Oplosbare vezels bij diabetes.
Insuline, een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd, fungeert als een sleutel die de deur opent naar glucosecellen, hun carburator. Als cellen minder gevoelig worden voor dit hormoon, gaat de deur niet goed open. Glucose blijft in het bloed en hoopt zich daar op (hyperglycemie). Op de lange termijn vormt zich diabetes type 2.
Een recente meta analyse die de resultaten van 28 onderzoeken doorliep, heeft de kracht van oplosbare vezels in voedingssupplementen voor type 2-diabetici aangetoond (gemiddeld 1394 patiënten van 60 jaar). In deze onderzoeken werden supplementen met oplosbare vezels, placebo, reguliere voeding en niet oplosbare vezel supplementen vergeleken. Na gemiddeld 8 weken zagen patiënten op voedingssupplementen met oplosbare vezels hun bloedsuikerspiegel dalen met - 0,82 mmol / l (- 1,32 tot - 0,31), de verwachte effectiviteit van een klassiek medicijn bij diabetes.
Deze effecten kunnen worden bereikt met 10 gram oplosbare vezels per dag. Afgezien van supplementen (β-glucaan, guargom, agar, etc.), worden deze vezels aangetroffen in haverzemelen (16-25 g / 100 g), pruimen (7-16 g), gedroogde vijgen (9-12 g) of zelfs witte, rode of gekookte bonen (4-9 g).
Ref: Jovanovski E., Khayyat R., Zurbau A. et al., « Should viscous fiber supplements be considered in diabetes control ? Results from a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials », Diabetes Care, mai 2019. Bijlagen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30617143/ https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/ACPJ201905210-051
23-05-2020, 11:35 geschreven door opabio
|