"Alle scholen moeten zo snel mogelijk dicht. Liever vandaag nog dan morgen. Gebeurt dit niet, dan bestaat de kans dat het hele gezondheidssysteem ontwricht raakt. Sluit op korte termijn alle scholen!"
Dit ondubbelzinnige advies van het grootste artsensyndicaat in ons land (BVAS) wordt dubbelzinnig genegeerd door de regering bij de aankondiging van verscherpte maatregelen tegen corona: scholen blijven open maar er wordt geen les gegeven. Ook opvang en crèches blijven open. Er is geen verbod om de woning te verlaten... En dan zien we straks straten en pleinen bevolkt door loslopende kinderen en jongeren. Er is immers geen verplichting om naar school te komen. Spijbelen hoeft niet meer. Chaos!
De artsen geven België een veeg uit de pan: "België had wekenlang de kans om te anticiperen op de coronacrisis maar heeft verzuimd krachtdadig op te treden. Aanbevelingen en vrijblijvende adviezen volstaan niet."
Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) gisteren: "Sluiting van scholen is niet aan de orde. Het is de laatste draconische maatregel. We luisteren naar de experten volksgezondheid en die vragen geen sluiting."
Experten volksgezondheid vragen geen sluiting van scholen omdat zij vrezen dat kinderen dan terechtkomen bij de grootouders, net een kwetsbare risicogroep... Maar grootouders gaan ze wél brengen en halen van school. Wat voor zin hebben scholen als opvang dan nog?
Wat mij ergert in de berichtgeving over corona is dat zoveel werkende mensen GROOTOUDERS inschakelen om hun spruiten op te vangen. Er zou nu een verbod moeten komen op elke vorm van omgang tussen grootouders en kleinkinderen. Het is de verantwoordelijkheid van werkende ouders om zélf te zorgen voor opvang door onderling afspraken te maken. Alleen dan is een volledige sluiting van alle scholen, crèches en andere opvang mogelijk zonder grootouders erbij te betrekken.
|