Hoeveel eieren per dag?
Eieren hebben een slechte reputatie omdat de dooier cholesterol bevat.
Het eiwit bevat volwaardige proteïnen van de hoogste kwaliteit en het geel bevat in overvloed waardevolle stoffen zoals choline, luteïne en zeaxanthine en in eieren van goede kwaliteit omega-3.
Niettemin bevat een gemiddeld ei 186 mg cholesterol dat 62% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vertegenwoordigt.
Maar eigenlijk maakt het niet uit. Hoe meer cholesterol men eet, hoe minder het lichaam zelf produceert.
Lees hieronder hoe dat in de haak zit.
Hoe ons lichaam de cholesterol regelt.
Mensen geloven dat de cholesterol die zij eten hun cholesterolgehalte in het bloed verhoogt en hart- en vaatziekten veroorzaakt, maar in feite is het onze lever die de meeste van onze cholesterol produceert.
Cholesterol is zo belangrijk dat ons lichaam geavanceerde mechanismen heeft ontwikkeld om die nooit te moeten ontberen. Onze lever produceert continu grote hoeveelheden cholesterol.
Als wij cholesterol langs onze voeding aanvoeren produceert ons lichaam er minder. De lever reduceert de productie. Het cholesterolgehalte in het bloed wordt niet beïnvloed door de cholesterol die men eet of zeer weinig.
Het is moeilijk te geloven. Het is als toegeven dat granen in principe niet zo goed zijn voor de gezondheid.
Dit is één van die mythen die wordt herhaald sinds onze kindertijd, dus erg moeilijk te accepteren dat die stelling niet klopt.
En toch, vraag het aan een specialist en controleer de bronnen die ik geef in de referenties. Wat ik je vertel is een wetenschappelijk feit.
En toch, cholesterol is niet slecht voor de gezondheid. In tegendeel!
Zonder cholesterol kunnen we niet leven.
Cholesterol is een woord met een zeer pejoratieve connotatie. We denken automatisch aan medicijnen, hartaanval en vroegtijdige dood. De waarheid is echter dat cholesterol een natuurlijke molecule is die ons lichaam absoluut nodig heeft om te functioneren.
Volgens de beste Franse specialist in cholesterol, Dr. Michel de Lorgeril, cardioloog en onderzoeker aan het CNRS:
"Cholesterol is een belangrijke molecule in ons lichaam, zo kostbaar dat we ze niet kunnen vernietigen maar enkel omvormen in bijvoorbeeld steroïde hormonen en vitamine D."
Steroïde hormonen zijn voornamelijk geslachtshormonen (testosteron, oestrogeen, progesteron) en cortisol. Cholesterol komt ook voor in de celmembraan structuur: cholesterol is nodig om cellen aan te maken.
De eerste keer dat ik in de VS was zag ik dat de meeste mensen de dooiers van hun eieren opzij legden en alleen het wit aten. Zij deden dit zgz. om te voorkomen dat ze cholesterol zouden opnemen. Dat is het advies dat ze kregen in scholen, ziekenhuizen en langs de media. Nu raad men dit niet meer aan bij de medische school studenten maar ondertussen hebben deze nutritionele aanbevelingen een enorme puinhoop aangericht (in een land dat het niet nodig had om zijn voedingsgewoonten nog te verergeren).
Hoeveel eieren kun je dagelijks veilig eten?
De reactie van de meeste artsen en voedingsdeskundigen is 6 eieren per week maximaal, soms zelfs minder, zelfs niet eens één per dag.
Vandaag hebben we uitstekende onderzoeksresultaten die ons andere raad doet geven.
In deze studies waren de mensen verdeeld in twee groepen: de ene groep at tot drie eieren per dag, de andere groep at geen eieren. Dan onderzoekers volgden de deelnemers gedurende enkele maanden.
Deze studies tonen aan dat na verloop van tijd:
De totale cholesterol (LDL + HDL) nauwelijks verschilde tussen de twee groepen en in de eiergroep zowel lichte stijgingen als lichte dalingen voorkwamen.
De deelnemers die eieren aten van goede kwaliteit (van kippen gevoed met biologisch voedsel rijk aan omega-3) zagen hun triglyceridenspiegels verlagen; een belangrijke cardiovasculaire risicofactor.
De bloedspiegels van antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine namen aanzienlijk toe waarbij het risico op cataract en maculaire degeneratie sterk vermindert.
Het wetenschappelijk bewijs is duidelijk: eet tot 3 eieren per dag en voel u perfect gezond.
En in geval van meer dan drie eieren per dag? Nou ... niemand zal het te weten komen.
Er werd nog geen serieuze studie uitgevoerd op mensen die meer dan drie eieren per dag eten. Dit betekent dat men geen aanwijzingen heeft over goed of slecht in zulk geval.
Er is echter een interessant voorbeeld bekend; een man van 88 jaar at vrijwel uitsluitend eieren en wel 25 per dag! Zijn cholesterol was normaal en hij was kerngezond. Zijn zaak werd onderzocht door artsen en gerapporteerd in de New England Journal of Medicine. Natuurlijk bewijst één enkel geval niets maar het is toch interessant om weten.
De ervaring in de sport is ook interessant: degenen die aan krachtsport doen (gewichtheffen, rugby, vechtsporten) melden dat hoe meer eieren ze eten hoe sneller ze herstellen van hun inspanningen en hoe vlugger zij hun spierkracht terug krijgen. Er zijn studies uitgevoerd over het onderwerp: ze geven aan dat de spieren beschadigd door oefening direct cholesterol absorberen uit voedsel en deze gebruiken om de regeneratie van de spiercellen te versnellen.
Alle eieren zijn niet gelijk.
Hoewel het aan de buitenkant onmogelijk is om een industrieel ei te onderscheiden van een bio versie is de inhoud niet dezelfde. De beste eieren zijn die van kippen met uitloop. Ze kunnen dan eten wat ze willen, namelijk slakken, regenwormen, bladeren, zaden. Merk op dat de kippen gek zijn op postelein, een wild kruid rijk aan omega-3.
In de natuur worden de vogels zeker niet gevoed met GGO maïs die rijk is aan omega-6, al te overvloedig aanwezig in onze voeding. Granen hebben ook dezelfde effecten op kippen als op de mensen: ze zitten vol koolhydraten die te snel verteren en ze zwaarlijvig en ziek maakt.
In de rekken van de supermarkt worden veel consumenten aangetrokken met de slogan “met graan gevoede kip”. Ze denken zelfs dat deze kippen beter zijn en accepteren om extra te betalen!.
Eieren en hart-en vaatziekten.
In het verleden hebben veel studies een verband waargenomen tussen de consumptie van eieren en hart- en vaatziekten.
De laatste studies echter hebben herhaaldelijk en consequent aangetoond dat er geen verband is. Zij zijn het resultaat van testen op honderdduizenden mensen en derhalve zeer betrouwbaar. Sommigen geven zelfs aan dat er een verminderd risico op een beroerte bestaat bij ei eters.
De onderzoekers wijzen er wel op dat mensen met diabetes voorzichtig moeten omspringen met het eten van eieren, hoe meer eieren ze eten hoe groter hun kans op hart-en vaatziekten. [13]
Dit is een uitzondering, maar we weten niet wat de oorzaak is, omdat het observationele studies zijn die eenvoudig een correlatie (vereniging) tussen twee fenomenen observeren. Observationele studies kunnen geen relatie tussen oorzaak en gevolg vaststellen. Misschien is de verklaring dat diabetici die eieren eten ook minder aandacht besteden aan hun algemene gezondheid.
De dooier is belangrijk.
Door de dooier te eten voert men goede antioxidanten, aan goed voor de ogen (luteïne en zeaxanthine), maar ook de zeer interessante stof choline goed voor de algemene gezondheid. Choline is essentieel voor twee stoffen: acetylcholine, welke een belangrijke rol speelt bij het leren, het geheugen en de spierfunctie, en fosfatidylcholine een molecule betrokken bij de samenstelling van de membranen van onze neuronen en andere cellen. Echter, 90% van de mensen hebben tekort aan choline [14]!
Wat heerlijk dat eieren zo goed zijn en zo gemakkelijk te bereiden, geschikt voor de meest uiteenlopende recepten en geliefd bij de fijnproevers. Naast een feest voor de smaakpapillen, ze een zegen voor onze gezondheid.
Smakelijk!
Oorspronkelijk artikel:”Combien d’oeufs par jour?”, Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation, 15/06/2015. Bijlagen: http://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2125160 http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=189529 http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539 http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/21/6/LB46-c http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2904713/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15721501 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/433821 http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199103283241306
04-07-2015, 20:17 geschreven door opabio
|