Onze goed geordende samenleving is aan het afbrokkelen. Eerst was er structuur, welvaart, sociale zekerheid, voorschriften en regeltjes. Deze hele georganiseerde samenleving, een meesterwerk waaraan vanaf de jaren vijftig met noeste arbeid geboetseerd werd, dreigt nu ineen te storten.
Toen alles op z'n pootjes begon te staan en de constructie klaar was, toen maakten we een kapitale fout. Overmoedig en menslievend stelden we ons hart en onze armen wijd open voor mensen die hier niet thuishoren, avonturiers die willen meesnoepen van de koek die WIJ gebakken hebben, met vlijt, met noeste arbeid en eindeloze toewijding.
Onze levensloop volgde een vast patroon: de baby-tijd om ons met moedermelk aan te sterken, de schooltijd als voorbereiding op de volwassenheid, daarna een beroep uitoefenen, om tenslotte te eindigen met pensioen. Een kwart van ons leven spenderen we aan opvoeding, opleiding, onderwijs, en dan ineens verschijnen er buitenlanders in onze kant-en-klare maatschappij met een kant-en-klaar diploma, zij hoeven niét een kwart van hun leven op de schoolbanken te zitten. Met 1 vingerknip staan ze hier klaar met de nodige papieren. En ze krijgen er nog geld bovenop ook nog. Wat is ons onderwijssysteem dan nog waard?
En alsof we onze handen nog niet vol genoeg hadden aan eigen religie en eigen volk, erkenden we ook nog eens de islam, en tolereerden we moslims en hun moskeeën, koranlessen en islamlessen... Wat waren we toch in een gulle bui. Genereuze menslievendheid, grenzend aan naïeve idioterie en hoogmoed, leidt naar eigen verval.
De Universiteit van Aleppo in betere tijden
En elke dag opnieuw worden in Syrië honderden valse universiteitsdiploma’s verkocht voor prijzen die tussen de € 270,- en € 630,- liggen. Voor die prijs krijgen ‘klanten’ een getuigschrift en vijf vertaalde en gecertificeerde kopieën. Omdat een universitair diploma de potentiële migratie en de kans om zich over de verschillende landsgrenzen te bewegen vergemakkelijkt, proberen vele Syriërs een papier in handen te krijgen dat moet bewijzen dat ze een opleiding hebben genoten.
Lees verder>>> (h/t “Miesje”)
|