Effecten van teveel zoutgebruik.
1. Zout zwelt op en maakt je dik
Zout is een smaakversterker. Het wekt de honger op naar zoute en ... vette voedingsmiddelen zoals vleeswaren, kaas, chips. Bovendien vertraagt het vasthouden van water het spijsverteringsproces en veroorzaakt het gasvorming, waardoor een "opgeblazen" gevoel ontstaat. Onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health ontdekten dat diëten met veel natrium het risico op een opgeblazen gevoel met 27% verhoogden. In feite, en volgens Prof. Mueller, auteur van de studie in het American Journal of Gastroenterology, "wordt de darmflora veranderd door een teveel aan zout, en dit verandert de productie van bacterieel sulfide."
2. Zout zou bepaalde vormen van kanker bevorderen
Volgens studies uitgevoerd in verschillende landen, met name in Japan, waar zout zeer aanwezig is in menu's, is het nauw verband tussen een teveel aan zout en kanker van de maag, neus en keel, borst, baarmoeder al lang bekend.
3. Zout zou onze immuniteit verzwakken
Onze immuniteit wordt ook ernstig verzwakt door zout. Een recente studie laat zien dat granulocyten, de cellen die ons zouden moeten verdedigen tegen bacteriële aanvallen, aanzienlijk worden verzwakt als we te veel zout eten. Een ander Chinees onderzoek uit 2020 laat zien dat niet gediagnosticeerde diabetes type 2 bijna altijd gepaard gaat met een hoge zoutinname ... Bijlagen: Abdulai T. et al., Front Nutr., 2020, doi: 10.3389/fnut.2020.537049 https://europepmc.org/article/med/15649247 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26781655/ https://stm.sciencemag.org/content/12/536/eaay3850
15-07-2021, 11:40 geschreven door opabio
|