Dertien zogenaamde dieetvoedingsmiddelen.
Junk food is de belangrijkste oorzaak van obesitas en hart- en vaatziekten in onze samenleving, maar velen geloven gezond te eten maar slikken de ergste troep.
Hier zijn 15 voedingsmiddelen genaamd "dieet" die eigenlijk een ‘junk food’ verbergen.
1. Vetarme en "0% vet" voedingsmiddelen.
De strijd tegen verzadigd vet is de ergste fout in de geschiedenis van de voeding.
Vandaag is aangetoond dat de redenering volkomen verkeerd was.
Maar stereotypen zijn hardenekkig en de industrie blijft de markt bewerken met dieetproducten met laag vetgehalte.
Wat ze niet uit te leggen is dat een vetarm product geen enkele smaak heeft. Om dit te verdoezelen gebruiken de fabrikanten suiker in hun producten.
Maar studies zijn formeel: zo veilig als verzadigde vetten zijn zo schadelijk is suiker voor de gezondheid.
Als je de woorden "laag vetgehalte" en "0% vet" op de verpakking ziet mag je er de donder op zijn dat het product veel suiker zal bevatten.
Als dit je verbaast ben je niet alleen. De meerderheid van de bevolking blijft ervan overtuigd dat vetten verantwoordelijk zijn voor de obesitas epidemie.
2. Meervoudig onverzadigde plantaardige oliën.
Men adviseert vaak meervoudig onverzadigde oliën zoals zonnebloem-, druivenpit-, maïs- en sojaolie om de cholesterol te verlagen.
Maar let op: cholesterol is een risicofactor en niet een ziekte op zich. Als zodanig hebben plantaardige oliën niet bewezen het risico op een hartaanval of beroerte te verlagen. Integendeel, er zijn verschillende klinische studies die aantonen dat deze meervoudig onverzadigde oliën de mortaliteit door hartaandoeningen en kanker verhogen. Het gehalte aan omega-6 vetzuren in deze oliën is hier de schuldige.
Dit is de reden waarom het beter is om vetten zoals boter of kokosolie te gebruiken voor het braden, en olijf-, hazelnoot-, walnoot- of lijnzaadolie te gebruiken in sladressings.
3. Van margarine wordt verondersteld het hart te beschermen.
De goede boter is al lang gedemoniseerd omdat het rijk is aan verzadigde vetten.
Al tientallen jaren doen de meeste vooraanstaande experts er alles aan om het gebruik van margarine aan te prijzen. We weten nu dat dit slecht advies desastreuze gevolgen heeft voor de volksgezondheid.
Margarine wordt gemaakt van gehydrogeneerde oliën rijk aan transvetten en geassembleerde chemische componenten (met inbegrip van verfstoffen). Deze kunstmatige set moet het uiterlijk en de textuur van boter nabootsen.
Ondertussen heeft de ‘Framingham Heart Study’ aangetoond dat mensen die boter vervangen door margarine meer kans hebben om aan hart- of vaatziekten te sterven.
Nog altijd blijft de meerderheid margarine zien als een gezond alternatief voor boter.
Als wij echter onze gezondheid willen behouden of verbeteren gebruiken wij biologische boter i.p.v. margarine en ander nepvoedsel.
4. Producten met toegevoegde fytosterolen om het hart te beschermen.
Sommigen zeggen dat "laatste generatie" margarines armer zijn aan transvetten en er fytosterolen worden aan toegevoegd die de cholesterol zouden verlagen.
Fabrikanten hebben andere producten gemaakt met toegevoegde fytosterolen in yoghurt zoals Danacol van Danone en andere zuivelspecialiteiten, maar studies hebben aangetoond dat fytosterolen weeral slecht zijn voor de gezondheid van het hart en vooral het risico op hartziekten en overlijden, vooral bij postmenopauzale vrouwen, verhogen.
5. Fruitsappen: vloeibare suiker.
Vruchtensappen creëren de illusie dat ze een goede keuze zijn. Als het sap van een vrucht komt denkt men dat het zo gezond is als fruit.
In feite is de term “fruitsap” misleidend. Verschillende sappen uit de supermarkt bevatten geen fruit ... het bevat gewoon kunstmatige smaakstoffen ter vervanging van het fruit. In principe is het suikerwater met een fruitaroma.
Je kunt echter wel meer betalen voor 100% vruchtensap, maar ook dit is een slecht idee.
Echt fruitsap is als echt fruit behalve dat alle goede dingen zoals vezels ontbreken. Het enige wat overblijft is de suiker van de vrucht. Uit een studie verschenen in ‘The Lancet’ bleek dat er evenveel suiker in vruchtensap zit als in frisdrank.
Elk sap is een pure suikerafscheiding die de bloedsuikerspiegel verhoogt. Uiteindelijk veroorzaken deze pieken overgewicht en een verhoging van het risico op diabetes.
Als je echter een stuk fruit eet remmen de vezels de absorptie van de fructose door uw lichaam en spreiden zij de suikeropnamen in de tijd wat zeer belangrijk is in heel het opnemingsproces; de vezels elimineren de negatieve effecten van fructose en men geniet 100% van de voordelen van de vrucht.
6. "Volwaardige" producten die bedoeld zijn om ons hart te beschermen.
De meeste “volwaardige” producten worden gemaakt uit volkoren granen.
Tarwe wordt verpulverd tot meel en verfijnd zodat het klaar is om te worden verteerd. Het werk van onze tanden en maagsappen wordt geminimaliseerd.
Dit is de reden waarom koolhydraten uit volkoren even snel ingrijpen op onze bloedsuikerspiegel als koolhydraten uit witte bloem. Trouwens, witte bloem en volkorenmeel worden ingedeeld in dezelfde categorie voor hun glycemisch effect (een maat voor de verhoging van de bloedsuikerspiegel).
Eigenlijk raad ik af om zelfs de ongeraffineerde tarwekorrels te consumeren. Moderne tarwe heeft niets meer te maken met deze welke onze grootouders aten.
In de jaren 60 van vorige eeuw maakte het landbouwkundig onderzoek een snelle "vooruitgang" en ontwikkelden granen die sterker waren tegen ziektes, productiever en rijk aan gluten.
Hybridisaties en kruisingen leidden tot de opkomst van volledig nieuwe soorten, die nog steeds "tarwe" worden genoemd maar zo ver van natuurlijke tarwe verschilen als een olifant van een muis.
De moderne ”tarwe" gemaakt in de jaren 1970 - genaamd Lerma Rojo 64, Siete Cerros, Sonora 64 of Super X - heeft tweeënveertig chromosomen terwijl de Einkorn van onze voorouders er slechts veertien had! Bij de mens veroorzaakt een chromosoom teveel arbeidsongeschiktheid (zoals bij trisomie) of de dood.
Moderne tarwe heeft minder voedingswaarde, waaronder minder mineralen. Het veroorzaakt ernstige reacties bij mensen met een glutenintolerantie. Andere studies tonen aan dat het ontstekingen creeërt in het lichaam en schade aan de bloedvaten.
Mijn advies is om zo weinig mogelijk moderne tarwe te consumeren zij het volwaardig of geraffineerd.
7. "Afslankende" ontbijtgranen.
Veel ontbijtgranen worden gepresenteerd als dieetvoeding (Special K).
Op de doos staat in grote letters: "vitaminerijk", "rijk aan mineralen", "volkoren", "laag vetgehalte".
... En in kleine letters vindt men onder de ingrediënten: geraffineerde granen, suiker en chemische additieven. Echt heel misleidend.
Maar wat mij het meest tegen de borst stoot is dat deze kleurrijke verpakking erop gericht is om de kinderen en hun ouders te verleiden.
8. Glutenvrije voedingsmiddelen.
Omdat de bevolking meer en meer bezorgd is om de gluten hebben de fabrikanten zich op deze markt gestort.
Meer en meer producten zijn verkrijgbaar in de versie "glutenvrij". Ze vullen hele dieetafdelingen met producten met het label “glutenvrij” .
Slechts weinig consumenten die de moeite doen om de lijst van alle ingrediënten te lezen trappen niet in die val. Degenen die onaandachtig zij na een drukke week hebben minder aandacht voor de kleine oplichting.
Deze glutenvrije producten zijn eveneens geraffineerd en rijk aan granen net zoals deze met gluten.
Het is duidelijk: een glutenvrij product is onzin.
Kies bij problemen met gluten, voedingsmiddelen die van nature geen gluten bevatten: groenten, fruit, vlees, vis, eieren, enz.
9. Bewerkte voedingsmiddelen met het label "biologisch".
Fabrikanten zijn voortdurend op zoek om zogezegde dieetvoeding te verkopen. Het ander toverwoord dat verkoopt is "biologisch".
Alles kan "biologisch" zijn, zelfs ongezond voedsel zoals mueslirepen, chips en suikerriet. Ze bevatten waarschijnlijk minder pesticiden maar nog steeds veel suiker en koolhydraten...
Bewerkte voedingsmiddelen met het label "biologisch" zijn niet altijd gezond. Lees het etiket om erachter te komen wat de ingrediënten zijn en trek uw besluit.
10. Veganistische voeding.
Nog één van die magische woorden die verkopen is "veganistisch”.
Veganistisch betekent geen dierlijke producten (vlees, vis) of producten geproduceerd door dieren (eieren, melk, wol, leer). Veganistisch wordt geassocieerd met gezondheid.
De industrie maakt veganistische substituten, zoals bacon en veganistische worstjes..
Om bvb. de illusie van spek en worst te scheppen gebruiken de fabrikanten verdikkingsmiddelen, textuuragenten, chemische spekaroma’s, kleurstoffen en conserveringsmiddelen ... een hoeveelheid kunstmatige ingrediënten die ik iedereen afraad, inclusief veganisten.
11. Sausen en specerijen.
Groenten zijn goed voor de gezondheid, maar voor sommigen hebben ze te weinig smaak. Dat verbaast me niet als je de productiemethoden van niet-biologische groenten beschouwt (vooral het niet respecteren van de seizoenen).
Dat is de reden waarom we ze op smaak moeten brengen met olie, azijn en kruiden.
Maar fast food 'dieet', supermarkten en veel restaurants gebruiken kant-en-klare kruiden. Het probleem is dat ze worden vergezeld van suiker, plantaardige oliën, lagekost transvetten, conserveermiddelen, chemische agentia textuur en kunstmatige kleurstoffen. Ze worden verkocht in plastieken flessen en nemen een volledige afdeling van de supermarkten in beslag.
Met deze industriële kruiderijen worden de voordelen van de groenten vernietigd.
Die kant en klare salades en vele die opgediend worden in restaurants zijn het favoriete gerecht van veel vrouwen die bezorgd zijn om hun voeding!
12. Agavesiroop.
Aangezien de bevolking zich meer en meer bewust is van de schadelijke effecten van suiker kijken zij uit naar een gezonder alternatief. Onder de zoete natuurproducten wordt in de dieetvoeding vaak agavesiroop gebruikt als alternatief. Het probleem is dat agavesiroop niet beter is dan suiker. Het is nog erger. Het bevat veel fructose die gewichtstoename veroorzaakt. Om een idee te geven: waar suiker 50% fructose bevat ... bevat agavesiroop 70 tot 90% fructose! Daarom kunnen wij probleemloos stellen dat agavesiroop erger is dan witte suiker. Hieruit blijkt duidelijk dat een natuurlijk product niet noodzakelijk een dieetproduct is.
13. Bruinerijstsiroop.
Bruinerijstsiroop is een andere zoetstof die vaak wordt aangeboden als een gezonder alternatief voor suiker.
Het is echter een sterk bewerkt voedingsmiddel: om bruinerijstsiroop te produceren mengt men de gekookte rijst met enzymen die het zetmeel omzetten in eenvoudige suikers.
Bruinerijstsiroop bevat glucose maar geen fructose en is daarom beter dan agavesiroop ... Maar zijn glycemische index is nog steeds 98, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel danig omhoog brengt - een factor bij overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Bruinerijststroop ondergaat een zodanige transformatie dat deze geen essentiële voedingsstoffen meer bevat. Het bevat slechts 'lege calorieën”.
Sommige wetenschappers hebben ontdekt dat bruinerijstsiroop soms verontreinigd is met arseen, een dodelijk gif. Dat is een andere reden om op onze hoede te zijn.
Er zijn andere zoetstoffen arm aan calorieën en minder schadelijk voor de gezondheid, zoals stevia en xylitol.
Eenvoudige regel om in een supermarkt te overleven.
Als de verpakking schreeuwt "Ik ben een dieetproduct," heeft het product weinig te maken met gezondheid.
De echte gezonde voedingsmiddelen hebben geen behoefte aan gezondheidsclaims. U herkent ze omdat ze rauw, volwaardig, onbewerkt en ongeraffineerd zijn.
Gezonde voeding heeft geen lijst van ingrediënten nodig, ze is enig zonder toevoegingen!
Oorspronkelijk artikel:"13 aliments soit-disants diététiques", Mars 17, 2016 par Jean-Marc Dupuis, Santé Nature Innovation.
Bijlagen: http://atvb.ahajournals.org/content/13/10/1533.short http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2009.0092 http://www.glycemicindex.com/foodSearch.php?num=2648&ak=detail http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19013359 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23299714 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23594708 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9229205 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9229205 https://authoritynutrition.com/butter-vs-margarine/
23-03-2016, 00:00 geschreven door opabio
|