Hebben suiker en Alzheimer iets te maken met elkaar? Studies beschrijven het dodelijk verband.
De meeste mensen denken dat suikerconsumptie en de ziekte van Alzheimer twee niet gerelateerde gezondheidsproblemen zijn. Volgens verschillende onderzoeken kan te veel suiker echter het risico op de ziekte van Alzheimer vergroten.
Overtollige suiker en Alzheimer.
Men moet uiterst voorzichtig zijn als men suiker wil beperken, vooral omdat de meeste voedingsbedrijven suiker toevoegen aan bijna alle soorten voedselproducten. Aan de andere kant neemt ook het aantal Alzheimer patiënten toe, samen met obesitas en het onderliggend metabool syndroom.
Hoewel dit niets meer dan een toeval kan zijn, impliceert onderzoek dat er misschien een verband bestaat tussen een dieet rijk aan suiker en de ziekte van Alzheimer. Aangezien de aandoening de op twee na belangrijkste doodsoorzaak is in de Verenigde Staten, moet deze kwestie grondig worden onderzocht.
Dr. Perlmutter, de auteur van het boek 'Grain Brain', waarschuwde dat het standaard westers dieet de schuld is van verschillende neurologische problemen. Ondertussen waarschuwde dr. Emily Deans van de universiteit van Harvard dat nieuwe gegevens wijzen op een verband tussen het standaard westers dieet en een kleiner hersenvolume.
Tot op heden is er geen remedie tegen de ziekte van Alzheimer. Een kleine studie van de Universiteit van Californië, Los Angeles, heeft echter vastgesteld dat gedeeltelijk geheugenverlies kan worden omgekeerd. De onderzoekers deden dit door een eetwijze te volgen vergelijkbaar met het Paleo dieet. De bevindingen van de baanbrekende studie impliceren dat een dieet met veel koolhydraten en suiker de geestelijke gezondheid van een persoon negatief kan beïnvloeden.
Ten minste één op de tien mensen ouder dan 65 jaar heeft Alzheimer, maar dit aantal neemt gestaag toe. Alzheimer wordt geassocieerd met symptomen die problemen met oordeel, geheugen en denken veroorzaken. De aandoening kan dementie en geheugenverlies verergeren omdat het gebeurt wanneer het menselijk brein slecht functioneert.
Mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen medicijnen gebruiken om hun symptomen te verlichten, maar de aandoening zelf blijft ongeneeslijk. Deskundigen merken op dat, hoewel genetica een cruciale factor is voor de ziekte van Alzheimer, epigenetica (voeding en levensstijl) ook van grote invloed kan zijn op de ontwikkeling van de aandoening.
Bij iemand met de ziekte van Alzheimer verschijnen plaques en knopen in de hersenen, waardoor problematische buildups ontstaan. De accumulatie van amyloïde plaques tussen de zenuwcellen of neuronen in de hersenen is één van de kenmerken van de ziekte. Neurofibrillaire knopen zijn onoplosbare, verdraaide vezels in de cellen van de hersenen.
Deskundigen zijn het nog steeds oneens over de oorzaken van Alzheimer, maar er zijn een handvol hypotheses:
1 De cholinerge hypothese suggereert dat Alzheimer wordt veroorzaakt door een verminderde synthese van de neurotransmitter acetylcholine. Geneesmiddelen die zijn ontworpen om dit gebied te bereiken blijken echter niet succesvol.
2 Een andere hypothese stelt dat de ziekte van Alzheimer voorkomt wanneer het amyloïde precursor-eiwit zich bindt aan een dood receptor 6 (DR6), die gewoonlijk wordt aangetroffen in de getroffen gebieden van de hersenen.
Grijze stof en diabetes type 3.
Suikerconsumptie is gekoppeld aan Alzheimer omdat de paden van de ontwikkeling van diabetes de ziekte lijken te beïnvloeden. Gegevens impliceren ook dat een dieet met veel suiker diabetes veroorzaakt, wat slecht is voor de gezondheid van de hersenen.
Sommige onderzoekers tonen aan dat het verbranden van te veel glucose de juiste hersenfunctie kan onderbreken. Dit zou een reden kunnen zijn waarom de studie van de UCLA "Alzheimer", waar een dieet met minder suiker werd gevolgd, effectief is.
Alzheimer wordt zelfs geïdentificeerd als "Type 3 diabetes" omdat de hersenen insuline produceren. Het is vermeldenswaard dat de hersencellen deze insuline nodig hebben om te overleven maar als de insulineproductie wordt verstoord, lopen de hersenen mogelijk risico.
Mensen met diabetes verliezen meer grijze stof in vergelijking met mensen die de aandoening niet hebben. Dit is een belangrijk feit omdat het verlies van grijze massa een factor is die de ziekte van Alzheimer veroorzaakt. Dit benadrukt het feit dat het gebruik van veel suiker slecht is voor de gezondheid van de hersenen.
Verschillende studies hebben een verband aangetoond tussen suikerconsumptie en Alzheimer:
• Een in 2013 gepubliceerde studie in The New England Journal Of Medicine onthulde dat hogere glucosespiegels een risicofactor kunnen zijn voor dementie, zelfs bij personen die geen diabetes hebben.
• Afzonderlijke onderzoeken tonen ook aan dat insulineresistentie geassocieerd is met een significant lager cerebrale glucosemetabolisme.
• Een afzonderlijke studie uit 2013 bracht aan het licht dat Alzheimer, obesitas en diabetes type 2 aan elkaar gekoppeld zijn, vooral omdat de incidentie van type 2-diabetes de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen vanwege westerse leefstijlfactoren (bijv. calorierijke diëten en een gebrek aan beweging).
• Er zijn studies die suggereren dat Alzheimer verband houdt met suikerconsumptie en dat suikerarme diëten gewichtstoename en insulineresistentie kunnen veroorzaken, wat het risico van diabetes type 2 voor vergroot. Gegevens suggereren ook dat Type 2-diabetes een risicofactor is voor Alzheimer en beide aandoeningen identieke klinische en biochemische kenmerken hebben (zoals insuline weerstand), demografische profielen en risicofactoren.
Deze studies suggereren dat een dieet met veel suiker het risico op Alzheimer verhoogt, zelfs als men geen diabetes heeft. Gelukkig kan men Alzheimer voorkomen door een Paleo dieet met weinig suiker te volgen.
Afgezien van voor de hand liggende gezondheidsredenen moet men de suikerinname beperken om de gezondheid van de hersenen te behouden. Alhoewel experts de ziekte van Alzheimer nog steeds niet volledig begrijpen kan men beginnen met het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen om het risico op het ontwikkelen van de aandoening te verminderen.
Oorspronkelijk artikel:”Are Alzheimer’s an sugar consumption linked? Studies detail the deadly connection”, Thursday, December 27, 2018 by: Zoey Sky, Natural News. Bijlagen: https://blog.paleohacks.com/how-too-much-sugar-may-increase-your-risk-of-alzheimers/# https://www.brightfocus.org/alzheimers-disease/infographic/amyloid-plaques-and-neurofibrillary-tangles https://www.naturalnews.com/2018-09-12-eating-too-much-processed-sugar-increases-your-risk-of-alzheimers.html
06-01-2019, 12:26 geschreven door opabio
|