Rond het online les volgen hangt er een onbeholpen futuristisch sfeertje. Thuisonderwijs, afstandsonderwijs, internetonderwijs... Het veronderstelt dat elk gezin een internetaansluiting heeft én over meerdere laptops beschikt, en dat elk gezinslid er vlot mee kan omgaan zonder pc-problemen. Daarom denk ik dat er in vele huishoudens het afstandsonderwijs nooit zal lukken.Het is geen echt schooljaar, hoe krampachtig onderwijs en media het ook zo willen voorstellen.
Nu is er een vzw (Promobutler Infinity Foundation) die een inzamelactie organiseert van laptops voor kansarme gezinnen. Voorzitter Mark Lens: "We willen die laptops in orde brengen en schenken aan kinderen van kansarme gezinnen van het basisonderwijs". Ook Universiteit Brussel, en wie weet wie nog allemaal, is op zoek naar laptops op overschot, laptops in de aanbieding, maar opgepast als die in de verkeerde handen terechtkomen, want dan worden die meteen op straat doorverkocht, als bv ongemotiveerde leerlingen geen heil zien in afstandsonderwijs, en zo zijn er veel meer dan we vermoeden. Ik vrees dat de gratis laptops niet allemaal bij leerlingen geraken die er echt baat bij hebben.
Minister Weyts was als eerste die naar laptops zocht voor kwetsbare gezinnen. "Kwetsbaar"? "Kansarm"? Wie is er kansarm? Wie is er kwetsbaar? En hoe wordt dat bepaald?
Vroeger, in het prille begin van het migratietijdperk, toen allochtoontjes nog in de minderheid regeerden over onderwijs en scholen, toen was het begrip 'kansarmoede' nog niet uitgevonden. Het was de tijd dat ook Vlaamse leerlingen bij de kansarmen gerekend werden, maar sinds er miljoenen franken begonnen te stromen naar kansarmoedeprojecten, waren kansarmen per definitie uitsluitend allochtone leerlingen. De hoorn des overvloeds was er enkel voor de migrantjes.
En daarom denk ik dat gratis laptops vooral in allochtone gezinnen uitgedeeld zullen worden. Tegenwoordig heten ze 'kansparels', een zeer eigenaardige benaming, maar het doet me denken aan alle initiatieven die het onderwijs bedacht om allochtone achterblijvers te helpen: Parels voor de Zwijnen!
|