Het is niet nieuw wat Peter Adriaenssens naar voren schuift. Hij wil kleinere kleuterklasjes om STILLE KINDEREN meer aandacht te kunnen geven.
Eerst even terug in de tijd. Nederland, begin jaren 70. 'Gedifferentieerd Onderwijs' was een nieuwe hype in de onderwijswereld. De leerling als individu werd centraal gesteld. En de individualiteit van elk kind komt het best tot zijn recht in kleine groepen. Toen al, bijna een halve eeuw geleden!
De kinderpsychiater heeft het over 'stille kinderen', en dan haalt hij heel voorzichtig de 'taalbarrière' aan die noodzaakt tot kleinere groepen.
Wanneer is een kind 'stil'? Op de eerste plaats wanneer het de taal van de kleuterjuf niet begrijpt en zelf geen taal kan produceren. In ons multicultureel onderwijs zijn het de migrantenkinderen die taalarm en taalgehandicapt zijn. Ik begrijp de kinderpsychiater niet dat hij rond de pot draait, en dat hij 'stille kinderen' niet gewoon allochtone kinderen noemt.
Gelukkig neemt het katholieke onderwijs een ander standpunt in. Maar ook zij zeggen niet rechtuit dat de aanwezigheid van allochtone kinderen kleinere klassen noodzakelijk maakt. Neen, ze spreken van 'homogene groepen' die best groot mogen zijn: "In grote groepen stimuleren kinderen elkaar en dagen ze elkaar intellectueel uit."...
Ikzelf voeg er aan toe: "Maar dan moet de groep wel homogeen zijn en niet gestoord worden door de aanwezigheid van anderstaligen."
In kleine groepen, waarvoor de kinderpsychiater pleit, zullen anderstaligen alle aandacht naar zich toe trekken terwijl de Vlaamse kleuter stilletjes en beleefd zijn beurt afwacht. Op z'n Vlaams dus. De Vlaamse Stille Kleuter!... Laat Vlaamse kleuters onderling concurreren in grote groepen, ze zijn op hun best in gezelschap van soortgenoten, zonder allochtone stoorzenders.
Kinderpsychiater Peter Adriaenssens maakte één opmerking die de onderwijswereld aan het denken moet zetten over een schoolplicht vanaf het eerste kleuterklasje: "De kleutertijd is de belangrijkste periode in de ontwikkeling van het kind"... Schoolplicht vanaf het prille begin!
|