Zijn bananen gezond?
Bananen bevatten ongeveer 85 calorieën per 100 gram, wat al gauw
neerkomt op 125 calorieën per banaan. Dit is iets meer dan ander fruit,
maar daarom zeker niet ongezond. Een banaan bestaat grotendeels uit
koolhydraten (suiker en zetmeel) en vitamine C. Wat bananen gezond
maakt is dat ze kalium bevatten, dit werkt vochtafdrijvend. Als laatst zit er
in bananen nog vitamine A, B1, eiwitten en vetten.
***
De ecologische banaan.
Als de bananen mooi lichtgeel zijn, zonder een vlekje, mag je er donder op zeggen dat ze zwaar bespoten zijn
met zeer giftige chemicaliën. De laatst keer dat ik in de lage landen was zag ik mensen in de super die egaal
gele bananen juist uitkiezen om te consumeren (?!?!) Begrijpe wie begrijpen kan.
***
Bakbanaan.
Bakbananen worden wel "patatjes van de lucht" genoemd. Bakbananen smaken namelijk direct na de oogst,
als ze nog groen zijn, naar aardappelen en ze groeien aan struiken in de 'lucht'. De bakbanaan kan in
verschillende stadia van rijpheid gegeten worden. Groen is niet te doen ;-), geel is rijp en zwart is zeer rijp
(voor de liefhebbers). De zoete smaak van de bakbanaan neemt toe wanneer ze gebakken wordt.
***
In de koelkast gaat de lekkere geur van de vruchten verloren. U kunt ze beter op kamertemperatuur
bewaren. Wie verstand heeft van bananen, kent de vijf stadia van rijpheid:
1. groen en hard
2. geel in het midden, de uiteinden nog groen
3. diepgeel
4. diepgeel met bruine vlekken 'blond met zomersproeten'
5. zwartgevlekt met bruinzwarte stukken
Vooral in het derde en vierde stadium ruikt de vrucht heerlijk. In stadium drie is de vrucht het rijkst aan
vitaminen, daarna gaat dit achteruit en in het vijfde stadium is het vitaminegehalte tot nul gereduceerd.
Dan is ook al het zetmeel omgezet in suiker.
***
***
Zwart en gedroogd zijn ze eventueel nog te gebruiken als veevoer.
|