Donkere chocolade is goed voor het hart.
Chocolade eten geeft veel mensen een schuldgevoel, maar er is niets om je slecht over te voelen als men de juiste soort eet. Melkchocolade is het type dat de meeste mensen eten maar pure chocolade is beter voor de gezondheid. De laatste bevat minder suiker en is rijk aan heilzame voedingsstoffen waardoor ze nu zelfs als een superfood beschouwen. Hoe donkerder de chocolade, hoe beter voor onze gezondheid, omdat dit product meer cacao en dus meer voedingsstoffen bevat. Eén van de organen die enorme baat hebben bij het eten van pure chocolade is het hart.
Door de jaren heen is er bewijsmateriaal ontstaan dat aantoont dat pure chocolade goed is voor het hart. Eén van de meest voorkomende bevindingen van de onderzoekers hebben is dat donkere chocolade rijk is aan antioxidanten zoals flavonolen, polyfenolen en catechinen. Een eerdere studie onthulde dat donkere chocolade meer van deze fytochemicaliën bevat dan bekende antioxidantrijke voedingsmiddelen, zoals bosbessen en acaibessen. Deze verbindingen neutraliseren op effectieve wijze vrije radicalen die schade toebrengen aan het hart en andere organen. Bovendien verminderen antioxidanten ook ontstekingen en versterken ze het immuunsysteem.
Verschillende verbindingen in donkere chocolade, zoals epicatechine en cyclostatine, werken ook mee aan het verbeteren van de bloedstroom door de slagaders te stimuleren te ontspannen en te voorkomen dat zich plaques vormen. Hierdoor ontvangen de verschillende delen van het lichaam voldoende hoeveelheden voedingsstoffen en zuurstof om goed te kunnen functioneren. Mineralen gevonden in donkere chocolade, waaronder calcium, koper, ijzer, magnesium en kalium, reguleren eveneens de bloeddruk.
Donkere chocolade heeft een hoger cacaogehalte in vergelijking met melkchocolade, dus heeft het ook hogere concentraties cacaoboter. Hoewel dit natuurlijk voorkomende product rijk is aan verzadigde vetten zoals stearinezuur, verhoogt het niet het cholesterolgehalte. Dit komt omdat deze verzadigde vetten snel worden omgezet in het enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Bovendien is donkere chocolade ook rijk aan vezels die op hun beurt het cholesterolgehalte verlagen. Deze voedingsstoffen werken samen om het risico op ziekten geassocieerd met een te hoog cholesterolgehalte, zoals coronaire hartziekte, perifere arteriële ziekte en hoge bloeddruk, te verminderen. Op basis van eerdere studies is één week donkere chocolade eten al genoeg om de lipidenprofielen te verbeteren.
Andere gezondheidsvoordelen van donkere chocolade.
Het hart is niet het enig orgaan dat baat heeft bij het eten van pure chocolade. Andere gezondheidsvoordelen omvatten:
• Bescherming van de huid tegen de zon - Flavenolen in donkere chocolade voorkomen huidschade door de bloedtoevoer naar de huid te verbeteren en gehydrateerd te houden. Een onderzoek toonde aan dat mensen die donkere chocolade eten minder gevoelig zijn voor ultraviolette straling; dus vooraleer te zonnen kunnen we best wat donkere chocolade eten.
• Verbetering van de hersenfunctie - Het eten van donkere chocolade verbetert de hersenfunctie omdat het de doorbloeding stimuleert. Dit voedsel heeft ook stimulerende middelen zoals cafeïne en theobromine die korte-termijn verbeteringen in de hersenfunctie veroorzaken. Bovendien werd waargenomen dat cacao verbale en cognitieve functies bij ouderen met neurodegeneratieve ziekten verbeterde.
• Vermindering van kankerrisico - De belangrijkste oorzaken van de ontwikkeling van kanker zijn chronische ontstekingen en DNA-mutaties. Gelukkig zijn verbindingen in donkere chocolade effectief in het voorkomen van DNA-schade en het verminderen van ontstekingen.
Pure chocolade heeft zoveel gezondheidsvoordelen in tegenstelling tot melkchocolade, zodat je er meer van kunt eten zonder je schuldig te voelen.
Oorspronkelijk artikel:”Dark chocolade is good for your heart”, Friday, November 09, 2018 by: Eilane Castillo, Natural News. Bijlagen: http://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-of-dark-chocolate/ https://blog.paleohacks.com/health-benefits-of-dark-chocolate/# https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11918-cholesterol-high-cholesterol-diseases https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate https://www.uchealth.org/today/2018/02/13/heart-healthy-benefits-of-chocolate/
12-01-2019, 19:26 geschreven door opabio
|