosjes
goed uitlekken. Maak de sjalotjes schoon en snipper deze. Verhit de olie in een
pan en fruit hierin de sjalotjes. Voeg de bloemkool toe en bak deze 5 minuten
mee. Verhit de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk beetje voor
beetje de melk erbij en blijf roeren tot er een mooie gebonden saus ontstaat.
Laat de kaas in de saus smelten. Schep de saus door
de bloemkool.
1 bloemkool 1 ui 1 teentje knoflook 1,5 tl sambal 1 el olie 8 el pindakaas 1 tl suiker
------------------------------------------ Pel de ui en het knoflookteentje en hak deze fijn. Maak de bloemkool schoon,
verdeel hem in roosjes en kook deze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg
dan de sambal, suiker en de pindakaas toe en roer er 2 dl water door. Giet de
bloemkool af, doe deze in een schaal en schenk de saus erover. Lekker met rijst
en gehaktballetjes.
20 gr. boter 20 gr. bloem 2 dl melk 50 gr. geraspte kaas
--------------------------------------- Verhit de boter in een pan en roer hier de bloem door. Giet beetje voor beetje
de melk erbij. Blijf roeren tot er een mooie gebonden saus ontstaat. Roer de
geraspte kaas erdoor en maak de saus op smaak af met zout en peper. Deze saus is
lekker bij bloemkool.
40 gr. boter 40 gr. bloem 2 dl melk 75 gr. geraspte kaas --------------------------------------------
Verhit de boter in een pan en roer hier de bloem door. Giet beetje bij beetje de
melk erbij en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas, zout
en peper erdoor en blijf roeren tot de kaas gesmolten is. Deze saus is lekker
bij bloemkool, broccoli en witlof.
------------------------------------------- Maak de bloemkool schoon, verdeel ze in roosjes, was deze en laat ze uitlekken.
Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin even de ui en knoflook. Voeg dan de
tomaten en bloemkool toe en bak dit even mee. Roer de bouillon erdoor en laat
het zachtjes stoven tot het beetgaar is. Maak op smaak met zout en peper.
Serveer met saucijsjes en aardappelpuree.
250 gr. rundergehakt paprikapoeder 8 plakken ham 4 augurken
--------------------------------------------
Snijd de augurken in de lengte door midden. Meng wat zout, peper en
paprikapoeder door het gehakt. Wikkel om elke halve augurk gehakt en wikkel dan
ieder rolletje in een plak ham en zet dit vast met een cocktailprikker. Verhit
wat boter in een pan en bak hierin de vleesrolletjes in 15 minuten gaar. Lekker
met aardappelen en andijvie.
4 karbonades 4 uien 40 gr. bloem 40 gr. boter 1 dl bier 1 dl bouillon 1 el maizena
----------------------------------------
Maak de uien schoon wen snijd ze in ringen. Strooi wat peper en zout over de
karbonades en haal ze door de bloem. Verhit de boter in een pan en bak hierin de
karbonades mooi bruin. Doe de uien erbij en bak dit 5 minuten mee. Giet dan het
bier en de bouillon erbij, laat het aan de kook komen en laat het zachtjes 15
minuten stoven. Haal dan de karbonades uit de pan, leg ze op een schaal en houd
ze warm. Roer de maïzena met een beetje water tot een papje en giet dit bij de
uien. Laat het nog even aan de kook komen en schenk dan de saus over de
karbonades. Lekker met aardappelen en spruiten.
4 venkelknollen 25 gr. boter 25 gr. bloem 50 gr. ham
------------------------------------------- Maak de venkelknollen schoon en snijd ze in stukken. Kook de venkel in een pan
met een beetje water, zout en peper in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze dan
goed uitlekken, vang het kookvocht op. Als het kookvocht geen 2,5 deciliter is
vul het dan aan met melk. Snijd de ham fijn. Verhit de boter in een pan en roer
er de bloem door. Giet beetje voor beetje het kookvocht erdoor en blijf roeren
tot er een gebonden saus ontstaat.Voeg wat peper en zout toe en schep de
venkelen de ham erdoor. Laat de groente goed warm worden. Lekker met aardappelen
en een bal gehakt.
750 gr. aardappelen 2 eierdooiers 1 tl maizena nootmuskaat 1 ei 50 gr. paneermeel ------------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Giet ze dan af en stamp ze fijn. Laat de puree afkoelen. Klop het ei los.
Roer de eidooiers, maïzena, peper en zout door de aardappelpuree. Vorm van dit
deeg rolletjes van 2 centimeter dik en 5 centimeter lang. Haal de rolletjes door
het los geklopte ei en dan door paneermeel. Laat het frituurvet heet worden en
bak hierin de aardappelkroketjes in 3 minuten mooi bruin.
4 eieren 4 plakken jong belegen kaas 50 gr. geraspte kaas gehakte peterselie
------------------------------------------
Vet een ovenschaal in. Leg de plakjes kaas in de ovenschaal. Breek op ieder
plakje kaas een ei. Bestrooi de eieren met wat peper en de geraspte kaas. Zet de
schaal 10 minuten in een voorverwarmde oven van 250 graden. Strooi voor het
opdienen wat peterselie over de eieren. Lekker met gekookte aardappelen en
spinazie.
1 kg prei 1 bekertje creme fraiche nootmuskaat paprikapoeder
----------------------------------------------
Maak de prei schoon, snijd hem in ringen, was ze en laat ze uitlekken. Verhit de
boter in een pan en bak hierin de prei 5 minuten. Roer dan de crème fraiche,
beetje paprikapoeder, snufje nootmuskaat, wat zout en peper erdoor. Laat het
gerecht goed warm worden. Lekker met aardappelen en een speklapje.
4 eieren 400 gr. gehakt h/h 2 el Provencaalse kruiden 1 ei paneermeel
------------------------------------------- Kook de eieren hard in 10 minuten en pel ze. Meng het gehakt met de kruiden, het ei en 3 el paneermeel. Vorm er 4 ballen van en druk in elke bal een ei. Kneed het gehakt om het ei heen. Rol de gehaktballen door wat paneermeel en leg ze 30 minuten in de koelkast. Verhit de boter en bak hierin de gehaktballen mooi bruin. Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het 25 minuten zachtjes braden. Draai de gehaktballen af en toe om. Lekker met gekookte aardappelen en andijvie.
600 gr. sperziebonen 2 el olie 2 sjalotjes 250 gr. kerstomaatjes
----------------------------------------------- Maak de sjalotjes schoon en snipper deze. Was de kerstomaatjes en snijd ze door
midden. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in een pan met een beetje water
en zout beetgaar. Verhit in een pan de olie en fruit hierin eventjes de
sjalotjes. Voeg de kerstomaatjes toe en bak deze een paar minuten mee. Schep dan
de sperziebonen erdoor, laat het gerecht goed warm worden en maak op smaak af
met peper en zout. Lekker met aardappelen en een karbonade.
700 gr. Chinese kool 750 gr. aardappelen 400 gr. komijnekaas 50 gr. paneermeel 50 gr. geraspte kaas
-------------------------------------------
Snijd de komijnekaas in blokjes. Vet een ovenschaal in. Maak de kool schoon en
snijd hem in reepjes. Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook
de aardappelen in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Giet ze dan
af. Kook in een pan met een beetje water en zout de koolreepjes ook 5 minuten.
Laat ze goed uitlekken en schep er dan de kaasblokjes door en schep het in de
ovenschaal. Verdeel hier de aardappelplakjes over. Roer de paneermeel en de
geraspte kaas door elkaar en strooi dit over de aardappelschijfjes. Leg hier en
daar een klontje boter en zet de schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van
175 graden.
1 kg aardappelen 1 dl melk 100 gr. spekblokjes 2 rode paprika's 750 gr. panklare prei
------------------------------------------------- Snijd de prei in ringetjes, was ze en laat ze uitlekken. Snijd de paprika's in kleine stukjes. Kook de aardappelen gaar. Bak de spekjes uit en voeg de paprika's en prei toe. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper en nootmuskaat door. Schep het spek-preimengsel door de aardappelpuree.
1,5 kg aardappelen 1 krop ijsbergsla 1 ui 4 eieren 150 gr. spekblokjes 1 dl melk 2 el azijn
---------------------------------------- Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 8 minuten.
Laat ze schrikken onder de koude kraan, pel ze en snijd ze in blokjes. Bak in
een pan de spekblokjes uit. Maak de sla schoon en snijd deze in smalle reepjes.
Maak de ui schoon en snipper deze heel fijn. Giet de aardappelen af, stamp ze
fijn en roer er de melk, azijn, peper en nootmuskaat door. Schep dan de
spekblokjes, sla, ui en de eieren door de aardappelpuree. Laat de stamppot nog
even goed warm worden.
1 kg aardappelen 600 gr. prei 1 dl melk 4 eieren scheutje melk
---------------------------------------------
Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout
gaar. Maak de prei schoon, snijd ze in ringetjes en was deze. Verhit wat boter
in een pan en bak hierin de prei 10 minuten zachtjes. Strooi er dan wat peper en
zout over. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de melk, peper en
nootmuskaat door. Schep de prei erdoor en laat de stampot goed warm worden. Klop
de eieren los met een scheutje melk, peper en zout. Verhit wat boter in een
koekenpan en giet hierin het eimengsel. Blijf roeren tot de eieren zijn gestold.
Schep het roerei over de stamppot.