Gezondheid en milieu
Inhoud blog
  • Ginkgo tegen Alzheimer
  • Vuist tegen hypertensie
  • Voorkomen beroerte
  • Artrose
  • Groene thee tegen osteoporose

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Vertalingen van en verwijzingen naar artikels over gezond leven en maatschappij meestal gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wie volgens mij niet eerlijk is krijgt een FOEI!
    Geen enkele informatie op deze blog is bedoeld voor diagnose, behandeling, verlichting of genezing van een ziekte.
    02-11-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omega 3

    Omega 3 of vis hebben dezelfde voordelen.

    Of het nu gaat om voedingssupplementen of om de voeding, omega-3 vetzuren verminderen op dezelfde manier het risico op overlijden.

    Een epidemiologische studie uitgevoerd in Washington beoordeelde het effect van omega-3 vetzuren bij 70.450 personen tussen 50 en 76 jaar. 

    De groep werd gedurende 4 jaar gevolgd en de mensen met de hoogste omega-3-inname hadden een duidelijk lager sterftecijfer, vooral bij kanker.

    Maar de meest interessante ontdekking is dat dit voordeel hetzelfde is wanneer omega-3 vetzuren worden verkregen uit vis of uit voedingssupplementen.

    Tegenwoordig is vis nog steeds goed voor de gezondheid ondanks de verontreinigende stoffen die hij bevat, maar de situatie zal niet lang meer duren.

    Voedingssupplementen met omega-3-vetzuren hebben het voordeel dat ze worden gefilterd op zware metalen, dioxines en pcb's, dus staan ze meer dan ooit op de lijst van essentiële supplementen.

    Bijlagen:
    https://academic.oup.com/aje/article/179/6/710/109102   

    02-11-2020, 16:36 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:omega 3
    07-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diabetes voorspelbaar?

    Kunnen we de risico's van diabetes type 2 vanaf de leeftijd van 8 jaar voorkomen?

    De diagnose diabetes type 2 wordt vaak na 40 jaar gesteld.  Onderzoekers aan de Universiteit van Bristol ontdekten onlangs echter dat waarschuwingssignalen van dit type diabetes konden worden vastgesteld bij 8-jarigen, ruim voordat de ziekte begon!

    Door te kijken naar de gevallen van 4.000 mensen geboren in het begin van de jaren negentig en gedurende 25 jaar gevolgd, konden de onderzoekers de profielen van volwassen diabetici koppelen aan de monsters genomen in hun kindertijd. Ze vergeleken ze vervolgens met die van volwassenen die gezond waren gebleven.

    Onderzoekers hebben vroege markers kunnen identificeren die kunnen duiden op diabetes type 2.

    Op de leeftijd van 8 jaar hebben deze patiënten lagere niveaus van HDL (lipoproteïne met hoge dichtheid, gewoonlijk 'goede' cholesterol genoemd). Op 16-jarige leeftijd hebben dezelfde patiënten nog steeds een lager HDL-cholesterolgehalte, maar ook een hoger LDL-cholesterol (lipoproteïne met zeer lage dichtheid, dat als 'slecht' cholesterol wordt beschouwd). Ook waren de ontstekingsniveaus hoger.

    Dit betekent niet dat deze kinderen noodzakelijkerwijs diabetes type 2 zullen ontwikkelen, alleen dat de subtiele verschillen in hun metabolisme hen later kwetsbaarder maken voor deze ziekte. De bevindingen van dit onderzoek kunnen dus bijdragen aan een betere preventie van diabetes.

    Bijlagen:
    https://care.diabetesjournals.org/content/43/7/1537   

    07-10-2020, 20:54 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:diabetes
    05-10-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnebloemolie vs kanker

    Te veel zonnebloemolie verhoogt het risico op borstkanker.

    Nieuwe studies bevestigen dat voeding het risico op borstkanker beïnvloedt. Het evenwicht tussen de verschillende voedingsvetten zou bijzonder belangrijk zijn.

    CNRS-onderzoekers hebben tientallen onderzoeken gesynthetiseerd die aantonen dat omega-6-vetzuren het risico op het ontwikkelen van borstkanker verhogen, terwijl omega-3-vetzuren belangrijke eigenschappen tegen kanker hebben. 

    De huidige eetgewoonten geven echter een overmatige plaats aan omega-6. Ze komen voor in een grote verscheidenheid aan industriële producten, in zonnebloem-, maïs-, druivenpit-, tarwekiem- of saffloerolie en ook in vlees. 

    Om de trend om te buigen en het risico op kanker te verkleinen, moeten we de consumptie van omega-3 verhogen, voornamelijk te vinden in lijnzaad, koolzaad, walnoten en vette visolie.

    Bijlagen:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3394202/   

    05-10-2020, 20:36 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:kanker, olie, vetten
    16-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paracetamol

    Paracetamol niet onschuldig.

    Onder de vele specialiteiten die zonder voorschrift  kunnen verkregen worden  (Doliprane®, Efferalgan®, Dafalgan®) wordt paracetamol zeer vaak gebruikt bij zelfmedicatie om koorts en alle soorten pijn te bestrijden. Omdat ze denken dat het onschadelijk is, gebruiken veel mensen het te veel. Toch is dit middel niet onschuldig.

    De toxiciteit voor de lever in het geval van een overdosis (zelfs matig) is goed bekend bij artsen en  vergiftiging door paracetamol is de belangrijkste oorzaak van levertransplantatie.

    Minder bekend is dat een dosis van 3 g per dag (maximale aanbevolen dosis bij gezonde volwassenen) gedurende meer dan twee weken, het risico op hart- en vaatziekten met 20% verhoogt ( hartaanval en beroerte).

    Paracetamol zou ook het risico op darmbloedingen en nierfalen verhogen. Bij patiënten die regelmatig 3 g paracetamol per dag gebruiken, neemt het sterftecijfer toe met 63%.

    Bijlagen:
    https://ard.bmj.com/content/75/3/552   

    16-09-2020, 18:58 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:paracetamol, cardiovasculair
    06-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gember bij astma

    Gember tegen astma.

    Een beetje gember zou een effectieve manier zijn om astma beter te behandelen.

    Bij astma trekken de spieren in de luchtwegen samen, spannen zich aan en belemmeren de ademhaling.

    De inhalatoren die tijdens een aanval worden gebruikt, de bronchodilatoren, helpen de spieren te ontspannen om lucht door te laten.

    In een recente studie verbeterden extracten van gemberwortel in combinatie met deze medicijnen de symptomen van astma aanvallen verder door de spieren verder te ontspannen.

    Dit is geweldig nieuws voor astmapatiënten die hun maaltijden op smaak kunnen brengen met gemberpoeder, aangezien andere onderzoeken hebben aangetoond dat het oraal actief is (en niet alleen op cellen in het labo) en werkt als een krachtig ontstekingsremmend medicijn met een effectiviteit vergelijkbaar met die van cortisone maar zonder bijwerkingen. 

    Bijlagen:
    http://www.mtc-infos.com/modules/cms/index.php?idsscat=42&id=822   

    06-09-2020, 11:16 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:astma, gember
    03-09-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Probiotica innemen

    Probiotica: we weten nu eindelijk het beste moment om ze in te nemen.En het is verrassend!

    Probiotica zijn ingekapselde, levende micro-organismen die tal van gezondheidsvoordelen bieden. Maar door hun levend karakter zijn ze ook erg kwetsbaar omdat ze kunnen worden vernietigd door de natuurlijke zuurgraad van onze maag, lang voordat ze onze darmen kunnen bereiken waar ze hun gunstige effecten uitoefenen. Tot nu toe werd het vaak aanbevolen om ze op een lege maag in te nemen, met een groot glas water. 

    Italiaanse onderzoekers wilden weten of dit intuïtief advies wetenschappelijk kon worden aangetoond. Daarom rekruteerden ze een twintigtal vrijwilligers die bij verschillende gelegenheden een voedingssupplement met probiotica moesten slikken, ofwel 30 minuten voor het eten, ofwel 30 minuten erna. 

    Resultaat: geen verschil! In beide gevallen bereikten de probiotica de darmen in identieke concentraties. 

    Tweede verrassing: deze resultaten werden verkregen met vrij laaggedoseerde probiotica: slechts 5 miljard bacteriën per capsule. 

    Deze resultaten kunnen worden verklaard door het feit dat de maag van nature zuur bevat gedurende de dag, met weinig variatie voor of na een maaltijd. 

    Je kunt uw probiotica daarom op elk moment van de dag innemen, minimaal 30 minuten voor of na een maaltijd.

    Bijlagen:
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28487606/   

    03-09-2020, 21:07 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Probiotica
    23-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnesium

    Hypertensie, diabetes, denk aan magnesium!

    We weten dat magnesium meerdere gezondheidsvoordelen heeft. Twee grote meta analyses, die de resultaten van tientallen onderzoeken bij enkele honderdduizenden mensen bundelen, bevestigen definitief en ondubbelzinnig twee nieuwe eigenschappen van magnesium: de therapeutische effecten ervan in het geval van diabetes (duidelijke afname van de weerstand tegen insuline) en de beschermende effecten ervan tegen arteriële hypertensie (bloeddrukdaling tot 30%). 

    Geconfronteerd met deze twee gezondheidsproblemen, wordt suppletie aanbevolen, met een minimale dosis van 300 mg en een maximale dosis van 600 mg (de dosis moet worden gekozen op basis van onze spijsverteringstolerantie omdat magnesium de doorvoer kan versnellen). 

    In voedingssupplementen zijn de meest aanbevolen vormen magnesiumcitraat of magnesiumglycinaat. 

    In de voeding heeft alleen boekweit een therapeutische concentratie magnesium: het eten van slechts 100 g per dag levert 400 mg magnesium op (en met heel weinig calorieën)!

    Bijlagen:
    https://www.researchgate.net/publication/319919338_Circulating_magnesium_levels_and_incidence_of_coronary_heart_diseases_hypertension_and_type_2_diabetes_mellitus_A_meta-analysis_of_prospective_cohort_studies/link/59c1d286458515af305c89d8/download   
    https://www.scribd.com/document/424000781/Magazine-ABE-Sep2017-132   

    23-08-2020, 11:12 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:magnesium, diabetes, hypertensie
    17-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologisch rijker

    Een biologische ui is twee klassieke uien waard.

    We lezen soms dat biologische versies van een groente of fruit vrij dicht in de buurt komen van hun conventionele equivalenten ... en je zou in de verleiding kunnen komen om te concluderen dat het niet de moeite waard is om ze te kopen.

    Maar meestal houden de media alleen rekening met de meest bekende verbindingen zoals vitamines, terwijl voedsel duizenden andere bevat! Hoe zit het met polyfenolen, bijvoorbeeld die fytonutriënten waarvan wordt gezegd dat ze net zo essentieel zijn voor de gezondheid als mineralen?

    Om erachter te komen, gingen onderzoekers op zoek naar het polyfenolgehalte van uien die volgens verschillende standaarden waren gekweekt, en ze ontdekten dat een biologische ui tot twee keer zoveel polyfenolen kan bevatten dan een conventionele!

    Een ontdekking die aansluit bij onze indrukken: als biologisch voedsel meer smaak heeft, komt dit noodzakelijkerwijs tot uiting in hun chemische samenstelling.

    Bijlagen:
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27859352/   
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28612608/   

    17-08-2020, 21:17 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:biologisch, polyfenolen
    16-08-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevaar te lage cholesterol

    Minder cholesterol, meer doden ...

    Onderzoekers die hebben meegewerkt aan verschillende cohortonderzoeken die in totaal 68.094 ouderen vertegenwoordigen, hebben vastgesteld dat hoe hoger het niveau van "slechte cholesterol", hoe lager het risico op vroegtijdige sterfte. Om precies te zijn: 92% van de mensen met een hoog cholesterolgehalte leeft langer dan anderen!

    En dit is niet de eerste keer dat zoiets wordt vastgesteld. In lijn met de onderzoeken die dit verband onderstrepen, is er de studie Illuminate die 4,5 jaar zou duren en die het cholesterol nog scherper moest verlagen, maar die gelukkig na 1,5 jaar werd stopgezet. De reden? Te veel doden bij de behandelde patiënten! De deelnemers aan deze studie waren tussen 45 en 75 jaar oud, hadden een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten of diabetes type 2, maar geen enkele had tekenen van een lage levensverwachting. De behandelde groep zag een spectaculaire stijging van 71% in goede cholesterol en een daling van meer dan 21% in slechte cholesterol maar ook een stijging in sterfgevallen met 60%, alle oorzaken samen ... en meer kankers .

    Verhogen cholesterolmedicijnen het risico op kanker? Nee, antwoorden de farmaceutische bedrijven. Ja, antwoordt dr. Michel de Lorgeril. Als studies niet altijd een effect laten zien, komt dat volgens hem doordat ze te kort zijn (1 tot 5 jaar) ... omdat het vele jaren duurt voordat kanker zich ontwikkelt. 

    Marc Poirot en Sandrine Silvente-Poirot, leden van een team van het Toulouse Cancer Research Center, lijken het met hem eens te zijn: ze hebben een cholesterolderivaat geïdentificeerd dat antikanker eigenschappen vertoont. Deze  molecule, Dendrogenin A, is in grote hoeveelheden aanwezig in gezonde weefsels en cellen en afwezig in tumorcellen. Het zou cellen beschermen tegen kankerprocessen. 

    Een tekort aan cholesterol of het nemen van medicijnen om het te verlagen, kan daarom leiden tot één van de ernstigste ziekten van onze tijd.

    Bijlagen:
    https://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401   
    https://duckduckgo.com/?q=de+Medina+P.+Dendrogenin+A+arises+from+cholesterol+and+histamine+metabolism+and+shows+cell+differentiation+and+anti-tumour+properties.+Nat+Commun.+2013%3B4%3A1840+%E2%80%A8&t=hk&ia=web   
    https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0706628   

    16-08-2020, 22:02 geschreven door opabio

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:cholesterol
    Archief per week
  • 13/02-19/02 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 09/01-15/01 2023
  • 12/12-18/12 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 04/04-10/04 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 31/01-06/02 2022
  • 26/12-01/01 2023
  • 12/07-18/07 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 02/11-08/11 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 17/08-23/08 2020
  • 10/08-16/08 2020
  • 03/08-09/08 2020
  • 27/07-02/08 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 01/06-07/06 2020
  • 25/05-31/05 2020
  • 18/05-24/05 2020
  • 11/05-17/05 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 20/04-26/04 2020
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 30/03-05/04 2020
  • 23/03-29/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 03/02-09/02 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 23/12-29/12 2019
  • 09/12-15/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 10/06-16/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 13/05-19/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 04/02-10/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 15/10-21/10 2018
  • 01/10-07/10 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!