Het is niet de eerste keer dat grammatica en spelling van de Nederlandse taal onder vuur komen te liggen. En het is ook niet de eerste keer dat Kristien Hemmerechts geobsedeerd loopt te zwaaien met de afschaffing van de dt-regel. Heropflakkeringen van haar verzuchtingen komen wel vaker voor.
Ook andere ondergrondse krachten zijn al langer aan het sudderen om onze mooie Nederlandse taal te verkrachten teneinde ze meer toegankelijk te maken voor voor ongeletterden, analfabeten en andere illegale nieuwkomers zonder enig Vlaams taalgevoel. Daarom wordt er geprutst en gekrabd aan grammatica en spelling. Een knoeiwerk om de taal te vereenvoudigen opdat iederéén er foutloos mee zou kunnen omgaan.
De gevaarlijke tendens om met onze taaltradities te breken viel me voor het eerst op toen de Taalunie in 2017 pleitte voor de afschaffing van het klassieke Nederlands dictee in de klas.
Enkele maanden later vernamen we de stopzetting van 'Het Groot Dictee der Nederlandse Taal' op tv, het Groot Dictee als symbool voor onze fierheid op onze taal. Alweer een traditie die sneuvelt, tekenend voor de tanende belangstelling voor de Nederlandse taal.
Op gelijke golflengte zat de toenmalige voorzitter van de Taalunie, Hans Bennis. Hij had geen hoge dunk van spelling: "Taal is veel meer dan een streepje of een trema op een letter zetten... Ik ga de spellingsregels niet wijzigen, maar anderzijds ga ik de wonderlijke en onlogische spelling die we nu hebben, niet verdedigen... Spelling is niet interessant."
Maar de allergrootste smospot was Koen Jaspaert (KU Leuven) die brandhout maakte van het klassieke taalonderricht. Dat gebeurde begin jaren 90 in het kader van migrantenonderwijs.
|