Wroeten in 't verleden, doe ik graag, het is mijn specialiteit. Mijn blognaam is dan ook 'Vroeger'.
Onbetaalde schoolfacturen en lege brooddozen zijn oude problemen die lang blijven sudderen en zo nu en dan opgerakeld worden, en opgepoetst, om telkens weer brandend actueel te lijken.
***
In 2013 hoorde ik al over Lege Brooddozen in Gentse scholen. Hongerige kinderen op school... een vorm van kindermishandeling! Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) maande de stad Gent aan om scholen financieel te steunen. De stad Gent en scholen als hulpverleners bij het probleem van de lege lunchboxen... maar geen woord over ouderlijke verantwoordelijkheid!
In 2018 stak de Lege Brooddoos weer de kop op in Tienen waar een project liep van gratis ontbijt op school, een idee van een organisatie die streefde naar "een goede kindertijd voor iedereen, kansrijk of kansarm... blabla". Ouderlijke plichten en opvoedingstaken werden weer eens straal genegeerd.
Tussendoor in De Zondag van gisteren: "54,8 miljoen euro Vlaams kindergeld uitgekeerd naar het buitenland."
***
Terug naar het heden, de Onbetaalde Schoolfacturen... Onbetaalde schoolfacturen hebben ook een geweldige voorgeschiedenis, net zoals die van de Lege Brooddozen.
"Steeds meer gezinnen hebben moeite om hun schoolfacturen te betalen", zegt Loes Vandromme (CD&V) na bevraging van 483 scholen in Vlaanderen en Brussel. Zij stelt een enorme stijging vast van openstaande schulden en achterstallige facturen die zich torenhoog opstapelen. Daarom pleit zij voor OCMW's die scholen moeten ontlasten en gezinnen in armoede helpen met het betalen van schoolfacturen. Geen incassobureaus zegt ze. En ook ouders niet lastigvallen met hun verantwoordelijkheden, zegt ze tussen haakjes. De weg van incassobureaus naar OCMW's werd jaren geleden al geplaveid.
Vroeger begonnen onbetaalde schoolfacturen al een eigen bestaan te leiden toen de eerste migrantjes binnensijpelden in onze Vlaamse scholen. Aan het probleem van allochtone wanbetalingen mocht geen ruchtbaarheid gegeven worden, om migranten niet te stigmatiseren. Dat was de tijdsgeest van toen: tolereren, niet kwetsen, niet voor het hoofd stoten en meer van die zever... En zo kon de migrantengemeenschap hier uitgroeien tot een machtig geheel, inclusief moskeeën en islamlessen, imamopleidingen, dubbele nationaliteiten, stemrechten en allerlei andere privileges.
In 2014 werden onbetaalde schoolfacturen al gesignaleerd toen 1.000 secundaire scholen in Vlaanderen beroep moesten doen op een incassobureau omdat ouders de schoolrekening van hun kinderen niet konden betalen.
Mijn ervaring was toen dat in multiculturele scholen Vlaamse ouders meestal in regel waren met betalingen. In tegenstelling tot de allochtone nonchalance, de ongevoeligheid van allochtone ouders voor spelregels en schoolreglementen die de functionering van het schoolgebeuren in de war stuurde. Allochtone ouders waren vaak niet in orde met schoolfacturen, met geld voor schoolreizen en uitstapjes, met betalen van schoolgerief en materiaal. Deze allochtone slordigheid werd jarenlan, decennialang door de vingers gezien.
Even later, in het jaar 2014, kwam onderwijsminister Smet met een plan op de proppen om de scholen te verlossen van onbetaalde facturen. Géén incassobureaus waar scholen naartoe hollen om hun geld te krijgen, maar één centrale dienst om achterstallig schoolgeld te innen, stelde hij voor. Ai, ai, met Vlaams geld de allochtone schulden kwijtschelden?
En ja, het jaar 2014 was nog niet voorbij of alle OCMW's in heel Vlaanderen kreunden onder de bijstand die ze moesten leveren voor het betalen van schoolfacturen. Meer en meer ouders stapten naar het OCMW omdat ze geen geld hadden voor de factuur.
***
Lege brooddozen en onbetaalde schoolfacturen... oude verhalen... ze worden nu misbruikt om financiële problemen in de gezinnen te belichten en om geld los te peuteren van OCMW's of andere liefdadigheidsinstellingen.